Tak jsem se před chvílí vrátila z veteriny s německou pinčovou, mladou a temperamentní fenou, které se během dvou dnů udělaly bolák na čumáku, na uších a drobné lysiny na nohách, vše jí velmi svědilo.
Takže - chytila svrab, prý je to teď dost častý případ, populace lišek je prý velmi promořená a pokud se chodí do lesa, pes může svrab chytit z míst, kde se liška pohybuje. Více ohrožená jsou krátkosrstá plemena.
Tak si dávejte pozor a kdyby se vám něco nezdálo, šup na veterinu, prý je to v počátcích a léčba by neměla být složitá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

léčba svrabu není vůbec složitá a není složitá ani v pokročilém stadiu
vlastně základ je mít tu diagnózu. je hromada zvířat, co se chudinky léčí s alergií a přitom je to svrab.

a cim mate psy osetrene proti klistatum a blecham ?

To jsem vůbec netušila, že sveab se dá chytnout i takhle...

lesnížínka
napsal(a):
Nemyslím si to doteď. Musí minimálně čichnout ke zdechlině...
no u lidí stačí sdílená postel (nevyprané povlečení) či ručník a přenos je možný. A ne výjimečný. Takže možná vyválení psa ve stejném borůvčí, kde byla liška... prostě být v nesprávnou dobu na nesprávném místě...
Lišek je opravdu hodně - už několik let není problém tu relativně plachou a obezřetnou šelmičku potkat naživo. A v zimě je stop lišek u nás za humny jasně nejvíc - jeleny zavřou do zimovací obory, a srnčího či dokonce zajíců je míň než lišek...
napsal(a):
no u lidí stačí sdílená postel (nevyprané povlečení) či ručník a přenos je možný. A ne výjimečný. Takže možná vyválení psa ve stejném borůvčí, kde byla liška... prostě být v nesprávnou dobu na nesprávném místě...
Lišek je opravdu hodně - už několik let není problém tu relativně plachou a obezřetnou šelmičku potkat naživo. A v zimě je stop lišek u nás za humny jasně nejvíc - jeleny zavřou do zimovací obory, a srnčího či dokonce zajíců je míň než lišek...
Mně se fena běžně válí na místech, kde je to zvěří cítit .

Terven
napsal(a):
Mně se fena běžně válí na místech, kde je to zvěří cítit .
Night taky... v borůvčí někdy dělá i kotrmelce... a v zimě jsme zjistili, že ho fascinují pročůraná místa od laní či jelenů... Prase je to. Naštěstí zatím žádné zákožky či jiné "čmelíky" nedonesl... No - a taky je promořen chemií (Bravecto).

napsal(a):
u lidí stačí jet městskou-vlakem, kde jsou čalouněné - plyšové sedačky...nebo ho chytit od klienta důchoďáku v práci. svrab jsem asi měla a děkuju, lepší vyhořet než týden vše prát a kontrolovat každý ťuplík na kůži.
Lišky nejsou jen v lese, mě pravidelně chodí nějaká chcát a kálet na černý rybíz u rybníka, dovedete si představit, že si utrhnete rybíz, nacpete si ho do pusy a že tak děsně smrdí si všimnete až pak? to že někudy liška chodí je právě dost cítit, značkuje a smrdí to jako pavilon šelem.
napsal(a):
u lidí stačí jet městskou-vlakem, kde jsou čalouněné - plyšové sedačky...nebo ho chytit od klienta důchoďáku v práci. svrab jsem asi měla a děkuju, lepší vyhořet než týden vše prát a kontrolovat každý ťuplík na kůži.
Lišky nejsou jen v lese, mě pravidelně chodí nějaká chcát a kálet na černý rybíz u rybníka, dovedete si představit, že si utrhnete rybíz, nacpete si ho do pusy a že tak děsně smrdí si všimnete až pak? to že někudy liška chodí je právě dost cítit, značkuje a smrdí to jako pavilon šelem.
Jj, a pak sem přijde 3x do roka nějaký chytrouš a chce si nacpat lišku do bytu🤪

Chtěla jsem vám říct, že psí (a liščí atp.) svrab na lidech nepřežije a vůbec bez hostitelů kterýkoli ne více jak pár týdnů.
Ale zas.. proč to prozrazovat..
napsal(a):
"...dovedete si představit, že si utrhnete rybíz, nacpete si ho do pusy a že tak děsně smrdí si všimnete až pak?"
Nezlobte se, "Verun", ale mě ta Vaše hláška dostala do záchvatu smíchu! Samozřejmě pro Vás je to k pozvracení...
fikovnice
napsal(a):
"...dovedete si představit, že si utrhnete rybíz, nacpete si ho do pusy a že tak děsně smrdí si všimnete až pak?"
Nezlobte se, "Verun", ale mě ta Vaše hláška dostala do záchvatu smíchu! Samozřejmě pro Vás je to k pozvracení...
Já jsem přemýšlela jak to, že když to tak hrozně smrdí, přesto to Verun sežere Nám chodí liška po pozemku běžně, po zahradě, ale nikdy jsem žádný smrad nezachytila. Že by neznačkovala kvůli psu...v jeho teritoriu?

