Šiperka v bytě - uštěkanost.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2021 08:39
Gregomi

XXX.XXX.140.10

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s šiberkami. Toto plemeno mě velice zaujalo a mám v plánu si ji pořídit do bytu. Jediné, co mě odrazuje, je její uštěkanost..kvůli sousedům. Proto se chci zeptat na Vaše zkušenosti, zda se dá v tomto trošku převychovat a zmírnit její uštěkanost a nebo je to takové, že nás sousedi prostě vyhostí.
Děkuji předem za sdílení Vašich zkušeností s tímto krásným plemenem.

21.4.2021 09:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Gregomi napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s šiberkami. Toto plemeno mě velice zaujalo a mám v plánu si ji pořídit do bytu. Jediné, co mě odrazuje, je její uštěkanost..kvůli sousedům. Proto se chci zeptat na Vaše zkušenosti, zda se dá v tomto trošku převychovat a zmírnit její uštěkanost a nebo je to takové, že nás sousedi prostě vyhostí.
Děkuji předem za sdílení Vašich zkušeností s tímto krásným plemenem.

Šiperky co znám jsou hodně uřvané - do bytu nic moc.

21.4.2021 09:48
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

A kterýho neštěka doporučíte?

21.4.2021 09:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
A kterýho neštěka doporučíte?

Nevím - zadavatelka nepíše, že chce doporučit jiné plemeno. Chce jen ujistit, že její šiperka by štěkat nemusela.

21.4.2021 10:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Šiperka hlučná je, ale předpokládám, že zadavatelka chce malýho akčního psíka na sporty a tam bude potíž vybrat - tam ta škěkavost hrozí asi u všech.
Napadá mě pinč, šeltie...ti na tom budou podobně.
U nás v domě je nejhlučnější york a skoroyork, hodně štěkají i malí teriéři a jezevčíci.
Předpokládám, že zadavatelka je obeznámená s tím, co je to za plemeno a bude-li pes mít rozumný režim a dostatek vyžití, mohl by v době samoty odpočívat.
Ono je taky rozdíl, pokud pes zareaguje štěkotem na něco na chodbě a ve zbytku času je v klidu a nebo pokud řve dlouhé hodiny nonstop ze separační úzkosti.
To první bych řekla, že u šiperky hrozí, ale zas to sousedi nejspíš přežijou. To druhé - separační úzkost - hrozí skoro u každého psa a s tím se prostě musí popracovat.
Vedle ve vchodě kdysi celé dny vyl labík.

21.4.2021 10:12
Gregomi

XXX.XXX.140.10

Děkuji Vám za názory a doporučení. Přesně tak, chtěla jsem pejska aktivního na turistiku a jiné aktivity. Do šiperky jsem se zamilovala, tak mě zajímalo, jestli se s tím dá nějak pracovat s tím štěkotem, ale budu ráda za doporučení i jiných aktivních menších plemen. Vím, že většina psů občas štěká, ale malá plemena bývají uštěkanější a než se pro nějakého psího přítele rozhodnu, musím vše zvážit, abych se pak kvůli psovi nerozváděla nebo mě sousedi nevynesli v zubech. :-)

21.4.2021 10:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.33.180

Gregomi napsal(a):
Děkuji Vám za názory a doporučení. Přesně tak, chtěla jsem pejska aktivního na turistiku a jiné aktivity. Do šiperky jsem se zamilovala, tak mě zajímalo, jestli se s tím dá nějak pracovat s tím štěkotem, ale budu ráda za doporučení i jiných aktivních menších plemen. Vím, že většina psů občas štěká, ale malá plemena bývají uštěkanější a než se pro nějakého psího přítele rozhodnu, musím vše zvážit, abych se pak kvůli psovi nerozváděla nebo mě sousedi nevynesli v zubech. :-)

Málo štěkají třeba chrti - já bych si do bytu a na turistiku pořídila třeba vipeta.

21.4.2021 10:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.33.180

Terven napsal(a):
Šiperka hlučná je, ale předpokládám, že zadavatelka chce malýho akčního psíka na sporty a tam bude potíž vybrat - tam ta škěkavost hrozí asi u všech.
Napadá mě pinč, šeltie...ti na tom budou podobně.
U nás v domě je nejhlučnější york a skoroyork, hodně štěkají i malí teriéři a jezevčíci.
Předpokládám, že zadavatelka je obeznámená s tím, co je to za plemeno a bude-li pes mít rozumný režim a dostatek vyžití, mohl by v době samoty odpočívat.
Ono je taky rozdíl, pokud pes zareaguje štěkotem na něco na chodbě a ve zbytku času je v klidu a nebo pokud řve dlouhé hodiny nonstop ze separační úzkosti.
To první bych řekla, že u šiperky hrozí, ale zas to sousedi nejspíš přežijou. To druhé - separační úzkost - hrozí skoro u každého psa a s tím se prostě musí popracovat.
Vedle ve vchodě kdysi celé dny vyl labík.

Dneska je ale problém v to, že je pes skoro v každém bytě a jak to jeden rozštěká, tak zrovna šiperka řvát asi bude - to prostě není typ psa, který blafne a jde si lehnout.
Jako mí psi jsou doma hodní, ale mít je v bytovce, kde někdo furt chodí po chodbě, ječí děti sousedů + pořvávají jiní psi, tak tu hubu nezavřou celou pracovní dobu.
... a šiperka je taky belgický ovčák (i když o trochu menší)

21.4.2021 10:27
Gregomi

XXX.XXX.140.10

Jo jo, to je dobrý tip, ale my máme byt 1+1 a ten vipet je přeci jen většího vzrůstu, ale děkuji za tip. :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2021 10:30

Gregomi napsal(a):
Jo jo, to je dobrý tip, ale my máme byt 1+1 a ten vipet je přeci jen většího vzrůstu, ale děkuji za tip. :-)

To se mi zdá jako poměrně lichý argument.

21.4.2021 10:34
Gregomi

XXX.XXX.140.10

Nechápu proč...člověk snad se rozhoduje podle toho, jakým disponuje prostorem a dle svých možností, ale každý to může mít postavené jinak.

21.4.2021 10:35

Gregomi napsal(a):

Právě jsem změřila, že můj pes o váze 30 kg a výšce 65 cm zabere 70x70x20 cm, když spí

21.4.2021 10:40
Gregomi

XXX.XXX.140.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Právě jsem změřila, že můj pes o váze 30 kg a výšce 65 cm zabere 70x70x20 cm, když spí

Super..A on spí stále? :-) ..chápu, že to pro někoho není problém a kdybych žila sama, tak i pro mě ne. Ale v bytě jsme tři lidé a přemluvila jsem rodinu aspoň k malému psímu příteli.

21.4.2021 10:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.33.180

Gregomi napsal(a):

Já měla v 1+1 dva dobrmany a nevěděla jsem o nich. Tech 15 cm rozdíl ve výšce vipeta a šiperky je opravdu zanedbatelný.

21.4.2021 10:45

Gregomi napsal(a):
Super..A on spí stále? :-) ..chápu, že to pro někoho není problém a kdybych žila sama, tak i pro mě ne. Ale v bytě jsme tři lidé a přemluvila jsem rodinu aspoň k malému psímu příteli.

Ale jo, chápu, že to řešíte, a zvlášť v malém bytě a větším počtu osob. Největší úskalí je u nás konferenční stolek, protože náš pes je přesně v tý velikosti a šikovnosti, že do něj zásadně vráží, ocasem shazuje hrnečky s kafem, atd. Ale prostě jsme si navykli na rychlý skok ke stolku a bránění kafíčka vlastním tělem.
Pes tráví 95 % času doma v jednom z pelechů. Pokud je někde, kde překáží, prostě ho odvelíme jinam.

21.4.2021 10:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.33.180

Gregomi napsal(a):

V 1+1 tři lidi a pes?
Tak to je i šiperka obr.

21.4.2021 10:48

No jinak můj pes by ocenil menší počet místností, protože takhle se musí celý den přesouvat sem a tam podle toho, kde jsem já. Taky už jsem vychovaná, že si pečlivě plánuji činnosti, abych se nepřesouvala příliš často, když je teď starej a neustálé vstávání už není ono...

21.4.2021 10:50
Gregomi

XXX.XXX.140.10

No jinak můj pes by ocenil menší počet místností, protože takhle se musí celý den přesouvat sem a tam podle toho, kde jsem já. Taky už jsem vychovaná, že si pečlivě plánuji činnosti, abych se nepřesouvala příliš často, když je teď starej a neustálé vstávání už není ono...

