Dobrý den. Měli jsme zamluvené štěňátko z CHS (s PP). Domluva trvala měsíc, během které jsme štěně pojmenovali, navštívili jsme dvakrát CHS, složili jsme nemalou zálohu.
Nyní, týden před domluveným datem odběru, chovatelka změnila názor a nechce nám štěňátko dát Smlouvu nemám. Zeptám se - dělá se něco jako rezervační smlouva nebo složením rezervačního poplatku jakási smlouva vzniká? Jak se můžeme bránit? Tohle se přeci nedělá...
Poraďte nám, prosím....
Uživatel s deaktivovaným účtem

A chovatelka odmítá vrátit rezervační poplatek?

Jestli přijala rezervační poplatek, mohlo by se to kvalifikovat jako podvod. Vzala peníze, použila je jako bezúročnou půjčku, asi jde také o to, jestli to neudělala více zájemcům, pak by se mohl podvod i dokázat. Mám pět štěňat, ale vyberu rezervační poplatek od deseti zájemců a mám 200000 bezúročných na několik měsíců. To už je podvod jako brno......Vrátí a štěně nedá, aspoň úrok by měla zaplatit. Pak také existuje něco "odporuje dobrým mravům".
A když nic jiného - tak udělat jí ostudu v chovatelském světě.
Markéta80
napsal(a):
Tak rozmyslet se může, máte v ruce alespoň papír na zaplacenou zálohu? Jaký udává důvod? Neuděláte nic. nejspíš štěně někomu slíbila a nebo jí někdo slíbil víc peněz
Nebo se jí líbil vic jiný zájemce.
Takto taky jedna majitelka mého odchovu odmítla prodat před odběrem štěně. Zájemkyně vypadala perfektně, mela s plemenem zkušenosti, ale pak přijeli na návštěvu - dost stáří manželé, pán v zalostném zdravotním stavu, v bytě 2 feny BOM (jedna 2 létá druhá starší) a od ní měli zamluvenou dalsi fenu....
Kamarádka z toho byla úplně na mrtvici, protože bylo reálné, že fena od ní oba manžele přežije a nebo se v tom bytě začnou feny tesat, do toho nemocný pán....
Těsně před odběrem jim odmítla štěně prodat a já bych udělala totéž.
napsal(a):
Jestli přijala rezervační poplatek, mohlo by se to kvalifikovat jako podvod. Vzala peníze, použila je jako bezúročnou půjčku, asi jde také o to, jestli to neudělala více zájemcům, pak by se mohl podvod i dokázat. Mám pět štěňat, ale vyberu rezervační poplatek od deseti zájemců a mám 200000 bezúročných na několik měsíců. To už je podvod jako brno......Vrátí a štěně nedá, aspoň úrok by měla zaplatit. Pak také existuje něco "odporuje dobrým mravům".
A když nic jiného - tak udělat jí ostudu v chovatelském světě.
Nokdo nevíme, jak to skutečně bylo.
Mně se stalo něco podobného, jen jsem neměla složenou zálohu a s chovatelkou jsem byla v kontaktu snad tři měsíce před narozením štěňat. Vše vypadalo pohádkově, ale den po narození štěňat, kdy jsem žádala účet, abych jí mohla poslat zálohu, mi oznámil, že dala přednost jiným zájemcům.
Holt se s tím člověk musí smířit. Jde o živé tvory a věřím, že většina chovatelů chce pro jejich odchovy jen to nejlepší, i když se v našich očích může jednat o těžkou křivdu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, a další případ co znám, tak přijela rodina s nevychovanýho dětmi a ke psům se chocali jak dementi....
""""Domluva trvala měsíc, během které jsme štěně pojmenovali, navštívili jsme dvakrát CHS, složili jsme nemalou zálohu.""""
No já ti nevím hele.. Dvě návštěvy, předpokládám po druhé se teda domluvila záloha a pevná rezervace. 🤷🏻♀️
Já bych si teda dementy na druhou návštěvu nezvala. Ne tak, abych si od nich brala zálohu, o kterou se se mnou pak budou tahat..
ThisIsMe
napsal(a):
Dobrý den. Měli jsme zamluvené štěňátko z CHS (s PP). Domluva trvala měsíc, během které jsme štěně pojmenovali, navštívili jsme dvakrát CHS, složili jsme nemalou zálohu.
Nyní, týden před domluveným datem odběru, chovatelka změnila názor a nechce nám štěňátko dát Smlouvu nemám. Zeptám se - dělá se něco jako rezervační smlouva nebo složením rezervačního poplatku jakási smlouva vzniká? Jak se můžeme bránit? Tohle se přeci nedělá...
Poraďte nám, prosím....
Bránit se teď už nemůžete nijak. Pokud se chovatel rozhodne Vám štěně nedat, tak se můžete tak akorát postavit na hlavu a nic s tím neuděláte.
Chtějte vrátit rezervační poplatek a prostě si najděte štěně jinde.
Vážně s tím nehnete. Policii to zajímat nebude a soudit se třeba můžete, nicméně štěně bude důchodce, než něco vysoudíte.
Blbá a mrzutá zkušenost a pokud jste v tom vážně nevinně, tak je chovatel pěkný prase, ale nedá se nic dělat.
impact
napsal(a):
""""Domluva trvala měsíc, během které jsme štěně pojmenovali, navštívili jsme dvakrát CHS, složili jsme nemalou zálohu.""""
No já ti nevím hele.. Dvě návštěvy, předpokládám po druhé se teda domluvila záloha a pevná rezervace. 🤷🏻♀️
Já bych si teda dementy na druhou návštěvu nezvala. Ne tak, abych si od nich brala zálohu, o kterou se se mnou pak budou tahat..
Nenapsala jsem, že tohle je zadavatelka, ale že znam další takový případ, kdy chovatel odmítl prodat již zamluvené štěně. Tihle taky prý vypadali na první návštěvě fajn a jak přijeli pro štěně i s dětmi, tak to prý byla apokalypsa...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nebo se jí líbil vic jiný zájemce.
Takto taky jedna majitelka mého odchovu odmítla prodat před odběrem štěně. Zájemkyně vypadala perfektně, mela s plemenem zkušenosti, ale pak přijeli na návštěvu - dost stáří manželé, pán v zalostném zdravotním stavu, v bytě 2 feny BOM (jedna 2 létá druhá starší) a od ní měli zamluvenou dalsi fenu....
Kamarádka z toho byla úplně na mrtvici, protože bylo reálné, že fena od ní oba manžele přežije a nebo se v tom bytě začnou feny tesat, do toho nemocný pán....
Těsně před odběrem jim odmítla štěně prodat a já bych udělala totéž.
to je jasné, zakl nic víc nepíše. Ale zase 2 návštěvy, záloha a týden před odběrem taková změna? Tohle vše by se mohlo říct po první návštěvě. Jasně že pokud chovatel mne štěně odmítne dát neudělám už nic, počítám že bez řečí vrátí zálohu a fér by bylo to říct hned a ne týden před odběrem
Markéta80
napsal(a):
to je jasné, zakl nic víc nepíše. Ale zase 2 návštěvy, záloha a týden před odběrem taková změna? Tohle vše by se mohlo říct po první návštěvě. Jasně že pokud chovatel mne štěně odmítne dát neudělám už nic, počítám že bez řečí vrátí zálohu a fér by bylo to říct hned a ne týden před odběrem
To rozhodně, ale těžko nekoho odsoudit, když nevíme co za tím je.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nenapsala jsem, že tohle je zadavatelka, ale že znam další takový případ, kdy chovatel odmítl prodat již zamluvené štěně. Tihle taky prý vypadali na první návštěvě fajn a jak přijeli pro štěně i s dětmi, tak to prý byla apokalypsa...
..Hele ja taky tak zrušila zájemce ,komunikace fajn,navštěva fajn a pak před odběrem jsem zjistila že ma stejně jako u mě zálohované štěně jinde což bych pochopila.ale pak začal řešit veřejně na facebooku take hovadiny že když se to doneslo ke mě tak jsem obratem vrátila zálohu asi 2 dny před odběrem.
