Fena po operaci hodně pije/čůrá

Kříženec
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Xhonza

23.7.2021 04:57
Xhonza

XXX.XXX.71.29

Dobry den, mam tri dny po operaci 10mesicni fenu (kastrace kvuli zanetu delohy).
Zacala mi curat doma, coz bych asi chapal kratkodobe, ale ona hodne pije a cura cca kazdych 1.5-2 hodiny.
Pred operaci uplne normalni, chodili jsme ven cca 4x denne. Nezda se mi, ze jen neudrzi moč, spis je toho hodne.
Nevite, jestli je to bezny stav, nebo mam volat veterinare?
Dekuji za pomoc.

Linda000

23.7.2021 07:55
Linda000

XXX.XXX.168.149

Dobrý den,
určitě bych se poradila s veterinářem. Je lepší se poradit s odborníkem, než zanedbat vážný zdravotní problém. Může to být jen banalita, ale třeba i něco vážného. Cokoliv se mi na pejskovi nebo kočičce nezdá, tak se snažím řešit včas s odborníkem, jelikož to, že se zvíře chová jinak, než jsme zvyklý, nebývá samo sebou.

Držím Vám palce, ať to není nic vážného.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2021 16:31

Xhonza napsal(a):
Dobry den, mam tri dny po operaci 10mesicni fenu (kastrace kvuli zanetu delohy).
Zacala mi curat doma, coz bych asi chapal kratkodobe, ale ona hodne pije a cura cca kazdych 1.5-2 hodiny.
Pred operaci uplne normalni, chodili jsme ven cca 4x denne. Nezda se mi, ze jen neudrzi moč, spis je toho hodne.
Nevite, jestli je to bezny stav, nebo mam volat veterinare?
Dekuji za pomoc.

Ne, není to běžný stav.

Xhonza

23.7.2021 22:13
Xhonza

XXX.XXX.71.29

Dekuji moc. Byli jsme u vet, rozbory krve a moci a jen zvysena mocovina v krvi, jinak vse OK. Cim to je se nevi, pry asi tim, ze krmim barfem. Zvysene piti mozna psychicky. Pristi tyden kontrola, tak uvidime. Kazdopadne moc dekuji za reakce.

24.7.2021 08:24

Xhonza napsal(a):
Dekuji moc. Byli jsme u vet, rozbory krve a moci a jen zvysena mocovina v krvi, jinak vse OK. Cim to je se nevi, pry asi tim, ze krmim barfem. Zvysene piti mozna psychicky. Pristi tyden kontrola, tak uvidime. Kazdopadne moc dekuji za reakce.

Hodně pije a čurá, protože barfujete? To se zase nezdá mně. Zvýšená močovina v krvi...Jak moc? A stejně - fena 10 měsíců a už kastrace po zánětu dělohy? Celé mi to připadá zvláštní.

siette

24.7.2021 12:08
siette

XXX.XXX.62.170

Xhonza napsal(a):

Já bych brala fenu a jela s ní jinam, ideálně na kliniku. Na klinice jsou spíš zvyklí řešit problémy tohohle charakteru, případně to, že jiný vet něco zmrší. Odpověď "asi barf a stres" by mě opravdu neuspokojila. Psychika je poslední dobou čím dál častější zaklínadlo veterinářů i lidských lékařů. A teda mé zkušenosti jsou takové, že "z ničeho nic" se psychika opravdu nesype, a to ani po zákrocích, pokud neproběhlo nějaké trauma. Držím palce ať to dobře dopadne

24.7.2021 20:15
marushka

XXX.XXX.11.116

Jestli měla zánět dělohy, klidně to mohlo zatížit ledviny.. Zvýšená močovina by tomu odpovídala.. určitě bych to nebrala na lehkou váhu a poradila se s kvalitním veterinářem.

xhonza

24.7.2021 20:16
xhonza

XXX.XXX.112.67

Dekuji za vase nazory, opravdu.
Ad zanet delohy: opravdu ho mela, po prvnim harani. Je to vorisek, 13,5 kg. Nejdriv ji nasadili atb na tyden, ale vsichni doktori rikali, ze to nejspis nepomuze (byli jsme na klinice, jak jsme chodili v ruzny casy, tak celkem u ctyrech ruznych doktoru, maji jich tam hodne). Vsichni mi doporucovali kastraci. Po operaci mi doktorka rikala, ze to nemela kriticky, ale pry to tam evidentne bylo dlouho a ta deloha nebyla v dobrym stavu, ze by se to stopro vratilo.
No a to piti zacalo po operaci a trva porad (4 dny). Vypije cca 1,5 litru vody, do toho sni necelych pul kila masa, kde je taky dost vody. Mocovinu ma 24, ma byt 10 nejakych jednotek. Pry ale psi na barfu maji i o hodne vic. Vse ostatni v krvi i moci v norme, ledviny funguji normalne. Sono bricha normalni, rana se honi krasne. Jeste jsem nenapsal, ze bere atb, ale ty brala uz minuly tyden a v poradku.
V pondeli mame prijit na kontrolu…

24.7.2021 20:33

xhonza napsal(a):
Ad zanet delohy: opravdu ho mela, po prvnim harani. Je to vorisek, 13,5 kg. Nejdriv ji nasadili atb na tyden, ale vsichni doktori rikali, ze to nejspis nepomuze (byli jsme na klinice, jak jsme chodili v ruzny casy, tak celkem u ctyrech ruznych doktoru, maji jich tam hodne). Vsichni mi doporucovali kastraci. Po operaci mi doktorka rikala, ze to nemela kriticky, ale pry to tam evidentne bylo dlouho a ta deloha nebyla v dobrym stavu, ze by se to stopro vratilo.
No a to piti zacalo po operaci a trva porad (4 dny). Vypije cca 1,5 litru vody, do toho sni necelych pul kila masa, kde je taky dost vody. Mocovinu ma 24, ma byt 10 nejakych jednotek. Pry ale psi na barfu maji i o hodne vic. Vse ostatni v krvi i moci v norme, ledviny funguji normalne. Sono bricha normalni, rana se honi krasne. Jeste jsem nenapsal, ze bere atb, ale ty brala uz minuly tyden a v poradku.

To je to, co by mi na klinikách nevyhovovalo (stejně jako u lidí), že pacienta pokaždé vidí někdo jiný. A pro jistotu, možná došlo ke zmatení pojmů - proběhla kastrace (odstranění vaječníků) nebo odstranění jenom dělohy nebo obojí?

24.7.2021 20:35
janaa

XXX.XXX.38.22

To, že mají psi na barfu zvýšenou močovinu v krvi je totální nesmysl

24.7.2021 20:37

janaa napsal(a):

Mně se to taky nezdá, ale nemám praktické zkušenosti.

xhonza

24.7.2021 21:13
xhonza

XXX.XXX.17.70

Neptal jsem se na detaily, ale pochopil jsem, ze delohu odstranili a na fakture bylo myslim napsano ovariohysterektomie, tak asi i vajecniky.
Ten barf a mocovina - puvodne ji chteli dat kapacku, a ja jsem pani doktorce rikal, ze prvni dva dny po operaci jedla vnitrnosti (prvni den jako konzervu, druhy den pak mela kureci srdicka), tak na to reagovala takhle.
Nedelali rozbor krve pred operaci, tak to neni s cim porovnat. Jinak ale fena vypada v pohode, pospava, ale venku uz by behala, cmucha, domu se ji nechce. Akorat cura jako chlap po peti pivech…
Bal jsem se prave o ty ledviny, ale merili i nejaky ionty v moci a jejich pomery a vse v poradku, zahustovani moci take. Pred operaci mela hematologii v poradku, infekce nebyla mimo delohu. Tak nevim 🤷‍♂️

24.7.2021 21:22

xhonza napsal(a):
Neptal jsem se na detaily, ale pochopil jsem, ze delohu odstranili a na fakture bylo myslim napsano ovariohysterektomie, tak asi i vajecniky.
Ten barf a mocovina - puvodne ji chteli dat kapacku, a ja jsem pani doktorce rikal, ze prvni dva dny po operaci jedla vnitrnosti (prvni den jako konzervu, druhy den pak mela kureci srdicka), tak na to reagovala takhle.
Nedelali rozbor krve pred operaci, tak to neni s cim porovnat. Jinak ale fena vypada v pohode, pospava, ale venku uz by behala, cmucha, domu se ji nechce. Akorat cura jako chlap po peti pivech…
Bal jsem se prave o ty ledviny, ale merili i nejaky ionty v moci a jejich pomery a vse v poradku, zahustovani moci take. Pred operaci mela hematologii v poradku, infekce nebyla mimo delohu. Tak nevim 🤷‍♂️

Ovariohysterektomie - vzali obojí. U 10 měsíční feny dost tristní. Na takovou kliniku bych už nešla. A píšete, že nedělali rozbor krve před operací a současně , že hematologie před operací byla v pořádku - to si odporuje. A zvýšená močovina v krvi, protože 2 dny jedla vnitřnosti jako konzervu a kuřecí srdíčka? Asi pomalu chápu.

24.7.2021 21:23
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

janaa napsal(a):

Není. Bodlinka sem psala, že je to pravda. Že ty hodnoty jsou v přístroji kalibrované podle psů na granulích. Pak tam přijde pes na BARFu a hodnota je přes a vet se hroutí. Taky jsme to zažili.

24.7.2021 21:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ovariohysterektomie - vzali obojí. U 10 měsíční feny dost tristní. Na takovou kliniku bych už nešla. A píšete, že nedělali rozbor krve před operací a současně , že hematologie před operací byla v pořádku - to si odporuje. A zvýšená močovina v krvi, protože 2 dny jedla vnitřnosti jako konzervu a kuřecí srdíčka? Asi pomalu chápu.

