Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2021 19:46
kasikovahh

XXX.XXX.83.183

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, moje 3letá fenka byla několikrát "napadena"(většinou nebyla pokousaná, spíš, že se na nás rozběhl agresivní pes), protože lidé si je tady neumí vycvičit nebo dát na vodítka, teď se bojí psů jakékoliv velikosti.
Pokud jde pes normálně, je v pohodě, poslouchá, jde u nohy. Ale jakmile se k ní přiblíží nějaký (kromě pár psů na které je zvyklá a náš druhý pes), dostane záchvat strachu, začne se snažit utéct, ještě horší je to když páníček začne lítat kolem ní a chytat toho psa, samozřejmě ji většinou vezmu do ruk, ale skočím buď poškrábaná od ní jak se snaží dostat, nebo naposledy pokousaná od psa, který se po nás rozběhl (byl to jen malý kousanec, ale pán se ani neomluvil
Teď po dlouhé mluvě dotaz, máte prosím nějaké rady jak ji lépe socializovat?

25.6.2021 20:28
rapotacka11

XXX.XXX.224.202

Fenu?

Chodit jinam, situacím předcházet, chodit jinam!

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2021 22:15

kasikovahh napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, moje 3letá fenka byla několikrát "napadena"(většinou nebyla pokousaná, spíš, že se na nás rozběhl agresivní pes), protože lidé si je tady neumí vycvičit nebo dát na vodítka, teď se bojí psů jakékoliv velikosti.
Pokud jde pes normálně, je v pohodě, poslouchá, jde u nohy. Ale jakmile se k ní přiblíží nějaký (kromě pár psů na které je zvyklá a náš druhý pes), dostane záchvat strachu, začne se snažit utéct, ještě horší je to když páníček začne lítat kolem ní a chytat toho psa, samozřejmě ji většinou vezmu do ruk, ale skočím buď poškrábaná od ní jak se snaží dostat, nebo naposledy pokousaná od psa, který se po nás rozběhl (byl to jen malý kousanec, ale pán se ani neomluvil
Teď po dlouhé mluvě dotaz, máte prosím nějaké rady jak ji lépe socializovat?

Můj odhad je, že dokud se nepřesvědčí, že jí většina psů nechce ublížit (tzn. socializovat na hodný klidný psy) + že umíte volně přibíhající psy vyřešit (tzn. naučit se volně pobíhající psy řešit i bez asistence jejich páníčků), nic se nezmění.
Ale neříkám, že je to jednoduchý.

"ale pán se ani neomluvil" - té napadené fence je úplně jedno, jestli se omluvil nebo ne :)

26.6.2021 07:40
kasikovahh

XXX.XXX.83.183

rapotacka11 napsal(a):
Fenu?

Chodit jinam, situacím předcházet, chodit jinam!

Ráda bych, ale ono to tak moc nejde, když se to stává po celé vesnici, protože si lidé nejsou schopni zavřít i bránu.

26.6.2021 07:44
kasikovahh

XXX.XXX.83.183

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můj odhad je, že dokud se nepřesvědčí, že jí většina psů nechce ublížit (tzn. socializovat na hodný klidný psy) + že umíte volně přibíhající psy vyřešit (tzn. naučit se volně pobíhající psy řešit i bez asistence jejich páníčků), nic se nezmění.
Ale neříkám, že je to jednoduchý.

"ale pán se ani neomluvil" - té napadené fence je úplně jedno, jestli se omluvil nebo ne :)

Teď jsem se začla domlouvat s pár lidmi o kterých vím, že mají přátelského psa, že ji zkusíme navyknout. Takhle nevím, jestli jsem to napsala špatně, ale pokud po ní pes přímo neběží, neštěká a nevrčí a vypadá nějak přátelsky, tak je v pohodě, tohle bez páničků řešit umíme, ale nastane pak ten problém, když je pes agresivní a páníček tam není, že ano.
Fence to může být jedno, ale mně tak moc ne, když jsem to byla já, kterou pes kousl.

26.6.2021 08:42

kasikovahh napsal(a):
Teď jsem se začla domlouvat s pár lidmi o kterých vím, že mají přátelského psa, že ji zkusíme navyknout. Takhle nevím, jestli jsem to napsala špatně, ale pokud po ní pes přímo neběží, neštěká a nevrčí a vypadá nějak přátelsky, tak je v pohodě, tohle bez páničků řešit umíme, ale nastane pak ten problém, když je pes agresivní a páníček tam není, že ano.
Fence to může být jedno, ale mně tak moc ne, když jsem to byla já, kterou pes kousl.

"Fence to může být jedno, ale mně tak moc ne, když jsem to byla já, kterou pes kousl. "

Fence to jedno rozhodně není a to i když se jí fyzicky nic nestane.
A vy, pokud neumíte feňuli ubránit, resp. jediné, co zvládnete je vzít fenu na ruku....a teď to nemyslím zle, ale tam je prostě to nebezpečí, že opravdu skončíte podrápaná a možná i kousnutá, tak si pořiďte kasr a nebo paralyzér. Někdy stačí vyběhnout proti dotyčnému psovi a pořádně zařvat "padej ty zmetku ", protože ne každý útočník je hrdina.

Jinak mě teda fascinuje, kolik máte v okolí agresivních psů. Já mám psy 30 let a agresory bych spočítala na prstech jedné ruky a ještě by mi asi nějaké prsty zbyly. Většinou...pokud v okolí bydlí nějaký takový pes, tak se mu člověk snaží vyhnout.

Ale vy píšete, že fenka byla několikrát napadena....proboha kam to chodíte venčit, že se tam pohybuje tolik agresivních psů defakto bez páníčků...

26.6.2021 08:50

kasikovahh napsal(a):

Super, to je dobrý začátek, to domlouvání hodných psů. Ideálně více různých psů a často, třeba několikrát týdně. Ať si může opravit názor a získat dobré zkušenosti.

No a pak, když k vám přichází pes, o jehož kontakt nestojíte, tak ho musíte prostě odehnat. Možnost je již výše zmíněný paralyzér, ale často stačí si stoupnout mezi svýho psa a příchozího, nakročit proti němu nohou, naznačit rukou "stop", aby blíž nechodil... říct klidné a nesmlouvavé "vypadni, mazej"... na spoustu psů toto bohatě stačí.
Jakmile vezmete svoji fenku do náruče, spoustu psů to velice zaujme a logicky přijdou blíž a snaží se dostat k tomu pokladu v náruči. Vaše fena navíc nemá pevnou půdu pod nohama a je odkázaná na to, co uděláte vy, což asi není moc, když máte plné ruce svýho psa a nezbývá vám žádná možnost, jak si poradit s příchozím.
Na druhou stranu uznávám, že se mi to snadno říká, protože jsem nikdy neměla malýho psa, kterej by se dal vzít do náruče, takže mě to ani nikdy nenapadlo a musela jsem hledat jiná řešení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík