Dobrý den ,
našel by se tu někdo kdo má zkušenosti s oddálením hárání fenky a následně úspěšném využití v chovu?
Má fena hárá asi od 7 měsíců. V rozpětí 2 max 4 měsíců za sebou. ( po 4 měsících jen 2x) Samozřejmě s tak četným háráním se dá předpokládat, že do budoucna nás mohou čekat komplikace.
Doposud jsem nechala fenku bez jakékoliv hormonální léčby s tím že se možná věkem vše upraví . Feně budou tři roky a situace se nemění. Proto bych ráda využila některou z metod na oddálení hárání.
Upozorňuji !! Fena je řádně vyšetřená u odborníka, nemá žádné klinické potíže a je prohlášená za zdravou ! Vyšetření bylo opakováno na dvou jiných klinikách se stejným závěrem. Co se týká rodové anamnézy chovatelka tvrdí že o ničem takovém neví. Sestra mé feny porodila hned po prvním krytí 6 štěňat.
Děkuji za rady a názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nikdo vám po žádném hormonálním zásahu nemůže nikdy garantovat pokračující plodnost!
nikdy.
ani lidem ne, ale o tom se moc nemluví.
taky se vám po vysazení může stát, že ta fena se nebude hárat už nikdy.
Feně jsou 3 roky,kdy jí chcete použít v chovu?
Možná se vám to nebude líbit,ale za mě je velmi na zvážení,zda fenu s takovými problémy v chovu využít. To je něčím tak strašně výjimečná?
Jinak já měla kdysi labradorku se stejnými problémy, ač při vyšetření se vše jevilo v pořádku, při kastraci objevila vetka cysty na vaječnících (předtím se dělala krev a sono,ne laparoskopické vyšetření) a sama říkala,že časem by z toho mohl být velký problém. Prostě takový cyklus není normální,ať k němu dochází z jakékoli příčiny, a fenu,co nemá v pořádku cyklus bych nekryla, leda by se jednalo o fenu extrémně vzácného plemene, s naprosto vzácným rodokmenem, excelentními zdravotními,pracovními výsledky atd. a stejně bych zvažovala.
Jinak jak píše Bodlinka (je veterinářka), po jakémkoli hormonálním zásahu vám nezaručí nikdo nic, a pokud to tvrdí,tak kecá

Docela by mě zajímalo, o jaké jde plemeno. Neumím si představit, jak bych stihla fenu uchovnit, když by každé 2 měsíce hárala...
napsal(a):
Docela by mě zajímalo, o jaké jde plemeno. Neumím si představit, jak bych stihla fenu uchovnit, když by každé 2 měsíce hárala...
Fenka dokonce dokončila i dva šampionáty .Výstav je všude plno . Samozřejmě stihla i bonitaci !
Jedná se o moloss. plemeno.
Prosím o konkrétní rady nejlépe zkušenosti. Děkuji
Jerssey
napsal(a):
Fenka dokonce dokončila i dva šampionáty .Výstav je všude plno . Samozřejmě stihla i bonitaci !
No pokud pro vas rada nekryt a vykastrovat není přijatelná, tak bych udělala přesný opak - nakryt. Březostí se teoreticky muze cyklus srovnat. Hormony bych do feny necpala..

Jerssey
napsal(a):
OK, žádné zkoušky asi nemáte, to jsem nemohla vědět. A nároky u vašeho klubu, co se týká výstav, taky neznám. Navíc fakt nemám pocit, že by jich bylo plno, začalo se rozvolňovat víceméně až teď v červnu. Ale určitě jste stihli loni.
Já to prostě jen beru podle sebe a to mně fena hárá po 8 měsících. Loni jsme díky tomu museli odpískat 3 výstavy, z toho už 2 přihlášené, letos to naštěstí posunuli všechno až na červenec, tak to už stihneme, když fena hárá zrovna teď. Povinné 2 sice máme splněné, ale dle mě je to stejně málo. Tím jsem samozřejmě nemyslela nic proti vám, jen že bych na vašem místě měla nervy nadranc.
marushka
napsal(a):
No pokud pro vas rada nekryt a vykastrovat není přijatelná, tak bych udělala přesný opak - nakryt. Březostí se teoreticky muze cyklus srovnat. Hormony bych do feny necpala..
Ano , i to by byla cesta . Je tu šance, že se srovná po březosti, ale zde se naráží na problém zda vůbec je děloha schopná udržet oplodněná vajíčka když je podstatě neustále aktivní . :/

Jerssey
napsal(a):
Ano , i to by byla cesta . Je tu šance, že se srovná po březosti, ale zde se naráží na problém zda vůbec je děloha schopná udržet oplodněná vajíčka když je podstatě neustále aktivní . :/
tak pokud je ta fena neplodná, tak tím by se problém taky vyřešil a aspoň byste neváhala s kastrací.

Měli jsme lásku od dětství - černou afgánku, povahově miláček. Celý její život bylo 4krát do roka hárání a rovnou do drsné falešky. Bylo mi holky líto, majitelé se ke kastraci ukecat nenechali, dávali jen nějaké homeo. Věkem se to nesrovnalo. Ve finále relativně krátkého života docela masakr v kombinaci s chemo, amputace končetiny, chemo a chemo... V osmi uspání, osteosarkom už všude. Dost se to u nás řešilo, někteří zmiňovali hormonální dysbalanci. Každopádně od cca 5 let bylo vidět, že jí to vyčerpává. A fest nadváha, srst děs...
napsal(a):
Měli jsme lásku od dětství - černou afgánku, povahově miláček. Celý její život bylo 4krát do roka hárání a rovnou do drsné falešky. Bylo mi holky líto, majitelé se ke kastraci ukecat nenechali, dávali jen nějaké homeo. Věkem se to nesrovnalo. Ve finále relativně krátkého života docela masakr v kombinaci s chemo, amputace končetiny, chemo a chemo... V osmi uspání, osteosarkom už všude. Dost se to u nás řešilo, někteří zmiňovali hormonální dysbalanci. Každopádně od cca 5 let bylo vidět, že jí to vyčerpává. A fest nadváha, srst děs...
Jak jsem psala. Fena má kompletní vyšetření a jedno z nich bylo vyloučit nádor. Aspoň zatím se zdá že nic z toho nemá. Díky bohu.