Mia34

XXX.XXX.226.134
Dobrý den,
máte někdo relevantní zkušenosti s pořízením kotěte a štěňěte ve stejnou dobu?
Manžel vždy chova kočky, já psy - a měli jsme naplánováno, že si v průběhu let pořídíme obě zvířátka. Byli jsme v kontaktu s několika CHS jak pro psa, tak pro kočku- a nakonec se toseběhlo tak, že budeme mít obě zvířata najednou. Respektive příští týden si jedeme pro psa, za 9 dní následně pro koťátko.
Pes bude mít v době odběru standardně 8 týdnů, kotě 12 týdnů.
Máte nějaké tipy- z vlastní zkušenosti. Jak zvířátka v poklidu seznámit, aby bylo soužití co nejhladší? Na co si dát pozor?
Samozřejmě jsme si zařídili téměř na celý měsíc dovolenou.
Hodně lidí v mém okolí si ťuká na čelo, na druhou stranu si myslím, že ze začátku to sice bude záhul- ale věřím, že pro navyknutí na sebe je lepší, když jsou zvířata takto malá.
Předem děkuji za všechny zkušenosti a hezký den ! :)
M.
Já v tom nevidím vůbec žádný problém. Lepší než pořídit kotě k dospělému psu, u kterého nevíte jistě, jak kočky snáší. Jsem zvyklá na soužití koček a psů v podstatě celý život. Všichni naši psi vyrůstali s dospělýma kočkama i koťatama a nikdy nic.
V bytě bych asi brala větší důraz na vyvýšená místa (která kočka stejně potřebuje, takže se s tím asi počítá) a celkově kočičí kukaně a podobné věci, kam kotě může zalézt, pokud by ho hravé štěně už moc "drtilo". Nepíšete plemeno. Záleží na velikosti.
Ale budou to obě mláďata. Mláďata často neřeší, kdo je jaký a makový, prostě si hrajou a pokud budou úměrně velcí (společenské plemeno a kotě), pak nepotřebují žádnou korekci, pokud ne, tak jenom hlídat, aby štěně nechtěně neublížilo. Jinak bych nehrotila vůbec, ale vůbec nic.
Názor jiných lidí se samozřejmě může lišit, ale jak říkám. Z vlastního života neznám z rodiny psy, co by nevyrůstali s kočkami a kočky, co by nebyly schopné akceptovat psy... A nikdy se to nijak cíleně nehrotilo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

v každém případě musí mít kotě dostatek štěněti nepřístupných úkrytů a míst, nahoře i dole
já bych štěněti nedovolila kotě honit
respektive s ohledem na plemeno a to, jestli si spolu hrají nebo štěně kotě loví
samozřejmě je možnost je seznamovat odděleně, přes nějakou zábranu ve dveřích

Chybí tu dost zásadní info - štěně je jakého plemene? Nejde ani tak o to, jestli je to pes s loveckým pudem, ale spíš o citlivost. Ani velikost tolik nevadí. Kotě s dogou v pohodě, staffík špatně, ten má trochu drsnější styl hry i pro ostatní štěňata.
Mia34

XXX.XXX.226.134
Jedná se o štěně whippeta a kotě ragdolla.
( ano, jsme si případně vědomi loveckého pudu- ale věřím, že když jsou spolu opradvu od takto malého věku, nebude brát pejsek kočku jako kořist. I paní chovatelka měla domu u 3 dospělých whippetů kočku :) )
Každopádně moc děkuji za reakce.
Napadá mě ještě jedna otázka- jak jsem zmiňovala, budeme mít poměrně dlouhou dovolenou. Ale určitě pak příjde čas, kdy budeme muset na pár hodin pryč z domu- předpokládám, že první měsíce nechávat zvířatka odděleně?
Možná, to řeším, až příliš - ale je to pro mě taky nová situace a nechceme nic podcenit.
Přivezli jsme štěndo a kotě spolu, respektive při jedné cestě, z rozdílných koutů ČR. Česta trvala víc jak tři hodiny a každý se vezl ve své přepravce, v kufru SUV. Takže celou dobu na sebe koukali. Doma šli spolu do jedné boudy venku. Štěník dostal od maminky ručníček s pachem sourozenců, nějakou hračku, dostal tam naše tričko. Bouda byla velká, vystlaná senem. Kočík se schoval někam do rohu a tak spolu spinkali do rána. Byli spolu takhle měsíc než, se přivezl druhý štěňoch s druhým koťátkem - kočičkou. Nikdy jsme je nemuseli hlídat ani oddělovat. Dá se říct, že v noci tam byla ta prťata sama, mohla se spolehnout jen na sebe a svého kámoše, takže byli nejspíš rádi, že se mají

"předpokládám, že první měsíce nechávat zvířatka odděleně"
Já bych se zařídila podle toho, jak se zvířata budou snášet. Třeba se od sebe po týdnu nehnou na krok a budou si skvěle rozumět, pak mi přijde oddělování zbytečné. Ale jestli i ke konci dovolené budete potřebovat do jejich kontaktů zasahovat, aby si neublížili, tak radši oddělit.
Spíš bych si tipla, že problém nebude a zvyknou si na sebe.
Samotu samozřejmě nacvičujte už během dovolené, ať z toho pak nejsou najednou vyjukaní.

Možná bude třeba bránit štěně před kotětem. I když si většina myslí, že je to obráceně :-)
Kotě si vždycky úkryt najde, ale kam se před ním schová štěně, až toho bude mít dost?

Vipeti bývají v pohodě. Navíc si velmi brzy uvědomí, že kotě má drápky. ;)
Whippet je s kockama vetsinou uplne v pohode.
Mame ho taky. Porizovali jsme stene k dospelym kockam.
Ty se urazily a dva dny neprisly. Ted jsou vsichni v pohode na jednom gauci, venku na zahrade. I u kuchynsky linky zebraji spolecne kdyz krajim maso.
U kotete bych se nebala vubec.
Budete mit super dovcu