Dobrý den,
mám pětiměsíčního psa (choďák) a přišla jsem pro tipy na hry se psem. On je na choďáka celkem klidné štěně, na procházkách na volno pobíhá kolem mě, moc se nevzdaluje, reaguje na přivolání, všechno fajn. Do momentu, než se objeví cokoliv zajímavého - jiný pes, začuchá se... Pak nevidí, neslyší, nereaguje. Má mě na háku. O srny zatím zájem nejeví, ale když je to jiný pes, musím ho vidět první, vím, že by mé přivolání ignoroval.
Ráda bych ho na sebe víc navázala, abych mu přišla zajímavější, ale nenapadají mě moc žádné hry. Co děláme - doma i na procházce cvičíme základní povely, hrajeme si s míčkem, přetahujeme se, hrajeme schovku. Chodíme na psí hřiště - měl rád kladinu, houpačku, tunel (ale naposledy se na kladinu bál jít, možná to souvisí se změnou jeho tělesných proporcí jak roste ?). Jednou týdně chodíme do štěněcí školky.
Nějaké nápady od zkušenějších ? Děkuju.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ještě tohle je docela dobrá kniha
https://www.alza.cz/media/101-psich-triku-a-tipu-d5710968.htm?kampan=adwme_eo-a-knihy_pla_all_obecna-css_knihy_c__FKP0315986_21494&gclid=EAIaIQobChMI0NuU1PT68AIV9IODBx0YMwsHEAQYCCABEgLiyPD_BwE
těch knih existuje spousta, tak třeba se mrknout v knihovně, jestli nechcete rovnou kupovat
Her na ven je fůra, jsou super na upevnění vztahu, zklidnění psa...jestli jste na fb, doporučuju skupinu Pes a volnočasové aktivity. Bezva jsou různé čmuchohrátky - schovat pamlsky do kůry stromu, do pařezu...variant je nepočítaně.
Já s fenama často provozuju zábavu, kterou jsem zpočátku považovala za hodně pokleslou, ale postupem času jsem zjistila, že účel světí prostředky a nedám na to dopustit. Házím před sebe na cestu minipamlsky (mám půlcentimetrové peletky), feny je honí a dohledávají. Používám to v situacích, kdy potřebuju projít úsek, kde by se jinak věnovaly něčemu nežádoucímu, když chci být rychleji doma, když jim chci udělat radost, když chci jednu z nich, která je nervák, hodit do klidu
Kromě her byste ale měla popracovat i na přivolání, pes je v ideálním věku, tak to nepropásněte, ať toho stihnete co nejvíc než přijde puberta. Osobně bych do toho s dalším štěnětem šla přes přivolávačské hry - začala jsem s nimi letos v zimě s fenama 5 a 7 let a výsledek je vidět i přesto, že už to nejsou štěnda a mají fůru zlozvyků.
Popátrejte na fb, kdo tohle učí - v době lockdownu byly on-line kurzy, teď už to možná půjde i naživo.
Děkuju všem za tipy ! Některé přivolávačské hry znám, tedy pár - přivolání mezi nohy zepředu i zezadu, přivolání po přidržení za obojek jinou osobou (tam je trochu problém to použít jinde než doma, protože se psem většinou chodím sama), přivolání s odměnou lovení hračky.
Díky za tip na schovávání pamlsků do kůry atp., to mě nenapadlo.
S tím přivoláním je to pro mě oříšek, protože on ode mě moc neodbíhá, jde čtyři kroky za mnou nebo přede mnou. No a když už něco vidí a letí za tím, je pozdě.
Jinak vcelku hezky slyší na zastavovací povel "čekej", ale pokud je před námi něco zajímavého, nevydrží v něm, než k němu dojdu.
U toho schovávání do kůry můžete zároveň pocvičit odložení - tj. pes sedí a čeká až mu hlavolam nachystáte.
Konkrétně to "čekej" Franta Šusta doporučuje cvičit nikoli pozitivkou, ale čistě mechanicky - nejprve na vodítku - vyslovit povel a zadržet vodítkem. Nikoli škubnout, ale pouze nepustit. A tak to opakovat, než to pes vstřebá na úroveň reflexu a nohy mu zastaví při zaslechnutí toho slova samy.
Pak to má šanci zafungovat i v situacích, kdy pes je přetočený, má vysoko adenalin a běžné povely, které mu musejí projít hlavou, vůbec nevnímá.

Joohana
napsal(a):
Děkuju všem za tipy ! Některé přivolávačské hry znám, tedy pár - přivolání mezi nohy zepředu i zezadu, přivolání po přidržení za obojek jinou osobou (tam je trochu problém to použít jinde než doma, protože se psem většinou chodím sama), přivolání s odměnou lovení hračky.
Díky za tip na schovávání pamlsků do kůry atp., to mě nenapadlo.
S tím přivoláním je to pro mě oříšek, protože on ode mě moc neodbíhá, jde čtyři kroky za mnou nebo přede mnou. No a když už něco vidí a letí za tím, je pozdě.
Jinak vcelku hezky slyší na zastavovací povel "čekej", ale pokud je před námi něco zajímavého, nevydrží v něm, než k němu dojdu.
Tak je asi moc daleko, když nevydrží, než tam dojdete ;-) A taky je mladý, ale zas tak moc se tím nenechávám ukolébat.
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/
edit.: také jsem jistila vodítkem, co vodítkem, to by se mi pes uškrtil, sežral mě, vykopal tunel, cokoli, aby mohl na srnu a zajíce. To není ubližování psovi, to je prostě pomoct mu, protože tohle nemá šanci zvládnout jen tak. Nakonec jsem megýnu musela jako že obejmout a držet. Ne tlouct a škrtit, ale .. :-) a samozřejmě je to o naučeném chování - povel - do úrovně reflexu, který ale také musíte udržovat, není hotovo, že dnes to umí..
Terven
napsal(a):
U toho schovávání do kůry můžete zároveň pocvičit odložení - tj. pes sedí a čeká až mu hlavolam nachystáte.
Konkrétně to "čekej" Franta Šusta doporučuje cvičit nikoli pozitivkou, ale čistě mechanicky - nejprve na vodítku - vyslovit povel a zadržet vodítkem. Nikoli škubnout, ale pouze nepustit. A tak to opakovat, než to pes vstřebá na úroveň reflexu a nohy mu zastaví při zaslechnutí toho slova samy.
Pak to má šanci zafungovat i v situacích, kdy pes je přetočený, má vysoko adenalin a běžné povely, které mu musejí projít hlavou, vůbec nevnímá.
Jo, to potvrzuju, takhle jsem si naučila povel čekej uplně mimochodem, když jsem vodila pubertálního psa na stopovačce a jak došel na konec stopovačky a ta ho zarazila, tak aby netahal jsem volala čekej než tě dojdu :D
On právě zabrzdí na místě, učila jsem ho to vlastně mimochodem, když se na mě automaticky otáčel a čekal. Jenže když je něco lákavého vepředu, tak sice zastaví, ale jen na moment s pohledem "tak už pojď" a těší se, jak povalíme dál.
No jo, chodíme s 5m stopovačkou, ale je moc krátká na hry v lese, s tou 10m zase moc neumím, pořád se mi zamotává (takže schovka bude výzva). Ale asi není jiné cesty. Fakt bych nerada, aby se naučil utíkat za čímkoliv.

Napadá mě nechat ho tahat couračku, po které můžete skočit (dupnout), než stačí odběhnout z dosahu - třeba na později, až budete mít nějaký základ nacvičený, a pes aspoň zaváhá, než se vydá za podnětem.
Joohana
napsal(a):
On právě zabrzdí na místě, učila jsem ho to vlastně mimochodem, když se na mě automaticky otáčel a čekal. Jenže když je něco lákavého vepředu, tak sice zastaví, ale jen na moment s pohledem "tak už pojď" a těší se, jak povalíme dál.
No jo, chodíme s 5m stopovačkou, ale je moc krátká na hry v lese, s tou 10m zase moc neumím, pořád se mi zamotává (takže schovka bude výzva). Ale asi není jiné cesty. Fakt bych nerada, aby se naučil utíkat za čímkoliv.
Chce to stopovačku 20 m, nadělat na ní uzly po cca půlmetrový nebo metrový vzdálenosti a jak píše Buggyra, jak vyrazí, tak to přišlápnout a za nějaký ten uzel se vám to zarazí o botu. Pokud jí mate v ruce, tak nemít ji celou v ruce, což je častá chyba, protože lidi si ji nechtějí zprasit, ale jen držet a ten zbytek vláčet za sebou na zemi. Takže ideál mít dvě, protože z procházek se pak vracíte se stopovačkou obalenou bahnem. Stačí nechat uschnout a oprášit a občas vyprat.
napsal(a):
Napadá mě nechat ho tahat couračku, po které můžete skočit (dupnout), než stačí odběhnout z dosahu - třeba na později, až budete mít nějaký základ nacvičený, a pes aspoň zaváhá, než se vydá za podnětem.
Já se přiznám, že nejsem příznivec volně ložený stopky, protože pes může vyrazit, nestačíte zašlápnout a jedete v průšvihu, jako moje drahá polovička. Zamotaná stopovačka v terénu psa spolehlivě uvězní.
Mít konec v ruce je lepší. Jo, sice to pak může bolet, když má člověk na druhým konci vodítka obdivuhodnej materiál, nicméně je jistota, že následně nebude majitel lítat po lese a zoufale pátrat, kde pes je a bát se, že se mohl zašprajcnout.
Já už se tady chronicky opakuju - z běžných textilních stopovaček by mě kleplo a schovku bych si neuměla představit, bála bych se, že se pes někde oběsí.
Používám kulatou kůži, na choďáka by tohle asi bylo tenký, ale zřejmě se dělají i tlustší. Na schovku hrajeme taky, fena se vymotá prakticky ze všeho, krásně to klouže. Jedinej problém jsou kořeny trčící ze země, za ty se to někdy zasekne, ale to je asi tak jediný...
Tohle je, tuším, délka 8 metrů, nám to stačí.

Joohana
napsal(a):
A co šňůra z Biothane ? Koukala jsem na ně - že by nebyly mokré jako textil nebo kůže, ale nevím, nakolik jsou příjemné na používání. Nemáte někdo zkušenost ?
Na tohle je biothan asi fajn, 10m/9mm važí 350g, jsou uz i levnejsi nahrady ( napr. polytracer)
Mokre tyhle materiály klouzou.

Já spíš myslela na nějakou padákovou šňůru nebo něco podobného tenkého a hladkého, ale pevného. Ta padákovka je zrovna taková lehká, pokud by se pes někde v tom křoví motal, tak by se určitě zamotala, to ta kulatá kůže (nebo nějaký ekvivalent) je rozhodně lepší, je těžší, a nebude tak ochotně dělat smyčky. Je třeba ten kulatý biothane také tak těžký jako kůže?
Nejlepší bude, až budou magnetická vodítka, kdy si vysílač zapnete k pásku, přijímač bude mít pes na obojku, a bude si moct v daném okruhu svobodně běhat po lese, a až se přiblíží na hranici okruhu, zapne se magnet a nepustí ho to dál To mám takhle vymyšlené. Škoda, že je to takové futuristické pojetí. Ale nevadily by stromy, nikde by se to nemohlo zaseknout, to by bylo pěkné.

A on bude běhat po obvodu kolem dokola a jestli ho nechytili běhá tam dodnes :-)

také opět napíšu - pes má kulatou šňůru ze železářství ,tuším průměr 6mm, spokojenost plná. Žádné tuny bláta se na tom nedrží. Případný zásek slouží k posílení postavení "mamka je prostě úžasná a poradí si se vším".....

Tady pro Buggyra
https://magnetfishing.cz/produkt/lano-15m-o/
Jinak stačí horolezecké lanko a karabina, to kožené by šlo a zbytek je buď mokrý, těžký nebo se zařezává do ruk.. Tamer má aj stopovačku od 6 mm výš, pes mi na jejich vodítku dělá lanovku rok a půl a ok..a já to vláčím po zemi a házím s tím.. no co, říkají, že je to kvalitní, tak ať se ukáže.. je to docela pevně spletené.. mám na tom udělaný uzel, abych si neřezala ruku.

napsal(a):
A on bude běhat po obvodu kolem dokola a jestli ho nechytili běhá tam dodnes :-)
Nene, na vysílači bude samozřejmě varianta "přitáhnout ke mně", bude tam poloměr toho okruhu nastavitelný :-) Bude to skvělé zejména pokud půjdete kolem nějakého magnetického předmětu, třeba pouliční lampy nebo plotu! To si bude dělat reklamu samo