Příbuzenské vztahy mezi psy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

eryen

13.6.2021 19:39
eryen

XXX.XXX.112.12

Mám psa samce, za pár týdnů si budu brát ze stejné chs opět psa, samce, ale je tu "problém" v tom, že můj současný i budoucí pes jsou poloviční bratři (mají stejnou matku). Slyšela jsem, že sourozenecké soužití bývá problém. Platí to i ve chvíli, kdy nejsou štěňata z jednoho vrhu, ale z po sobě jdoucích vrhů? Teď docela váhám. Máte někdo zkušenost?

13.6.2021 20:31
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.158

Prdlajs, jestli se budou rvát nebo ne, nesouvisí s tím, jestli mají stejné rodiče nebo ne.

13.6.2021 20:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eryen napsal(a):
Mám psa samce, za pár týdnů si budu brát ze stejné chs opět psa, samce, ale je tu "problém" v tom, že můj současný i budoucí pes jsou poloviční bratři (mají stejnou matku). Slyšela jsem, že sourozenecké soužití bývá problém. Platí to i ve chvíli, kdy nejsou štěňata z jednoho vrhu, ale z po sobě jdoucích vrhů? Teď docela váhám. Máte někdo zkušenost?

Příbuzenské vztahy v tom nehrají roli - roli hraje jejich věk, naturel a management.
To varování před soužitím sourozenců se týká toho, když si někdo bere, nebo z vlastního chovu nechá dva sourozence stejného pohlaví, protože spolu neustále soupeří. A vzhledem k tomu, že jsou jejich síly vyrovnané, tak je to nikdy nekončící boj.

eryen

13.6.2021 21:30
eryen

XXX.XXX.112.12

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Příbuzenské vztahy v tom nehrají roli - roli hraje jejich věk, naturel a management.
To varování před soužitím sourozenců se týká toho, když si někdo bere, nebo z vlastního chovu nechá dva sourozence stejného pohlaví, protože spolu neustále soupeří. A vzhledem k tomu, že jsou jejich síly vyrovnané, tak je to nikdy nekončící boj.

No právě, psi budou věkově 8 měsíců od sebe, takže se bojím, co by z toho mohlo vzejít. Na druhou stranu si říkám, že roční nebo dvouletý odstup také není mnoho.

13.6.2021 21:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eryen napsal(a):
No právě, psi budou věkově 8 měsíců od sebe, takže se bojím, co by z toho mohlo vzejít. Na druhou stranu si říkám, že roční nebo dvouletý odstup také není mnoho.

Dvouletý odstup je víc - 3 letý pes už je i psychicky dospělý a pro ročního smrada už je autorita, která ho dokáže udržet v mezích.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2021 21:51

Nejvíc asi záleží na plemeni. Jinak se budou snášet dva téměř staří například stafordi (8 měsíců rozdíl = téměř žádný rozdíl) a jinak to budou mít společenská plemena, takové ty hodné, smečkové tlamičky. Když se zadavatelka bojí, co by z toho mohlo vzejít, ať si druhého psa nepořizuje. Nebo až za pár let.

14.6.2021 02:15

Mám dva psy samce, rok od sebe, starší je nevlastní strýc mladšího a teď když je mladej na prahu dospělosti, starší už má dost rozumu aby ho uměl zpacifikovat když už je jeho chování přes čáru. Ale vlastní příbuznost vůbec neřeší, pochybuji, že o ní vůbec vědí

Jak už je psáno výš, záleží na povaze staršího psa, vyrovnaný spravedlivý pes si pořádek udělá, já si nechala chovatelkou poradit povahu druhého psa, a kluci k sobě perfektně ladí. Samozřejmě uvidíme co udělá puberta mladšího a jeho dospívání, zatím to s ním mlátí od zdi ke zdi a je víceméně na zabití většinu času kdy zrovna nespí. Výhoda podobné starých psů je ta že si dost vyhrají, že stendo neobtěžuje staršího kolegu, horší je právě ta mladicka rivalita a že psí zestarnou ve stejnou dobu - vyssi výdaje v pozdějším věku (např jeden kardiak, druhý ledviny, peníze za léky, diety apod.)

Přidejte reakci

Přidat smajlík