To je hezké, že si s pejskem vycházíte navzájem vstříc a vnímáte jeho potřeby.

21.4.2021 10:50
Terven

XXX.XXX.110.191

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Dneska je ale problém v to, že je pes skoro v každém bytě a jak to jeden rozštěká, tak zrovna šiperka řvát asi bude - to prostě není typ psa, který blafne a jde si lehnout.
Jako mí psi jsou doma hodní, ale mít je v bytovce, kde někdo furt chodí po chodbě, ječí děti sousedů + pořvávají jiní psi, tak tu hubu nezavřou celou pracovní dobu.
... a šiperka je taky belgický ovčák (i když o trochu menší)

To je ale nejde posuzovat paušálně...v baráku zadavatelky nemusí bydlet žádnej jinej pes.
U nás je barák plnej psů. Mám poměrně hlídače (mix jezevčíka), pinč mi paradoxně štěká dost málo, ale přidá se, to je jasný.
Reagujou na lidi na patře, asi by reagovali i na štěkot na patře, ale tam bydlí pit, kterej neštěká.
Pokud štěkají psi v jiných patrech - což já neslyším skoro vůbec - oni nejspíš jo - nechává je to úplně v klidu. Venku štěká taky pořád někdo...oni ti městští psi žijou prakticky v permanentním štěkotu a otupí na to. Pokud by měli reagovat na každej štěk, co zaslechnou, nevyšli by ze řvaní.
A většina psů, co znám, reaguje jenom na pohyb na jejich patře ...myslím, že psi v zahradách, co štěkají na každýho chodce, se nařvou mnohem víc.

21.4.2021 10:53
aluska

XXX.XXX.197.205

Ti moji se taky pořád přesouvají tam kam já. Se chudáci naběhaj, to je pořád na zahradu, do garáže, ven, do prádelny, ven, nahoru na záchod, ven , ale začala jsem zavírat dveře, když jdu domů jen na skok, aby zůstali tu chvilku venku a nelítali pořád po schodech

21.4.2021 10:55

Gregomi napsal(a):
To je hezké, že si s pejskem vycházíte navzájem vstříc a vnímáte jeho potřeby.

Upřímně řečeno je to spíš docela opruz, snažila jsem se ho naučit pokyny, kdy za mnou nemá chodit (jdu pro něco a vrátím se za 25 vteřin) a kdy jo, ale funguje to jen velmi omezeně...

21.4.2021 10:58
Terven

XXX.XXX.110.191

Inspektor Pišišvor napsal(a):
V 1+1 tři lidi a pes?
Tak to je i šiperka obr.

Nemusí...ono záleží na velikosti místností.

Já jsem bydlela s rodičema a ségrou v mrňavým 2+1, od narození až do dospělosti. Žili jsme tam dost let 4 dospělí lidi, takže šiperka v 1+1 mě nepohoršuje.
Bydlela jsem s manželem kdysi i v garsonce a i tam bych si psa uměla představit.

21.4.2021 10:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.33.180

Terven napsal(a):
To je ale nejde posuzovat paušálně...v baráku zadavatelky nemusí bydlet žádnej jinej pes.
U nás je barák plnej psů. Mám poměrně hlídače (mix jezevčíka), pinč mi paradoxně štěká dost málo, ale přidá se, to je jasný.
Reagujou na lidi na patře, asi by reagovali i na štěkot na patře, ale tam bydlí pit, kterej neštěká.
Pokud štěkají psi v jiných patrech - což já neslyším skoro vůbec - oni nejspíš jo - nechává je to úplně v klidu. Venku štěká taky pořád někdo...oni ti městští psi žijou prakticky v permanentním štěkotu a otupí na to. Pokud by měli reagovat na každej štěk, co zaslechnou, nevyšli by ze řvaní.
A většina psů, co znám, reaguje jenom na pohyb na jejich patře ...myslím, že psi v zahradách, co štěkají na každýho chodce, se nařvou mnohem víc.

Kamarádka koupila byt v novostavbě - stěhovali se v lednu, kdy tam byli jediní majitelé psa - teď jich mají na patře 6 - krom jejiho všechno štěňata, takže řve celý barák😱

Ať si každý dělá co chce, ale ať pak nepláče.

Přidejte reakci

Přidat smajlík