Prostě nevíme co se tam stalo a jaký byl duvod a řešit tu nějak konspirace ,pokud chovatel vrátil zálohu holt smula.
keissa
napsal(a):
..Hele ja taky tak zrušila zájemce ,komunikace fajn,navštěva fajn a pak před odběrem jsem zjistila že ma stejně jako u mě zálohované štěně jinde což bych pochopila.ale pak začal řešit veřejně na facebooku take hovadiny že když se to doneslo ke mě tak jsem obratem vrátila zálohu asi 2 dny před odběrem.
Prostě nevíme co se tam stalo a jaký byl duvod a řešit tu nějak konspirace ,pokud chovatel vrátil zálohu holt smula.
Ano, taky znám případy, kdy se chovateli doneslo neco podobného nebo že měl zajemce zamluvené štěně ještě jinde a zapomněl se pochlubit...

Já netvrdím, že to tak bylo, jen takový namátkový scénář.
Kdysi jsem se s něčím podobným setkala - v úplně jiném obru.
Majitel CK vypsal lukrativní zájezd, na který nachytal spoustu lidí a vybral doicela vysoké zálohy předem. Týden před uskutečněním zájezdu, zájezd z provozních důvodů zrušil. Postupně zálohy povracel. Nakonec se zjistilo, že vybrané peníze použil na rozjezd svého druhého podnikání. A normálně je ( několikrát ) otočil.
Pozn. Nikdo s tím nic nenadělal, protože nedělal. Všichni akorát zaplakali, že se těšili a byli rádi, že mají peníze zpátky.
napsal(a):
Já netvrdím, že to tak bylo, jen takový namátkový scénář.
Kdysi jsem se s něčím podobným setkala - v úplně jiném obru.
Majitel CK vypsal lukrativní zájezd, na který nachytal spoustu lidí a vybral doicela vysoké zálohy předem. Týden před uskutečněním zájezdu, zájezd z provozních důvodů zrušil. Postupně zálohy povracel. Nakonec se zjistilo, že vybrané peníze použil na rozjezd svého druhého podnikání. A normálně je ( několikrát ) otočil.
Pozn. Nikdo s tím nic nenadělal, protože nedělal. Všichni akorát zaplakali, že se těšili a byli rádi, že mají peníze zpátky.
Tak jasně, ale on si je asi nezval na opakováné návštěvy domů, nevěnoval jim každému svůj volný čas ...

Já si myslm, že v tomhle přípedě opravdu nemáme dostatek informací a už vůbec vyjádření druhé strany.
Nevíme jaký důvod ke zrušení rezervace chovatelka měla.
Pokud vrátí rezervační poplatek v plné výši, tak můžeme dupat jak chceme, štěně nevydundáme a ani se nikde nedovoláme, protože z mého pohledu chovatelka nic neprovedla. Akorát mě by třeba osobně zajímal důvod, proč mi chovatelka rezervaci zrušila.
Co my víme, třeba začal shánět štěně nějaký dobrý známý nebo někdo z rodiny mohl přijít o pejska a shánět rychle nové štěně, štěňata obecně jsou nedostatkové zboží a tak dala chovatelka přednost dát štěně do rodiny nebo známým.
Neříkám, že to tak bylo, jen chci říct, že důvod nemusí být zrovna nějaký "vychcánkový"
Mě by to bylo samozřejmě líto, moc líto, možná bych i uronila slzu, možná bych si zanadávala, byla zklamaná, ale to je asi tak všechno, co bych mohla dělat.
A nevím s tím zamluvením dvou štěňat současně. Pokud mám zaplacený rezervační poplatek, tak sice můžu chovatele vyšplouchnout a jeho štěně neodebrat a vzít si to "druhé", ale rezervační poplatek může být až polovina ceny a je nevratný, takže to myslím chovateli vykompenzuje to, že musí sehnat jiného zájemce. Samozřejmě záleží na plemeni....u těch "nedostatkových a žádaných" prostě sáhne po náhradníkovi z čekatelské listiny.
A upřímně, pokud se děje to, že chovatel může bezdůvodně zrušit rezervaci, tak je jenom logické, že pokud s tím má člověk třeba zkušenost nebo to slyšel jako zkušenost od známých, tak sice přijde u jednoho ze štěňat o prachy za rezervační poplatek, ale má jakous takous jistotu, že jedno ze štěňat by mohlo klapnout.

"takže to myslím chovateli vykompenzuje to, že musí sehnat jiného zájemce."
tady jde spise o to, ze si bere obe stenata najednou -ne ze jedno necha
Taky jsem měla rezervaci u dvou CHS současně, ale obě dvě chovatelky o tom vzájemně věděly.
Vybrala jsem si spojení, čekala na nakrytí (u chovatelky jsem osobně byla ještě před nakrytím), potvrzení březosti - od té doby jsem měla předběžnou rezervaci, no a pak jsem čekala, co se narodí, zda se narodí fenka v barvě, jakou chceme, a zda se na nás štěně "dostane". No a při tom čekání mi sama chovatelka řekla, ať si radši udělám rezervaci ještě jinde, pro případ, že u nich by to nevyšlo a fena v dané barvě na nás nevyšla, a dala mi i tipy, v jaké CHS by se bílá fenka mohla narodit. Takže jsem si udělala rezervaci v další CHS s tím, že jsem na rovinu řekla jak to je, že už mám rezervaci jinde, že je to pro případ, kdyby to tam nevyšlo. Chovatelka s tím neměla problém. V první CHS se bílá fenka narodila, ale ještě se rozhodovalo, jestli si ji nenechá chovatelka, nakonec si vybrala jinou. V den kdy mi volala, že fenka je "naše", jsem hned volala druhé chovatelce, že to klaplo, a že rezervaci ruším, a bez problému. Pak jsme se na štěnda byli cca ve 4 týdnech podívat, a to už jsme podepisovali rezervační smlouvu (smlouvu o smlouvě budoucí) a platili zálohu...
Takže mě nepřijde špatné mít více rezervací, ale asi by o tom ti chovatelé vzájemně měli vědět.
Ale teda potom co už jsme měli smlouvu o smlouvě budoucí a zaplacenou zálohu, tak to už bych by mě ani nenapadlo, že to chovatelka zruší. A ani nevím zda to jde? V případě smlouvy o smlouvě budoucí. On bude asi rozdíl mezi zálohou a mezi rezervačním poplatkem.

Marcelo, zrovna jsem v podobné pět let staré diskuzi našla váš příspěvek, jak byste nikdy nemohla chovat. Že byste obrečela každé stěně a trnula hrůzou z výběru nových páníčků
Aneb člověk míní...
napsal(a):
Marcelo, zrovna jsem v podobné pět let staré diskuzi našla váš příspěvek, jak byste nikdy nemohla chovat. Že byste obrečela každé stěně a trnula hrůzou z výběru nových páníčků
Aneb člověk míní...
Jo jo, je to tak . No, každé štěně obrečím stejně, to se nemění . A aktuálně zrovna teď si píšu se zájemcem o štěně, a mám pocit, že si ze mě dělá srandu, ale on to myslí vážně... Joo mám co jsem chtěla, budu se muset obrnit nervama
Ono jde spíš o to, že ten, co má zarezervovaný 2 štěňata je má třeba na kšeft nebo je to inteligent, kterého napadne pořídit si 2 štěňata, aby se spolu jako zabavila a jeden pes se na zahradě nenudil, nebo aby se děti nehádaly apod.
Lidi mívají různě divný nápady - tohle člověk pozná až začne chovat. Třeba pro mě je výběr novych majitelů bezkonkurenčně to psychicky nejnáročnější na celém chovu - proti tomu jsou ty 4 hodiny spánku denně a péče o psy úplná brnkačka...
marcelaamax
napsal(a):
Jo jo, je to tak . No, každé štěně obrečím stejně, to se nemění . A aktuálně zrovna teď si píšu se zájemcem o štěně, a mám pocit, že si ze mě dělá srandu, ale on to myslí vážně... Joo mám co jsem chtěla, budu se muset obrnit nervama
Jenže ti, co se odkopou hned jsou v pohodě - to vyřadíte z výběru hned a je klid. Horší jsou ti, co na začátku vystupují v pohodě a vybarvovat ne začínají až později..., ale to je pořád dobrý, protože jdou vyřadit ve 2.poločase.
Největší noční můra pro chovatele je ten, kterého se mu odhalit včas nepovede!

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ono jde spíš o to, že ten, co má zarezervovaný 2 štěňata je má třeba na kšeft nebo je to inteligent, kterého napadne pořídit si 2 štěňata, aby se spolu jako zabavila a jeden pes se na zahradě nenudil, nebo aby se děti nehádaly apod.
Lidi mívají různě divný nápady - tohle člověk pozná až začne chovat. Třeba pro mě je výběr novych majitelů bezkonkurenčně to psychicky nejnáročnější na celém chovu - proti tomu jsou ty 4 hodiny spánku denně a péče o psy úplná brnkačka...
Tak na kšeft, to mě v mé najivitě ani nenapadlo.
A svě štěňata najednou??...tak k tomu se snad ani nemůžu vyjadřovat neb jsem měla psí dvojčata. Ale je fakt, že dvě štěňata stejného pohlaví bych si nelajzla, obzvlášť u fen.
Jinak před všemi zodpovědnými chovateli, co se snaží vybrat ty nej páníčky pro svoje psí miminka kloubouk dolů.
Já chápu, že člověk je na jednu stranu rád, že jde ta malá psí smečka z domu, protože to bylo náročné to odchovat na druhoz stranu uroní slzu, protože už má ty prďolky rád, ale nejhorší by pro mě bylo to přemýšlení, zda jsem jim vybrala ty správné milující rodiny, kde budou mít, se štěněcím ďáblíkem a s tím pubescentem na zabití, svatou trpělivost a jde bude pejsek šřastný a milovaný.
Takže holky a kluci, kdo tady odchováváte štěňata a nebo se na ru událost chystáte opravdu hluvoká poklona z mé strany, protože já bych to nedokázala.
Teda pokud by došlo k nějaké nehodě a musela bych, tak bych se s tím asi poprala, ale plánovaný odchov...na to bych neměla koule, právě po té psychické stránce.
napsal(a):
Tak na kšeft, to mě v mé najivitě ani nenapadlo.
A svě štěňata najednou??...tak k tomu se snad ani nemůžu vyjadřovat neb jsem měla psí dvojčata. Ale je fakt, že dvě štěňata stejného pohlaví bych si nelajzla, obzvlášť u fen.
Jinak před všemi zodpovědnými chovateli, co se snaží vybrat ty nej páníčky pro svoje psí miminka kloubouk dolů.
Já chápu, že člověk je na jednu stranu rád, že jde ta malá psí smečka z domu, protože to bylo náročné to odchovat na druhoz stranu uroní slzu, protože už má ty prďolky rád, ale nejhorší by pro mě bylo to přemýšlení, zda jsem jim vybrala ty správné milující rodiny, kde budou mít, se štěněcím ďáblíkem a s tím pubescentem na zabití, svatou trpělivost a jde bude pejsek šřastný a milovaný.
Takže holky a kluci, kdo tady odchováváte štěňata a nebo se na ru událost chystáte opravdu hluvoká poklona z mé strany, protože já bych to nedokázala.
Teda pokud by došlo k nějaké nehodě a musela bych, tak bych se s tím asi poprala, ale plánovaný odchov...na to bych neměla koule, právě po té psychické stránce.
A to ještě vezměte v úvahu, že třeba u našeho plemene se musíte připravit i na možnost, že se Vám narodí nějaké povedené štěně, kterési prostě musíte nechat, protože ho nikomu není možné bezpečně svěřit. A na to člověk musí mít zázemí.
Ale jak píše Inspektor, nejhorší varianta je když se štěně dostane do rukou někomu, kdo se celou dobu jevil jako vhodný zájemce a následně se ukáže, že to nebyla tak docela pravda a že si se psem nesedne, přehodnotil své názory na přístup k výchově toho psa, protože to po dobrém nezvládá a nebo prostě lhal, protože věděl, co chcete slyšet a přece neřekne pravdu, protože by to štěně nedostal. A jak tak vídám, tak to není zdaleka nic tak vzácného, takže ze všech ambicí na odchov jsem prozatím vyléčen, asi tak do doby, kdy budu mít možnost si nechat/vzít zpátky minimálně dvě štěňata.