Zdravím Vás a prosím o radu či nasměrování
Máme dva psi, samce (9 a 3 roky), vždy byli nekonfliktní, kamarádi.
Můj táta měl v dubnu infarkt (on byl jejich páníček) a od té doby je v nemocnici. A nějakou dobu si tam ještě pobude. Aktuálně to vypadá minimálně na rok, ale situace se pořád mění.
Od té doby jsou psi na baráku pouze s mamkou. Dokud jsou tu sami, tak bez problémů. Vždy když přijedeme na návštěvu já či sestra, tak se porvou. Vždy útočí mladší (a 2x tak větší), starší je hned na zádech, kňůčí a chce utéct, ale ten mladší ho nepustí, přestože je Sam (starší) celý pokousaný. Nikdy se neperou o nic, není nikde hračka ani jídlo. Dneska to bylo protože se Sam zvedl a šel do stínu. Eda (mladší) zaútočil bez zavrčení. Šel po krku. Museli jsme odtáhnout, když ho pustíme, jde po něm hned znova.
Teď jsou odděleně, ale nevíme jak dál.
Prosím o radu jak situaci řešit. Mamka není typ co umí vychovávat :/ takže mám trochu obavu a nevím, jak se k tomu postavit.
iv.koc
napsal(a):
Zdravím Vás a prosím o radu či nasměrování
Máme dva psi, samce (9 a 3 roky), vždy byli nekonfliktní, kamarádi.
Můj táta měl v dubnu infarkt (on byl jejich páníček) a od té doby je v nemocnici. A nějakou dobu si tam ještě pobude. Aktuálně to vypadá minimálně na rok, ale situace se pořád mění.
Od té doby jsou psi na baráku pouze s mamkou. Dokud jsou tu sami, tak bez problémů. Vždy když přijedeme na návštěvu já či sestra, tak se porvou. Vždy útočí mladší (a 2x tak větší), starší je hned na zádech, kňůčí a chce utéct, ale ten mladší ho nepustí, přestože je Sam (starší) celý pokousaný. Nikdy se neperou o nic, není nikde hračka ani jídlo. Dneska to bylo protože se Sam zvedl a šel do stínu. Eda (mladší) zaútočil bez zavrčení. Šel po krku. Museli jsme odtáhnout, když ho pustíme, jde po něm hned znova.
Teď jsou odděleně, ale nevíme jak dál.
Prosím o radu jak situaci řešit. Mamka není typ co umí vychovávat :/ takže mám trochu obavu a nevím, jak se k tomu postavit.
Bohužel budete muset psy držet odděleně - v této situaci jiné řešení není.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Od té doby jsou psi na baráku pouze s mamkou. Dokud jsou tu sami, tak bez problémů. Vždy když přijedeme na návštěvu já či sestra, tak se porvou."
to nejjednodušší bude je před příjezdem a po dobu návštěvy oddělit (pokud to chápu dobře a jen s maminkou jsou v pohodě)
to složitější řešení je neoddělovat, ale mít pod stálou kontrolou a povelem - ty budeš tam, ty tam, ty budeš dělat to a tak a ty zas tohle.....neboli s nimi pracovat a pracovat - což by šlo, pokud by tam někdo se psy schopný pracovat byl
ale jelikož není, platí varianta č.1
napsal(a):
"Od té doby jsou psi na baráku pouze s mamkou. Dokud jsou tu sami, tak bez problémů. Vždy když přijedeme na návštěvu já či sestra, tak se porvou."
to nejjednodušší bude je před příjezdem a po dobu návštěvy oddělit (pokud to chápu dobře a jen s maminkou jsou v pohodě)
to složitější řešení je neoddělovat, ale mít pod stálou kontrolou a povelem - ty budeš tam, ty tam, ty budeš dělat to a tak a ty zas tohle.....neboli s nimi pracovat a pracovat - což by šlo, pokud by tam někdo se psy schopný pracovat byl
ale jelikož není, platí varianta č.1
Ono je to oddělení bohužel trochu komplikované. Jeden pes je tím vždy v nevýhodě.
Může být zavřený na malé zahradě, ale tím pádem vůbec není v kontaktu s námi, altán veškeré posezení je jinde. Případně je ještě možné zavřít do baráku (kam ale běžně nesmí).
Je lepší aby to bylo stabilní nebo je třeba točit?
Návštěvy jsou vždy na celý víkend, takže to bohužel není otázka pár hodin.
iv.koc
napsal(a):
Ono je to oddělení bohužel trochu komplikované. Jeden pes je tím vždy v nevýhodě.
Může být zavřený na malé zahradě, ale tím pádem vůbec není v kontaktu s námi, altán veškeré posezení je jinde. Případně je ještě možné zavřít do baráku (kam ale běžně nesmí).
Je lepší aby to bylo stabilní nebo je třeba točit?
Návštěvy jsou vždy na celý víkend, takže to bohužel není otázka pár hodin.
Tak je střídejte.

a kotec/kotce by byl problém?
za prvé tohle není na pár dnů, ale nadlouho
za druhé - absence aktivní práce + oddělování v řádu dnů (celý víkend) může vést ke zhoršení vztahu psů a to až tak, že budou muset být odděleni nastálo
Písete, že mladší pes je mnohem větší a tříletý. Nepíšete konkrétní plemeno, nebo velikost psů. Tak tedy obecně. Velcí psi dospívají mnohem déle než mali. Klidně okolo tretího roku. Takže druhy pes dospěl, doteď šéfoval malý, velký se rozhodl přebrat veleni a při každé příležitosti to malemu bude dokazovat. Spoustěč agrese klidně může být příjezd další osoby, stěkáni za plotem, apod. Pokud to pes řeší takto, neni moc neděje, že bude změna k lepšímu. A ano, malý se bude schovavat, uhybat a jednou to nestihne a bude jen jeden pes. Znám ze života a příkladů se teto diskuzi je take pár. A mít pod dohledem nepomůže, stále nad nimi stát nebudete. Je to blbá situace, nezávidím, ale důsledně oddělení alespoň pokud budou sami je jediné řešení. Nebo dát jednoho pryč.

"Pokud to pes řeší takto, neni moc neděje, že bude změna k lepšímu"
opět musím - ale houby, měla jsem to stejné, stejný věkový odstup, agresor mladší a větší a pastevec cholerický a šlo to a vyšlo to. Jenže to znamená se psy, a zejména agresorem, aktivně pracovat. V podstatě furt. A v žádném případě to neznamená číhat a řešit až konflikty.
napsal(a):
"Pokud to pes řeší takto, neni moc neděje, že bude změna k lepšímu"
opět musím - ale houby, měla jsem to stejné, stejný věkový odstup, agresor mladší a větší a pastevec cholerický a šlo to a vyšlo to. Jenže to znamená se psy, a zejména agresorem, aktivně pracovat. V podstatě furt. A v žádném případě to neznamená číhat a řešit až konflikty.
No jo, ale to jste Vy, pán píše, že maminka psy vychovávat neumí a tohle je situace pro člověka znalého a s velkou zkušeností.

No vzhledem k tomu, že nikdo neví, kdy se páneček vrátí, nikdo neví, jak na tom bude až se vrátí a ty víkendové návštěvy jsou pravidelné a nemám pocit, že by někdo začal na tom se psy makat, že by někdo věděl jak na to a taky každému není zhůry dáno, tak si prostě místo posezeníčka a kafíčka a povídáníčka udělejte brigošku, obětujte část zahrady a postavte psů dva prostorné kotce s pohodlnými boudami.
Přes týden můžou být kluci spolu, když jsou jenom s maminkou v pohodě. No a o víkend, ještě před vaším příjezdem šup s nima do kotce.
Samozřejmě nejdřív na kotce naučit.
No a třeba 2x denně psy vzít a udělat s nima pořádnou prochajdu. Raději vyvádět jednoho po druhém.
Vy uděláte něco pro své zdraví neboť pohyb na čerstvém vzduchu určitě zdraví je a pesani si přečtou psí noviny, dostanou se ven, utahají se...no a přes den to v těch kotcích vydrží.

juhaj
napsal(a):
No jo, ale to jste Vy, pán píše, že maminka psy vychovávat neumí a tohle je situace pro člověka znalého a s velkou zkušeností.
však já reagovala na ten výrok obecně
v tomto konkrétním případě reaguji jak reaguji viz výše