Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.7.2021 14:24
vera.hornikova225@seznam.cz

XXX.XXX.248.159

Dobry den,
mam dotaz stalo se, ze nas pes Rtv zabil naseho civavaka :(
Meli jsme ho kratkou dobu, bylo to stenatko. Civava sla rtv do zradla. A ona proste stiskla.
Muze ted udelat i neco nam nebo malemu? Mame 1rocni dite. S rtv jsou od malicka.
Nevim co mam delat. Snad je to srozumitelne.
Dekuji za odpoved.

2.7.2021 14:47
Markéta80

XXX.XXX.227.151

Strašný nepoměr velikosti, to stačilo že by velký pes běžel a čivavu zmrzačí . I štěně od stejně velkého psa se musí hlídat. Pokud nikdo doma není tak štěně odděluji. Náhoda je blbec a potom už je na vše pozdě

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.7.2021 14:48

"Mám rotvajlera. Jsem těhotná nebo mám mimino. Pořídím si ještě čivavu."

Proč? Zkloubit psa, malé dítě a domácnost někdy není úplná procházka růžovým sadem. Tak proč si lidi přidělávají starosti pořízením dalšího psa? Notabene čivavy, kde je jasné, že pro její křehkost ji budou muset hlídat jak před větším psem, tak před dítětem, až se začne pohybovat samo po bytě.
Čivavy je mi moc líto.

2.7.2021 14:55

Přes internet těžko posoudit, jestli je pes nebezpečný i pro dítě.
Čivava chodila rotvíkovi do žrádla běžně? Rotvík se po čivavě běžně oháněl a teď se zrovna náhodou blbě trefil? Byl tam někdo, kdo korigoval kontakt mezi tak rozdílnými psy - dohlížel na to, aby se štěněti nic nestalo a aby štěně dospěláka neprudilo? A stejné otázky se pak dají přenést do vztahu mezi psem a dítětem.

2.7.2021 14:58

Není zaregistrovaná a má číslo.
Chybí jen otázka : Máte s tím někdo zkušenost?

2.7.2021 19:07
juhaj

XXX.XXX.164.121

Před lety jsme měli čuvače a já ještě asi 30 kg fenu. Fena si s ním mohla dělat co chtěla, kromě žrádla. Za kus žvance by jí snad zabil. Museli jsme oddělovat při žraní, dokonce i pamlsek byl problém. K domácím lidem mazel největší, ani to žrádlo moc neřešil.
Záleží jak se chová k vám, tohle je sice hrozne a člověkem to otřese, ale o vztahu k vám to nic neříká.

2.7.2021 20:51

XXX.XXX.248.159

K nám se chová normálně. Byla to chvilka nepozornosti že čivavak utekl do kuchyně kde byla miska s jídlem. Jinak sme ho pořád hlídaly. Byla to vteřina. Byl to pro mě šok umřel mi v náručí :( nemůžu se z toho vzpamatovat :( na ni jde videt že je smutná že ví že něco udělala. Jelikož sem u toho byla já tak za mnou pořád chodí mazlí se když brecim přiběhne a olizuje mě. Vím že nechtěla ublížit. Že chtěla jen dát na jevo že tam ne. Jenže si neuvědomila že pejsek je maličký :(

2.7.2021 21:39
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ona neví, co provedla, reaguje na váš stres. Chápu vás, že máte k psovi smíšené pocity, snad i odpor. To holt tak je. Nicméně, pokud je jinak pes vychovaný, strach bych z něj neměla. Jen bych už nepořizovala dalšího psa.

2.7.2021 22:57

juhaj napsal(a):
Ona neví, co provedla, reaguje na váš stres. Chápu vás, že máte k psovi smíšené pocity, snad i odpor. To holt tak je. Nicméně, pokud je jinak pes vychovaný, strach bych z něj neměla. Jen bych už nepořizovala dalšího psa.

A když přijde k misce dítě? Psa bych se nevzdala, ale krmila na opravdu bezpečném místě a prázdnou misku sklízela.

3.7.2021 08:42
juhaj

XXX.XXX.164.121

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A když přijde k misce dítě? Psa bych se nevzdala, ale krmila na opravdu bezpečném místě a prázdnou misku sklízela.

Tak to považuji za samozřejmě základní věc, i když pes je bezproblémový a nikdy nic neudělal. Nechápu, jak někdo může pouštět dítě, ať hrabe psovi do misky, ale tací jsou, pak se diví.

3.7.2021 08:59

juhaj napsal(a):
Tak to považuji za samozřejmě základní věc, i když pes je bezproblémový a nikdy nic neudělal. Nechápu, jak někdo může pouštět dítě, ať hrabe psovi do misky, ale tací jsou, pak se diví.

Ale tak jsou psi, u kterých to není problém. když si na to zvyknou od malinka... Když jsme pořídili samojeda, měl mladší syn tři roky. Krmila jsem ad libitum, tedy pes měl misku s granulemi neustále k dispozici. Oba synové ji občas v rámci hry prohrábli, dali štěněti granuli, sobě granuli...

3.7.2021 11:14
fikovnice

XXX.XXX.133.158

Není zaregistrovaná a má číslo.
Chybí jen otázka : Máte s tím někdo zkušenost?

No jo, "Orionko", ta čísla jsou asi fakt podezřelá...

3.7.2021 14:02

Paní se zaregistrovala, tak to je skutečný dotaz. Dobře udělala, dostalo se jí několika rad.

3.7.2021 15:26

Paní uvedla svůj email, předpokládám. Já mám v emailové adrese taky číslo.

3.7.2021 15:32
fikovnice

XXX.XXX.134.193

Paní uvedla svůj email, předpokládám. Já mám v emailové adrese taky číslo.

Já mám nejméně 3 mailové adresy a v jedné z nich, si teď uvědomuji, mám také číslo, a jéje...

3.7.2021 15:39

Tak u nás by štěně čivavy asi nepřežilo asi ani kdyby jsme neměli žádnýho psa neměli neboť situace, kdy o štěně zakopnu, kdy se mi připlete pod nohy, není ojedinělá záležitost.
U štěněte velkého robustního plemene to ale nezavání žádným průšvihem.
A přiznám se, že i 8-10 kilový štuc, kterého si přivezeme jako štěndo domů mi připadá jako křehoučké a lehko rozbitelné stvořeníčko.
Nemluvím vůbec o tom, když naše Gina přišlápla malou Jessinu, když jí naběhla pod nohy zrovna, když měla Gina lítací amok a to, že jsme neustále hlídali, aby si Jessině třeba nesedla na hlavu, o tom ani nemluvím...takhle kdyby v nestřežené chvíli zasedla čivavu.
Pokud jsem si někdy vůbec mohla dovolit k nějakému svému psu čivavačku, tak jedině k chrťákovi...ten byl opatrnost a trpělivost a něžnost sama a navíc chůva na entou. Když zvládnul pečovat o morčecí mláďata, tak by čivavu zvládnul taky....zbytek psů buldozeři, u kterých by podobná kombinace plemen zaváněla průšvihem, byť ze strany velkého psa, nechtěným a neagresivním.

A co se týče:
Muze ted udelat i neco nam nebo malemu? Mame 1rocni dite. S rtv jsou od malicka.

Ono vztah k jinému psu a k dítěti v jedné domácnosti není totožný. Ale obzvlášť u kombinace malé dítě a velký silný pes se musí dávat hodně pozor.
Dítě je sadno porazitelné, sestřelitelné, pošlapatelné a navíc má hlavičku v úrovni psí tlamy a stačí blbá náhoda, kdy se pes prudce otočí po mouše s otevřenou tlamou a dítě praští do obličeje zubama. Stačí, že je hrrr na jídlo a že třeba dítěti vyškubne drsněji z ruky kus rohlíku, stačí když mu podá neohrabaně pac a drápne ho do obličeje atd atd....navíc malé dítě nemá perfektní motoriku a hlavně ani rozum a naopak může nechtěně ublížit psu....takže hlídat, hlídat a hlídat a pracovat na tom, aby se ti dva měli rádi nebo minimálně, aby se respektovali.

3.7.2021 16:31

XXX.XXX.65.151

Do misky mu maly nikdy neleze. Jsou spolu od mala a nikdy se nic nestalo. Krom toho ze ho zadkem zduchla. Jinak nic. V rodine se boji ze kdyz jednou zabila tak ze muze neco udelat. Nevidim na ni zadny rozdil ani agresivitu. Vim ze ho zabit nechtela. Ale psa davat pryc nechci je uz soucast rodiny.

3.7.2021 17:10

vera.hornikova225@seznam.cz napsal(a):
Do misky mu maly nikdy neleze. Jsou spolu od mala a nikdy se nic nestalo. Krom toho ze ho zadkem zduchla. Jinak nic. V rodine se boji ze kdyz jednou zabila tak ze muze neco udelat. Nevidim na ni zadny rozdil ani agresivitu. Vim ze ho zabit nechtela. Ale psa davat pryc nechci je uz soucast rodiny.

Až bude malý motoricky schopný hodit pejsovi něco do misky...samozřejmě za vašeho dozoru, tak prostě občas dejte malému něco do ručky, co má pes rád, běžte k pejsovi, který zrovna jí a řekněte "Punťo, Pepíček ti tam přihodí mňamku"....ne nonstop, aby z toho pes neměl prudu, ale prostě aby věděl, že malý do misky přidává.
Nebo klidně do prázdné misky mimo krmení....máte odřezek od masíčka.."Pepíčku, běž to dát Punťovi do mističky"
Takoví psi většinou dítě, ze kterého padají dobroty, naopak u misky přivítá se zájmem, co mu ten špunt zase nese.
A když to náhodou neuhlídáte a dítě se v nestřežené chvíli půjde navečeřet společně se psem z jedné misky, tak povětšinou nehrozí, že by se pes ohradil.

Ono někteří psi takový "výcvik" ani nepotřebují, protože jsou to dobráci od kosti, "svoje" dítě milují a dovolí mu vše, ale myslím, že vyrábění situací, kdy je dítě nositelem příjemných zpráv v podobně nějaký dobrůtky nejdobřejší, není na škodu.

Já bych toho psa taky pryč nedala, spíš bych se mlátila hlavou o zeď, proč jsem si musela nutně pořídit štěně čivavy, protože mojí "chtivost" to štěně zaplatilo životem.
Ne nerýpu do vás, vím, že vás to určitě mrzí a že tou hlavou, obrazně řečeno, o tu zeď tlučete.

Bohužel spousta nehod, ať už mezi psy doma a nebo ve vztahu pes-dítě, je zaviněno námi...majiteli psů a rodičů dětí. Nezpůsobí to nějaký cizí bubák, na vině jsme my, protože my musíme přemýšlet, předvídat a eliminovat riziko eventuelních nehod a čím víc křehoučká a maloučká stvořeníčka doma máme tím víc to obnáší být ve střehu, nejraději nonstop.

3.7.2021 17:45

"Až bude malý motoricky schopný hodit pejsovi něco do misky...samozřejmě za vašeho dozoru, tak prostě občas dejte malému něco do ručky, co má pes rád, běžte k pejsovi, který zrovna jí a řekněte "Punťo, Pepíček ti tam přihodí mňamku"..."

tohle bych si dost hodně rozmyslela.....

3.7.2021 18:24

XXX.XXX.65.151

Dcera si strasne prala maleho pejska. Dostala ho k narozeninam. O to horsi to pro me je. :( Ano vim ze je to ma vina. Byla to proste chvilka napozornosti a nestesti bylo na svete. Dekuji za rady. Jen rodina ma strach ze kdyz jednou zabila tak ze zabije ted kazdyho. K nam se chova porad stejne i k malemu.

3.7.2021 18:36

"Až bude malý motoricky schopný hodit pejsovi něco do misky...samozřejmě za vašeho dozoru, tak prostě občas dejte malému něco do ručky, co má pes rád, běžte k pejsovi, který zrovna jí a řekněte "Punťo, Pepíček ti tam přihodí mňamku"..."

tohle bych si dost hodně rozmyslela.....

I já. Aby pes nebyl rychlejší než Pepíček a nevzal si to i s ručičkou. Podobné je to, když nedočkavému zarytému míčkaři má dítě hodit míček. Dítě ručičku s míčkem nad hlavou.....a najednou leží a míček má pes.

3.7.2021 18:41
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nevím, kolik je dceři let, ale má už jednoho psa a malého sourozence, hraček myslím až až. Dalšího psa nekupujte.

3.7.2021 19:13

I já. Aby pes nebyl rychlejší než Pepíček a nevzal si to i s ručičkou. Podobné je to, když nedočkavému zarytému míčkaři má dítě hodit míček. Dítě ručičku s míčkem nad hlavou.....a najednou leží a míček má pes.

To jsem asi byla špatně pochopena....samozřejmě to přihazování do misky za bedlivého dozoru maminky.

Možná máte jiné zkušenosti, ale já to takhle dělala u všech psů. Z dítěte odpadávaly piškotky...samo nesmělo dát pejskovi z ruky, ale hodit a psy jsem učila, že mají sedět a čekat....mám to naučený psy i teď, když jsme doma samý dospělci...beru pamlsek a psi automaticky usedají a čekají....žádné skákání a chňapání a podobně.
Taky učím hned od mala, že pamlsek se bere OPATRNĚ a ne, že mi s piškotem pes urafne prst.
Pokud bych měla psa, co se to není schopný naučit, tak bych neriskovala podávání pamlsku dítětem.

Prostě myslím, že pes se u jídla nemá bu.zerovat nějakým hrabáním v misce, nebudu si na něm dokazovat, že jsem alfa a podobný nesmysly, ale zároveň je naučen, že se o jídlo nemusí hrdlit, protože lidská ruka do misky přidává.

Jako matka,, co měla vždycky u malých dětí velký psy, nepotřebuju, aby si pes bránil misku, když náhodou projde někdo okolo.

A stejně tak to učím psy....už štěně se u mě učí, že do misky psího spolubydly se neleze, že má misku svojí a pokud nutně musí jít zkontrolovat, jestli kolega něco nenechal, tak ale až dotyčný dojí a od misky odejde.

Chci ještě říct, že co se týče soužití pes a dítě, tak je to hlavně o tom, že svýho psa znám, takže dle toho socializuju a vychovávám dítě.
Třeba malinkému děcku ani nedovolím, aby psa samo hladilo, protože se to může zvrtnout v bacání a nebo tahání za ucho, za chlupy, prostě dítě z toho nemá rozum. Takže já jsem ta kdo říká "uděláme pejskovi malá" a vezmu jeho ručičku a při hlazení jí vedu.
Je na mě, abych dítě postupně naučila, že pejsek má mít klid na jídlo, že když pejsek spinká, tak za ním nelozíme a necháme ho hajat, že nemá brát psu hračku a nebo kostičku a tak dále a tak dále.

Ale zase je pravda, že radím ze svojí dlouholeté zkušenosti s mými psy a mými dětmi a že to tak nemusí fungovat všude stejně.

3.7.2021 21:02

no tak zabil, no.

rtw zabije čivavu raz dva a to v pohodě i omylem, prostě ten velikostní nepoměr je příliš velký. to, že čivava je po smrti není chyba toho psa, ale prostě vaše.

3.7.2021 22:02

XXX.XXX.76.0

no tak zabil, no.

rtw zabije čivavu raz dva a to v pohodě i omylem, prostě ten velikostní nepoměr je příliš velký. to, že čivava je po smrti není chyba toho psa, ale prostě vaše.

