Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kejsijohns

6.5.2021 20:47
kejsijohns

XXX.XXX.147.86

Ahoj, potřebuju radu,
spadlo mi štěně, narozeno před 5 týdny.
Když mi spadlo, po půl hodine si začalo hrát, potom začalo usínat a teď se pozvracelo.

Bude to štěně v pořádku?

6.5.2021 21:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kejsijohns napsal(a):
Ahoj, potřebuju radu,
Když mi spadlo, po půl hodine si začalo hrát, potom začalo usínat a teď se pozvracelo.

Bude to štěně v pořádku?

To vám poví veterinář až ho prohlédne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.5.2021 21:12

kejsijohns napsal(a):
Ahoj, potřebuju radu,

Bude to štěně v pořádku?

Takhle vypadá otřes mozku. Zajít k veterináři vás nenapadlo?

6.5.2021 21:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takhle vypadá otřes mozku. Zajít k veterináři vás nenapadlo?

Neblbněte! Dyť to stojí prachy😱💸

Miriam33

6.5.2021 22:13
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Odkud vám spadlo? A přímo na hlavu? Zkuste aspoň zavolat na nejakou veterinární pohotovost.

7.5.2021 10:23

Miriam33 napsal(a):
Odkud vám spadlo? A přímo na hlavu? Zkuste aspoň zavolat na nejakou veterinární pohotovost.

Už měli být dávno u veterináře, telefon je na nic. Co jim asi poradí, když to štěně nevidí a nemůžou ho vyšetřit?

7.5.2021 10:49

A já navíc přemejšlím, odkud tak dotyčnýmu mohlo spadnout štěně 5 týdnů staré, když je ještě u matky nebo by mělo být....

7.5.2021 11:32

A já navíc přemejšlím, odkud tak dotyčnýmu mohlo spadnout štěně 5 týdnů staré, když je ještě u matky nebo by mělo být....

Z ruky? Když si ho chtěli pomuchlovat? Taky jsem přemýšlela.

7.5.2021 11:45

Z ruky? Když si ho chtěli pomuchlovat? Taky jsem přemýšlela.

Nebo třeba když ho vážili, tak se vysmeklo.....
Každopádně ptát se tady, já bych byla dávno na veterině.

Miriam33

7.5.2021 17:00
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Tak to je jasný, že nejlíp poradí veterinář. Ale na první pomoc je stejně lepší napřed volat, jestli tam vůbec nekdo je...a pokud to podle veterináře nepočká do rána, tak beztak řekne přijeďte.

7.5.2021 20:40

Miriam33 napsal(a):
Tak to je jasný, že nejlíp poradí veterinář. Ale na první pomoc je stejně lepší napřed volat, jestli tam vůbec nekdo je...a pokud to podle veterináře nepočká do rána, tak beztak řekne přijeďte.

Já nevím, když mám zvíře (psa, kočku, koně, krávu...), tak mám i telefony na veterináře a přehled, komu můžu zavolat v nouzi nejvyšší. A neptám se na internetu.

Miriam33

8.5.2021 09:47
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Tak jsou děti, co se třeba bojí přiznat, že jim štěně spadlo a lidi co nemají auta i lidi, co si v noci netroufají řídit, lidi, co třeba mají doma děti a nemůžou je v noci nechat samotné a hned se vydat se psem hodiny cesty na veterinu, .... může tam být x faktorů a pochopitelných. Já třeba se s postupným rozvíjením otřesu mozku setkala až u svého dítěte....a nechápala, že si ze mě nedělá srandu, že si nepamatuje, co se mu stalo. Holt se člověk učí postupně a často až osobními zkušenostmi. Proto sem lidi píší o radu ... právě nováčci zkušenějším.
Škoda, že tu jsou často pozuráženi a odcházejí z diskuze aniž bychom se dozvěděli, jak to se zvířetem dopadlo. To by treba mne zajímalo u spousty témat.
Mně třeba jako dítěti spadl na zem, přímo na hlavu malý králík. Divně pak skákal...jako natažený na klíček, nerostl jako ostatní , byl takový naježený...a stejně se nedožil dospělosti. Rodičům jsem to nikdy neřekla.

8.5.2021 09:54
impact

XXX.XXX.195.92

Drtivé většině takových lidí je hlavně líto utrácet peníze na veterině. Myslí si, že to za ně vyřeší nějaká zázračná rada na internetu a oni ušetří. Cestu k veterináři i peníze.

Člověku, který není schopen zabezpečit zvířeti odpovídající veterinární péči, živé zvíře do rukou nepatří.

8.5.2021 10:09

Miriam33 napsal(a):
Tak jsou děti, co se třeba bojí přiznat, že jim štěně spadlo a lidi co nemají auta i lidi, co si v noci netroufají řídit, lidi, co třeba mají doma děti a nemůžou je v noci nechat samotné a hned se vydat se psem hodiny cesty na veterinu, .... může tam být x faktorů a pochopitelných. Já třeba se s postupným rozvíjením otřesu mozku setkala až u svého dítěte....a nechápala, že si ze mě nedělá srandu, že si nepamatuje, co se mu stalo. Holt se člověk učí postupně a často až osobními zkušenostmi. Proto sem lidi píší o radu ... právě nováčci zkušenějším.
Škoda, že tu jsou často pozuráženi a odcházejí z diskuze aniž bychom se dozvěděli, jak to se zvířetem dopadlo. To by treba mne zajímalo u spousty témat.
Mně třeba jako dítěti spadl na zem, přímo na hlavu malý králík. Divně pak skákal...jako natažený na klíček, nerostl jako ostatní , byl takový naježený...a stejně se nedožil dospělosti. Rodičům jsem to nikdy neřekla.

Škoda, že tu jsou často pozuráženi a odcházejí z diskuze aniž bychom se dozvěděli, jak to se zvířetem dopadlo.

Problém je to, že tady je to prostě jenom diskuze....neurčíme diagnózu a už vůbec nejsme schopni psa na dálku uzdravit. A když štěně po pádu usíná a zvrací, tak co jediné může člověk po písmenkách dělat?? Jen napsat "seberte se a jeďte k veterináři"

Ano spoustu lidí sem přijde s nějakým problémem a často se nedozvíme, jak to bylo dál a často tady dostane vyhudlíno, ale....
Vždycky je tam řečeno, co si myslíme, že by měl dotyčný dělat a ne proto, že jsme tady všichni nej chytrolíni na světě, ale prostě proto, že je tady spoustu lidí, co už mají se psy letité zkušenosti. Takže možná jsou příspěvky ostřejší,ale většinou se to rozjede poté, co si dotyčný začne mlýt svou, že on to dělá dobře...akorát mu to nějak nefunguje.

Taky si všimněte, že čím větší průšvih, ať už se jedná o výchovu, zdraví nebo pochopení, jak pes funguje, tak tím je to tady ostřejší a proč?? No protože tady jde lidem primárně o psa...jste na psí diskuzi.
Takže když si tady bude někdo stěžovat, že mu v noci kňourá štěně a to několikrát, že se dobývá za svými lidmi do ložnice a oni chudinkové nemůžou spát, protože to je kravál....tak co máme napsat "jééé to nám je vás líto, že jste nevyspalí, to máte ale ošklivé zlobivé štěňátko, že se nestydí vás takhle budit, zmetek jeden malej"....a nemůžeme za to, že dotyčný nechce slyšet, že má doma oficiálně miminko, o které se musí starat i v noci, že to miminko nechce být samo, že pes není zvíře samotář a že chce být se svými lidmi........

A promiňte, pokud můj pes potřebuje veterinární péči, tak nějaké "já se bojím v noci řídit, mám děti" a podobně sice může být problém, ale je to můj problém, kvůli kterému třeba nechám psa trpět bolestí a nebo dokonce umřít. Protože když například dojde na torzi žaludku, tak nemůžu čekat, až se rozední a já odvedu děti do školky.......to už si pak nemusím dělat žádný starosti, protože pes je mrtvej.

8.5.2021 11:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.21.255

Miriam33 napsal(a):

Tak ať si ti lidi zvířata nepořizují, když nejsou schopní nebo ochotní poskytnout jim odpovídající péči.

8.5.2021 12:36

Miriam33 napsal(a):

Nezlobte se, ale vám ten dotaz zadavatele fakt přijde normální? Spadne mu 5 týdenní štěně, zvrací a ptá se tady, jestli bude v pořádku?
Jak už bylo řečeno výš, tady není veterinární poradna, ale diskuze, a pokud někdo položí stupidní dotaz, tak to prostě schytá. Šel s kůží na trh, tak s tím musí počítat.
Kde se ptali lidi, když nebyl net?

Miriam33

8.5.2021 17:27
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Neptali se a štěně buď přežilo nebo chcíplo, kdo má takovouto náturu, že mu na tom nesejde(nebo si ví rady), ten se tu neptá. Já nijak nezpochybňuji odpověď Mohl by to být i otřes mozku, jeďte k veterináři..ale proč se to pak hned zvrhává na osobní urážky a dehonestování tazatele? A ano, je to dotaz někoho neznalého... sebevědomý a zkušený chovatel ho nenapíše a rovnou koná. Ale stále nechápu tu touhu chtít někoho mermomocí sjezdit a honit si svoje ego a poukazovat na něho, jak je blbý idiot se stupidnima otázkama, kterému se dá svěřit jen plyšák. A je pochopitelné, že tu budou i nadále naivní dotazy, protože dorůstají stale noví majitelé a chovatelé zvěře, babičky obdarované nezvládnutými pejsky a nově možná spousta dotazů ohledně psů porizenych proti nudě za covidu.
No, ale neřešte mě, já vždycky vidím v autě které jede 70 ne blbyho šnekoně, ale sebe, když vezu blijici dítě nebo babičku, co se kochá rodným krajem, nebo ztraceného řidiče, co se snaží zorientovat nebo starého řidiče, co si užívá poslední roky za volantem. Asi to mám stejně v těchto diskuzích.

8.5.2021 18:01

@Miriam33

nezlobte se na mě, ale zrovna v tomhle vláně tak nějak na nějaké urážky nedošlo....většina reagujících prostě poslala dotazující se osobu na veterinu.

A promiňte...tím spíš, když je člověk začátečník a nemá ty zkušenosti, tak tím spíš by měl okamžitě shánět veterináře.
Takže bych spíš čekala dotaz typu..štěně mi spadlo, usíná, blinká, bydlím tam a tam, nevíte náhodou o veterině v mém okolí, kde je pohotovost...a mezitím je předpoklad, že dotyčný aktivně hledá na netu.

Tím spíš, když jsem začátečník a nevím, tak veteriny, kde mají pohotovost hledám ještě než se něco stane, abych věděla kam okamžitě vyrazit, když je průšvih.
Sama docházím na veterinární kliniku, kde pohotovost je....sice na zavolání, veterinář tam nen celou noc, ale té první pomoci se mi dostane...a pokud ne, pokud by mě odmítl s tím, že to do rána počká a mě by se to i tak nezdálo, tak nakládám psa do auta a jedu jinam.....mám čísla na další dvě veterinární pohotovosti.
Vždycky se může stát průšvih a pak zoufale hledat, kdo mě kde vezme??

sebevědomý a zkušený chovatel ho nenapíše a rovnou koná

a začátečník by měl konat tím spíš, naopak by možná měl být o něco úzkostlivější....raději budu plašit a vyslechnu od veta, že je pes ok....
Na to, aby jel člověk s pětitýdenním štěňátkem s popsanými problémy k vetovi nemusí být hned zkušený chovatel, na to stačí selskej rozum.
Já teda nejsem chovatel, takže pokud bych se rozhodla štěňata odchovat, tak bych byla úplný začátečník....než bych se k tomu vůbec rozhodla, tak bych měla nastudováno všechno, co bych kde našla....včetně toho, že bych se určitě radila s chovatelkou mojí feňule, protože to je chovatelka zkušená a samozřejmě bych si o to pečlivěji zajistila dostupnou veterinární péči ve dne v noci, už jen kvůli porodu, kdyby to nešlo hladce.
A protože s odchovem štěňátek nemám absolutně zkušenost, tak pokud by se mi něco nezdálo, tak minimálně okamžitě žhavím telefon na veta, ať si klidně myslí, že jsem hysterická kráva, než něco zanedbat.

Já už to tady psala několikrát....pokud bych já měla nějakej dotaz a zdejší osazenstvo by mi napsalo "bože Sardullah, ty jsi játro, děláš to úplně blbě, to ti vypadl mozek a nebo co, jsme si nemysleli, že jsi taková Jitka", tak se chytím za rypák a nechám si poradit, protože můj pes je pro mě důležitější než moje ego......ale tady se každý hned urazí, když s ním není jednáno v rukavičkách.....
Navíc si myslím, že pokud je dotazující se člověk tzv. normální, tak na žádné urážky nedojde a všichni se můžou přetrhnout, aby poradili jak nejlépe umí

8.5.2021 18:03

Ale sem si nechodí psát jen zkušení chovatelé, ale i lidi, kteří mají prvního nebo druhého pejska. A nakonec pokud jde o ten dotaz, tak já sama bych dle věku štěněte logicky odhadovala, že zadavatel je chovatel. A tudíž opět logicky bych předpokládala, že ví, má nastudováno a poradí si, když už si poradil s porodem, že.

Miriam33

8.5.2021 20:51
Miriam33

XXX.XXX.210.31

A tak doufejme, že ať už děcko nebo nezkušený chovatel se chytil za ten rypák a s veterinářem se poradilo. Mimochodem já měla při prvních štěňátkách tak nastudováno, dezinfekci nachystanou, v noci jsem nespala...a ta malá vořeší potvůrka si odrodila všechno beze mne zrovna když jsem byla ve škole.

8.5.2021 22:51
arosek

XXX.XXX.33.151

Miriam33 napsal(a):
Neptali se a štěně buď přežilo nebo chcíplo, kdo má takovouto náturu, že mu na tom nesejde(nebo si ví rady), ten se tu neptá. Já nijak nezpochybňuji odpověď Mohl by to být i otřes mozku, jeďte k veterináři..ale proč se to pak hned zvrhává na osobní urážky a dehonestování tazatele? A ano, je to dotaz někoho neznalého... sebevědomý a zkušený chovatel ho nenapíše a rovnou koná. Ale stále nechápu tu touhu chtít někoho mermomocí sjezdit a honit si svoje ego a poukazovat na něho, jak je blbý idiot se stupidnima otázkama, kterému se dá svěřit jen plyšák. A je pochopitelné, že tu budou i nadále naivní dotazy, protože dorůstají stale noví majitelé a chovatelé zvěře, babičky obdarované nezvládnutými pejsky a nově možná spousta dotazů ohledně psů porizenych proti nudě za covidu.
No, ale neřešte mě, já vždycky vidím v autě které jede 70 ne blbyho šnekoně, ale sebe, když vezu blijici dítě nebo babičku, co se kochá rodným krajem, nebo ztraceného řidiče, co se snaží zorientovat nebo starého řidiče, co si užívá poslední roky za volantem. Asi to mám stejně v těchto diskuzích.

Jenze on je rozdil mezi naivnim dotazem a debilnim dotazem. A clovek nemusi byt Einstein, aby vedel ze pad na hlavu doprovazeny apatii a zvracenim bude nejspis otres mozku a tudiz potencionalne pomerne slusny prusvih.

Kdyz se mi dcera ve trech mesicich skubla a slitla hlavou na dlazdicky, taky jsem necekala na nic a mastila pro jistotu na pohotovost. A taky to bylo prvni dite a ja nezkusena matka.

Vim ze spousta lidi namytne ze zvire neni clovek, ale vazne je ta situace tak jina? Vazne by nekdo pri urazu ditete meditoval na internetu "co ze to asi tak jako bude a co s tim jako asi tak ma delat", misto aby zajistil odpovidajici peci at uz sam, nebo uprkem k doktorovi?

Tak kurnik proc u zvirat se to bezne deje?

8.5.2021 23:17
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Miriam33 napsal(a):
A tak doufejme, že ať už děcko nebo nezkušený chovatel se chytil za ten rypák a s veterinářem se poradilo. Mimochodem já měla při prvních štěňátkách tak nastudováno, dezinfekci nachystanou, v noci jsem nespala...a ta malá vořeší potvůrka si odrodila všechno beze mne zrovna když jsem byla ve škole.

Nezlobte se na mě, ale normální člověk se zařídí tak, aby u porodu byl - nachystaná desinfekce to za nepřítomného člověka fakt nevyřeší.

Opravdu je nutné, aby každý bezmozek množil psy? Proč proboha...?!

9.5.2021 09:47

arosek napsal(a):
Jenze on je rozdil mezi naivnim dotazem a debilnim dotazem. A clovek nemusi byt Einstein, aby vedel ze pad na hlavu doprovazeny apatii a zvracenim bude nejspis otres mozku a tudiz potencionalne pomerne slusny prusvih.

Kdyz se mi dcera ve trech mesicich skubla a slitla hlavou na dlazdicky, taky jsem necekala na nic a mastila pro jistotu na pohotovost. A taky to bylo prvni dite a ja nezkusena matka.

Vim ze spousta lidi namytne ze zvire neni clovek, ale vazne je ta situace tak jina? Vazne by nekdo pri urazu ditete meditoval na internetu "co ze to asi tak jako bude a co s tim jako asi tak ma delat", misto aby zajistil odpovidajici peci at uz sam, nebo uprkem k doktorovi?

Tak kurnik proc u zvirat se to bezne deje?

Za první větu

9.5.2021 10:25
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já jen tak trochu k věci: jak se léčí otřes mozku? Osobně jsem ho neměla, ani nikdo z rodiny, ale co měli kamarádi, třeba z fotbalu, vždycky to byl jen klid na lůžku, i když třeba v nemocnici. Je už v dnešní době postup jiný?

Miriam33

9.5.2021 18:04
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Nezlobte se na mě, ale normální člověk se zařídí tak, aby u porodu byl - nachystaná desinfekce to za nepřítomného člověka fakt nevyřeší.

Bezmozkovi bylo 12 a byl školou povinný. Na vesnici nikdo před desítkami let tolik rození zvířat neřešil. Psovi se nechal klid a řešilo se až když to vypadalo na problém. Ve vesnici veterinář byl a dalo se k němu zajet domů kdykoliv. Dnes už to tu tak nefunguje. Byl to náš první pes a fenka mi tehdy zdrhla z procházky za jiným vořechem. Myslela jsem, že už nehárá. Štěňata jsme pak rozdali. No a co? Byla to super parťačka, po mamince, která štěňata jen vyklopila u sousedů pod dřevem nezávislá tulačka. A mimochodem, i tato štěňata se hned tenkrát rozebrala. Byla to sexy holka, když šla ulicí a vrtěla ocáskem, byli z ní paf všichni psi za ploty. V době hárání jsme střežili dům jako hrad, ženiši byli neúnavní ( a ne, netahali jsme ji zbytečně behem hárání ven). Povedlo se jí uhnat štěňata ještě dvakrát....no tak jsme namnožili dohromady 5 štěňat, fenka se dožila 11 let a snad dvě ze štěňat ji přežily. No a co? Kolikpak namnoží chovatelé na jedné feně? A nadává se jim bezmozků?

9.5.2021 18:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Miriam33 napsal(a):

Bezmozkovi bylo 12 a byl školou povinný. Na vesnici nikdo před desítkami let tolik rození zvířat neřešil. Psovi se nechal klid a řešilo se až když to vypadalo na problém. Ve vesnici veterinář byl a dalo se k němu zajet domů kdykoliv. Dnes už to tu tak nefunguje. Byl to náš první pes a fenka mi tehdy zdrhla z procházky za jiným vořechem. Myslela jsem, že už nehárá. Štěňata jsme pak rozdali. No a co? Byla to super parťačka, po mamince, která štěňata jen vyklopila u sousedů pod dřevem nezávislá tulačka. A mimochodem, i tato štěňata se hned tenkrát rozebrala. Byla to sexy holka, když šla ulicí a vrtěla ocáskem, byli z ní paf všichni psi za ploty. V době hárání jsme střežili dům jako hrad, ženiši byli neúnavní ( a ne, netahali jsme ji zbytečně behem hárání ven). Povedlo se jí uhnat štěňata ještě dvakrát....no tak jsme namnožili dohromady 5 štěňat, fenka se dožila 11 let a snad dvě ze štěňat ji přežily. No a co? Kolikpak namnoží chovatelé na jedné feně? A nadává se jim bezmozků?

Tohle nemá cenu komentovat, pokud byli Vaši rodiče tak lehkovážní a Vám to i s odstupem let přijde normalní...

Ještě že jste z nějaké prochazky ve 13 nepřišla těhotná i Vy - to by rozdat nešlo 🤫

9.5.2021 18:42
juhaj

XXX.XXX.164.121

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tohle nemá cenu komentovat, pokud byli Vaši rodiče tak lehkovážní a Vám to i s odstupem let přijde normalní...

Ještě že jste z nějaké prochazky ve 13 nepřišla těhotná i Vy - to by rozdat nešlo 🤫

Ale tak na vesnicích se psi tolik neřešili, někdo někomu dál štěně pro děti, nijak zvlášť se to neprožívalo. Mám hodně příbuzných na vesnici, jako dítě si to pamatuji. Myslím, že fenka paní se měla kralovsky, proti velké části chudáků, s kterýma se nikdo nepáral. Když byla štěňata, nechalo se jedno, ostatní dopadla tak, jak to doteď vídáme u koček.
Ale zas vznikali místní voříškovské rasy. U mých příbuzných u Benešova byl vždy takový šedivý chlupač, takového měli ve třech vesnicích jak přes kopírák a každý druhý byl Muflík.
A v Jižních Čechách zas v sousední vsi měl každý bílého psa, co vypadal jako špic. Když jsem u místních zapátrala, vyšlo najevo, že víc jak před 20 lety se do vsi prestěhoval pán z Budějovic a choval střední špice. No a občas někomu dál nestandarta, občas se mu psi toulali po vsi. Už to skončilo, každý má jiného, ale je to škoda, byli to sympaťáci.

Miriam33

9.5.2021 19:01
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Jo a pro ty neomylné kastracomilce, tahle fenka byla na kastraci, po těch prvních štěňátkách. Veterinář to zmršil, rozřezaná byla přes půl těla a za nějaký rok, světě div se, další štěňata. Na další zákrok a narkózu už jsme ji nehnali. Při posledních šteňatech ji behem hárání omylem pustila návštěva ven na dvůr. Stane se. On psí svět se neskládá jen z PP psů a týraných kastrovaných vořechů z útulků. Jsou i světě div se spokojení vořeši, co se mají královsky a fajn. Znám dost lidí s voříškem, co zvládli uhlídat celý život a pes holt štěňata neměl. Další svoje psy jsem uhlídala dobře...šeltina na psy kašlala úplně a poslední fenka z nich taky není přímo šílená. Ono se tu teď tolik ženichů netoulá a když jo, stačí poprosit majitele, aby toho svého ten týden víc hlidal.

9.5.2021 19:04

juhaj napsal(a):
Ale tak na vesnicích se psi tolik neřešili, někdo někomu dál štěně pro děti, nijak zvlášť se to neprožívalo. Mám hodně příbuzných na vesnici, jako dítě si to pamatuji. Myslím, že fenka paní se měla kralovsky, proti velké části chudáků, s kterýma se nikdo nepáral. Když byla štěňata, nechalo se jedno, ostatní dopadla tak, jak to doteď vídáme u koček.
Ale zas vznikali místní voříškovské rasy. U mých příbuzných u Benešova byl vždy takový šedivý chlupač, takového měli ve třech vesnicích jak přes kopírák a každý druhý byl Muflík.
A v Jižních Čechách zas v sousední vsi měl každý bílého psa, co vypadal jako špic. Když jsem u místních zapátrala, vyšlo najevo, že víc jak před 20 lety se do vsi prestěhoval pán z Budějovic a choval střední špice. No a občas někomu dál nestandarta, občas se mu psi toulali po vsi. Už to skončilo, každý má jiného, ale je to škoda, byli to sympaťáci.

Ale tak na vesnicích se psi tolik neřešili, někdo někomu dál štěně pro děti, nijak zvlášť se to neprožívalo

No to si myslím, že je pravda a myslím, že i v dnešní době jsou lidi, co to zas až tak neřeší....... bohužel byl na vesnici často pes jako inventář u boudy, což si myslím, že se už asi dost změnilo, ale pořád si myslím, že jsou lidi, co to vedou tzv. po staru.

9.5.2021 19:20
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ale tak na vesnicích se psi tolik neřešili, někdo někomu dál štěně pro děti, nijak zvlášť se to neprožívalo

No to si myslím, že je pravda a myslím, že i v dnešní době jsou lidi, co to zas až tak neřeší....... bohužel byl na vesnici často pes jako inventář u boudy, což si myslím, že se už asi dost změnilo, ale pořád si myslím, že jsou lidi, co to vedou tzv. po staru.

Ano, máte pravdu, setkala jsem se s tím i teď, ale co s tím, takoví lidú byli, jsou a budou. Zas je jich už menšina, to je pozitivní, vztah ke zvířatům se mění k lepšímu .

9.5.2021 19:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

juhaj napsal(a):

Jj, na vesnicích se to tak neřešilo a neprožívalo - nechtěná štěňata se pak prostě utopila nebo hodila do kamen - tuhle stránku reality už ale milovníci svobodného psího života moc vidět nechtějí.

Teď ale žijeme ve 21 století, každý pes MUSÍ být ze zakona očipovaný, zajištěný a není možné jen tak zabijet nechtěná štěňata. To, že to někdo i dnes dělá není normální stejně tak, jako když někdo řídí ožralej.

Miriam33

9.5.2021 19:32
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Otřes mozku u dětí se právě často rozvíjí postupně... napřed to vypadá jako nic, pak najednou třeba motání hlavy, pobledlost, spavost, skáčou řádky při čtení, zvracení, výpadky krátkodobé paměti ( neví jak a kde se mu to stalo,...). Když zajedete na traumatologii, na decko se podívají ode dveří a řeknou vám: doma pozorujte a nic nedávejte na bolest, aby se nepřekryly nějaké rozvíjející příznaky. Když nejedete a pozorujete doma a řekněte to až poté mudře (a nešlo o miminko), koukají na vás jak na vraha. U nás se teda nošení helem jedině osvědčilo, mohli jsme toto řešit snad ještě 4x.
Bratranec měl jako dospělý pád ze skejtu nazad...s helmou.... skončil v nemocnici na pozorování... nevím, jestli mu něco dávali, celou noc se co deset minut budil a ptal se vyděšeně spolupacienta, kde je a jak se tam ocitl ...pak už měl kartičku v ruce se základními odpověďmi... než se mu paměť vrátila. A pán vedle byl zralý na prášky.

9.5.2021 19:47

A pán vedle byl zralý na prášky.

No to mě taky napadlo....každejch 10 minut budíček,

Miriam33

9.5.2021 21:38
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Proč? Nenormální jste vy, když Vám není blbé tohle napsat. V šesté třídě jsem se učila a doma pomáhala se sourozenci a zvířaty. Piplala koťata, housata, kurata, chodila na pampelišky králíkům. Pejska jsem si na rodičích vyprosila a vybrečela a starala se o něho sama. Když ho pokousal vlčák, vezla jsem ho ve vánici na saních k veterináři. Neměla jsem telefon ani internet. Měla jsem pár knížek o psech a to je všechno. Že to byla účelová útěkářka a pořádně jsem se v rozmnožování psů nevyznala? No, nevyznala. A teď se z toho mám hroutit?
A bát se o mne rodiče ve 13 fakt nemuseli. Zvířata a knihy byly tenkrát to jediné, co mne zajímalo.

9.5.2021 21:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Miriam33 napsal(a):
Proč? Nenormální jste vy, když Vám není blbé tohle napsat. V šesté třídě jsem se učila a doma pomáhala se sourozenci a zvířaty. Piplala koťata, housata, kurata, chodila na pampelišky králíkům. Pejska jsem si na rodičích vyprosila a vybrečela a starala se o něho sama. Když ho pokousal vlčák, vezla jsem ho ve vánici na saních k veterináři. Neměla jsem telefon ani internet. Měla jsem pár knížek o psech a to je všechno. Že to byla účelová útěkářka a pořádně jsem se v rozmnožování psů nevyznala? No, nevyznala. A teď se z toho mám hroutit?
A bát se o mne rodiče ve 13 fakt nemuseli. Zvířata a knihy byly tenkrát to jediné, co mne zajímalo.

To, že jste byla dítě a moc jste toho nevěděla a delala co mohla je hezké a pochopitelné. Méně pochopitelný už je tehdejší přístup Vašich rodičů a to, že Vám tohle přijde i teď v pořádku.
Pokud vám rodiče dovolili psa, tak se k tomu měli postavit zodpovědně a ne tak, jak tady popisujete.

10.5.2021 07:24
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

To, že jste byla dítě a moc jste toho nevěděla a delala co mohla je hezké a pochopitelné. Méně pochopitelný už je tehdejší přístup Vašich rodičů a to, že Vám tohle přijde i teď v pořádku.
Pokud vám rodiče dovolili psa, tak se k tomu měli postavit zodpovědně a ne tak, jak tady popisujete.

Inspektorko, ale to je zbytečné, tady za to tepat Miriam. Ona se starala a za rodiče nemůže. A že jim to nevyčítá? No dobře to dopadlo, fenka se měla jinak dobře, štěnda se rozdala. U nás to dopadlo mnohem hůř, já si vyprosila psa, neměli jsme podmínky, pes léta na řetězu, po několika týdnech jsem už na něj kašlala, měla jsem jiné zájmy. Bylo mi sice 6, ale vyčítám to jen sobě, protože rodiče měli tolik práce, že na nějakého psa už nezbývala energie.

10.5.2021 07:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

juhaj napsal(a):

Pokud ze tří vrhů bylo odchováno pět štěňat, tak zbývající štěňata asi taky dopadla nějak neslavně, dost možná utopená.
Ano, normální to bylo, ale už není. Argumentovat desetiletí starou historkou na současný problém je neadekvátní.

10.5.2021 07:41
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Ona se starala a za rodiče nemůže. . .
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
Ale v mém dětství byli psi na řetězu na vesnicích naprosto běžně.
A jistě ještě i za dětství většiny z vás, se psi a feny
nekastrovali jako je to teď.
A co nebylo uvázané běhalo po vsi a to i feny, když se
jim podařilo zdrhnout. A štěňata se rodila sama,
většinou to dopadlo dobře. Novorozené fenky se většinou
nenechávaly, pejsci se rozdali. Nikdo se tomu nedivil,
byla to běžná praxe.
Spíš jsem byla divná já, panelácká holka, která si čokle půjčovala.
Na venkov jsem jezdila na prázdniny, na různá místa
a bylo to všude stejné.

A myslím, že zadavatelka je školačka.
Hodila nám "kost" a týden je tady o zábavu postaráno.
Taky dobrý.

10.5.2021 07:57

Ježiš asi pondělí zas :-)
Dříve tohle normální bylo a kromě topení mláďat se jako děje co? Ona to ta holka, co jí tady konstruujete vyvolání třetí světové, to schvaluje na dnes? Množitel šílený!
A už jsme i zjistili, že možná přišla těhotná i ta holka a ani nebyla očipovaná!
Kéž by aspoň každý druhý byl ve dvanácti letech tak rozumný, ale někomu nestačí ani 3x tolik.

10.5.2021 08:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ježiš asi pondělí zas :-)
Dříve tohle normální bylo a kromě topení mláďat se jako děje co? Ona to ta holka, co jí tady konstruujete vyvolání třetí světové, to schvaluje na dnes? Množitel šílený!
A už jsme i zjistili, že možná přišla těhotná i ta holka a ani nebyla očipovaná!
Kéž by aspoň každý druhý byl ve dvanácti letech tak rozumný, ale někomu nestačí ani 3x tolik.

Jo, ta poznámka o těhotenství byla přes čáru.
Ale jinak souhlasím s výše vyřčeným - dávat za příklad to, že dvanáctileté školačce rodí doma bez dozoru fenka, přičemž rodiče to zjevně vůbec nezajímá, je nezodpovědný hazard. Navíc ještě takovému zadavateli, který zřejmě není schopen samostatného kritického myšlení a jistě si to přebere po svém.
Je jedno, kdy se to stalo. V kontextu doby to lze pochopit (za předpokladu, že je ta historka fakt pravěká - co vím, tak v 90. letech se feny už normálně hlídaly), ale dnes je to stěží přijatelné.

Miriam33

10.5.2021 08:38
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Ježkovy oči. Psa mi dovolili. Že je nakrytá jsme nevěděli. Utekla mi z vodítka, psa jsem neviděla. Až byla kulatá, bylo jasno. Po šteňatech byla na podvázání vejcovodů. Tehdy běžné a prý šetrnější. Kastraci zaplatili, žrádlo platili, pelech koupili, protibleší veci i očkování platili naši. Já se o psa starala, krmila, cvičila, venčila. CO je kde nezodpovědného? Že se psi na venkově pohybují i po zahradách a sem tam nějaký uteče je běžné. A ty nadržené potvory neodradí plot, ani prak, ani majitel feny. Ta moje potvora naopak kdyby mohla, tak si jde aktivně vyhledat ženicha sama. Nejvíc se jí líbili bílí s flekama a to očividně. Inflagranti jsme ji nikdy nepristihli. Já byla vděčná za každé háráni, které neobjevili a nevyl některý z nich pod oknem nebo celé noci neočuravali dveře. Znova kastrovat jsem ji nechtěla po tom, jak zvládala to první (hojení, narkóza).

10.5.2021 08:46
fikovnice

XXX.XXX.135.204

Miriam33 napsal(a):
Ježkovy oči. Psa mi dovolili. Že je nakrytá jsme nevěděli. Utekla mi z vodítka, psa jsem neviděla. Až byla kulatá, bylo jasno. Po šteňatech byla na podvázání vejcovodů. Tehdy běžné a prý šetrnější. Kastraci zaplatili, žrádlo platili, pelech koupili, protibleší veci i očkování platili naši. Já se o psa starala, krmila, cvičila, venčila. CO je kde nezodpovědného? Že se psi na venkově pohybují i po zahradách a sem tam nějaký uteče je běžné. A ty nadržené potvory neodradí plot, ani prak, ani majitel feny. Ta moje potvora naopak kdyby mohla, tak si jde aktivně vyhledat ženicha sama. Nejvíc se jí líbili bílí s flekama a to očividně. Inflagranti jsme ji nikdy nepristihli. Já byla vděčná za každé háráni, které neobjevili a nevyl některý z nich pod oknem nebo celé noci neočuravali dveře. Znova kastrovat jsem ji nechtěla po tom, jak zvládala to první (hojení, narkóza).

"Nejvíc se jí líbili bílí s flekama a to očividně."

No, zase si držela svůj tip ženichů . Na černé s hnědým pálením (jako je v mé profilovce) tedy asi nebyla...?

A jinak já bych tuto diskuzi asi být Vámi (nejen Vámi) vedenou tímto směrem ukončila...nebo se zase rozhádáme ještě víc...jak se to tu čas od času děje. A kdoví, třeba se zadavatelka teď někde chechtá jak nás napálila.

10.5.2021 08:46

Jasný příklad toho, že by bylo lepší, kdyby rodiče psa nedovolili. Protože všichni víme, že většina péče vždy spočívá na rodičích už z toho důvodu, že děcko spoustu věcí ani není schopno zvládnout.

10.5.2021 09:01

Varaxi napsal(a):
Jo, ta poznámka o těhotenství byla přes čáru.
Ale jinak souhlasím s výše vyřčeným - dávat za příklad to, že dvanáctileté školačce rodí doma bez dozoru fenka, přičemž rodiče to zjevně vůbec nezajímá, je nezodpovědný hazard. Navíc ještě takovému zadavateli, který zřejmě není schopen samostatného kritického myšlení a jistě si to přebere po svém.
Je jedno, kdy se to stalo. V kontextu doby to lze pochopit (za předpokladu, že je ta historka fakt pravěká - co vím, tak v 90. letech se feny už normálně hlídaly), ale dnes je to stěží přijatelné.

Za příklad určitě ne. Ona se už poučila, že se tady musí psát vše naráz a vysvětlivky pod čarou před čáru :-) :-)

10.5.2021 09:02
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Miriam33:
Prakticky píšete to samé, co jsem napsala já, jen jinými slovy.

Že je nakrytá jsme nevěděli. Utekla mi z vodítka, psa jsem neviděla.
A ty nadržené potvory neodradí plot, ani prak, ani majitel feny.
Inflagranti jsme ji nikdy nepristihli.
Nehlídání háravé feny.

Já se o psa starala, krmila, cvičila, venčila.
Bylo Vám dvanáct a veškerá péče vč. odrodit fenu byla na Vás. Tj. přístup rodičů je nezodpovědný. On jaksi pes vyžaduje od dospělých víc než jen platit složenky.

Že se psi na venkově pohybují i po zahradách a sem tam nějaký uteče je běžné.
Já žiju na vesnici. Teď, ne před dvaceti třiceti lety. Na staré vesnici, žádná velká náplava tu není. A útěkáři tu teda normální nejsou.
Když nějaký pes výjimečně uteče, okamžitě se najde někdo, kdo ho nahlásí na OÚ - a tam vyhlašují rozhlasem, že z domu číslo to a to utekl ten a ten pes a ať si ho majitel kouká odvést a zajistit, nebo si pro něj půjde zítra do útulku a bude to mít s pokutou.
Psi na zahradách jsou, ne že ne, ale za pevnými ploty.

Jak říkám, dřív se dělo všelicos. Proto to nelze teď zpětně odsoudit, protože dřív to bylo normální.
Ale teď už to prostě není akceptovatelné. Nikdo příčetný nenechá veterinární péči na dvanáctileté cácorce, nikdo příčetný nenechá háravou fenu na nezajištěné zahradě a nikdo příčetný nenechá jakéhokoli psa se potulovat jen tak bez dozoru.

Miriam33

10.5.2021 09:40
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Víte, když pes umřel, bylo mi 23. Pak už jsem veterinu platila sama. To se stává, že psi zažijí během života pokrok. Před revolucí například aspoň tady byli veterináři orientovaní na velká zvířata- kravy, prasata, koně. Na psech se teprve učili a ani se tak moc neléčili a neoperovali... Teprve v dalších letech se začali víc specializovat na psy, kočky a drobná zvířata.
Jó, nápadníci s pálením neměli šanci. Ubohý kamaradcin dobrman se mohl zbláznit, když šla kdykoli kolem po ulici. Kňučel, pískal, celý plot občural. Asi se na něj nepodívala, byla to jeho jediná láska. Ale ta barva byla nepřekonatelný problém;). Být dalmatin, aspoň se mohli kamarádit. Mně se zase nelíbila predstava jakýchkoliv štěňat a ženichových 40 kilo navíc taky ne. Nevím, možná se všem líbilo, jak se uměla "nosit" a "nádherně" voněla hnojem, rybinou nebo čímkoliv hnusným, v čem se vždycky vyválela.

Taky bych chtěla žít v takové ideální vesnici, kde se všichni chovají vzorně a nic se tam nebrouzdá. Bohužel, nežijeme v ideálním světě. Minulý rok jsem zrovna prosila jedny majitele psa, aby si ho aspoň týden drželi doma, než ta moje současná odhárá. Jejich pes, xhavanak nebo havanak, totální přesplotni echtskokan až do stáří. A ne, neudělala jsem stopy háravky po celé vsi. Fena byla jen doma, na venčení pod dohledem na zahradě nebo venku autem dál od domova.

10.5.2021 09:56
juhaj

XXX.XXX.164.121

Varaxi napsal(a):
Pokud ze tří vrhů bylo odchováno pět štěňat, tak zbývající štěňata asi taky dopadla nějak neslavně, dost možná utopená.
Ano, normální to bylo, ale už není. Argumentovat desetiletí starou historkou na současný problém je neadekvátní.

Ale to byla reakce na to, co dříve bylo na vsích běžné.

Miriam33

10.5.2021 09:57
Miriam33

XXX.XXX.210.31

Máte pravdu neměla jsem psát ani ten první příspěvek. Moje blbost, no. Teď mám hlavu jak pátrací balón. Pes se měl na tu dobu výborně a měl v podstatě nadstandardní péči. Já měla krásné dětství a skvělé rodiče. Výbornou psí kamarádku a kolem hromadu zvířat, zvířata měla vždycky dobrou péči a děti je nesměly trápit. Ani ta užitková. No a zase píšu. Asi nepoučitelná.

10.5.2021 10:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Miriam33 napsal(a):
Máte pravdu neměla jsem psát ani ten první příspěvek. Moje blbost, no. Teď mám hlavu jak pátrací balón. Pes se měl na tu dobu výborně a měl v podstatě nadstandardní péči. Já měla krásné dětství a skvělé rodiče. Výbornou psí kamarádku a kolem hromadu zvířat, zvířata měla vždycky dobrou péči a děti je nesměly trápit. Ani ta užitková. No a zase píšu. Asi nepoučitelná.

Ale nikdo nepopírá, že to tak bylo. Jen že je to naprosto jedno, irelevantní a bezpředmětné, protože teď to tak není. A zadavatel se ptal na dnešní dobu, ne co bylo před revolucí.
Navíc z Vašeho původního příspěvku nevyplývá, že se jednalo o dobu dávno minulou. Pak se nemůžete divit, že to vyvolává komentáře.
To je celé jádro pudla, že doba se změnila a co dřív platilo, teď neplatí. Ať v dobrém, nebo špatném, změnilo se to.
Napsat jste to klidně mohla, to přece není problém; ale způsob, jakým jste to podala, to opravdu vypadá jako doporučení: nic nedělejte, příroda si poradí.

10.5.2021 10:26
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Za příklad určitě ne. Ona se už poučila, že se tady musí psát vše naráz a vysvětlivky pod čarou před čáru :-) :-)

A ještě ty vysvětlivky označit hvězdičkou, jinak nehraju. :)

10.5.2021 11:56
Caty

XXX.XXX.51.50

No a pokud se vrátíme k původnímu tématu, co tedy udělá veterinář s pětitýdenním štěnětem s otřesem mozku? Případně co udělá veterinář s pětitýdenním štěnětem se závažným poraněním hlavy?

10.5.2021 12:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Caty napsal(a):
No a pokud se vrátíme k původnímu tématu, co tedy udělá veterinář s pětitýdenním štěnětem s otřesem mozku? Případně co udělá veterinář s pětitýdenním štěnětem se závažným poraněním hlavy?

Štěně se závažným poraněním hlavy uspí, aby nechcípalo třeba 3 dny v bolestech doma.

10.5.2021 15:56
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Štěně se závažným poraněním hlavy uspí, aby nechcípalo třeba 3 dny v bolestech doma.

A u štěněte s podezřením na otřes mozku vyšetří, zda nemá rozbitou hlavu, krvácení do mozku, naštíplou páteř, zlomeniny v obličeji, nohou, pánve... Zkontroluje hydrataci a reflexy. A poučí majitele, že má štěně sledovat, vysvětlí, jaký může čekat další vývoj (co je ještě normální a kdy případně volat)... Prostě poskytne mu první pomoc a udělá z majitele poučeného laika, aby nedošlo k zanedbání.

10.5.2021 15:57

Varaxi napsal(a):
Ale nikdo nepopírá, že to tak bylo. Jen že je to naprosto jedno, irelevantní a bezpředmětné, protože teď to tak není. A zadavatel se ptal na dnešní dobu, ne co bylo před revolucí.
Navíc z Vašeho původního příspěvku nevyplývá, že se jednalo o dobu dávno minulou. Pak se nemůžete divit, že to vyvolává komentáře.
To je celé jádro pudla, že doba se změnila a co dřív platilo, teď neplatí. Ať v dobrém, nebo špatném, změnilo se to.
Napsat jste to klidně mohla, to přece není problém; ale způsob, jakým jste to podala, to opravdu vypadá jako doporučení: nic nedělejte, příroda si poradí.

Také bych chtěla žít ve vašem ideálním ( nebo idealizovaném ?) světě. Teď mi dohárala fena - na vsi. Jediný rozdíl proti loňsku - vyměnili se nápadníci. Starý Beník už nepřišel, ten byl snad dvacetiletý a už není. Stejně tak Rex, nádherný NO, který u nás lehával celý týden. Když si pro něj majitel náhodu přišel, tak ho rovnou zmlátil. Protože jsme chaloupka nizká, stříkala jsem z venku okna pepřákem, aby je nevysklili. Pomohlo to, drželi se tak dva metry od okna. Tentokrát chodil zrzavý kříženec ( cca labrador ) z vedlejší vsi a musterland z dalekého konce vsi naší. Aspoň se spolu v noci nervali pod okny, jako ti dva předchozí. Nejhorší je, že na ty psy musím být zlá a zahánět je, aby mi nenakryli fenu na vodítku. Také tu chodívala na volno tibetská doga - pes. Ten děsíval na silnici sousedy, kteří chodili brzy ráno na autobus.
Příspěvky jak lidi děsí volně pobíhající psi a ohrožují psy i děti, je v jiných vláknech taky dost.

10.5.2021 17:10

K nám za dveře chodí tábořit od tří do pěti psů. Jeden je dokonce z 3 km vzdálené vsi :-) takový malý a není blond, takže megý vůbec nezajímá, chudák, ale nevzdává se, chodí sem už 4. rok :-)
Pak je tu Blonďák Jack, ten chodí i mimo hárání, pánečkovi jsem vyřvala díru do hlavy, protože ho tloukl, že zas utekl, ale nejdřív zavolal - pocem - Jack přišel a pán ho bil a bil.. no nic
Jste na sebe poslední dobou na ifauně čím dál zlejší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík