Dobrý den, prosím poraďte.
Hlídáme dlouhodobě starého psa, věk 14 let, je stále fit. Došlo k tomu, že k němu děti velmi přilnuli, proto jsme pořídili štěně, abychom jednoduše v chovu pokračovali. Štěně je fenka 3 měsíce. Dosud spolu vycházeli skvěle, on je klidný, ale hraje si s ní. Ona hodně doráží. Dnes to ale začalo vypadat, že dostal stařík nakrývací choutky. Oddělila jsem je velmi brzy, co se mi to přestalo líbit. Pro malou to byla hra, ale nechtěla jsem, aby to někam sklouzlo.
Dětem jsem řekla, že pokud budou spolu, tak jen pouze pod dozorem. Ten starý pejsek - nelze ho kastrovat. Navíc, dosud se choval jako vzorná chůvička.
A malou kastrovat nechceme, protože u ní zvažujeme chov (ale samozřejmě za HODNĚ dlouho).
Prosím poraďte, jestli existují nějaké finty nebo způsoby, jak mít oba psy. Je dost možné, že staříka budeme mít ještě dlouho, on je opravdu ve formě.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám 3 feny a jednoho psa a teda o žádných fintách nevím. Základem je podle mě poslušnost, ale u 14 letýho psa už těžko asi budete něco měnit. Přesto bych bych byla trpělivá a psa usměrňovala, aby fenku neotravoval. V době hárání fenky, kdy bude fenka takzvaně v nejlepším, je stejně budete muset oddělovat.
Nepíšete teda, jaký jsou to plemena.

Že by chtěl nakrývat tříměsíční štěně? To přece ne. Asi jste jeho chování špatně přečetla.
Starý pes se mi taky snažil nakrývat štěně - v podobném věku, okolo těch 3 měsíců. Oba byli psi, samci. A tuhle zkušenost má víc lidí, že se to v určitém věku štěněte děje. Nemyslím si ani že by to souviselo se sexuálním pudem, vzhledem k tomu, že oba byli samci . Psi spolu bez dozoru nebyli, a pod dozorem jsem staršímu psovi dala jasně najevo, že tohle dělat nebude. Pak to přešlo...

Zajímavé. Já jsem se s tím nepotkala. Díky za rozšíření obzorů.
Jo jo, mám zkušenosti se staršími psy, vyhozenými nebo zapůjčenými, a nyní poznávám to, čemu se říká výchova divokého štěněte....dost síla.
Ta fenka je čistokrevná a vybrali jsme si ji podle popisu plemene, ovčanda.
Je zvídavá, kousavá, ale moc šikovná a chytrá. Dost staříka provokuje a doráží. Zatím jsou si váhově podobně, ale ona má mít v dospělosti přes 20 kg a on má 11 kg, je to foxik. No budou odděleně, a pod dozorem spolu. Pokud ona nedoráží, on ji nechává v klidu. A chov budu řešit až někdy za dlouho, podle situace, teď řeším výchovu psího mimina. A také podle výstav, jak si dáma povede. Pokud jsem pochopila, tak fenka potřebuje alespoň jednou za život mít štěňata, tak bych to s ní dala 1-2x, víc ne, nejsem chovatelská stanice. Vybrali jsme si ji pro povahu.

lucinda21
napsal(a):
Jo jo, mám zkušenosti se staršími psy, vyhozenými nebo zapůjčenými, a nyní poznávám to, čemu se říká výchova divokého štěněte....dost síla.
Je zvídavá, kousavá, ale moc šikovná a chytrá. Dost staříka provokuje a doráží. Zatím jsou si váhově podobně, ale ona má mít v dospělosti přes 20 kg a on má 11 kg, je to foxik. No budou odděleně, a pod dozorem spolu. Pokud ona nedoráží, on ji nechává v klidu. A chov budu řešit až někdy za dlouho, podle situace, teď řeším výchovu psího mimina. A také podle výstav, jak si dáma povede. Pokud jsem pochopila, tak fenka potřebuje alespoň jednou za život mít štěňata, tak bych to s ní dala 1-2x, víc ne, nejsem chovatelská stanice. Vybrali jsme si ji pro povahu.
Fenka nepotřebuje jednou za život štěňata. A pokud budete chtít uchovnit, tak stejně budete muset chovat na CHS. Takže buď si ji založit, nebo se domluvit s mateřskou CHS, jestli můžete odchovat štěňata na ni.

lucinda21
napsal(a):
A díky za rady, no nechci tu mít před dětmi nějaké nevhodné chování. A až bude hárat, bude bydlet úplně v jiném patře domu a venčit snad budeme odděleně...anebo už bude stařík u svého majitele.
Dětem budete muset vysvětlit, že jsou to zvířata a mají jiné chování než lidi. Že je to pro ně třeba normální projev radosti. Zkrátka nedělat z toho něco, co to není.

lucinda21
napsal(a):
Tohle je už dávno překonaná pověra - teda jsem si to doteď myslela - že fena má mít aspoň jednou za život štěňata. Proč? Čemu to pomůže?

lucinda21
napsal(a):
A díky za rady, no nechci tu mít před dětmi nějaké nevhodné chování. A až bude hárat, bude bydlet úplně v jiném patře domu a venčit snad budeme odděleně...anebo už bude stařík u svého majitele.
Promiňte, jaké nevhodné chování? Že se zvířata rozmnožují, je přece normální. A že tomu předchází páření, taky. Přiměřeně jejich věku to můžete dětem vysvětlit.