Vy jste asi nečetla pořádně komentáře. Já jsem nikde nic na psa nesvadela. Právě na opak sem napsala že vím že ho zabít nechtěla. Taky jsem psala, že to byla moje chyba. Spíš mě zajímala otázka zda se teď změní chování psa k nám a k dětem. Rodina má strach z toho že když zabila jednou může něco udělat například malému. Já tomu nevěřím pes se nijak nezměnil netutočí je pořád stejná. Jelikož se mi tohle stalo poprvé nemám zkušenost s tím zda se pes změní, proto jsem se chtěla zeptatjestli s tím nemá někdo zkušenost. O tohle mi šlo celou dobu. Vím že to je má chyba.

3.7.2021 22:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.32.87

Vy jste asi nečetla pořádně komentáře. Já jsem nikde nic na psa nesvadela. Právě na opak sem napsala že vím že ho zabít nechtěla. Taky jsem psala, že to byla moje chyba. Spíš mě zajímala otázka zda se teď změní chování psa k nám a k dětem. Rodina má strach z toho že když zabila jednou může něco udělat například malému. Já tomu nevěřím pes se nijak nezměnil netutočí je pořád stejná. Jelikož se mi tohle stalo poprvé nemám zkušenost s tím zda se pes změní, proto jsem se chtěla zeptatjestli s tím nemá někdo zkušenost. O tohle mi šlo celou dobu. Vím že to je má chyba.

Tady byl největší průšvih v tom váhovém nepoměru - štěňě velkého plemene by jen upozornila, že jí nemá lézt do misky, ale tělesná schránka štěněte čivavy na tohle není stavěná.

3.7.2021 22:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A proč by se mělo změnit chování psa k vám a k dětem?

Když to, co se stalo, byla prostě "nehoda", za kterou pes nemůže? To přeci nebylo tak, že by to byla krvelačná bestie, ve které by teď něco propuklo a změnilo by se její chování ke všem . Navíc u psa je dost rozdíl jestli vyjede po jiném psovi nebo po člověku...

Jediné čeho bych se bála je to, že vzhledem k tomu, že máte pochybnosti, tak se můžete začít chovat jinak vy, budete nervózní, úzkostlivější, budete se bát a třeba i neúmyslně začnete ke psovi přistupovat jinak než dřív.. Pes to vycítí a pak se taky může chovat jinak...

Myslím, že v takových případech, kdy se lidi začnou bát se stane to, že začnou psa od dítěte odstrkovat, a to bych právě řekla že je to nejhorší a že to vede k dalším problémům, a i ke změnách chování psa vůči dítěti, protože může začít žárlit...

3.7.2021 22:35

XXX.XXX.76.0

No takhle já strach z ní nemám nemám strach ani z jejího chování. Ale rodina vykládá že když pes ucítil krev teplou tak, že teď bude chtít dal zabíjet. Vím že ho zabít nechtěla. Chtěla ho upozornit, že tohle ne, ale bohužel její zkus byl smrtelný. Když sem dotaz psala byla sem ještě v šoku. Dnes už se na to dívám jinak. I když mi je čivavacka moc líto :( a vyčítá si svou chybu.

3.7.2021 22:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.32.87

No takhle já strach z ní nemám nemám strach ani z jejího chování. Ale rodina vykládá že když pes ucítil krev teplou tak, že teď bude chtít dal zabíjet. Vím že ho zabít nechtěla. Chtěla ho upozornit, že tohle ne, ale bohužel její zkus byl smrtelný. Když sem dotaz psala byla sem ještě v šoku. Dnes už se na to dívám jinak. I když mi je čivavacka moc líto :( a vyčítá si svou chybu.

Podle téhle "rodinné teorie" by se musel stát vlkodlak z každého loveckého psa... 🙄

3.7.2021 22:54

No...já osobně bych si změnou chování psa nebyla tak jistá....a teď nemám na mysli, že když pe zabil štěně čivavy a věřím tomu, že to bylo opravdu zapříčiněné spíš tím obrovským velikostním rozdílem
(když mi dal před lety kamarád na chvíli podržet svoje čivaví mimino, tak jsem to stvořeníčko držela v dlani a celou dobu jsem si říklala...bože ať mu omylem třeba nezlomím nohu)
než že je to agresivní magor, co hrdlí vše živé na počkání. Třeba moje kamarádka zavírala svého obrovského rotvíka do kotce pokaždé, když přišla její známá se svým štěnětem....rasličkou, protože ten hodný troubík naopak byl z malé slečny tak nadšen, že by jí opravdu mohl ve své horlivosti a neobrabanosti ublížit...protože Alfík je prostě takový sice hodný, ale slon v porcelánu.

Osobně bych se bála celkové nálady doma....on pes sice nemluví, ale zato spoustu věcí vycítí a vycítí i že je kolem něj prostředí nervóznější, že ho víc sledují, že je chování k němu od některých členů rodiny možná odmítavější...a on nebude vědět proč, ale třeba může začít být víc ve střehu, protže on NEVÍ, proč se to tak změnilo a může začít i třeba reagovat trochu jinak, než na co jste byli zvyklí.

Takže dle mého je jediná cesta prostě zapomenout.....co se stalo, nemůže se odestát. Je to sice velmi smutná zkušenost, ale i o takových zkušenostech je prostě život.
Takže za mě, aby se pes "nezměnil" je taky hodně na vás, všech členech domácnosti, jestli se nezměníte vy.

4.7.2021 07:37
juhaj

XXX.XXX.164.121

Řekněte rodině že i ta civava může okusit krev, kdyz chyti třeba myš. Tuhle pověru vyvracela literatura o psech uz v době, kdyz jsem byla dítě. A to je nějaka doba!🤫. Traduje se to stejně jako že kříženec je zdravější a chytřejší, syr kazi psům čich atd. A stale se to traduje, dokpnce i mezi pejskaři, ackoli si treba tohle kazdy může ověřit na svem psu, jaky je to nesmysl.

4.7.2021 07:46

Můj předchozí pes zakousl veverku ( bohužel), přizabil kočku ( bohužel ) a ne náhodou, ale zcela úmyslně. Žádnému člověku vědomě neublížil. Přestože nebyl na děti zvyklý, nikdy neublížil vnučce, když k nám začla jezdit. A to ji ode mne odstrkoval
(tedy snažil se-žárlivec).
Nejtěžší bude, vysvětlit to ostatním členům rodiny, aby psa nezavrhovali, to by ho opravdu mohlo poznamenat. Jak psaly přede mnou - pes přesně vycítí náladu vaši i těch ostatních.

4.7.2021 11:28
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Můj pes by zabil zajíce, kdyby ho dohnal, zabije ptáka, pokud mu nějak omylem vlítne do cesty. Zabije a půl zajíce klidně rovnou sežere. Ale dneska mi ukazoval zamotanou kosici v síti na jahodách protože ví, že ty chodí panička vymotávat. Nelítá, není to lov, tak nic. Možná ani toho zajíce by nezabil, kdyby dřepěl a neběžel před ním. Zabil ho vždycky jen, když ho nahnal na plot. Taky bažanta vlastně. Pokud zadavatelko ale necháte dítě stejně jako tu čívu lézt psu do misky, je pravda, že to taky nemusí dobře dopadnout. A zase to bude jen vaše vina, jen v případě děcka víc bolestivá. Jak už radily holky - dítě víc zapojit do ,,krmení" a bedlivě hlídat, níkdy se psem o samotě, stačí vteřina, nevšimnutí si varovných signálů psa.

4.7.2021 15:49

Tak rodině vysvětlete, že je to pes a ne upír.

4.7.2021 16:52

Tak rodině vysvětlete, že je to pes a ne upír.

Každé správné dítě má upíra v bytě

Takže upír je asi v poho

Přidejte reakci

Přidat smajlík