Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kayla

10.6.2021 09:51
kayla

XXX.XXX.30.130

Zdravím, pokud je tu někdo, kdo se vyzná v chovu bom, budu moc ráda za každou radu!

Hledám doporučení chs nebo vrh BOM. Nějaké zkušenosti se psy mám, jsem schopná se ohledně chovu stále vzdělávat a mám okolo sebe lidi, kteří mohou případně pomoci. Právě mám jednu fenku BOC, která ale utrpěla v mládí zranění (občas se ozve po námaze), což nám trochu udělalo čáru přes rozpočet a vyřadilo jí to z opravdu aktivního výcviku, takže si jen tak "po domácku" něco šmrdláme aby se nenudila. Kvůli tomu hledám ještě jednoho psa hlavně na obedience. Další aktivity plánuji obrany a sem tam frisbee. Občas si také s feňulí zaběháme canicross nebo jezdíme v zápřahu na kole. Maliny miluji od malička, ale vždy jsem se bála, že bych takového psa nezvládla. Každopádně moje bordera se tak trochu vychyluje standartu a celkem mě vyškolila, tak si říkám, že můj sen o malině není až tak nedosažitelný Nepotřebuji štěně po obou rodičích igp3, ale vím, že nechci striktně výstaváka.

Pokud je tu někdo, kdo by mi mohl doporučit nějaké šikovné fenky, které v budoucnu majitelé plánují nakrýt, budu moc ráda.

A ještě jedna otázka - myslíte, že pro mě jako 165 cm menší ženu se spíše hodí fenka nebo pes? Původně jsem plánovala pracovní nebo přímo isds borderu a byla jsem rozhodnutá, že chci psa, ale maliny se mi vždy více líbily fenky (menší, štíhlejší, prostě né tak "namakané). Každopádně mi ze zkušeností přijde, že psi jsou více na ženský a feny prostě na ty chlapy a je pravda, že mě už moc nebaví, jak se moje fena může posra* z každého chlapa, co potká

10.6.2021 10:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslím, že co se BOM týče, tak vám nejlépe poradí uživatelka "Inspektor Pišišvor".

A ještě jedna otázka - myslíte, že pro mě jako 165 cm menší ženu se spíše hodí fenka nebo pes? Původně jsem plánovala pracovní nebo přímo isds borderu a byla jsem rozhodnutá, že chci psa, ale maliny se mi vždy více líbily fenky (menší, štíhlejší, prostě né tak "namakané). Každopádně mi ze zkušeností přijde, že psi jsou více na ženský a feny prostě na ty chlapy a je pravda, že mě už moc nebaví, jak se moje fena může posra* z každého chlapa, co potká

Já jen k tomuhle. Jak souvisí výška postavy s pohlavím psa? . Jako aby pes nebyl na vás moc velkej?.. A k tomu že pes je na ženský a fena na chlapy - no ono tohle taky až tak vždycky neplatí, u nás teda ne. Mám psa a fenu (jiná plemena) a oba jsou víc závislí na mě (protože já se o ně starám, cvičím, krmím, hraju si, atd.) než na příteli. Fena se může zbláznit z každého cizího člověka, bez ohledu na pohlaví . Pes cizí lidi moc nemusí. Ale vůbec u nich nevidím takové to, že pes tíhne k ženě a fena k muži. Ještě když vezmu naše předešlé psy, tak to byli vždycky psi (samci) a více tíhli k muži v rodině. Vím, že se to tohle říká, ale ani v okolí moc nepozoruju, že by to bylo pravidlem.

kayla

10.6.2021 10:30
kayla

XXX.XXX.30.130

Já to myslela, abych toho velikého psa vůbec utáhla vzhledem k mojí tělesné dispozici Přeci jenom jsem zvyklá na psy do těch 20 kg. Snažím se vždy přemýšlet nad tím, abych toho psa nějakým způsobem zvládla přenést, pokud by se nedej bože něco stalo.

Ohledně toho psa či feny - v rodině máme samé fenky, jednu AST, která si feny fakt dost vybírá, ale se samci vychází celkem v poho. Moje feňule si psy vybírá celkově a na pohlaví ji ani moc nezáleží. Říkám si, že abych co nejvíce zabránila případným rozbrojům, pes možná bude lepší.

Máte nějaké názory ohledně výcviku feny vs psa? Já měla vždy psy a až teď je moje bocka fena a přijde mi, že její "náladovost" nám občas marní řádný výcvik. Co jsem se bavila s naší trenérkou, která má psa i fenu, tak tvrdí, že se jí lépe pracuje se samcem, že je takový přímočařejší.

10.6.2021 10:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Máte nějaké názory ohledně výcviku feny vs psa? Já měla vždy psy a až teď je moje bocka fena a přijde mi, že její "náladovost" nám občas marní řádný výcvik. Co jsem se bavila s naší trenérkou, která má psa i fenu, tak tvrdí, že se jí lépe pracuje se samcem, že je takový přímočařejší.

Mám stejnej názor . Podle mě jsou feny vyčůranější a vynalézavější. Po psovi něco chci, tak on jde a udělá to. Fena nejdřív přemýšlí, proč to chci a jestli se ji to vyplatí dělat. Prostě pes je takovej "mamánek", kterej udělá vše bez keců a bez přemýšlení.

Ono to bude i dost individuální, bude záležet na konkrétním jedinci. Ale když vezmu svoje dva psy, tak lépe se mi cvičí se psem, samcem. Fena má občas stavy, kdy se "zabejčí" a nehnete s ní, protože prostě nechce. To se mi u psa nestává. Jinak ještě fena se nenechá fyzicky korigovat (nemyslím tím žádné mlácení, ale prostě posunout, srovnat, stlačit lehce záda atd.), to je pod její úroveň a pak už právě nechce pracovat, takže to u ní vždycky musím vymyslet nějak jinak, aby se narovnala sama. Pes se nechá korigovat úplně v klidu a nadšeně pak pokračuje ve cvičení. Fena mi ale zase lépe reaguje na intonaci hlasu. To už bude ale fakt hodně o jedinci, ne o pohlaví. Jo a ještě v čem pozoruju obrovskej rozdíl - pes ode mě pořád čeká jakoby pomoc, když dostane třeba nějaký úkol, tak kouká po mě, jestli mu poradím, pomůžu, spoléhá na mě. Fena ne, fena to řeší sama a vůbec mojí pomoc nepotřebuje.

10.6.2021 10:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.220

kayla napsal(a):
Zdravím, pokud je tu někdo, kdo se vyzná v chovu bom, budu moc ráda za každou radu!

Hledám doporučení chs nebo vrh BOM. Nějaké zkušenosti se psy mám, jsem schopná se ohledně chovu stále vzdělávat a mám okolo sebe lidi, kteří mohou případně pomoci. Právě mám jednu fenku BOC, která ale utrpěla v mládí zranění (občas se ozve po námaze), což nám trochu udělalo čáru přes rozpočet a vyřadilo jí to z opravdu aktivního výcviku, takže si jen tak "po domácku" něco šmrdláme aby se nenudila. Kvůli tomu hledám ještě jednoho psa hlavně na obedience. Další aktivity plánuji obrany a sem tam frisbee. Občas si také s feňulí zaběháme canicross nebo jezdíme v zápřahu na kole. Maliny miluji od malička, ale vždy jsem se bála, že bych takového psa nezvládla. Každopádně moje bordera se tak trochu vychyluje standartu a celkem mě vyškolila, tak si říkám, že můj sen o malině není až tak nedosažitelný Nepotřebuji štěně po obou rodičích igp3, ale vím, že nechci striktně výstaváka.

Pokud je tu někdo, kdo by mi mohl doporučit nějaké šikovné fenky, které v budoucnu majitelé plánují nakrýt, budu moc ráda.

Teď nemám na "internety" čas - jsem v praci, ale zkuste kouknout na můj web, ať si uděláte obrázek o tom, co všechno se dá s malinou dělat, když to má v hlavě v pořádku a pokud Vás bude neco zajímat, tak mi klidně písněte na mail.

www.barathea.cz

10.6.2021 13:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kayla napsal(a):
Já to myslela, abych toho velikého psa vůbec utáhla vzhledem k mojí tělesné dispozici Přeci jenom jsem zvyklá na psy do těch 20 kg. Snažím se vždy přemýšlet nad tím, abych toho psa nějakým způsobem zvládla přenést, pokud by se nedej bože něco stalo.

Ohledně toho psa či feny - v rodině máme samé fenky, jednu AST, která si feny fakt dost vybírá, ale se samci vychází celkem v poho. Moje feňule si psy vybírá celkově a na pohlaví ji ani moc nezáleží. Říkám si, že abych co nejvíce zabránila případným rozbrojům, pes možná bude lepší.

Pokud nejste vyloženě nějaký ultralight, tak ten váhový rozdíl pes x fena není takový (3-5kg). U psa je to jiné spíš v tom, že je průbojnější než fena a to je to, co dělá u malin z feny "uživatelsky příjemnější" zvíře.
Se psem se lépe pracuje ve smyslu, že se nesnaží o vlastní inovace a jde mu to tak nějak nalinkovat. Na druhou stranu ho furt žene testosteron a potřebuje si v mládí furt něco dokazovat - tím nemám namysli dominanci vůči pánovi, ale tak celkově. Fena potřebuje svoje zázemí, jistoty a pak nemá potřebu vymýšlet tolik blbin.

Mně je jedno, jestli cvičím psa nebo fenu a na práci je to se psem asi jednodušší, ale v pubertě je zase víc na facku😉

kayla

10.6.2021 15:26
kayla

XXX.XXX.30.130

Inspektor - moc děkuji za odpovědi! Sem na ifaunu občas po večerech chodím na čumendu pročítat diskuze tak vím, že toho o malinách víte hodně. Je to náhoda, na Vaši chovku jsem zrovna koukala. Sleduji práci Vašeho odchovance Be My Perfect Barathea, vyhledávání kůrovce je fakt moc zajímavé Jinak pokud se ještě mohu zeptat, co říkáte na chs Rebell Represent? Líbí se mi jejich odchovankyně Control Hazard RR, ale znám jí jenom z fotek a videí, na živo jsem toho psa neviděla.

Právě se bojím, že pes sice bude skvělý na práci, ale na normální život bude nepoužitelný. Já beru psy všude sebou a zase nechci, aby se mi z toho malina nerozsypala (tj nevyjížděla po všem, co se hýbe). Přemýšlela jsem i o holanďanovi, ale hodně lidí říká, že ta povaha tam šla do kopru, upustila jsem od toho.

Já zase naopak pubertu pocítila až teď u mé bordeří feny, občas jsem měla chuť jí zakroutit krkem. Tak koukám, že to nakonec dopadne tak, že se prostě pobavím s chovatelem a vezmu štěně, které mi bude povahově nejlépe sedět

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2021 16:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měřím 153 cm a mám plemeno, který má v kohoutku 51 - 61 cm, váha psa cca 38 kg.

10.6.2021 16:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kayla napsal(a):
Inspektor - moc děkuji za odpovědi! Sem na ifaunu občas po večerech chodím na čumendu pročítat diskuze tak vím, že toho o malinách víte hodně. Je to náhoda, na Vaši chovku jsem zrovna koukala. Sleduji práci Vašeho odchovance Be My Perfect Barathea, vyhledávání kůrovce je fakt moc zajímavé Jinak pokud se ještě mohu zeptat, co říkáte na chs Rebell Represent? Líbí se mi jejich odchovankyně Control Hazard RR, ale znám jí jenom z fotek a videí, na živo jsem toho psa neviděla.

Právě se bojím, že pes sice bude skvělý na práci, ale na normální život bude nepoužitelný. Já beru psy všude sebou a zase nechci, aby se mi z toho malina nerozsypala (tj nevyjížděla po všem, co se hýbe). Přemýšlela jsem i o holanďanovi, ale hodně lidí říká, že ta povaha tam šla do kopru, upustila jsem od toho.

Já zase naopak pubertu pocítila až teď u mé bordeří feny, občas jsem měla chuť jí zakroutit krkem. Tak koukám, že to nakonec dopadne tak, že se prostě pobavím s chovatelem a vezmu štěně, které mi bude povahově nejlépe sedět

No, ona je Be My Perfect i úřadující Mistr světa v canicrossu a má v pachovkách úspěšné i 3 bratry u Celní správy, jen hledají jiné věci.
To, že si psy berete všude s sebou je u maliny úplně v pohodě - taky jezdí všude s námi a Nicole BB taky všude tahá. Maliňák, který to má v hlavě v pořádku tento životní styl naopak uvítá - je rád tam, kde jste Vy.

K cizím chovům se vyjadřovat nechci, ale vždycky se na ten chov dívejte jako na celek - jedno fajn zvíře z videa je málo. To Vám o kvalitě chovu a odchovů nic neřekne. Vždycky by tam těch povahově i zdravotně kvalitních zvířat mělo být mnohem víc a ideál je když se i někde ukazují naživo (on internet a sestříhaná videa jaksi snesou všechno). Prostě lidi je znají i live z běžného života. Tohle nebylo ke konkrétní chs, ale obecně.

kayla

10.6.2021 16:29
kayla

XXX.XXX.30.130

Tak to jste statečná Já vždycky myslím na nejhorší a představa, že bych toho psa v nouzi neunesla...

K cizím chovům se vyjadřovat nechci, ale vždycky se na ten chov dívejte jako na celek - jedno fajn zvíře z videa je málo. To Vám o kvalitě chovu a odchovů nic neřekne. Vždycky by tam těch povahově i zdravotně kvalitních zvířat mělo být mnohem víc a ideál je když se i někde ukazují naživo (on internet a sestříhaná videa jaksi snesou všechno). Prostě lidi je znají i live z běžného života. Tohle nebylo ke konkrétní chs, ale obecně.

Moc děkuji za rady, budu studovat a snad najdu vrh, co se mi bude líbit

11.6.2021 09:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kayla napsal(a):

Tak to jste statečná Já vždycky myslím na nejhorší a představa, že bych toho psa v nouzi neunesla...

Moc děkuji za rady, budu studovat a snad najdu vrh, co se mi bude líbit

Až to pro Vás bude aktuální, tak dejte vědět - poradím Vám ze kterých vrhů vybírat. Ono těch kvalitních spojení s ohledem na zdraví a vyrovnanou povahu bohužel zase nebývá tolik.

Přidejte reakci

Přidat smajlík