Ahoj, jsem si vědoma, že těhle témat je tu víc než dost, ale jsem fakt zoufalá a potřebuji poradit.
Hledám parťáka pro mě a moji border kolii a říkala jsem si, že víc hlav víc ví a obracím se sem.
Rovnou k věci - požadavky: aktivní plemeno, cvičitelné, inteligentní, závislé na svém pánovi, krátká srst a preferuji lehčí kostru, nic extrémně loveckého a nic typu bull (jo a né knírače!). Nepotřebuji vyloženě hlídače (psi jsou celoročně doma), ale psa, který budí respekt. Občas se mi dostává nepříjemné pozornosti od opačného pohlaví a co si budem, chlupatý a roztomilý borderák, který se z každého nového člověka může počůrat radostí, moc respektu nebudí
Co nabízím za aktivity: frisbee (proto tu lehčí kostru), canicross, bikejoring a prochajdy všude možně na unavení těla. Triky, nosework, poslušnost na zabavení hlavičky. Jsem ale všestranný člověk a ráda vyzkouším nové věci (pasení, obrany - jsem otevřená všemu možnému).
Plemena, nad kterými uvažuji: ridgeback (už jsem jednoho měla jako malá, ale vím, že může dost lovit a navíc si nejsem jistá, jestli budí respekt), maliňák (určitě se k nám jen tak někdo nepřiblíží, ale furt mi přijde, že jsem se k malině ještě nedopracovala), klasika NO (nevím, jestli by zvládl nabízenou fyzickou aktivitu a má na mě možná až moc chlupů), holandský ovčák (tolik toho o nich nevím, ale slyšela jsem, že na tom nejsou moc dobře povahově).
Pokud vás cokoliv napadá, budu ráda
Mě teda v průběhu čtení naskočil zrovna BOM a NO... Myslím, že když se bude dobře vybírat, tak by dobrá volba mohl být i ten holanďan.
Německý pinč by asi splňoval, nicméně mě teda přijde, že respekt nebudí. Ale to je jen můj pohled.
Z těch ovčáckých plemen bych ještě přidala Beaucerona.
A co se týče ridgebacka - tak toho, že nebudí respekt bych se u něho nebála. Ale má mnohem víc "svojí hlavu" než ovčáci a zrovna frisbee asi taky nebude jeho parketa. Jo a lovecký pud mají silný všichni, které znám.
O dobrmanovi jsem také přemýšlela, ale vím, že u nich zdraví trochu pokulhává a i přes to, že jsem odpůrce jakéhokoliv kupírování, dobrman s planďákama ve mě jednoduše respekt nebudí.
Zatím se mi nejlépe jeví ten BOM, i vzhledem mi je nejsympatičtější, ale když člověk čte různé diskuze, kde z něj dělají pomalu nezvládnutelného psa pro někoho, kdo nepracuje u policie, trochu to člověka odradí...
Já si našeho ridgebacka pamatuji jako poslušného psa, který poslouchal na slovo, ale jenom mojí mamku, nikoho jiného. A je pravda, že při chytání talíře si ho taky nedokáži moc představit
petranovo
napsal(a):
O dobrmanovi jsem také přemýšlela, ale vím, že u nich zdraví trochu pokulhává a i přes to, že jsem odpůrce jakéhokoliv kupírování, dobrman s planďákama ve mě jednoduše respekt nebudí.
Zatím se mi nejlépe jeví ten BOM, i vzhledem mi je nejsympatičtější, ale když člověk čte různé diskuze, kde z něj dělají pomalu nezvládnutelného psa pro někoho, kdo nepracuje u policie, trochu to člověka odradí...
Já si našeho ridgebacka pamatuji jako poslušného psa, který poslouchal na slovo, ale jenom mojí mamku, nikoho jiného. A je pravda, že při chytání talíře si ho taky nedokáži moc představit
Já toho ridgebacka nemyslela tak, že by nemohl poslouchat. Ale přijde mi mnohem složitější na výchovu než ovčáci. Ti ovčáci s lidmi chtějí spolupracovat, visí na nich. Kdežto RR je z mých zkušeností taková osobnost, samostatnější. Oni jsou většinou na svých majitelích závislí, ale tak trochu jinak než ovčáci, nedávají to tak najevo. Já nevím jak to přesně popsat . A pokud je to frisbee jedna z hlavních aktivit, tak bych RR vynechala rovnou.
Co nabízím za aktivity: frisbee (proto tu lehčí kostru), canicross, bikejoring a prochajdy všude možně na unavení těla. Triky, nosework, poslušnost na zabavení hlavičky. Jsem ale všestranný člověk a ráda vyzkouším nové věci (pasení, obrany - jsem otevřená všemu možnému).
Mě tohle pro toho BOM nepřijde jako málo .
petranovo
napsal(a):
Povahově dobrý maliňák bude s nadšením dělat cokoliv pro svého pána a bude v tom dobrý.
Tam je spíš pro fungování zásadní osobnost psovoda, ale ze zkušenosti můžu říct, že lidé kteří si rozumí s bockou si většinou sednou i maliňákem (pokud to není přetočený labil)
Já toho ridgebacka nemyslela tak, že by nemohl poslouchat. Ale přijde mi mnohem složitější na výchovu než ovčáci. Ti ovčáci s lidmi chtějí spolupracovat, visí na nich. Kdežto RR je z mých zkušeností taková osobnost, samostatnější.
Jojo, já jsem to pochopila mě RR vždy přišli o dost složitější a mamka dodneška říká, že kdyby nechodila poctivě každý týden na cvičák, sama by to určitě nedala. Jsou to takové samostatné jednotky, trochu jako můj borderák. Lidi miluje, svou rodinu zbožňuje, cvičí se mnou celkem rád, ale když mu někdo jiný nabídne práci tak pa pá paničko, rád jsem tě poznal
Výzvy se nebojím, ale zase si o sobě nemyslím, že jsem zkušený kynolog. Raději budu mít psa, co se mnou bude dychtivě spolupracovat i třeba jen za slovní pochvalu či balónek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jako první mě napadla, při čtení Vašeho příspěvku, kelpie, klidně v černé barvě. Vy toho nabízíte dost, pro ni by nic z toho nebyl problém.