Naskakování psa na psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

_Sára_

1.5.2021 22:15
_Sára_

XXX.XXX.229.97

Přeji dobrý den,
potřebovala bych radu, jelikož dnes naskakoval na jednoho o dost většího psa . Je to pudl střední velikosti, relativně zvyklý na společnost velkých psů, jen bývá v jejich společnosti dost opatrný a někdy, když je něco už moc přes čáru, tak zavrčí.
Nedávno jsem ho seznámila s labradorem mého příbuzného, ze začátku byli napjatí a nějaké to vrčení tam také bylo, ale pak se očichali a začali se tak nějak respektovat. Celou procházku jsme je bedlivě pozorovali, postupně napětí mezi nimi opadlo, při cestě se očichávali a bylo vidět, že by si s ním ten větší chtěl hrát, ale ten můj se na to ještě moc netvářil, i když mu pak o chvíli později přátelsky oblízl čumák.
Má otázka spočívá v tom, že jsme je pak po nějaké době, nechali k sobě jít i na zahradě. Můj příbuzný toho svého držel, ale ten můj na něj začal vrčet, tak jsme se mu snažili ukázat, že k tomu není důvod a nechali jsme ho, ať si toho labradora očichá, ten byl ochotný, vrtěl ocasem a neměl s tím problém, pudlík se sice trochu třásl, ale když zjistil, že fakt nekouše, uklidnil se a pak na něj o chvíli později začal z nenadání naskakovat, což upřímně do teď nechápu proč. Nikde jsem moc nenašla, proč by to mohl dělat, možná projev přátelské náklonosti? Možná dominance?
Nevím, asi by mi to první dávalo smysl, ale jen kdyby se i pudlík nechal očichat, ale ten místo toho, když si ho chtěl labrador také očichat, tak vrčel, při tom se před tím na procházce chovali v pohodě. Moc nevím, jak se k tomu postavit a byla bych moc ráda, kdyby mi někdo trochu napověděl, co bylo toto za signály. Jen dodávám, že ta zahrada bylo "teritorium" labradora, takže tam byl ten náš jen na návštěvě.
Moc děkuji předem za jakoukoliv radu :)

1.5.2021 22:40
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Pudlík byl v teritoriu druhého psa nervozní a nejistý, proto na něj pro jistotu vrknul a proto se snažil na něj dělat ramena, ano vyjadřovat naskakováním dominanci, aby si prostě labrador nemyslel, že je pudlík, když menší, nějaké ořezávátko

1.5.2021 22:43
lupus4

XXX.XXX.205.61

lesnížínka napsal(a):
Pudlík byl v teritoriu druhého psa nervozní a nejistý, proto na něj pro jistotu vrknul a proto se snažil na něj dělat ramena, ano vyjadřovat naskakováním dominanci, aby si prostě labrador nemyslel, že je pudlík, když menší, nějaké ořezávátko

ale prdlajs

2.5.2021 08:37
libuko

XXX.XXX.47.2

Vek obou psu? Pokud labrador tak do roka a pul a pudl dospelak, prislo by mi to o.k.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2021 13:20

V tom popisu bych viděla nejistýho pudla, kterej se více či méně bojí, což řeší třeba tím vrčením. Jestli to labrador zvládá a je i přesto přátelský, může to pro vás být dobrej parťák na procházky. Samozřejmě pokud zajistíte, že si psi vzájemně neublíží. Pudlovi bych ukazovala, že se nic neděje, dovedu ho ochránit, a že může odejít, když se mu něco nelíbí.
Nakrývání bych v tomhle případě nedovolila. Určitě to není dominance, spíš bych to odhahovala na honění si trika.

_Sára_

3.5.2021 16:28
_Sára_

XXX.XXX.229.97

Moc děkuji za vaše reakce Mám v tom už mnohem více jasno, když si to tak pročítám, dává mi to tak nějak dohromady smysl a sedí mi to, určitě budeme v procházkách pokračovat.
Jen tak pro zajímavost labrador má už skoro 3 roky a pudlík 5

3.5.2021 16:45
Šarina

XXX.XXX.243.72

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V tom popisu bych viděla nejistýho pudla, kterej se více či méně bojí, což řeší třeba tím vrčením. Jestli to labrador zvládá a je i přesto přátelský, může to pro vás být dobrej parťák na procházky. Samozřejmě pokud zajistíte, že si psi vzájemně neublíží. Pudlovi bych ukazovala, že se nic neděje, dovedu ho ochránit, a že může odejít, když se mu něco nelíbí.
Nakrývání bych v tomhle případě nedovolila. Určitě to není dominance, spíš bych to odhahovala na honění si trika.

Mezi "honění si trika" a zkoušení "dominance" zase takový rozdíl nevidím... v každém případě mi přijde, že zprvu nejistý pudlík (díky váhovému rozdílu), brzo zkouší své postavení v jejich dvojsmečce s nadějí, že labrador bude submisivní trouba přesně podle návodu. Asi bych, jako páníčkové, nenápadně zasáhla. Co kdyby to takový trouba přece jenom nebyl.

3.5.2021 16:59

Šarina napsal(a):
Mezi "honění si trika" a zkoušení "dominance" zase takový rozdíl nevidím... v každém případě mi přijde, že zprvu nejistý pudlík (díky váhovému rozdílu), brzo zkouší své postavení v jejich dvojsmečce s nadějí, že labrador bude submisivní trouba přesně podle návodu. Asi bych, jako páníčkové, nenápadně zasáhla. Co kdyby to takový trouba přece jenom nebyl.

Mám problém s používáním pojmu "dominance" v tomhle kontextu. Vytváří dojem, že jeden pes se snaží dostat se v jakési hierarchii nad druhýho psa, a tomu zcela upřímně nevěřím ani u popisovanýho případu, ani u mýho psa, kterej tohle zkoušel na psí kluky velmi často, ani u řady jiných případů naskakování jednoho samce na druhýho, s kterými se setkávám.

Kromě toho, že mi tedy tento pojem připadá matoucí, svádí ledaskteré psovody nebo i cvičitele k výrokům typu "je dominantní, s tím už nic neuděláte". Ale jinak to klidně samozřejmě můžeme nazvat slovíčkařením :)

3.5.2021 17:50
Caty

XXX.XXX.51.50

Mě to naskakování jednoho psa na druhého hrozně vadí a u svých psů odmala netoleruji. Ale vlastně pořád nevím, co tím ten pes vyjadřuje. Léta jsem chodila s labradorem venčit se sousedkou a jejím yorkshirem, labís si s ním celý život jemně a trpělivě hrál a jak zestárnul, když si lehnul, ten jorkšír na něj taky začal naskakovat, proč, fakt si ten malý skřet honí triko na 35kg psovi? (příšla jsem o kamarádku, a to mě stálo tolik přemáhání ho nenakopnout, ale jen odsunout nohou...)

3.5.2021 17:54

Caty napsal(a):
Mě to naskakování jednoho psa na druhého hrozně vadí a u svých psů odmala netoleruji. Ale vlastně pořád nevím, co tím ten pes vyjadřuje. Léta jsem chodila s labradorem venčit se sousedkou a jejím yorkshirem, labís si s ním celý život jemně a trpělivě hrál a jak zestárnul, když si lehnul, ten jorkšír na něj taky začal naskakovat, proč, fakt si ten malý skřet honí triko na 35kg psovi? (příšla jsem o kamarádku, a to mě stálo tolik přemáhání ho nenakopnout, ale jen odsunout nohou...)

(příšla jsem o kamarádku, a to mě stálo tolik přemáhání ho nenakopnout, ale jen odsunout nohou...)

No mě udivuje, že tohle někdo nechá svýho psa dělat...obzvlášť v takové situaci ...a to jakože se ještě urazí, když teda zasáhnu já...no super

3.5.2021 18:11

Caty napsal(a):

Já jsem se zatím setkala s naskakováním z radosti, ze hry, nic jinýho jsem v tom neviděla. Můj pes ani feny to nikdy nedělali cizím psům, jen doma navzájem. Nikdy to nepřesahuje takovou tu normální únosnou míru. Ono je taky docela ošemetný okřikovat chovnýho psa a učit ho, že to nesmí, když to pak potřebujete, že jo.
Ale takový ty malý magory, u kterých to páníci ještě podporují a mají z toho srandu, tam bych to rozhodně utnula. Je pak hodně nepříjemný, když pes nemá v hlavě nic jinýho a odjíždí nohy návštěvám nebo cizí psy.

3.5.2021 18:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
(příšla jsem o kamarádku, a to mě stálo tolik přemáhání ho nenakopnout, ale jen odsunout nohou...)

No mě udivuje, že tohle někdo nechá svýho psa dělat...obzvlášť v takové situaci ...a to jakože se ještě urazí, když teda zasáhnu já...no super

Taky jsem tu kdysi popisovala kamarádku s naskakovacíma psema... U ní je ještě divnější to, že má druhého psa a dělali to oba .

První pes byl střední kříženec (do 15ti kg maximálně) a ojížděl všechno bez ohledu na pohlaví a věk... Ale ten se ještě dal tak nějak srovnat a když se hlídal, tak s mým předešlým psem to vcelku i šlo... Ale pořád se musel hlídat a pořád se mu muselo připomínat, že nesmí...

No a další pes, 45 kg kříženec... A opět - ojíždí všechny bez ohledu na pohlaví a věk a bez ohledu na to, jak se to druhému psovi líbí nebo nelíbí a jak na to reaguje... S mým současným psem byli jako štěňata kámoši.. Vlastně skoro do dospělosti.. I na něho měl tendence naskakovat, jenže je to robustní pes a mému mrštnému psovi nestíhal, on mu nedal šanci na něho vůbec naskočit.. Později už se nesnesli. Hledali si další kámoše a kámošky - u všech to dopadlo stejně, měl tendence skákat i na malou pražskou krysařici, ale i na stejně velké psa, fenu, štěně... A nejhorší je, že panička s tím není schopná udělat nic, pes jí v té situaci má absolutně na háku... I když ho vezme na vodítko tak ho fyzicky sotva zvládá. No a když moje fena ještě štěně, tak jsem je zkusili vzít společně taky na procházku - poprvé a naposledy. V pohodě bylo asi prvních 100 metrů a pak začalo peklo. Pes na fenu naskakoval neustále, fena dost jasně dávala najevo, že takhle teda ne, ona si většinu psů srovnala sama, ale tenhle se nedal. Kamarádka jen řvala a plácala vodítkem, marný... Já jsem se pořád stavěla mezi fenu a psa, marný... Fena se ode mě nehla, schovávala se, pes se pořád snažil na ní dostat.. Nedalo se normálně pohybovat. Pak ho teda vzala na vodítko a fena si běhala. Jenže asi po kilometrů řevu a vytahaných rukou ho zkusila znovu pustit a opět to samé. To už jsem na to ale neměla nervy já, fenu jsem vzala do náruče a po zbytek procházky ji nesla a psa od sebe odháněla a odstrkovala... Takže super procházka, asi chápete proč první a poslední .

3.5.2021 18:22

marcelaamax napsal(a):
Taky jsem tu kdysi popisovala kamarádku s naskakovacíma psema... U ní je ještě divnější to, že má druhého psa a dělali to oba .

První pes byl střední kříženec (do 15ti kg maximálně) a ojížděl všechno bez ohledu na pohlaví a věk... Ale ten se ještě dal tak nějak srovnat a když se hlídal, tak s mým předešlým psem to vcelku i šlo... Ale pořád se musel hlídat a pořád se mu muselo připomínat, že nesmí...

No a další pes, 45 kg kříženec... A opět - ojíždí všechny bez ohledu na pohlaví a věk a bez ohledu na to, jak se to druhému psovi líbí nebo nelíbí a jak na to reaguje... S mým současným psem byli jako štěňata kámoši.. Vlastně skoro do dospělosti.. I na něho měl tendence naskakovat, jenže je to robustní pes a mému mrštnému psovi nestíhal, on mu nedal šanci na něho vůbec naskočit.. Později už se nesnesli. Hledali si další kámoše a kámošky - u všech to dopadlo stejně, měl tendence skákat i na malou pražskou krysařici, ale i na stejně velké psa, fenu, štěně... A nejhorší je, že panička s tím není schopná udělat nic, pes jí v té situaci má absolutně na háku... I když ho vezme na vodítko tak ho fyzicky sotva zvládá. No a když moje fena ještě štěně, tak jsem je zkusili vzít společně taky na procházku - poprvé a naposledy. V pohodě bylo asi prvních 100 metrů a pak začalo peklo. Pes na fenu naskakoval neustále, fena dost jasně dávala najevo, že takhle teda ne, ona si většinu psů srovnala sama, ale tenhle se nedal. Kamarádka jen řvala a plácala vodítkem, marný... Já jsem se pořád stavěla mezi fenu a psa, marný... Fena se ode mě nehla, schovávala se, pes se pořád snažil na ní dostat.. Nedalo se normálně pohybovat. Pak ho teda vzala na vodítko a fena si běhala. Jenže asi po kilometrů řevu a vytahaných rukou ho zkusila znovu pustit a opět to samé. To už jsem na to ale neměla nervy já, fenu jsem vzala do náruče a po zbytek procházky ji nesla a psa od sebe odháněla a odstrkovala... Takže super procházka, asi chápete proč první a poslední .

Tak to snad už vypadá jako nějaká porucha.

3.5.2021 19:25
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Přišla k nám návštěva se psím miminem, můj pes byl u vytržení.
Bláznil radostí, hupsnul na štěně, samozřejmě jsem ho nenechala, ale
cca 3x se mu to povedlo. Výsledek? Kdykoli dnes už roční střední fenku
potkáme, hupsne ona radostně na něj. Jsem přesvědčená, že ji to
naučil a ona byla bystrá žačka. S naším psem se vítá prostě tak, jak on
kdysi s ní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík