Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bartolini

7.5.2021 13:53
Bartolini

XXX.XXX.217.6

Ahoj, prosím, zkušenější.. má-li pes v 11-12 měsících čisté rentgeny (kyčle, OCD i lokty), dá se předpokládat čisté RTG i v 18ti měsících ? Resp. pokud nedojde k nějakému úrazu, může se to - případně jak moc - změnit?
Děkuji.

7.5.2021 14:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.21.255

Bartolini napsal(a):
Ahoj, prosím, zkušenější.. má-li pes v 11-12 měsících čisté rentgeny (kyčle, OCD i lokty), dá se předpokládat čisté RTG i v 18ti měsících ? Resp. pokud nedojde k nějakému úrazu, může se to - případně jak moc - změnit?
Děkuji.

Pokud nedojde k úrazu a je to opravdu čisté, tak se tam žádná změna nepředpokládá.

7.5.2021 14:03
janaa

XXX.XXX.10.173

Primárně záleží na tom,kdo to rentgenoval a posuzoval. Pokud obvodní vet, tak bych na to nespoléhala,pokud ortoped a posuzovatel, tak je velká pravděpodobnost, že výsledky budou stejné

7.5.2021 15:09
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Já jen přidám naší zkušenost - RTG loktů v roce čisté, ve dvou letech na jednom lokti 4 a následná operace. Posuzoval nám Ekr, snímky pak viděl i Musil, ani jeden na lokti nic nenašli. Pak přišlo lehké kulhání a na RTG vše špatně.

Třeba jsme jen výjimka, ale myslím, že od teď už budu fakt paranoidní a příštího psa budu rentgenovat alespoň třikrát.

7.5.2021 15:18
janaa

XXX.XXX.10.173

PumaCZ napsal(a):
Já jen přidám naší zkušenost - RTG loktů v roce čisté, ve dvou letech na jednom lokti 4 a následná operace. Posuzoval nám Ekr, snímky pak viděl i Musil, ani jeden na lokti nic nenašli. Pak přišlo lehké kulhání a na RTG vše špatně.

Třeba jsme jen výjimka, ale myslím, že od teď už budu fakt paranoidní a příštího psa budu rentgenovat alespoň třikrát.

Jen pro upřesnění, lokty jsou nejhůř 3
Ale jinak ano, jak už tu bylo napsáno jinde, na lokti nemusí být nic vidět,dokud nenastane problém, to by se muselo opravdu udělat CT

7.5.2021 15:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):

Klidně mohl mít úraz.
Já rentgenuju všechno už v roce, psi celý život makají včetně skoků a nikdy jsem nic nepřerentgenovávala kromě jednoho úrazu páteře (to se pes v plné rychlosti srazil s figurantem), jinak nebyl důvod.

7.5.2021 15:27
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

janaa napsal(a):
Jen pro upřesnění, lokty jsou nejhůř 3
Ale jinak ano, jak už tu bylo napsáno jinde, na lokti nemusí být nic vidět,dokud nenastane problém, to by se muselo opravdu udělat CT

Pardón a díky za opozornění, měla jsem za to, že je to jako u kyčlí :) Musil neřekl číslo, jen že i když měl loket před tím čistý, tak teď mý nejhorší stupeň :/

A ano, pošuk je to velký dost na to, aby to měl od úrazu, ale na druhou stranu jsem nikdy nezaregistrovala situaci, po které by pak začal na nohu kulhat. Kulhání začalo po operaci OCD ramene na druhé noze. Na kontrolním RTG pak byla vidět panostitida, ale nic víc. A teď před třemi týdny na RTG úlomek a neostrá linie..

7.5.2021 15:31
janaa

XXX.XXX.10.173

Tak ono rentgenovat opakovaně psa, co nemá problémy a jednou měl čisté rentgeny, je prostě nesmysl. Hlavně, to by se muselo rentgenovat komplet všechno, páteř, kyčle, lokty, ramena, lopatky,paty,kolena..... Pak taky asi tak po půl roce neustále brát krev, co by kdyby.... Jasný, on člověk se špatnou zkušeností má k tomuhle tendenci, ale musí se od toho prostě odpoutat. Nejde furt všechno kontrolovat
Jinak já rentgenuju v roce a půl, jak Musil, Duchek,tak můj výborný rentgenolog mi potvrdili,že v tom roce a půl by na ramenech i loktech měl být vidět už i ten potenciální problém. Samozřejmě, není to úzus, a vždycky může být něco jako výjimka

7.5.2021 15:33
janaa

XXX.XXX.10.173

PumaCZ napsal(a):
Pardón a díky za opozornění, měla jsem za to, že je to jako u kyčlí :) Musil neřekl číslo, jen že i když měl loket před tím čistý, tak teď mý nejhorší stupeň :/

A ano, pošuk je to velký dost na to, aby to měl od úrazu, ale na druhou stranu jsem nikdy nezaregistrovala situaci, po které by pak začal na nohu kulhat. Kulhání začalo po operaci OCD ramene na druhé noze. Na kontrolním RTG pak byla vidět panostitida, ale nic víc. A teď před třemi týdny na RTG úlomek a neostrá linie..

Mě to spíš evokuje, že tím postižením ramene byl loket na druhé noze přetěžován a pokud tam byl pidi problém,který by se jinak neprojevil, tak se začal rozvíjet. ono to vůbec nemusí být vidět, ale vždycky ten pes, když má problém na jedné noze, začne jinak zatěžovat nohu na straně druhé. Proto třeba velice často rupne vaz na druhé noze, pokud je odoperovaný na noze první....

7.5.2021 15:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Mě to spíš evokuje, že tím postižením ramene byl loket na druhé noze přetěžován a pokud tam byl pidi problém,který by se jinak neprojevil, tak se začal rozvíjet. ono to vůbec nemusí být vidět, ale vždycky ten pes, když má problém na jedné noze, začne jinak zatěžovat nohu na straně druhé. Proto třeba velice často rupne vaz na druhé noze, pokud je odoperovaný na noze první....

Toto si myslím i já

7.5.2021 16:31
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

I já si to myslím, ale tím spíš to znamená, že tam ten problém už dávno byl, ale ani jeden z ortopedů ho na RTG neviděl.

A k tomu rentgenování, já bych třeba teď psa zrentgenovala ještě před rokem, třeba už kolem půl roku, kdyby tam problém byl, tak ať se rychle vyřeší, než způsobí nějaké škody. A pak třeba v tom roce a půl, když by byl v půl roce pesan v pořádku.

Já si furt vyčítám, že jsem k Musilovi nejela dřív :( Jako jo, řešili jsme tu prostatu a taky jsem díky koroně prostě jen tak do Prahy jet nechtěla, kor když byly zase zavřené hranice, ale kdyby se zrentgenoval o pár měsíců dříve, třeba by ta šance, že se uzdraví, byla ještě vyšší.. Ale známe to asi všichni, kdyby nebylo kdyby, ..

7.5.2021 16:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):
I já si to myslím, ale tím spíš to znamená, že tam ten problém už dávno byl, ale ani jeden z ortopedů ho na RTG neviděl.

A k tomu rentgenování, já bych třeba teď psa zrentgenovala ještě před rokem, třeba už kolem půl roku, kdyby tam problém byl, tak ať se rychle vyřeší, než způsobí nějaké škody. A pak třeba v tom roce a půl, když by byl v půl roce pesan v pořádku.

Já si furt vyčítám, že jsem k Musilovi nejela dřív :( Jako jo, řešili jsme tu prostatu a taky jsem díky koroně prostě jen tak do Prahy jet nechtěla, kor když byly zase zavřené hranice, ale kdyby se zrentgenoval o pár měsíců dříve, třeba by ta šance, že se uzdraví, byla ještě vyšší.. Ale známe to asi všichni, kdyby nebylo kdyby, ..

V tom případě je podle mě blbost furt dokola rentgenovat, ale lepší je třeba v roce udělat rovnou CT.

7.5.2021 16:38
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

Inspektor Pišišvor napsal(a):
V tom případě je podle mě blbost furt dokola rentgenovat, ale lepší je třeba v roce udělat rovnou CT.

Dvakrát bych neřekla, že je dokola :) Mně jde o to, že v tom půl roce by člověk zjistil, zda není nějaký prů*er, a apk v roce a půl by si to jen potvrdil.

7.5.2021 16:48
janaa

XXX.XXX.10.173

PumaCZ napsal(a):

Jenže nebýt toho OCD a té operace a rekonvalescence, třeba by se nikdy neprojevil. Ale to je co by kdyby a nemá cenu to řešit a něco si vyčítat

7.5.2021 16:55
PumaCZ

XXX.XXX.218.33

janaa napsal(a):
Jenže nebýt toho OCD a té operace a rekonvalescence, třeba by se nikdy neprojevil. Ale to je co by kdyby a nemá cenu to řešit a něco si vyčítat

To je také otázka, zda to bylo fakt jen tím přetěžováním nohy, protože kromě té panostitidy na RTG taky ještě nic vidět nebylo. Ale máte pravdu, nemá cenu spekulovat, protože stejně nikdy bohužel nezjistíme, jak to ve skutečnosti bylo.

Teď můžu jen doufat, že se to Hachimu zahojí a bude moci mít úplně normální aktivní život :(

7.5.2021 18:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PumaCZ napsal(a):
Dvakrát bych neřekla, že je dokola :) Mně jde o to, že v tom půl roce by člověk zjistil, zda není nějaký prů*er, a apk v roce a půl by si to jen potvrdil.

Nereagovala jsem na Hachiho, ale na ten prostřední odstavec, kde jsi psala že bys nového psa rentgenovala preventivně 2x:

"A k tomu rentgenování, já bych třeba teď psa zrentgenovala ještě před rokem, třeba už kolem půl roku, kdyby tam problém byl, tak ať se rychle vyřeší, než způsobí nějaké škody. A pak třeba v tom roce a půl, když by byl v půl roce pesan v pořádku."

Přidejte reakci

Přidat smajlík