zulu

XXX.XXX.112.12
Napsala jsem chovateli požadavky na psa a domluvili jsme se, že mi štěně vybere on. Teď trochu váhám, zda je to dobrá volba. Nechali jste si někdo vybrat štěně? Jak to dopadlo? Odpovídalo štěně požadavkům a vašim představám?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Musím napsat,že jsem si převážnou většinu svých psů nevybírala,prostě na mě tak nějak zbyliTtřeba poslední tibetská doga,poslední nejmenší štěně,prostě na mě zbylo,a byl to ten nejúžasnější pes,co jsem kdy měla.I tenhle poslední čuvač na mě zbyl,je to sice poděs,občas na zabití,ale jinak milý,mazlivý a už se i trochu zklidńuje a dokonce už i začíná poslouchat.Dnes jsem ho i odvolala od hárající sousedky která se mu neustále nastavovala pletla pod nohy.Ono ani pokud si člověk vybere,to nemusí nakonec být ten nej pes.

chovatel zná ta štěňata mnohem lépe, než je dokážete poznat vy během krátké návštěvy.

napsal(a):
Musím napsat,že jsem si převážnou většinu svých psů nevybírala,prostě na mě tak nějak zbyliTtřeba poslední tibetská doga,poslední nejmenší štěně,prostě na mě zbylo,a byl to ten nejúžasnější pes,co jsem kdy měla.I tenhle poslední čuvač na mě zbyl,je to sice poděs,občas na zabití,ale jinak milý,mazlivý a už se i trochu zklidńuje a dokonce už i začíná poslouchat.Dnes jsem ho i odvolala od hárající sousedky která se mu neustále nastavovala pletla pod nohy.Ono ani pokud si člověk vybere,to nemusí nakonec být ten nej pes.
No na mě taky tak nějak vždycky zbyli....
Ale pokud by byla možnost, aby mi chovatel vybral štěně....resp. bych chtěla to, co se do ničeho moc nehrne, spíš pozoruje, ale není bázlivé........ale to néééé, na mě vždycky zbude dračice

Pro mě by záleželo na plemenu; proč si psa pořizuji. Když to bude na nějaký sport/práci, tak nebudu dělat krávu a vezmu černého psa, když se narodili jen černí.
Ale nevim. Spíše ne. Strašně chci psa s vypínačem na hlavě. Uprostřed hlavy, mezi ušima, to je nejvyšší bod. Bod zlomu. Se nemusím ohýbat a vypnu. On/off. Megý má vypínač nad levou lopatkou (jestli má pes lopatku, to nevím) a to je špatně, musím se ohnout dost, je to pes po kolena. A víte proč se tohle děje, proč mě bolí záda a proč je vlastně je furt "on"? Protože toho psa vybral chovatel!

napsal(a):
Pro mě by záleželo na plemenu; proč si psa pořizuji. Když to bude na nějaký sport/práci, tak nebudu dělat krávu a vezmu černého psa, když se narodili jen černí.
Ale nevim. Spíše ne. Strašně chci psa s vypínačem na hlavě. Uprostřed hlavy, mezi ušima, to je nejvyšší bod. Bod zlomu. Se nemusím ohýbat a vypnu. On/off. Megý má vypínač nad levou lopatkou (jestli má pes lopatku, to nevím) a to je špatně, musím se ohnout dost, je to pes po kolena. A víte proč se tohle děje, proč mě bolí záda a proč je vlastně je furt "on"? Protože toho psa vybral chovatel!
to byla špatná volba chovatele. Třeba kdyby to byl chovatel dog, ohýbání rozhodně není nutné a dogoMegý by měla vypínač správně

kolegyně pořizovala první štěně. Fleta - vystavovat ani chovat nehodlají - šlo o parťáka do rodiny. Štěník byl z velkého vrhu. Chovatelka jim slíbila vybrat menší, vyrovnané, klidnější štěně, ne největšího raubíře - klidně jemnější v kostře, povahou pro začátečníky. Vybrala jim. Štěníka jsem viděla - a moc se mi líbí.
A mimochodem mě fascinovala i cena - v dnešní době byl štěník za velmi sympatickou cenu.
Věřím, že zkušený chovatel umí vybrat vhodné štěně - ať už na výcvik, s předpokladem chovu nebo na mazla. A taky je jasné, že jinak bude vybírat štěně zkušený majitel a jinak nováček v oboru...
Já si vybírala štěňata různě - první žíhaná fenka Arona byla levnější než její sestry - byla menší a "hůř" žíhaná. Xerxes Bonoda si nás moc nevšímal (na rozdíl od brášky Xera). Ale byl celá Aronka - a tak jel s námi domů on. Beta měla být žíhaný či žlutý pes, ale ani jeden ze dvou vrhů nevyšel a tak nakonec byla plášťová čubina. Měla jen jednoho bráchu - hárlekýna, ale ten měl růžový nos... a tak vyhrála Beta. No a Night byl v té době široko daleko jedno z mála štěňat, které splňovalo mé požadavky na typ dogy, nepříbuzný rodokmen, věk rodičů... zprostředkován byl opět od Bonodů a jeli jsme si pro něho na konec světa... nevybírala jsme si, jeli jsme pro konkrétní štěně. Vlastně si neumím představit, že bych si ho nevzala - po těch kilometrech cesty... Viděla jsme jen fotky
Vždycky vybírám štěně lidem, nikdy si nevybírají štěně u mě. Já je mám od narození 24 hodin před očima a podle povahy vybírám. Zájemce se přijede podívat, ale ví prd, zrovna ten největší raubíř může spát,protože předtím dvě hodiny řádil,zatímco ostatní spali. A samozřejmě naopak, nejklidnější štěndo bude zrovna všechny prát a tahat hračky, protože prostě šlo předtím spát hodinu předtím než ostatní sourozenci. Max když vybírám pro kolegu myslivce, chovatele, vytipuju třeba dvě štěňata, které mu víc padne do oka. Ale právě i takový chovatel mi řekne, vyber mi štěně ty, ty je vidíš, a víš, co jsou zač.

zulu
napsal(a):
Napsala jsem chovateli požadavky na psa a domluvili jsme se, že mi štěně vybere on. Teď trochu váhám, zda je to dobrá volba. Nechali jste si někdo vybrat štěně? Jak to dopadlo? Odpovídalo štěně požadavkům a vašim představám?
Ano, v posledním případě jsem to nechala na chovatelce a byla to dobrá volba. Už bych to v budoucnu jinak ani neudělala. Chovatel je se štěnětem každý den skoro dva měsíce a nejlíp ví, jakou má štěně povahu a předpoklady k tomu, jakou práci nebo činnosti s ním chcete dělat. Mě chovatelka i průběžně psala, co štěňata, jak se projevují a posílala fotky.
Naopak nikdy bych si nevzala štěně od chovatele, který má na svých stránkách jen rezervační formulář, který vyplníte, jste zařazení do pořadníku a jen čekáte, až vám napíše, jestli se na vás vůbec dostane. A ani vás nechce vidět, poznat, případně chce jen poslat na účet rezervační poplatek.

zulu
napsal(a):
Ano, nechala jsem výběr dle svých požadavků na chovateli a dopadlo to skvěle. Jak bylo psáno, správný chovatel sleduje povahy štěňat hned od narození, nejlépe může vybrat "na přání" zájemce zhruba optimálního jedince.

napsal(a):
Proč by pes neměl lopatku?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
Udělala jsem to dvakrát - řekla jsem chovateli na jaký typ výcviku psa sháním a jestli by je nemohl pozorovat a vybrat mi, protože je to jak píše Janaa - klidně při návštěvě raubíř spí a naopak. Tak jednou mi "ten nejlepší pes na ten výcvik" byl předán se slovy - a vám ale určitě nevadí, že má trochu podkus a podruhé zase - a vám určitě na ten výcvik nevadí, že nejspíš nedoroste standardu . Bylo to ještě v době, kdy se zvlášť černí velcí psi špatně prodávali, tak mi prostě chovatelé nacpali co šlo špatně jinak udat. Vzala jsem je - podkusák byl super, velikostní nestandard bylo nekontaktní šídlo, které se vůbec na můj výcvik nehodilo.
Prostě já už jsem opatrnější - s chovatelem konzultovat to ano, ale úplně nespoléhat.
Z pozice kupujicicho - napsala jsem co s fenou chci delat (vystavy, zkousky, chov) a chovatel mi rovnou napsal, at vybiram jen ze tri (fen bylo vic), protoze podle nej ostatni nevypadaji tak nadejne. Nakonec jsme vybirala ze dvou (jednu si nechali) - tam uz jsme jen resila konkretni povahu podle reakci obou holek na podnety.
Z pozice chovatele - delam to podobne. Ja mam mimina doma do deviti tydnu, znamo povahy, vydim projevy, aktivitu, reakce na podnety. A k "linejsim" lidem nedam nejvetsiho sigra a akcnaka jen proto, ze se zamilovali. Nebo naopak.
Snazim se vybirat podle povah lidi i stenat tak jak mi reknou o svych planech a jak je poznam z navstev u nas. Reknu jim ktera dve stenata by tak asi splnovala jejich pozadavky, reknu ktere bych na jejich miste volila ja a pak uz je pak nechavam vybrat podle osobnich preferenci.
Zatim vsichni vybrali to co jsme jim predem vytipovala a nikdo nelitoval :)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Udělala jsem to dvakrát - řekla jsem chovateli na jaký typ výcviku psa sháním a jestli by je nemohl pozorovat a vybrat mi, protože je to jak píše Janaa - klidně při návštěvě raubíř spí a naopak. Tak jednou mi "ten nejlepší pes na ten výcvik" byl předán se slovy - a vám ale určitě nevadí, že má trochu podkus a podruhé zase - a vám určitě na ten výcvik nevadí, že nejspíš nedoroste standardu . Bylo to ještě v době, kdy se zvlášť černí velcí psi špatně prodávali, tak mi prostě chovatelé nacpali co šlo špatně jinak udat. Vzala jsem je - podkusák byl super, velikostní nestandard bylo nekontaktní šídlo, které se vůbec na můj výcvik nehodilo.
Prostě já už jsem opatrnější - s chovatelem konzultovat to ano, ale úplně nespoléhat.
Nevím, ale já teda u 2 měsíčního štěněte nepoznám, jestli bude mit v dospelosti standardní výšku - několikrát se mi stalo, že z největšího mastodonta vyrostl střeďák a naopak menší zvíře bylo pak na horní hranici výšky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nevím, ale já teda u 2 měsíčního štěněte nepoznám, jestli bude mit v dospelosti standardní výšku - několikrát se mi stalo, že z největšího mastodonta vyrostl střeďák a naopak menší zvíře bylo pak na horní hranici výšky.
Však taky píšu - chovatelka řekla že "NEJSPÍŠ" nedoroste standardu. Bylo jí dva a půl měsíce a fakt byla mrňavá. Ale mně by to zase tak nevadilo, kdyby měla povahu typickou pro plemeno.

Tak jsou "chovatele" , ze ac koukaji 7 tydnu na stenata skoro 24h denne - nepoznaji nic.
I to jsem zazila. A od nich si nechat vybrat je pak nesmysl.