Ahoj, otevírám nepříjemné téma, ale pořád mi vrtá hlavou jestli jsme nemohli pomoci více, resp. jiný vet. Mamce začal sípat pejsek, záchvaty, dušení, snad i vykašlávala hleny (mamka je tak špatná, že bohužel nevím přesné informace přes brekot)
Okamžitě veterina, asi 3 hodiny kapačky, x injekcí (antibiotika....), ultrazvuk, odběry krve, srdíčko naprosto v pořádku, ale nějaký zánět diagnistikovali a něco s ledvninami. pejsek 12 let, před třemi měsíci na běžné kontrole a výsledky měl výborné. Vypadal na 7,8 let. Bohužel po x hodinách pejsek umřel. Jsme z toho v šoku. Dva dny předtím běhal, aportoval, prostě zdravý pes. Den před trochu nechutenství, víc dýchal, ale mysleli si, že to je teplem a pak tento rychlý spád.
Veterinář se domníval, že se z toho pes vylíže a nikdo nečekal, že to nedopadne dobře.
Prej je možné, že i chytla coronavirus. Původně jsme chtěli nechat udělat pitvu, ale rodiče by to nezvládli, měli ji jak dítě a pejska by jim to stejně nevrátilo.
Známý nedávno podobný průběh, pes začal chrčet, hleny, na veterině antibiotika a po pár dní odešel
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslíte sars-cov2?
Koronaviry psí u psů dělají psincový kašel, jiné zas průjmy, daří se jim i v dnešních teplotách, infekční, hodně, i týdny.
Není možná otrava? Že tak rychlý průběh. Teď se všude hnojí.
Psincák je častý, ale jinak je to o imunitě, tak zdravý pes a takhle rychle.. bývá to spíše jako u štěňat parvovir.
U psů, myslím, ještě sars-cov2 nenašli, jen na povrchu těla a v tlamě a šlo o případy, kdy pes byl zavřen v bytě s nemocným člověkem, ale u kočky se našel.

Taky už jsem slyšela o podivných úmrtích pejsků na různé komplikace, které začaly obyčejným psincákem. Můj pes ho každoročně chytne na nějaké společné akci, tak uvažuju o očkování.
napsal(a):
Taky už jsem slyšela o podivných úmrtích pejsků na různé komplikace, které začaly obyčejným psincákem. Můj pes ho každoročně chytne na nějaké společné akci, tak uvažuju o očkování.
Já proti psincáku očkuju - psi koušou na doslintaný rukávy po hromadě psů, takže tam je to riziko velký.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já proti psincáku očkuju - psi koušou na doslintaný rukávy po hromadě psů, takže tam je to riziko velký.
Očkujete ho samostatně, nebo je součástí polyvakcíny? já mám pocit, že ho můj pes má taky-očkování, kouknu na to, tučím označení DHi nebo obdobně...jdu hned

Edit? nenechávám psinu pít z misek před obchodama a myslím si, že jsme ho nikdy neměli, ani nebožka.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A je to jedno v jakým období se pes proti tomu očkuje? My teď zase léčíme hotspot, tak asi budu muset počkat....
Teď koukám, že se to očkuje do nosní dírky. Tak to asi nedáme...

janaa
napsal(a):
Psincák je standardně samostatná vakcína a stříká se do nosu
A očkuješ? Loni to pes chytil na nějaké výstavě a doma to dostaly všechny feny, i když byly oddělené. Ale neměly takový průběh jako on, s ním jsme se asi 3 noci vůbec nevyspali.
napsal(a):
A očkuješ? Loni to pes chytil na nějaké výstavě a doma to dostaly všechny feny, i když byly oddělené. Ale neměly takový průběh jako on, s ním jsme se asi 3 noci vůbec nevyspali.
Neočkuju. Když to nějakej pes přitáhnul,tak jsem ani neoddělovala a ostatní to nechytli nebo jen velmi mírně. Hodně hnusnej průběh jsem zažila dvakrát, jednou kdysi v Praze,jednou si to Bára přitáhla z bažantnice a ten den,co byli psi na honu,tak to chytli všichni a půlka skončila na kapačkách. Ale ani od ní to nikdo nechytl,resp. tehdy dědek,ale ten jen párkrát zakašlal. Jinak to vždycky skončilo dva tři dny trochu kašlem, hned jsem nasadila jitrocelák a cibulovej sirup a byl klid. Vlastně předloni to skolilo Kevina a ten to měl teda hnusný,to je fakt,ale to je tou placatou tlamou

Psincový kašel způsobuje vir i bakterie. Proti všem očkovat asi nepůjde.
Dva modely očkování jsou opravdu v tom multibalíčku - ale jen proti adenoviru, ten druhý nevím. Ale neznamená to, že pes neonemocní, nebo nebude nakažlivý, jen se mírní příznaky.
Takže stejně potřebujete očk. zvlášť.
Též jsme to neměli nikdy u žádného psa, my ale nelezli po hromadných akcích. Po městech v různých zemích ano, po výstavištích ne.
Zcela přehledně to bude tady:
https://zverolekarka.com/psincovy-kasel/

očkovala jsem spoustu let psincák (do nosu) ob rok (tak nějak díky zaručené informaci, že kdysi dávno na jedné akci nedostali psincák a nebo měli velmi slabý průběh i ti s rok propadlým očkováním). Až do loňska. Tehdy Night koupil psincák a skončil se zápalem plic na ATB. A to byl 14 měsíců po očkování. A tak nově očkuji tříletý základ... a přeočkovánám každoročně jen leptospirózu a PSINCÁK...
Mimochodem kde to dostal nevím, ale ve stejné době jsme zdaleka nebyli s blbým průběhem psincáku na veterině sami.
napsal(a):
Očkujete ho samostatně, nebo je součástí polyvakcíny? já mám pocit, že ho můj pes má taky-očkování, kouknu na to, tučím označení DHi nebo obdobně...jdu hned
On je i součástí kombinace - je to to "Pi",
ale já očkuju i tu vakcinu, co se dává přímo do nosu (Nobivac KC).
Ta kombinace nezabrání tomu, aby to pes chytil, ale ma mnohem mírnější průběh (kašle), zatímco po té do nosu se utvoří protilátky přímo na sliznici a pes to nechytí vůbec.

Ahá... tak Pi máme...já jsem to kdysi luštila a vím, že to tam bylo. ona je i kombinace bez toho Pi...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
On je i součástí kombinace - je to to "Pi",
ale já očkuju i tu vakcinu, co se dává přímo do nosu (Nobivac KC).
Ta kombinace nezabrání tomu, aby to pes chytil, ale ma mnohem mírnější průběh (kašle), zatímco po té do nosu se utvoří protilátky přímo na sliznici a pes to nechytí vůbec.
Tak to rozhodně naočkuju, nějak se s ním poperem. Nejspíš má tu imunitu víc oslabenou, než ti ostatní, co vyrůstali odmalička na sněhu.
napsal(a):
Tak to rozhodně naočkuju, nějak se s ním poperem. Nejspíš má tu imunitu víc oslabenou, než ti ostatní, co vyrůstali odmalička na sněhu.
Já očkuju do nosu jen ty, co chodí na cvičák, protože tam koušou po sobě všichni psi na jeden rukáv, jinak starý psy do nosu už neočkuju

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já očkuju do nosu jen ty, co chodí na cvičák, protože tam koušou po sobě všichni psi na jeden rukáv, jinak starý psy do nosu už neočkuju
no já taky ke stáru chtěla očkování utlumit... ale ten loňský psincák mě trošku vyděsil. A to jsme "psí samotáři" - žádný extra kontakt s jinými psy nemáme. Tak alespoň jsem k tříleté vzteklině zavedla i tříletou kombinaci (a letos přeočkovala jen ty Nobivac Lepto a KC)
napsal(a):
no já taky ke stáru chtěla očkování utlumit... ale ten loňský psincák mě trošku vyděsil. A to jsme "psí samotáři" - žádný extra kontakt s jinými psy nemáme. Tak alespoň jsem k tříleté vzteklině zavedla i tříletou kombinaci (a letos přeočkovala jen ty Nobivac Lepto a KC)
To je rozumný
Pinčová má psincák právě teď. Já už jsem ho zažila u nebožky, u tý mi stačil jitrocelovej sirup, ani jsme nešly na veterinu. Občas pokašlávala, nejčastěji z rozrušení, vypadalo to, jako když má v krku kost.
Pinčová mě vyděsila trochu víc, ona je extra cíťa, takže v jejím podání vypadá i banalita jako pořádný drama. Ve čtyři ráno se mi začala dávit v posteli, myslela jsem, že se chystá zvracet, ale byly to po sobě jdoucí cca půlminutový záchvaty dušnosti, mezi kterejma se klepala jako osika.
Kdyby v našem skoro dvousettisícovým městě fungovala noční vet. pohotovost, jela bych.
Takhle jsem si dala za cíl dožít otevírací doby kliniky, položila jsem si jí vedle sebe, ležela v pozici sfingy, bála se asi položit hlavu, aby to nespustilo záchvat kašle. Podložila jsem jí bradu dekou a spaly jsme skoro do půl osmý.
Ráno se rozkašlala znovu po seskočení z postele, cestou do auta...a pořád nervy a třes.
Vikinu jsme vzaly s sebou, má odložený očkování kvůli hárání, původně jsem myslela, že bychom to mohly spáchat jedním vrzem. Ale v autě mi začala hlodat myšlenka, jestli to není psincák v pinčím podání
A byl....prý je ho teď plno, začátkem jara je oslabená imunita. Vikinu jsme pochopitelně neočkovali...pinčová dostala kortikoidy na oplasknutí sliznice a ATB. Plus jitrocelák z lékárny.
Od návštěvy veteriny pokašlává jenom decentně, párkrát za den.
Ale už je u toho v pohodě, žádný nervy.

Bože, kde ten psincák berete? Máme tady přepsíno, 2 m 2 krát ročně je to profi someliér, co nezvedne čenich ze země... Musím zaklepat, ale zatím jen jako štěně jednou ze zadku hasičská stříkačka - bakteriální průjem, týden místo nosu vodovodní kohoutek + neustálé pšíkání - rýmička a zánět očí. Kromě rýmy všechno v náloži očkování a odčervování. Ťuk, ťuk, ťuk, od té doby za celých 7 let vůbec nic.
Naši psi měli psincák jednou a vím jistě odkud - fena ho přitáhla z výstavy. Měla horší průběh, měla i ATB. Když se z toho ona tak nějak začala dostávat, tak se to začlo projevovat u psa, taky horší průběh - to bylo fakt ležící neštěstí... Ale po pár dnech dobrý.. Ale do té doby nic, a to jsme chodili pravidelně do psí školičky, kde měli psi kontakt s hoodně psy, na plac na cvičák, na obrany, kde koušou na rukáv po psech...S předešlým psem jsem taky chodila na cvičák, měl hodně kontaktu se psy a psincák za 12 let neměl nikdy.
Taky jsem pak uvažovala nad očkováním, ale jako upřímně si neodkážu představit to očkování do čumáku
marcelaamax
napsal(a):
Naši psi měli psincák jednou a vím jistě odkud - fena ho přitáhla z výstavy. Měla horší průběh, měla i ATB. Když se z toho ona tak nějak začala dostávat, tak se to začlo projevovat u psa, taky horší průběh - to bylo fakt ležící neštěstí... Ale po pár dnech dobrý.. Ale do té doby nic, a to jsme chodili pravidelně do psí školičky, kde měli psi kontakt s hoodně psy, na plac na cvičák, na obrany, kde koušou na rukáv po psech...S předešlým psem jsem taky chodila na cvičák, měl hodně kontaktu se psy a psincák za 12 let neměl nikdy.
Taky jsem pak uvažovala nad očkováním, ale jako upřímně si neodkážu představit to očkování do čumáku
My jsme měli psincák jen jednou asi před 10 lety a taky jsem teď dlouho neočkovala, ale pes je kvalifikovaný na velké závody, jezdí sem feny na krytí + doma mám březí fenu, a teď všude okolo nás všechno chrchlalo, tak proč riskovat.
Ta aplikace do nosu je v pohodě - dali to i pošuci.
No vidíte, to mě ani nenapadlo ta spojitost s březostí . Když má fena cca v rozmezí měsíce - dvou hárat, tak teď bych to ještě mohla dát, ne?
No já bych si řekla asi kamarádce z veteriny, že by mi to přijela aplikovat domů - tam bysme to u feny daly v pohodě. Ale u psa to bude horší, on si nechá ode mě cokoli, ale nesmím držet v ruce nějakej "nástroj", to je pak hysterie. V pohodě ho doma oočkujeme, protože tu injekci nevidí, není to na hlavě. Ale jakmile se mu budeme s něčím blížit k čumáku, tak to bude asi špatný .
marcelaamax
napsal(a):
No vidíte, to mě ani nenapadlo ta spojitost s březostí . Když má fena cca v rozmezí měsíce - dvou hárat, tak teď bych to ještě mohla dát, ne?
No já bych si řekla asi kamarádce z veteriny, že by mi to přijela aplikovat domů - tam bysme to u feny daly v pohodě. Ale u psa to bude horší, on si nechá ode mě cokoli, ale nesmím držet v ruce nějakej "nástroj", to je pak hysterie. V pohodě ho doma oočkujeme, protože tu injekci nevidí, není to na hlavě. Ale jakmile se mu budeme s něčím blížit k čumáku, tak to bude asi špatný .
Jj, to ještě stihnete v pohodě.
Musíte to udělat nenápadně - žádný opicky okolo, ale jestli je to se pse moc přes čáru, tak bych popřemýšlela aspoň nad fenou i když ideální by byli asi oba.
Mně přijde, ze ten psincák chodí ve vlnách - vždycky je několik let klid a pak najednou chrchle celej okres.

Potrenujte treba s kapkama -lahvickou.kterou se budete priblizovat k nosu.samozrejme za odmenu.je to ockovani neco jako sprey do nosu?
napsal(a):
Potrenujte treba s kapkama -lahvickou.kterou se budete priblizovat k nosu.samozrejme za odmenu.je to ockovani neco jako sprey do nosu?
NO to je právě ten problém - on jakmile vidí cokoli takového, tak zdrhá. Stačí když vezmu do ruky sprej do nosu a podívám se na psa - okamžitě mizí z dohledu. Pod povelem zůstane třeba i ležet, ale jakmile se budu přibližovat k hlavě s něčím v ruce, tak bude uhýbat a cukat hlavou.. On zdrhal i když jsem feně ošetřovala záda, mazala, a to viděl na feně, že to nic není, že to s ní ani nehne. Přesto se ani nepřiblížil, abych ho náhodou nemázla taky .
Zkoušela jsem to trénovat postupně a za odměnu - s lahvičkou se přibližovat. Jenže mě to zrovna u něho přijde pak ještě horší, když se to takhle hrotí. U něj fakt lepší všechno udělat hned a nenápadně, prostě bez řečí a hotovo a pak to jde - třeba stříhání drápů, když jsem postupně učila, že se budu přibližovat s kleštičkama, tak to byla katastrofa. Nejvíc se mi osvědčilo psa prostě čapnout, nohu "ohnout" do zadu a stříhat...a žádný opičky kolem toho. Jenže tohle když je to do čumáku, tak to moc nenápadně nepůjde .
Ale asi to zkusíme, a přinejhorším bychom to dali alespoň feně.

No mopsle ten psincák prodělaly v únoru a starou to tak semlelo, že jí to (zřejmě) spustilo cukrovku a zhoršilo srdce a skončilo to uspáním
marcelaamax
napsal(a):
NO to je právě ten problém - on jakmile vidí cokoli takového, tak zdrhá. Stačí když vezmu do ruky sprej do nosu a podívám se na psa - okamžitě mizí z dohledu. Pod povelem zůstane třeba i ležet, ale jakmile se budu přibližovat k hlavě s něčím v ruce, tak bude uhýbat a cukat hlavou.. On zdrhal i když jsem feně ošetřovala záda, mazala, a to viděl na feně, že to nic není, že to s ní ani nehne. Přesto se ani nepřiblížil, abych ho náhodou nemázla taky .
Zkoušela jsem to trénovat postupně a za odměnu - s lahvičkou se přibližovat. Jenže mě to zrovna u něho přijde pak ještě horší, když se to takhle hrotí. U něj fakt lepší všechno udělat hned a nenápadně, prostě bez řečí a hotovo a pak to jde - třeba stříhání drápů, když jsem postupně učila, že se budu přibližovat s kleštičkama, tak to byla katastrofa. Nejvíc se mi osvědčilo psa prostě čapnout, nohu "ohnout" do zadu a stříhat...a žádný opičky kolem toho. Jenže tohle když je to do čumáku, tak to moc nenápadně nepůjde .
Ale asi to zkusíme, a přinejhorším bychom to dali alespoň feně.
A jak třeba taháte klíště z očního víčka?
marcelaamax
napsal(a):
Nikdy klíště na očním víčku neměl .. A kdyby měl, tak ho vytáhnu rukou, prsty, s tím nemá problém.
Nesmíte okolo toho dělat ty šaškárny s lahvičkou, stříkačkou apod. - čím víc budete předem upozorňovat, tím to bude horší. Prostě to dam do kapsy, ať to pes nevidí a až mám jeho hlavu na klíně a je vyklidněnej, tak to nenápadka vytahnu a aplikuju.
lesnížínka
napsal(a):
Pidi klíště mezi řasama? No to jste dobrá, to je ,,velká operace" i pinzetou. A pro klíšťata je to u nás dost oblíbené místo protože málo chlupů
U nás nejčastěji na břiše, protože žádné chlupy ...
Nevím, až bude mít někdy klíště mezi řasama, tak to určitě nějak vyřeším, ale za 6 let ho tam neměl nikdy, za 12 let ho tam nikdy neměl ani předchozí pes (a to byl chlulpatej), takže to zatím prostě neřeším.
etnies86
napsal(a):
očkovaná byla , do nosu ne. otrava se mi nezdá, nebo i skrz otravu se pes začne dusit, záchvaty, zánět plic? co jsem četla příznaky otravy nesedí mi to
Vím o dvou fenách (jedna březí, jedna nebřezí), které umřely na komplikace „nějakého“ zánětu plic. Obě byly před tím v blízkém styku s korona-pozitivním (rozuměj nemocným) člověkem, u obou byl průběh velmi rychlý - v podstatě stejný - a velmi podobný tomu, co popisujete. Jsem přesvědčen o tom, že při vhodném souběhu okolností můžou psi umřít na komplikace SARS-CoV.
Otázka je, co jste mohli (měli) udělat jinak. Podle mého názoru si nemáte co vyčítat! Stejně byste nic nevyřešili a fence nepomohli. Netrapte se tím a mamince pořiďte nového psíka (třeba nějakého staršího z útulku), aby měla jiné starosti a nemyslela na to.
Tak aktualizuju, když už jsem to v tomto tématu nakousla- omluva zadavatelce.
Pinčová od úterní návštěvy veteriny skoro nekašlala, začala zas až dnes ráno venku. Prokašlala půl procházky...docvaklo mi, že ten dvoudenní klid nebylo zlepšení, ale účinek kortikoidů, kterej odezněl.
Pak se rozkašlala rozrušením, když jsem přišla domů z práce, vydrželo jí to až ven, kde se to uklidnilo. Samozřejmě je pěkně odstátá, takže by lítala, plaší holuby...krom kašle nemá žádný příznaky. Tak nevím, jestli jí krom jitroceláku můžu ještě něčím přilepšit...ATB bere.

Terven
napsal(a):
Pinčová od úterní návštěvy veteriny skoro nekašlala, začala zas až dnes ráno venku. Prokašlala půl procházky...docvaklo mi, že ten dvoudenní klid nebylo zlepšení, ale účinek kortikoidů, kterej odezněl.
Pak se rozkašlala rozrušením, když jsem přišla domů z práce, vydrželo jí to až ven, kde se to uklidnilo. Samozřejmě je pěkně odstátá, takže by lítala, plaší holuby...krom kašle nemá žádný příznaky. Tak nevím, jestli jí krom jitroceláku můžu ještě něčím přilepšit...ATB bere.
nám tedy vloni nakázali k ATB dost brutální klidový režim. Že nález na plicích nic moc... Takže jsme sice ven do lesa chodili, ale dost jsme se snažili o klid a teplo a pohodičku... Kašel odezněl po ATB do týdne úplně, ale klídek jsme dodržovali dýl
napsal(a):
nám tedy vloni nakázali k ATB dost brutální klidový režim. Že nález na plicích nic moc... Takže jsme sice ven do lesa chodili, ale dost jsme se snažili o klid a teplo a pohodičku... Kašel odezněl po ATB do týdne úplně, ale klídek jsme dodržovali dýl
Jo, tak my taky venčit chodíme...a než se motat v zástavbě mezi psama, tak radši do přírody.
Samozřejmě, žádný brutální túry, ono to s naší druhou fenou ani nejde.
Ale krokem prostě pinčovou chodit nepřinutím. Nicméně si myslím, že pinčí klus, tzv. hackney gait, je pro ni naprosto přirozenej pohyb, kterej nezatěžuje :-)
Teplo a pohodičku má zbytek času pod peřinou.
Terven
napsal(a):
Pro jistotu připomínám náš příběh úmrtí psa v tomto roce - po nasazení kortikoidů rychlý sešup, myslím, že šlo o nerozpoznané srdeční selhání. Případ je tu někde popsaný. Nemyslím, že je tomu tak u Vás, přesto jsem to raději napsala... Stav se po kortikoidech také až dramaticky měnil - zlepšení vs. zhoršení.