Psi jdou se mnou životem už mnoho let – pyrenejský horský pes na mne zaútočil
Pudl velkýUživatel s deaktivovaným účtem

Mám rád velké psy a už jsem jich měl v životě hodně.
Když mi umřel v sedmi letech milovaný ohromný leonberger. řekl jsem si, že chci plemeno, které se mnou bude dlouho(je mi 79 let) Vybral jsem si královskou černou pudlenku ze špičkového chovu. Dobrá volba. Nejen že je krásná, ale má mnoho skvělých vlastností. Empatická, poslušná, mírná a velmi chytrá.Je se mnou prakticky 24 hodin denně. Mám u ovcí dva pyrenejské horské psy, tátu a syna. Ten se u nás narodil a chodím je denně krmit, pudlenka si nimi hraje a od malička se k nim chová jako náhradní matka.
Před pár dny jsem dal PHP večeři, tátovi do ohrady, mladému (7 měsíců) ven. Když chtěl mladík po jídle odběhnout, nasadil jsem mu voditko na stahovací řetízkový obojek a chtěl ho vrátit k ovcím do výběhu. Nějak jsem si neuvědomil, že je to poprvé. Okamžitě se snažil ho shodit. Když se mu to nepovedlo, zaútočil na mne. Od tak mladého psa jsem to vůbec nečekal a zaváhal jsem. Kdo však nezaváhal, byla pudlenka Bára. Okamžitě pyrenejáka s ohromným řevem napadla a vystřihla ho jako běs, až mu tekla krev. Byl jsem velmi překvapen, její reakcí, u tak mírného psa velmi nečekané. Pyreneják si lehl na záda a posléze odešel bez odmluvy na vodítku do ovčí ohrady. Ještě druhý den se bál ke mně přiblížit, když jsme s Bárou přišli krmit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
Mě to u pudla až tak nepřekvapuje. Mám teď králováky dva - psa a fenu. Zvlášť fena je taky velice emptická inteligentní a ochraňující. Rozhodně bych jí nenazvala mírným psem za každé situace. Umí dobře hlídat. Pes tedy taky, ale fenka umí být v případě potřeby i ostrá. Pudl není pes "bambula".
Jinak Vám přeji ať si užijete s Vaší smečkou ještě mnoho krásných chvil!
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je zajímavé, tím v mých očích králováci ještě více stoupají! Tak třeba někdy v důchodu na ně přijde :)

já byla až do první dogy bezpsí, od dětství kynolog teoretik . Manžel vyrůstal se středními černými pudly. Taky si říkáme, jestli jednou... časem... možná... nebude černý královák...
Ale bojím se bojím, že u mě vyhraje ještě jeden mamut a pak už bude pozdě... neb pudl je jak známo dlouhověký

já se zeptám - podstatou příspěvku bylo chování pudlice nebo pyrenejáka?
Vypadá to, že to není jenom jejich náhradní máma, ale i šéfka smečky. Mladému bych to nevyčítal, nebyl jsem u toho, tak jenom odhaduju, ale vypadá to jako strachová reakce, kdy jste mu nasadil něco, co neznal, ona se zřejmě zmítal a začal škrtit na stahováku a reagoval instinktivně na svou obranu. On pravděpodobně vůbec nechápal, proč mu to děláte a proč ho takto škrtíte. Stahovací obojek bych tedy osobně vůbec nepoužíval.
Moc fandím tomu, že máte u ovcí pastevecké psy. Ovšem bylo by žádoucí si uvědomit, že s nimi nelze zacházet stejně jako třeba s leonbergrem. Pastevecká plemena jsou jiná, rozhodně na ně nelze používat nátlakové metody, jako například stahovací obojek. Podobné chyby narušují Váš vztah se psem a pes na ně nikdy zcela nezapomene. Pokud od pastevce něco chcete i u malého štěněte musíte dát jasně najevo proč a jak, postupně psa zvykat a hlavně všechno výhradně pozitivně, protože jinak se dostanete do podobných situací častěji a reakce psa se bude postupně stupňovat.

Já jsem vlastně úplně nepochopila o čem ten úvodní dotaz je....z mého pohledu jasná chyba majitele a výsledkem bylo pošramocení důvěry asi z obou stran. Když už teda psa na obojek dal, tak ve chvíli, kdy se pes chtěl vyprostit, tak já osobně bych se snažila vodítko povolit....jít s ním směrem ke psu a chlácholit..."no tak nejanči, všechno je v pořádku, klid".
Když po mojí pyrenejce něco chci, ale vidím jak se začína zabejčovat, vidím vzdor a vím, že pokud zatlačím na pilu, tak se šprajcne úplně, tak nemá smysl tlačit na ní tímhle způsobem a je na mě, na inteligentním pánu tvorstva, abych to vymyslela jinak.......u nás teda zabírá, když jí pohladím, dám pusinku a řeknu "zlatíčko moje, prosím....". Ne to není návod, že takhle bude fungovat každý pyrenejec a že takhle se to má dělat, na každého psa platí něco jiného, ale jen ukázka, že se to dá udělat prostě jinak, že se dá najít způsob, aby pes fungoval.
Nemyslím si, že škrťák byl ten nej problém....svojí pyrenejce ho klidně nasadím, když jí beru "jenom kolem komína", tak prostě je to nejjednodušší obojek, co mám po ruce. A fena s takovým obojkem nemá problém....na vodítku chodit umí a tak nemá důvod panikařit a vyvádět, když jí něco takového nasadím na krk a to přesto, že normálně má škrťák jako pojistku, jako druhý obojek, protože už se mi stalo, že obojek rupnul, tak jsem trochu paranoidní a v rámci její bezpečnosti má obojek široký a stahovák k tomu...obé připnuté na vodítko.
Takže otázkou je, jak je mladý pyrenejec naučen na vodítko. Jasně u oveček asi nemusí mít stejné dovednosti jako městský pes, ale ty základy by snad měl umět.
To, že pudlička zasáhla....no budiž jí to připsáno k dobru, že se i takové plemeno postaví na obranu pána....
Takže co k tomu říci....milý zadavateli, příště víc přemýšlet a takovým situacím předcházet. To bych raději mlaďochovi nechala permanentně nasazený široký obojek, abych v případě potřeby mohla třeba za ten obojek chytit a psa někam odvést, popř. připnout vodítko.
No po bitvě každý generál, kdo nikdy neudělal žádnou chybu, ať hodí kamenem....teď bych se ale hodně snažila, abych obnovila důvěru psa, protože ten defakto nic nezpůsobil, ale odnesl to na plné čáře........alespoň tak to vidím já.
na vodítku chodit umí a tak nemá důvod panikařit a vyvádět, když jí něco takového nasadím na krk a to přesto, že normálně má škrťák jako pojistku, jako druhý obojek, protože už se mi stalo, že obojek rupnul, tak jsem trochu paranoidní a v rámci její bezpečnosti má obojek široký a stahovák k tomu...obé připnuté na vodítko.
Já jen k tomuhle - nevím jaký máte široký obojek, ani jaký máte stahovák, ale teda zrovna u stahováků mám zkušenosti, že moc nevydrží a znám několik lidí, kterým rupnul v tu nejméně vhodnou chvíli. Obzvlášť ten "obyč" ze zverimexu. Když jsem ho měla u předešlého psa tak mi taky rupnul, a to ani nebylo při nějakém vyloženě silném škubnutí, prostě pes mírně zatáhnul a obojek mi zůstal na vodítku, asi únava materiálu.
Já nevěřím sponám na obojku (trojzubcům), ani těm kovovým, ale teda široký obojek na klasické zapínání s dírkami (od Magu) mě nikdy nezklamal a když se na ten obojek podívám, tak tam ani nemá co rupnout.
Takže otázkou je, jak je mladý pyrenejec naučen na vodítko.
na mě to z toho popisu působilo právě tak, že byl pes na vodítku úplně poprvé.

marcelaamax
napsal(a):
na vodítku chodit umí a tak nemá důvod panikařit a vyvádět, když jí něco takového nasadím na krk a to přesto, že normálně má škrťák jako pojistku, jako druhý obojek, protože už se mi stalo, že obojek rupnul, tak jsem trochu paranoidní a v rámci její bezpečnosti má obojek široký a stahovák k tomu...obé připnuté na vodítko.
Já jen k tomuhle - nevím jaký máte široký obojek, ani jaký máte stahovák, ale teda zrovna u stahováků mám zkušenosti, že moc nevydrží a znám několik lidí, kterým rupnul v tu nejméně vhodnou chvíli. Obzvlášť ten "obyč" ze zverimexu. Když jsem ho měla u předešlého psa tak mi taky rupnul, a to ani nebylo při nějakém vyloženě silném škubnutí, prostě pes mírně zatáhnul a obojek mi zůstal na vodítku, asi únava materiálu.
Já nevěřím sponám na obojku (trojzubcům), ani těm kovovým, ale teda široký obojek na klasické zapínání s dírkami (od Magu) mě nikdy nezklamal a když se na ten obojek podívám, tak tam ani nemá co rupnout.
Takže otázkou je, jak je mladý pyrenejec naučen na vodítko.
na mě to z toho popisu působilo právě tak, že byl pes na vodítku úplně poprvé.
No mě taky u stahováku (polostahováku) povolilo oko a to ani pes nějak echt nebejčil....zároveň už se mi stalo, že povolilo i oko u normálního obojku...
Takže mám stahovák s velkými oky, svařovaný a široký látkový polostahovák tenhle https://www.zerodc.cz/cz/produkty/obojky/polostahovaci-obojky/obojek-blizard-polostahovaci.html ....předtím měla Gina široký obojek s trojzubcem, ale tomu taky moc nevěřim.
Já bytelný obojky mám po berberech, ale Gině je všechno velký....takže zatím si myslím, že je zabezpečená dobře a příští rok, pokud nedoroste do obojků, co mám, tak jí nechám udělat na míru polostahovák od 4dox, mám od nich postroj a spokojenost.
Pudly lidé hodně podceňují. Jsou to nejen inteligentní a krásná zvířata, ale svého majitele dokážou účinně bránit. Před lety jsem se znala s chovatelkou bílých královských pudlů, měla jich myslím 5 nebo 6, chodila je venčit do parku na Letnou. Byla to taková drobná hezká paní a jednou večer ji tam při venčení přepadl chlap, co se nechal zmýlit tím, jak její psi vypadali jako nadýchané labutěnky. Říkala mi, jak se strašně bála, že jí zavřou, protože ho ty labutěnky zřídily tak, že skončil v nemocnici.
kaučuk
napsal(a):
Pudly lidé hodně podceňují. Jsou to nejen inteligentní a krásná zvířata, ale svého majitele dokážou účinně bránit. Před lety jsem se znala s chovatelkou bílých královských pudlů, měla jich myslím 5 nebo 6, chodila je venčit do parku na Letnou. Byla to taková drobná hezká paní a jednou večer ji tam při venčení přepadl chlap, co se nechal zmýlit tím, jak její psi vypadali jako nadýchané labutěnky. Říkala mi, jak se strašně bála, že jí zavřou, protože ho ty labutěnky zřídily tak, že skončil v nemocnici.
No pudlové mohou být naprosto úžasní, ale kdyby se pánovi povedlo proti sobě otočit svým chováním toho pyrenejce až bude dospělý, tak ho na rozdíl od popsané situace nezachrání ani 10 labutěnek. S pastevcem je prostě třeba mít vztah založený na lásce, důvěře a vzájemném respektu. Pak si může majitel pastevce dovolit ke svému psu vlastně všechno, pokud ho nezačne týrat. Ale pokud se to postaví tak, že já člověk poroučím a ty pes si necháš všechno líbit, tak tam je mezi pastevcem a jiným plemenem obrovský rozdíl, který mnoho lidí, ač velmi zkušených s jinými plemeny pozná velmi nemile na vlastní kůži.

Aby to nebylo špatně chápáno. Své psi miluji všechny, pyreneják je štěně z mého chovu, kterého mám od narození. Odchoval jsem jich a vycvičil za 72 roků co pejskařím pěknou řádku, vč. kníračů, NO a KO. Celou záležitost jsem popsal proto, že mne zaujalo, jak královská pudlenka postřehla hrozící útok( se kterým bych si samozřejmě snadno poradil také) ještě dřiv než já a okamžitě se postavila na moji obranu. Účinně a bez ohledu na rozdíl velikostí. Manželka měla léta pudlenku toy a právě pro její skvělé vlastnosti a chytrost jsem se rozhodl pro královačku. Za tři roky soužití mi dělá jen radost a stále příjemně překvapuje. Její povaha a inteligence je dle mého názoru nesrovnatelná s jakýmkoliv jiným plemenem.

napsal(a):
Aby to nebylo špatně chápáno. Své psi miluji všechny, pyreneják je štěně z mého chovu, kterého mám od narození. Odchoval jsem jich a vycvičil za 72 roků co pejskařím pěknou řádku, vč. kníračů, NO a KO. Celou záležitost jsem popsal proto, že mne zaujalo, jak královská pudlenka postřehla hrozící útok( se kterým bych si samozřejmě snadno poradil také) ještě dřiv než já a okamžitě se postavila na moji obranu. Účinně a bez ohledu na rozdíl velikostí. Manželka měla léta pudlenku toy a právě pro její skvělé vlastnosti a chytrost jsem se rozhodl pro královačku. Za tři roky soužití mi dělá jen radost a stále příjemně překvapuje. Její povaha a inteligence je dle mého názoru nesrovnatelná s jakýmkoliv jiným plemenem.
Jo pudlíky často doporučuju jako pejska pro začátečníka, co třeba bydlí v bytě...no a králováci se mi ze všech líbí nejvíc. Možná, kdybych bydlela v bytě, tak bych o tomhle plemeni uvažovala.
Její povaha a inteligence je dle mého názoru nesrovnatelná s jakýmkoliv jiným plemenem.
Tady spíš záleží na tom, co komu vyhovuje.
Já klidně napíšu to samé o pastevcích.....taky máte pyrenejský pesany, tak mi musíte dát za pravdu.
A tu samou větu bych mohla použít při popisu mého afgánského chrta.
Prostě pokud člověk najde psa, co mu sedí, jak poklice na hrnec, tak je to snad to nej....vím o čem mluvím, měla jsem svojí "slečnu osudovou"

napsal(a):
Jo pudlíky často doporučuju jako pejska pro začátečníka, co třeba bydlí v bytě...no a králováci se mi ze všech líbí nejvíc. Možná, kdybych bydlela v bytě, tak bych o tomhle plemeni uvažovala.
Její povaha a inteligence je dle mého názoru nesrovnatelná s jakýmkoliv jiným plemenem.
Tady spíš záleží na tom, co komu vyhovuje.
Já klidně napíšu to samé o pastevcích.....taky máte pyrenejský pesany, tak mi musíte dát za pravdu.
A tu samou větu bych mohla použít při popisu mého afgánského chrta.
Prostě pokud člověk najde psa, co mu sedí, jak poklice na hrnec, tak je to snad to nej....vím o čem mluvím, měla jsem svojí "slečnu osudovou"
Máte pravdu, co komu vyhovuje a co poznal. Zrovna s afgány jsem měl tuto zkušenost: tchán měl tři, chodil s nimi závodit. Já však se svými NO s mnoha zkouškami a prací pro policii jsem je považoval za rychlé divochy bez poslušností.
Vždy když jsme šli na procházku, bral jsem s sebou mého úžasného malého
knírače. Když děda nemohl afgány přivolat, knírače jsem vypustil a řekl:
Ali , běž pro ty makovce! Ali běžel, dokud ho nespatřili. Pak se vracel ke mně
a afgáni zvyklí běhat za vlečeným králíkem za ním vyrazili. Skočil mi do náručí
a děda afgány musel rychle pochytat. Naše děti, s prominutím, říkali: je rychlej
ale blbej jako afgánec!

napsal(a):
Máte pravdu, co komu vyhovuje a co poznal. Zrovna s afgány jsem měl tuto zkušenost: tchán měl tři, chodil s nimi závodit. Já však se svými NO s mnoha zkouškami a prací pro policii jsem je považoval za rychlé divochy bez poslušností.
Vždy když jsme šli na procházku, bral jsem s sebou mého úžasného malého
knírače. Když děda nemohl afgány přivolat, knírače jsem vypustil a řekl:
Ali , běž pro ty makovce! Ali běžel, dokud ho nespatřili. Pak se vracel ke mně
a afgáni zvyklí běhat za vlečeným králíkem za ním vyrazili. Skočil mi do náručí
a děda afgány musel rychle pochytat. Naše děti, s prominutím, říkali: je rychlej
ale blbej jako afgánec!
....no vidíte a já měla afgána po mojí ovčandě, která byla úžasná a poslouchala na myšlenku a přesto si myslím, že afgán byl ten nejinteligentnější pes na celém světě, teda než ho strčila, co se přirozené inteligence týče do kapsy moje kříženka, ale to bylo možná i tím, že to byla psí ženská.......bude asi tím, že já oceňuju na psech hlavně to, že jsou samostatná jednotka ve stylu "já pán..ty pán" a čím samostatnější pes, který má na všechno vlastní názor, při řešení situací se neohlídne po mě ve stylu "co mám dělat", tím si víc vážím, že taková osobnost občas vezme v potaz moje přání