Věřte, že je to OK. Léta jsem tu bojovala s fenou(všichni spousedé kolem) co byla kastrovaná způsobem: jen dělohu. Katastrofa Fena se chovala jak smyslů zbavená háravka, prostě v hlavě hárala, rvala všem kolem ploty, sousedům, aby se dostala přes jejich pozemky ven, náš, aby se dostala k mým psům. Přišla s 5 nápadníkama, v zahradě to bylo jak v nevěstinci Pak to spadlo do stavu...hárám imrvére. No asi po 6 letech to konečně ustalo. Nebo proto, že už byla stará.

24.7.2021 21:47
janaa

XXX.XXX.38.22

lesnížínka napsal(a):
Není. Bodlinka sem psala, že je to pravda. Že ty hodnoty jsou v přístroji kalibrované podle psů na granulích. Pak tam přijde pes na BARFu a hodnota je přes a vet se hroutí. Taky jsme to zažili.

No,za dvacet let nikdo z mých psů,ani ze psů mých známých, zvýšenou močovinu nikdy neměl,mladí,staří, a všichni na mase. Močovina je tuším v normě do 8,5, že pes žere maso a má 24 jen kvůli tomu je prostě nesmysl (pokud teda je krmen správně)

Xhonza

24.7.2021 22:38
Xhonza

XXX.XXX.24.49

No tu hematologii pred operaci delali takove ty CRP, srazlivost krve a podobne, mocovinu ne. Mozna to spatne pojmenovavam :-)
A krmeni: ona ji v podstate jen maso, nic jineho nechce. Granule vubec, prilohy jen minimalne (dve tri sousta), ovoce vubec, zeleninu sem tam kousek varene, ale vetsinou taky ne. Masa sni kazdy den 2x 200-250 gramu a stridam to hodne, nesnese neco vic nez dvakrat po sobe. Vsemozne veprove, kureci srdce/jatra/zaludky/krky/kridla, vsemozne hovezi, pstruha/lososa, sem tam vajicko, trochu jogurtu/tvarohu. Vse syrove a nakupuju normalne v obchode pro lidi. Je mlsna, jen tak neco ji nejede. Stavbu tela ma normalni (ani tlusta, ani podvyzivena) a uz neroste, ale hodne se hybe. Je mozne, ze

24.7.2021 23:03

Močovina v krvi je aktuální stav, zvlášť u psů na mase. O ničem to nevypovídá. Kreatinin je finále, včasné je SDMA, ale to asi nebude tak rychlý proces.

25.7.2021 06:39
marushka

XXX.XXX.11.116

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

A jak jinak ji měli vykastrovat? Vždyť tohle je úplně normální způsob kastrace. Dobrý.. kdyby neměla zánět dělohy, tak bych v 10 měsících nekastrovala, ale když už k tomu muselo dojít, tak komplet..

Jinak zadavatel říká že asi dělali hematologii ale ne biochemii.

Pro zadavatele: chtějte v pondělí udělat znovu kompletní biochemii a bylo by fajn zkontrolovat SDMA. Prostě 1,5 litru u 13 kg zvířete na mase není normální..

Xhonza

25.7.2021 06:57
Xhonza

XXX.XXX.59.252

Moc dekuju za pomoc!

25.7.2021 08:13

marushka napsal(a):
A jak jinak ji měli vykastrovat? Vždyť tohle je úplně normální způsob kastrace. Dobrý.. kdyby neměla zánět dělohy, tak bych v 10 měsících nekastrovala, ale když už k tomu muselo dojít, tak komplet..

Jinak zadavatel říká že asi dělali hematologii ale ne biochemii.

Pro zadavatele: chtějte v pondělí udělat znovu kompletní biochemii a bylo by fajn zkontrolovat SDMA. Prostě 1,5 litru u 13 kg zvířete na mase není normální..

Mně to odstranění vaječníků přijde prostě brzy.

25.7.2021 10:57
fikovnice

XXX.XXX.139.21

xhonza napsal(a):

Kolik má kreatinin...pokud to nepíšete někde jinde...? Nečetla jsem to celé...

Xhonza

25.7.2021 11:58
Xhonza

XXX.XXX.16.159

To bohuzel nevim, pamatuju si jen tu mocovinu 24. Ale vse ostatni rikali ze je v norme. Zkusim se zeptat zitra

25.7.2021 14:19

Xhonza napsal(a):
To bohuzel nevim, pamatuju si jen tu mocovinu 24. Ale vse ostatni rikali ze je v norme. Zkusim se zeptat zitra

Ještě lepší než zeptání je požádat o výsledky (vytištěné nebo na mail), když už se pes vyšetřoval. Pak máte data a můžete se s nimi zeptat kdekoliv jinde nebo si je prostě jen uložit, aby se vědělo, jak na tom pes byl tehdy a tehdy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík