Východoevropský ovčak

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lucikvapi

22.4.2021 12:52
Lucikvapi

XXX.XXX.210.45

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli má někdo zkušenosti s výcvikem tohoto plemene?
Na první pohled mě ihned zaujali, ráda bych si po velkém uvážení někdy v budoucnu nějakého pořídila. Jenomže dělám sportovní kynologii. Jak moc na tom s tímhle jsou?
Líbí se mi jejich stříbrná barva i pravděpodobně lepší zdraví, a netahají zadek po zemi jak někteří NO v téhle době. Normálně pracuji s malinou, boxery. Trpělivosti díky boxerům mám habaděj.
Dělám si přehled, jestli mají nějaké předpoklady nebo jestli mám od tohohle plemen úplně upustit.

Děkuju za každou radu či zkušenost.

22.4.2021 13:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Lucikvapi napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli má někdo zkušenosti s výcvikem tohoto plemene?
Na první pohled mě ihned zaujali, ráda bych si po velkém uvážení někdy v budoucnu nějakého pořídila. Jenomže dělám sportovní kynologii. Jak moc na tom s tímhle jsou?
Líbí se mi jejich stříbrná barva i pravděpodobně lepší zdraví, a netahají zadek po zemi jak někteří NO v téhle době. Normálně pracuji s malinou, boxery. Trpělivosti díky boxerům mám habaděj.
Dělám si přehled, jestli mají nějaké předpoklady nebo jestli mám od tohohle plemen úplně upustit.

Děkuju za každou radu či zkušenost.

K tomu, abyste odhadla předpoklady plemene k nějakému účelu, musíte mít nějaký dostatečně velký vzorek jedinců, co tu činnost dělají, což v tomto případě kulhá na všechny nohy... 🤔

Jako, lepší než NO a BO to nebude - na to můžete zapomenout, protože ti psi v tomto smeru nejsou nijak testovaní ani selektovaní.

Lucikvapi

22.4.2021 13:23
Lucikvapi

XXX.XXX.210.45

Jojo, vím že to nebude žádná sláva. Byl by to šílený výstřel naslepo. Jen mě zajímalo jestli nějaký předpoklad alespoň nějaký mají.

22.4.2021 13:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Lucikvapi napsal(a):
Jojo, vím že to nebude žádná sláva. Byl by to šílený výstřel naslepo. Jen mě zajímalo jestli nějaký předpoklad alespoň nějaký mají.

Tak toto plemeno vychází z NO, takže tam předpoklad je, otázkou je jakým směrem se reálně ubírá jejich selekce v chovu.
Víte co, papír snese všechno - když si přečtěte popis povahy a vloh boxera nebo dobrmana, tak si řeknete "Wow, to je pecka! "

... a když to dnes vidíte na place, tak by jeden brečel. Přitom před 30 lety to byli super pracovní psi.

Dnešní sportovka je v požadavcích hodně vyhnaná do extrému, takže pokud ji chcete cvičit, tak bych nevymýšlela zbytečné komplikace a šla do osvědčených plemen.

22.4.2021 14:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Navíc dnes seženete v ČR německé ovčáky exterierově nerozeznatelné od východoevropských ovčáků, ale s benefitem toho, ze máte dostupné informace o zdraví a povahách předků, kteří všichni MUSELI prokázat předpoklad k všestrannému výcviku a výsledky rtg z ČR jsou rozhodně věrohodnější, než ty z Ruska (a nejen rtg, ale i rodokmeny atd. - kde není povinná paternita, tam nejde věřit ničemu)

Lucikvapi

22.4.2021 14:32
Lucikvapi

XXX.XXX.210.45

Jasně, chápu. Osobně zůstanu u malin. Někdy v budoucnu možná jako experiment, to bude lepší stanovisko k tomuto plemeni :)
Jo, boxeři jsou poslední dobou úplně v háji ve výcviku. Je náročné s nimi pracovat na trpělivost to jsem si ozkoušela.

Děkuju moc za odpovědi

22.4.2021 17:04
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Vím, že je jednu dobu měl pan Jozef Mravík, slovenský rozhodčí exteriéru. Ale myslím si, že už se jim nevěnuje. (Důvod netuším.) Možná by nebylo od věci ho kontaktovat a zeptat se na ně. Člověk, který s nimi reálně přišel do styku, Vám řekne víc než sto popsaných stránek (nebo někdo, kdo se věnuje jiným plemenům).

14.1.2022 08:47
fenix20

XXX.XXX.185.0

Já osobně nevím ale také přemýšlím o psů Vychodoevropsky ovčák Maj normální postoj koukám že v Německu jsou uznání jako chovný .a nebo NO linie DDR ale těch je málo

14.1.2022 10:34
PumaCZ

XXX.XXX.151.37

fenix20 napsal(a):
Já osobně nevím ale také přemýšlím o psů Vychodoevropsky ovčák Maj normální postoj koukám že v Německu jsou uznání jako chovný .a nebo NO linie DDR ale těch je málo

Ani v Německu nejsou uznaným plemenem. A "DDR linie" jsou tu na běžném pořádku (alespoň v inzerátech se objevuje tento pojem velmi často), ale upřímně si nemyslím, že by toto označení mělo jakoukoliv vypovídající hodnotu.

Jinak NO se dá sem tam sehnat i s rovnými zády - zde můj pes NO s PP z ČR z šistě výstavní linie. Rovnžmi zády a perfektní chutí makat u nás ale pozitiva končí, protože má všechny možné zdravotní problémy - DLK, OCD, prostatu, alergie, .. Prostě všechno :D Snažila jsem se vybírat opravdu co nejlépe, studovala rodokmeny, ale i tak mi to bylo k prdu :) Holt smůla..

edit: On taky hodně dělá výstavní postoj, v tom má i nepřeúhlený pes s rovnými zády jako pravítko zadel dolů a vypadá jako šmajdalf.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2022 11:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

Však tady se mohou také uznat jako chovní (nevím, co tím autor myslel :-))
https://www.kchmpp.cz/zastresena-plemena/vychodoevropsky-ovcak/
(myslim, že je úplně fuk, jaké plemeno dostane člověk do ruk, zprasit umí všecko, rovný záda super a povaha vás nezajímá?)

14.1.2022 11:33
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

NO linie DDR ale těch je málo

Proč myslíte?
Řekla bych, že ti skalní pejskaři,
výcvikáři (TART třeba), vědí, kde
hledat.
Co s ním chcete dělat?

14.1.2022 16:01
Evv

XXX.XXX.45.100

Však jsou ale normálně v evropě pod FCI mezi neuznanýma ne? Tuším že před lety v čechách docela aktivně vystavoval chovatel z Rakouska, známá má fenu na Slovensku...

14.1.2022 17:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Evv napsal(a):
Však jsou ale normálně v evropě pod FCI mezi neuznanýma ne? Tuším že před lety v čechách docela aktivně vystavoval chovatel z Rakouska, známá má fenu na Slovensku...

Jj, jsou v neuznaných - když jsem cca před 5 rokama vystavovala na slovenským Šampioovi šampionů, tak tam byla předvedená jedna fena slovenského majitele.

Přidejte reakci

Přidat smajlík