Dobrý den ,
zajímalo by mě jestli se to někomu stalo a popřípadě, jak jste s tím vyrovnali.
Mluvím o situaci, když si třeba půl roku před krytím zarezervujete štěně a záleží Vám abyste dostali štěně přesně z tohohle konkrétního spojení a doopravdy tím žijete, fena zabřezne, těšíte se... A pak ejhle chyba lávky, štěňátka se narodí, ale chovatel upřednostní z nějakého důvodu (který třeba ani nemůžete ovlivnit) jiné zájemce. Vím, že se to stává a je to úplně v pořádku, ale zajímá mě Váš názor z pohledu zájemce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chovatele chápu, že pokud se mu naskytne perspektivnější nový majitel....třeba pokud má chovatel ambice, aby jeho odchovy byly někde vidět...na výstavách, na soutěžích, tak já mám teda mínusový body....dokonce chápu, že upřednostní někoho, kdo už dané plemeno měl.
Jako zájemce, bych se nezlobila....tedy pokud už by se nejednalo o nějakou závaznou rezervaci se smlouvou a uhrazením zálohy......ale zároveň bych byla hodně zklamaná a bylo by mi to hodně líto. Když se člověk na štěně těší....
Navíc si nemůžu říct....no tak si toho vašeho budoucího šampiona strčte někam, já si koupím jiný štěně....no nekoupím, štěňata nejsou a pro mě by to znamenalo zase čekat nevím jak dlouho....a mě už léta ubíhají a třeba být dva roky bez psa....to jsou ztracené dva roky.
lopatanasnih
napsal(a):
Dobrý den ,
zajímalo by mě jestli se to někomu stalo a popřípadě, jak jste s tím vyrovnali.
Mluvím o situaci, když si třeba půl roku před krytím zarezervujete štěně a záleží Vám abyste dostali štěně přesně z tohohle konkrétního spojení a doopravdy tím žijete, fena zabřezne, těšíte se... A pak ejhle chyba lávky, štěňátka se narodí, ale chovatel upřednostní z nějakého důvodu (který třeba ani nemůžete ovlivnit) jiné zájemce. Vím, že se to stává a je to úplně v pořádku, ale zajímá mě Váš názor z pohledu zájemce.
S tím je potřeba počítat a neupínat se jen na jeden konkrétní vrh a mít vymyšlenou adekvátní náhradu, kdyby "něco" nevyšlo. K tomu dochází poměrně často a z různých důvodů. Třeba dojde k opakovanému spojení, ale je otázka, jestli nedopadnete stejně.
napsal(a):
Chovatele chápu, že pokud se mu naskytne perspektivnější nový majitel....třeba pokud má chovatel ambice, aby jeho odchovy byly někde vidět...na výstavách, na soutěžích, tak já mám teda mínusový body....dokonce chápu, že upřednostní někoho, kdo už dané plemeno měl.
Jako zájemce, bych se nezlobila....tedy pokud už by se nejednalo o nějakou závaznou rezervaci se smlouvou a uhrazením zálohy......ale zároveň bych byla hodně zklamaná a bylo by mi to hodně líto. Když se člověk na štěně těší....
Navíc si nemůžu říct....no tak si toho vašeho budoucího šampiona strčte někam, já si koupím jiný štěně....no nekoupím, štěňata nejsou a pro mě by to znamenalo zase čekat nevím jak dlouho....a mě už léta ubíhají a třeba být dva roky bez psa....to jsou ztracené dva roky.
S tímhle já nesouhlasím. Přijde mi to vůči novému majiteli strašně nefér. Já bych chápala, pokud by se na mě štěně už nedostalo počtem. Ale když se narodí, vy se vejdete do počtu, těšíte se na štěndo a po nějaký době vám chovatel řekne, že vám nakonec štěně nedá. Tak to je pro mě podpásovka. Však snad si nového majitele chovatel prověřil hned a pokud měl nějaký podmínky, co zájemce nesplňoval, tak mu neměl štěně vůbec rezervovat. A pokud se mu zájemce líbil a štěně mu rezervoval, tak je ale podle mě sprostý, nedat mu štěně na který čeká, jen proto, že se mu jinej zájemce líbí víc.

Nebo se mezitím ceny zvedly o 10 tisíc, že :-)

Huskyjanina
napsal(a):
S tímhle já nesouhlasím. Přijde mi to vůči novému majiteli strašně nefér. Já bych chápala, pokud by se na mě štěně už nedostalo počtem. Ale když se narodí, vy se vejdete do počtu, těšíte se na štěndo a po nějaký době vám chovatel řekne, že vám nakonec štěně nedá. Tak to je pro mě podpásovka. Však snad si nového majitele chovatel prověřil hned a pokud měl nějaký podmínky, co zájemce nesplňoval, tak mu neměl štěně vůbec rezervovat. A pokud se mu zájemce líbil a štěně mu rezervoval, tak je ale podle mě sprostý, nedat mu štěně na který čeká, jen proto, že se mu jinej zájemce líbí víc.
No tak to máte samozřejmě pravdu....na druhou stranu pokud může rezervaci zrušit zájemce, tak proč by nemohl chovatel.
Nikdy jsem v takové situaci nebyla. Asi by fakt záleželo na tom, v jaké fázi by rezervace štěněte byla.......ale třeba bych pochopila, kdyby třeba moje chovatelka zrušila rezervaci, protože se našel zájemce, který by chtěl Ginu k ovečkám......upřímně bylo by mi líto, že nemám štěně, ale zároveň, co je lepší pro to pastevecké štěňátko...být mazlík a hlídač rodiny a nebo dělat to, k čemu byl stvořen??

Těžko říct. Já si rezervovala poslední fenku na podzim 2018, narodila se v květnu 2019 a byly jen tři fenky. Měla jsem štěstí, že jsem napsala chovatelce už tak brzo a navíc jsem měla doporučení. Byla jsem druhá, takže kdyby se narodila jedna holčička, měla bych smůlu. Ale asi bych se z toho nehroutila, když mám doma další tři psy. Letos chovatelce fenka nezabřezla, měl to být její poslední vrh. Nejspíš jsem asi měla štěstí.
Každopádně teď bych rozhodně štěně nekupovala (přesněji řečeno koupila bych jen u chovatelů, které znám osobně i jejich psy) blbá situace a ceny jsou teď vyšponovany až hrůza. Ale chápu, že jsou lidi, kterým teď odešel parťák a chtěli by dalšího.
zulu

XXX.XXX.112.12
Stalo se mi dvakrát u stejné paní chovatelky. Dva roky čekání a nic z toho, nakonec jsem zvolila jiné (a snad i zdravější) plemeno a jinou chs a nelituji, i když mě to stálo další dva roky čekání. Takže 4 roky celkem, kdy už jsem si říkala, že jestli to znova nevyjde, tak snad raději budu bez psa, než zažít další zklamání. Čekání se vyplatilo, mám pejska, který je úžasný a holt jsem musela počkat, až přijde na svět to pravé štěňátko pro mne.
Me se to letos stalo, majitelka mi už psala, že si mám vybrat jméno na dané písmeno. Pak pár dní po porodu email, že upřednostnila jiné zájemce. Byla sem zklamaná hodně, poprvé sem si zamlouvala štěně s PP. Líto mi to bylo hodně a přišlo mi to hrozně neseriózní. Takže tahle zkušenost me od po psů odradila. Radši sem si vzala štěně z útulku a myslím, že sem byla fakt blba, že mě to vlastně napadlo chtít pp psa.
Anelize
napsal(a):
Me se to letos stalo, majitelka mi už psala, že si mám vybrat jméno na dané písmeno. Pak pár dní po porodu email, že upřednostnila jiné zájemce. Byla sem zklamaná hodně, poprvé sem si zamlouvala štěně s PP. Líto mi to bylo hodně a přišlo mi to hrozně neseriózní. Takže tahle zkušenost me od po psů odradila. Radši sem si vzala štěně z útulku a myslím, že sem byla fakt blba, že mě to vlastně napadlo chtít pp psa.
Tak tohle je opravdu hrozné jednání .

Anelize
napsal(a):
Ale tak já si nemyslím, že tohle je něco co se děje velmi často....sama jsem teda zatím kupovala jen dvě štěňata s PP,, rezervovala ještě před odběrem a ok.
V loni jsem byla při shánění štěněte hodně zoufalá a v jedný chovce jsem se dokonce snažila štěně tzv. přeplatit, no ani tak jsem chovatele nepřesvědčila.
JoPe
napsal(a):
S tím je potřeba počítat a neupínat se jen na jeden konkrétní vrh a mít vymyšlenou adekvátní náhradu, kdyby "něco" nevyšlo. K tomu dochází poměrně často a z různých důvodů. Třeba dojde k opakovanému spojení, ale je otázka, jestli nedopadnete stejně.
Co myslíte tou adekvátní náhradou? Jako závazně si zamluvit štěně v několika chs? Absolvovat takové ty časově náročné tanecčky okolo?(seznamování, návštěva, emaily,...) A pak po závazné rezervaci to chovateli zrušit, že už štěně mám?
napsal(a):
Ale tak já si nemyslím, že tohle je něco co se děje velmi často....sama jsem teda zatím kupovala jen dvě štěňata s PP,, rezervovala ještě před odběrem a ok.
V loni jsem byla při shánění štěněte hodně zoufalá a v jedný chovce jsem se dokonce snažila štěně tzv. přeplatit, no ani tak jsem chovatele nepřesvědčila.
Já vím, že sem měla prostě smůlu, že se to asi normálně neděje Před měsícem jsme si odvezli jako takovou hurá akci z útulku štěně fenky a je tak strašné úžasná a dokonalá, že se teď biju do hlavy, co mě to vlastně napadlo chtít pp psa. Jebn sem chtěla jednou za život zkusit i pp psa, ale už zůstanu jen u utulkacu ❤️
napsal(a):
No popravdě ty štěňátka se ještě nenarodili, ale už jsem z toho nervní. Zájemců je víc než bude štěňat, sice jsem byla pravděpodobně první (měla jsem rezervaci již před vybráním krycího psa), ale na druhou stranu jsem mladá a ještě studující, po materiální stránce se těm ostatním nemůžu vyrovnat nejspíš, říkám si proč by si mě měli vybrat . Chování ostatních zájemců mě znervozňuje jeden se ve skupině ptá na nejlepší veterináře přes "naše" plemeno, druhý omylem všem zájemcům přeposlal mail, kde mi přijde, že chovateli prostě "leze trochu do zadku". Na druhou stranu jsem se byla v CHS podívat osobně a chovatel, byl boží a normálně mi říkal věty typu "Tak až jsem pojedeš po druhý...."
Anelize
napsal(a):
Co myslíte tou adekvátní náhradou? Jako závazně si zamluvit štěně v několika chs? Absolvovat takové ty časově náročné tanecčky okolo?(seznamování, návštěva, emaily,...) A pak po závazné rezervaci to chovateli zrušit, že už štěně mám?
Ale tak taková ta předběžná rezervace je většinou nezávazná... Do té doby, dokud štěňata ještě nejsou na světe. Měla jsem takhle rezervované štěně z CHS, ze které jsem chtěla, ale protože jsem chtěla konkrétní pohlaví a konkrétní barvu, tak mi sama chovatelka řekla, ať si klidně rezervuji štěně i jinde, kdyby to u nich nevyšlo. Takže jsem pak měla další dvě rezervace (nezávazné) v jiných chs. No ale vyšlo to v té první, tak jsem jen dala vědět těm dalším, že nic, a i oni věděli, že čekám prvně na tu jinou chs.

lopatanasnih
napsal(a):
No popravdě ty štěňátka se ještě nenarodili, ale už jsem z toho nervní. Zájemců je víc než bude štěňat, sice jsem byla pravděpodobně první (měla jsem rezervaci již před vybráním krycího psa), ale na druhou stranu jsem mladá a ještě studující, po materiální stránce se těm ostatním nemůžu vyrovnat nejspíš, říkám si proč by si mě měli vybrat . Chování ostatních zájemců mě znervozňuje jeden se ve skupině ptá na nejlepší veterináře přes "naše" plemeno, druhý omylem všem zájemcům přeposlal mail, kde mi přijde, že chovateli prostě "leze trochu do zadku". Na druhou stranu jsem se byla v CHS podívat osobně a chovatel, byl boží a normálně mi říkal věty typu "Tak až jsem pojedeš po druhý...."
Tak to už je o lidech prostě, s tím nic nenaděláte. Chovatelka mojí feny je třeba na lezení do zadku alergická, to by zájemci nepomohlo, tím jsem si jistá.

Já nevím, ale připadá mi, že se z toho netřeba hroutit. Není to otázka života a smrti. Taky sháníme štěně, máme starou fenku a chtěla bych k ní mimčo, protože si neumím představit, že bychom byli bez psa. Ale zájemců jsou desítky, už v několika CHS mě odmítli. V jedné chovce mají starou fenku "zakladatelku" rodu a je to sestra té naší. Tak jsem si dělala naděje, že máme plusové body, že štěně tzv. zůstane v rodině. Tak jsem to chápala, když jsem s chovatelkou mluvila. No a teď mi napsala, že bohužel, narodily se jen dvě fenky a na nás se nedostane. Prostě to musím respektovat, vybrala někoho jiného.
Většina CHS má v současné době tolik zájemců, že opravdu mohou velmi dobře vybírat. A není to o tom, kdo přijde první. Podle mé zkušenosti nasbírají již před narozením štěňat několik desítek i stovek zájemců (podle plemene), z těch si po potvrzení březosti udělají užší výběr a po narození štěňat vybírají konkrétní budoucí majitele. Prostě to tak je a nic s tím nenaděláme, to rozhodnutí je na chovateli. "Do zadku" mu nelezu, věřím, že se bude snažit vybrat co nejlépe budoucí rodiny pro svá miminka. Takže sleduji situaci v chovu a obesílám i ty CHS, které plánují krýt příští rok. Rozhodující je pro mě zdraví rodičů, raději si počkám...
Anelize
napsal(a):
Víte co je adekvátní náhrada ? To neznamená, že si zamluvíte, pak neodeberete a koupíte jinde. Můžete si také složit u chovatele zálohu. Jsou také nakryté i jiné feny, kryjí další psi, nemusí to být ani v ČR a u většiny plemen jsou vždy nějaká štěňata na prodej. Stačí aby byli rodiče stejné nebo příbuzné linie, sourozenci rodičů ap. Záleží, jaké máte nároky a žádné velké "tanečky" okolo nejsou příliš třeba, někoho můžou i obtěžovat a ne každý chce, aby jezdil potencionální zájemce očumovat štěňata 2x týdně a nakonec si ho ani nevezme. I takoví jsou někteří.
Pokud to někde z nějakého důvodu nevyjde, tak určitě se najde něco podobného.
JoPe
napsal(a):
Víte co je adekvátní náhrada ? To neznamená, že si zamluvíte, pak neodeberete a koupíte jinde. Můžete si také složit u chovatele zálohu. Jsou také nakryté i jiné feny, kryjí další psi, nemusí to být ani v ČR a u většiny plemen jsou vždy nějaká štěňata na prodej. Stačí aby byli rodiče stejné nebo příbuzné linie, sourozenci rodičů ap. Záleží, jaké máte nároky a žádné velké "tanečky" okolo nejsou příliš třeba, někoho můžou i obtěžovat a ne každý chce, aby jezdil potencionální zájemce očumovat štěňata 2x týdně a nakonec si ho ani nevezme. I takoví jsou někteří.
Moje zkušenosti z letošního pokusu o to sehnat štěně jsou dost rozdílné a pochybuju, že bych tak štěně sehnala.

Já bych ještě dodala následující.....nejsem člověk, co by hledal nějaké konkrétní spojení, takže u mě se nejedná o případ, že bych čekala na štěňata od konkrétní feny třeba rok.
Takže každé štěně, co jsme pořídili, ať už bylo s PP, bez PP a nebo kříženec, byl prostě osud, asi to tak mělo být. Stěňata na mě tak nějak defakto zbyla, takže odpadlo i dilema, že stojíte před vrhem štěňátek a říkáte si "tak které já si vezmu" a měla jsem ohromné štěstí, osud měl v mém případě šťastnou ruku, protože všichni moji psi byli úžasní....samozřejmě vyčnívá moje osudová psí holka, ale už jsem se smířila s tím, že ta je prostě jen jedna.......
JoPe
napsal(a):
Tady bohužel nemáte pravdu - v současné době seženete jen čistě pracovní nebo nepopularní plemena, tam ten výběr skutečně je.
Ale sehnat štěně módniho plemene je teď opravdu nemožné - i borderky a retrievři a jiná plemena bez PP se teď prodávají za 20 tis i víc a nejsou. Nejsou dokonce ani kříženci.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tady bohužel nemáte pravdu - v současné době seženete jen čistě pracovní nebo nepopularní plemena, tam ten výběr skutečně je.
Ale sehnat štěně módniho plemene je teď opravdu nemožné - i borderky a retrievři a jiná plemena bez PP se teď prodávají za 20 tis i víc a nejsou. Nejsou dokonce ani kříženci.
Přesně...je teď jiná doba - v inzerci aktuálně štěně buldočka bez PP za 25 tisíc a kříženci jezevčíka a shih tzu za 10 tisíc.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To se časem zase změní, tak to chodí a vše je jen otázkou času a peněz. Až budete starší, tak mi dáte za pravdu.
Huskyjanina
napsal(a):
A já tomu věřím, že už ceny takové zůstanou. Nikdo z chovatelů ani z mnozitelu už dolů nepůjde.
Podle mě půjdou ty ceny dolů - všichni už psy mají z covidové doby a jak odrostou a děti se vrátí do škol, tak bude najednou hromada nechtěných psů. Když nebude odbyt, tak budou muset s cenou dolů - ten trh není tak velký a přesytí se.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Podle mě půjdou ty ceny dolů - všichni už psy mají z covidové doby a jak odrostou a děti se vrátí do škol, tak bude najednou hromada nechtěných psů. Když nebude odbyt, tak budou muset s cenou dolů - ten trh není tak velký a přesytí se.
Kéž by. Ale za ten rok, dva si už všichni zvyknou, že cena je taková. A nikoho nechtěný psi nezajímaj, každej chce jen to štěňátko. Třeba nebude tak velkej odbyt, ale tak chovatelé nebudou dělat tolik vrhů. Ale myslím, že s cenou nebudou mít důvod dolů jít.
Huskyjanina
napsal(a):
Kéž by. Ale za ten rok, dva si už všichni zvyknou, že cena je taková. A nikoho nechtěný psi nezajímaj, každej chce jen to štěňátko. Třeba nebude tak velkej odbyt, ale tak chovatelé nebudou dělat tolik vrhů. Ale myslím, že s cenou nebudou mít důvod dolů jít.
Necháme se překvapit. U čistě pracovních psů se v tomto nic moc nezměnilo, tam jsou ceny i prodejnost pořád víceméně stejné.