Motylek249

XXX.XXX.150.109
Dobrý den,
před pár měsíci jsem si pořídila z útulku pejska (kříženec, 3roky). Na základě smlouvy byla kastrace psa, od útulku napsáno ze je nekastrovany. Byli jsme u veterináře, který "nahmatal" kulky v trislech (podle všeho neměl kulky venku) a domluvili si kastraci.
Po kastraci se nás ujmula sestra která nám řekla že pes již byl kastrovany ale byla nutná operace že to jinak zjistit nešlo. I po tom co jsem oznámila, že si myslim že již kastrovany je. Takže stehy na obou trislech a od pindoura nahoru. U vyndani stehů jsem ještě 2 vyndavala sama doma protože na ně zapomněla.
Před kastraci byla cena 2,5tisic za vše. Po "kastraci"nam řekli že budu platit jen půlku tj. Podle nich najednou 4tisice (kastrace psa najednou 8 tisíc). Tedka otázka, nemohli zjistit před kastraci jestli už není kastrovany?? Mám z toho stále depku...
Dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máte od toho fakturu? Máte tam vypsaný materiál, který se spotřeboval, hodiny, typ zákroku? Víte, že můžete cenu reklamovat? Úplně standardně a obyčejně, na základě faktury, která vám nepřijde pořádku. Zeptejte se na postup a fakturu jiného veterináře. Poraďte se s advokátem, konzultace stojí kolem 1000,-/h. Zkuste najít nějakého, který se zabývá psy nebo zvířaty obecně, aby měl povědomí. Pokud vám to působí nějaké psychické potíže, je lepší věc vyřešit, a minimálně si o ní zjistit nějaké informace, než se tím dlouhodobě nějak užírat.
Předpokládám, že ta původní kastrace psa tedy neproběhla v onom útulku.
Pakliže máte podklad, že vám útulek psa vydával jako nekastrovaného, třeba byste část nákladů mohla vymáhat (i když vymáhat něco na útulku se nemusí zdát košér). Asi jste psa dostala na základě nějaké smlouvy, čímž vzniká právní vztah - pokud vám o psu zatajili nebo nesprávně uvedli nějaké informace, měly by z toho plynout nějaké důsledky. Opět se poraďte s advokátem.

Prosím, já to nechápu. Nenapadlo je udělat nějaké zobrazovací vyšetření, vyšetření "výšky" hormonů,
a jako že na psovi samcovi není vidět kastrace.
Aha.
Konec. Nechápu nic.
Ze které jeskyně je ten lékař?

napsal(a):
Prosím, já to nechápu. Nenapadlo je udělat nějaké zobrazovací vyšetření, vyšetření "výšky" hormonů,
a jako že na psovi samcovi není vidět kastrace.
Aha.
Konec. Nechápu nic.
Přesně to mě napadlo taky. A tak nějak si myslím, že by se veterinář, co nedokázal poznat kastrovaného psa a zbytečně ho zatížil operací, měl chytit za nos a omluvit, ne navyšovat cenu. Zbytečná operace je i zadarmo drahá!

Z virtuální ?
Jediné, co mě k příběhu napadá je, že pes byl kryptorchid. Varlata neměl v tříslech - bůhví, co zadavatel nahmatal - a pak logicky i jizvy byly větší a operace, vyjmutí varlat z břišní dutiny - dražší. Jasně, že to mělo být s majitelem komunikováno, ale.......internetová diskuze snese leccos. Hlavně, že vůl je veterinář.
napsal(a):
Přesně to mě napadlo taky. A tak nějak si myslím, že by se veterinář, co nedokázal poznat kastrovaného psa a zbytečně ho zatížil operací, měl chytit za nos a omluvit, ne navyšovat cenu. Zbytečná operace je i zadarmo drahá!
Nechci rozvíjet konspirační teorie! Znám ale podobný případ, kdy veterinář údajně dělal revizi u potenciálního kryptorchida (nebylo jisté, zda je pes kastrát, či krypťák). Za operaci majitel vysolil necelých sedm tisíc. Nakonec se ale ukázalo, že pan doktor jen proříznul a zašil kůži! Vyúčtoval ale něco zcela jiného. (Už je to dost let, mám dojem, že to tenkrát řešila i Veterinární komora.)
Na druhou stranu, cena 2,5 tisíce může být běžná cena za klasickou, nekomplikovanou kastraci. Těch (případných) 8 tisíc za kastraci kryptorchida (nebo zbytečné hledání koulí v tříslech) zcela odpovídá. A sleva na polovinu je velmi slušná! Otázka v tom případě ale je, proč se veterinář spokojil s tvrzením, že pes určitě kastrovaný není, a jal se hledat varlata operativně. Bez toho, že by se pokusil situaci ověřit jinými metodami.
K tomu, abychom dělali jakékoliv závěry, máme příliš málo informací a pohled jen jedné strany sporu!
Zadavatelko, jakékoliv představy, že Vám pomůže právník, jsou zcestné. Ceny veterinářů jsou smluvní, Vy jste zaplatila relativně malou cenu za ne zcela jednoduchou operaci, nikdo Vás „nehorázně nenatáhnul“, takže s velmi vysokou pravděpodobností nemáte u potenciálního soudu šanci. Pokud máte nějaký problém, řešte ho přímo s veterinářem, který výkon prováděl. Komunikujte, pokuste se dohodnout! Brečením na diskuzích ničeho nedosáhnete.

napsal(a):
Z virtuální ?
Jediné, co mě k příběhu napadá je, že pes byl kryptorchid. Varlata neměl v tříslech - bůhví, co zadavatel nahmatal - a pak logicky i jizvy byly větší a operace, vyjmutí varlat z břišní dutiny - dražší. Jasně, že to mělo být s majitelem komunikováno, ale.......internetová diskuze snese leccos. Hlavně, že vůl je veterinář.
Ale to nehmatal zadavatel, ale veterinář :-)
Zadavatel je samozřejmě vůl také :-) :-) já chci vědět od veterináře - co se bude dít, kdy, co pak, jestli to má smysl, jaké jsou další možnosti, kolik mě to bude stát a kolik, kdyby se něco po.., jasně že ne přesně, ale rámcově, dostane léky, co nesmí a co smí v průběhu léčby,.. já se ptám i na takové blbosti, jako že jestli můžu dát odčervení a Bravecto, když papá Rimadyl.
Tak má zadavatel poučení, no. Jednou z peněženky, jednou z toho, že chudák pes dořezaný, zbytečná narkóza.. aspoň ví, kam už nepůjde.
Tak ono to padá trochu i na hlavu útulku, který psa vydal jako nekastrovaného s podmínkou kastrace, když neměli naprostou jistotu, že pes nekastrovaný není.
A když pes nemá koule, tak to řeším primárně asi tak, že nechám udělat hladinu hormonů, protože zbloudilé varle hlouběji v břiše nemusí sono ukázat. Otázka by asi ale byla, na kolik by byly varlata v břiše plně funkční. Přecejen na to nejsou stavěný.
Každopádně teď už je pozdě bycha honit. Pes je holt zoperovanej a sešitej. Čtverka za takovou operaci není nijaká darda a myslím, že i vet si je vědom částečně svojí chyby a proto nevyžaduje za takovou náročnější operaci plnou palbu. Být to operace za padesát tyček, tak neřeknu. Možná by stálo za to se o to tahat. Ale tohle je v podstatě pár korun a reálně ten pes prohledanej byl a varlata prostě nemá...
Doléčila bych psa, napsala do útulku, co se stalo a požádala je, ať nad tím příště víc přemýšlí a nechala bych to plavat.

impact
napsal(a):
Imho všimli jste si, že omylem lajknutej příspěvek už jde i odlajkovat?
Jo, už nějakou dobu.

impact
napsal(a):
Imho všimli jste si, že omylem lajknutej příspěvek už jde i odlajkovat?
vůbec! Ale výborná zpráva, díky za ni :-)
Tak jsem to dneska u nově přijatého psa řešila. Haluz.
Pes má prázdnej visící pytlík a dost šílený kožní problémy, tak vetka říkala, že se jí úplně nezdá, že by byl bez kulek a že ty problémy mohou být kvůli hormonům. Vzala mu krev a za 550 ká čé mi to poslala do labiny na testosteron. Zítra budou výsledky.
Navrhla jsem jí, že jsem teď viděla novou metodu - že ho může celýho rozkuchat, aby kulky našla. Tvářila se, jako bych spadla z Marsu.
impact
napsal(a):
Tak ono to padá trochu i na hlavu útulku, který psa vydal jako nekastrovaného s podmínkou kastrace, když neměli naprostou jistotu, že pes nekastrovaný není.
A když pes nemá koule, tak to řeším primárně asi tak, že nechám udělat hladinu hormonů, protože zbloudilé varle hlouběji v břiše nemusí sono ukázat. Otázka by asi ale byla, na kolik by byly varlata v břiše plně funkční. Přecejen na to nejsou stavěný.
Každopádně teď už je pozdě bycha honit. Pes je holt zoperovanej a sešitej. Čtverka za takovou operaci není nijaká darda a myslím, že i vet si je vědom částečně svojí chyby a proto nevyžaduje za takovou náročnější operaci plnou palbu. Být to operace za padesát tyček, tak neřeknu. Možná by stálo za to se o to tahat. Ale tohle je v podstatě pár korun a reálně ten pes prohledanej byl a varlata prostě nemá...
Doléčila bych psa, napsala do útulku, co se stalo a požádala je, ať nad tím příště víc přemýšlí a nechala bych to plavat.

impact
napsal(a):
Tak pokud by to někoho zajímalo.
Nekastrovaný pes má mít testosteron 20 a výše (doufám, že jsem dobře poslouchala). Náš pes měl 7,1. Takže je kastrovaný. 💁🏻♀️
A teď budu za blbce já. Jak to, že má vůbec nějakou měřitelnou hladinu testosteronu, když je kastrovaný?

napsal(a):
A teď budu za blbce já. Jak to, že má vůbec nějakou měřitelnou hladinu testosteronu, když je kastrovaný?
testosteron vyrabí i nadledvinky

Dasvo
napsal(a):
Určitou nízkou hladinu testosteronu mají i samice! Ony ty pohlavní hormony totiž neřídí jen pohlavní věci. :-)
Přesně tak. Pohlavní homony vyrábí i nadledvinky, jak píše petrahel + malé množství androgenů vzniká ve folikulech na vaječníku.

napsal(a):
Přesně tak. Pohlavní homony vyrábí i nadledvinky, jak píše petrahel + malé množství androgenů vzniká ve folikulech na vaječníku.
Tak to jsem trdlo, vždyť já to vlastně všechno vím, ale nějak mi to zapadlo v pamětí. Díky za připomenutí.

napsal(a):
Tak to jsem trdlo, vždyť já to vlastně všechno vím, ale nějak mi to zapadlo v pamětí. Díky za připomenutí.
Co já už zapomněla věcí...Hormony učím, takže si pamatuju, ale na spoustu věcí se ptám u kolegů.