Na zvířata stačí Advocate, Bravecto,.... a na prostředí horské sluníčko a jestli máte ty hustý černý brejle, tak i na lidi. Furt mi nikdo neřekl, jestli se takhle může opalovat i pes. Asi ne.
Blechy jsou horší. Ale je to třeba důvod pro koupi nového gauče, co jsem si tak přála roky.
Akorát to chce vyřešit hned, nejlépe mít psa ošetřeného předem, aby se nerozdrápal a nedorazily komplikace. Jenže teď si koupi nového nábytku musím o to víc odůvodňovat.

Černý rybíz smrdí běžně, tak nevím. A černý bez. Ty být poslední jídlo na světě, tak zemřu hlady. Takže jestli k nám chodí liška, nepoznám. Boha z představy černého rybízu a bezu je mi tak hrozně, že si musím jít do mrazáku pro nanuk s belgickou čokoládou. Mrazák na svrab zabírá také, když tak se tam schovejte.
napsal(a):
Chtěla jsem vám říct, že psí (a liščí atp.) svrab na lidech nepřežije a vůbec bez hostitelů kterýkoli ne více jak pár týdnů.
Ale zas.. proč to prozrazovat..
Právě :DD Jako ten přenos možný je, ale nějaký promoření celýho širýho okolí... Vždyť ta chudinka má co dělat, aby vydržela na tom jednom člověku. Ale proč z toho neudělat zajímavější scénář, že...

Jako... čmelíci taky na lidech dlouhodobě nepřežijou. Ale kousnout si zkusí, že A alergickou reakci si taky klidně drze vyvolají, ačkoli jsou to "blechy psí, ty na člověka nejdou"

napsal(a):
Jako... čmelíci taky na lidech dlouhodobě nepřežijou. Ale kousnout si zkusí, že A alergickou reakci si taky klidně drze vyvolají, ačkoli jsou to "blechy psí, ty na člověka nejdou"
To je pravda, nikdo mi to nevěří, ale husy nebo co to tady je mají nějaké tyhle svině a už jsem to pocítila a teď se bojím jít stříhat stromečky u plotu.

lesnížínka
napsal(a):
Mňam, černý rybíz mám raděj, než červený a bílý, na černém jsem vyrostla, měli jsme vždycky hodně keřů, děda dělal víno.
Bílý je nejlepší, vždy jsem ten náš miniaturní keřík obral celý..
Mí
napsal(a):
Mezi tím se nakazí celá rodina vč.známých.Nemluvě o následné sanaci celého bytu.😄
Fakt??
Měli jsme několikrát svrab u morčat, normálně jsem je ošetřovala holýma rukama, jedno z nich to mělo poměrně dost...a nikdo z rodiny se nenakazil, o známých ani nemluvím
Sanace bytu neproběhla.

Terven
napsal(a):
Fakt??
Měli jsme několikrát svrab u morčat, normálně jsem je ošetřovala holýma rukama, jedno z nich to mělo poměrně dost...a nikdo z rodiny se nenakazil, o známých ani nemluvím
Sanace bytu neproběhla.
Taky si myslím, že mnohem horší je zavléct si do bytu blechy.

fikovnice
napsal(a):
No, ale toho smradu se z pusy jen tak nezbavíte, i když ten rybíz hned vyplivnete..běžela jsem předkloněná s otevřenou pusou, abych reflexně nepolkla, hledat nějakou pitnou vodu, našla jsem v autě limonádu a regulerně si jazyk rukou umyla...ale stejně.
OT: na rybníku máme dobré zážitky, třeba včera, koukám z mola na ryby- plůdek a volám na manžela, kolik jich tu je a ten honem honem za mnou na molo , no pes aby nebyl pozadu a co se nestalo,,,sjeli jsme po mole do vody, jako po kouzačce, já se zapíchla do dna. po prsa mokrá, lovila jsem psa, a manžel až po čepici....když už jsme byli mokří, tak jsme to opravili aby se to už nemohlo zvrhnout, no co čert nechtěl, začalo strašně foukat, a hřmít, ale nic z toho nebylo, taťka se vyždímal, já si vzala suchý boty a mikinu, kalhoty na ně při sekání trávy uschly, já kdybych je svlékla, už bych je neoblékla...voda 25°C

napsal(a):
Černý rybíz smrdí běžně, tak nevím. A černý bez. Ty být poslední jídlo na světě, tak zemřu hlady. Takže jestli k nám chodí liška, nepoznám. Boha z představy černého rybízu a bezu je mi tak hrozně, že si musím jít do mrazáku pro nanuk s belgickou čokoládou. Mrazák na svrab zabírá také, když tak se tam schovejte.
černý bez, s tím mám taky historku, jdeme s dětma na procházku, když byly malé a já jim povídám, co se vše dá jíst a co se z čeho dělá a ohlodala jsem zralý černý bez- bezinky, dělám z toho bezva likér, no jenže bezinky se syrové jíst nemají- bylo mi zle jak psovi. (se u nás tak říká)
napsal(a):
černý bez, s tím mám taky historku, jdeme s dětma na procházku, když byly malé a já jim povídám, co se vše dá jíst a co se z čeho dělá a ohlodala jsem zralý černý bez- bezinky, dělám z toho bezva likér, no jenže bezinky se syrové jíst nemají- bylo mi zle jak psovi. (se u nás tak říká)
Doufám, že jste to pak k té výuce přidala

Tuhle nám nechali přerůst trávu v nejbližším parčíku, kde si odkládá akutní dávku. 15 cm a víc - zoufalý pes obíhá obrubníčky, bobek už kouká na denní světlo, totální panika, kam to hodí... S tragickým výrazem na ten chodník. Kdyby na něj aspoň přesahovala nějaká větev, aby to bylo formálně v pořádku. Děsivé trauma. "Pes chodníčkový" mi často leze krkem, ale někdy se to vyplatí, koukám. Pokud nejde o lov a vraždu, tak se do roští a trávy neleze. A příroda je za trest.

napsal(a):
Taky si myslím, že mnohem horší je zavléct si do bytu blechy.
OT: dneska mi to jde....
zrovna nedávno přijedu k holce , otevře vnučka a na celou chodbu dětským hláskem výtězoslavně oznámí: my máme blechy, vnučka byla poštípaná-několik štípanců vedle sebe. Dcera v hysterickém oblouku, v záchvatu uklízení a zkoumání kdejakého zemřelého pidi hmyzu, nevraživě koukala i po kocourovi, ale ten neměl nic. samozřejmě že to blechy nebyly, byla i u doktorky s těma štípancema, ale já utratila 8 stovek za frontline...

napsal(a):
OT: dneska mi to jde....
zrovna nedávno přijedu k holce , otevře vnučka a na celou chodbu dětským hláskem výtězoslavně oznámí: my máme blechy, vnučka byla poštípaná-několik štípanců vedle sebe. Dcera v hysterickém oblouku, v záchvatu uklízení a zkoumání kdejakého zemřelého pidi hmyzu, nevraživě koukala i po kocourovi, ale ten neměl nic. samozřejmě že to blechy nebyly, byla i u doktorky s těma štípancema, ale já utratila 8 stovek za frontline...
Furt lepší, než když vám máma stokrát přísahá, že když vám stabilně hlídá raťafáka, tak mu nic k jídlu nedává, a vy máte ze psa špekouna. Za štítku jsem dala čtyřku.

Terven
napsal(a):
Fakt??
Sanace bytu neproběhla.
svrab morčat způsobuje jiná breberka než svrab psů-lišek-prasat-lidí
napsal(a):
svrab morčat způsobuje jiná breberka než svrab psů-lišek-prasat-lidí
A je stejný svrab u lidí a psů/stejné priznaky?
Kamarádka si přivezla svrab z nemocnice a říkala, že to bylo něco strašného...
Šílené svědění k zbláznění... Takže praní, mrazák a desinfekce všeho, jen aby se to nevrátilo
chudinka zvíře,když jste psala, že se léčí s něčím jiným, musí si vytrpět. Po správně léčbě byla kámoška za chvíli fit 👍

tak proti psince má každý snad svého psa naočkovanýho.

Tak to jste mě teď s tou psinkou znejistěly. Je to to každoroční "D", na které se na vsi nechodí, protože není povinné? A je to ta nemoc, co kosí hodně a přenáší ji i tuleň?