Justydobra_

XXX.XXX.234.34
Dobrý den, vůbec nevím co je toto za housenku. Našla jsem jí na listech borůvky, vzala jsem si jí domů a dala jsem ji tam listy borůvek a žere to. Všude na internetu jsem ji hledala a nikde nic🤷♀️
Uživatel s deaktivovaným účtem

Justydobra_
napsal(a):
Dobrý den, vůbec nevím co je toto za housenku. Našla jsem jí na listech borůvky, vzala jsem si jí domů a dala jsem ji tam listy borůvek a žere to. Všude na internetu jsem ji hledala a nikde nic🤷♀️
Bylo by lepší dát na bezobratlé.

No s housenkama jsem skončila...jednou jsem pomazlila chlupatou housenku, spíš já se pomazlila s ní, zkusila jsem, jak je chlupaťoučká a opatlala jsem si jí o pusu, do večara jsem chodila jako havajský domovník s nateklou hubou. Pysky jako okraje od vany.

Justydobra_
napsal(a):
....vraťte ji zpět na místo odkud jste ji přinesla.....

napsal(a):
No s housenkama jsem skončila...jednou jsem pomazlila chlupatou housenku, spíš já se pomazlila s ní, zkusila jsem, jak je chlupaťoučká a opatlala jsem si jí o pusu, do večara jsem chodila jako havajský domovník s nateklou hubou. Pysky jako okraje od vany.
Jo jo, ptáci vědí, proč se chlupatým housenkám vyhýbat. Homo sapiens očividně ne Kolik vám tenkrát bylo?

napsal(a):
..od mala, protože jsem se také se vším zvířecím neustále muchlala, do mně vtloukali, že s chlupatymi housenka nikdy, že mi ty chloupky zůstanou všude zabodnuty a bude malér....no to muselo být tedy....

napsal(a):
Jo jo, ptáci vědí, proč se chlupatým housenkám vyhýbat. Homo sapiens očividně ne Kolik vám tenkrát bylo?
...asi třicet?
Hele prostě momentální nápad, ...vím, že to ptáci nežerou, kvůli chloupkům a mě zajímalo, jak moc je ta housenka hladká a rukama mi to nestačilo...
Minulý rok mě v Bulharsku žahla mrtvá medúza, když jsem si její tělo dávala na hlavu jako klobouk, kdo byl na Slunečném, tak jistě viděl ty obrovské průhledné s modrým okrajem, to prostě neodoláte a v závěru dovolené jsem snědla vosu- píchla mě do jazyka. Nechávala jsem soudružky si odnést kousek salámu a koukala, jak to pěkně kusadly odkrajují, pak jsem jim řekla , to by stačilo, zabalila salámek a ham, no byla tam, někde zespoda či co..... ještě že se celý den podávají drinky s ledem- mochito. Moje interakce s přirodou jsou někdy na pokraji ..
Takže už jen zachraňuju chrousty z Lipna...

napsal(a):
...asi třicet?
Hele prostě momentální nápad, ...vím, že to ptáci nežerou, kvůli chloupkům a mě zajímalo, jak moc je ta housenka hladká a rukama mi to nestačilo...
Minulý rok mě v Bulharsku žahla mrtvá medúza, když jsem si její tělo dávala na hlavu jako klobouk, kdo byl na Slunečném, tak jistě viděl ty obrovské průhledné s modrým okrajem, to prostě neodoláte a v závěru dovolené jsem snědla vosu- píchla mě do jazyka. Nechávala jsem soudružky si odnést kousek salámu a koukala, jak to pěkně kusadly odkrajují, pak jsem jim řekla , to by stačilo, zabalila salámek a ham, no byla tam, někde zespoda či co..... ještě že se celý den podávají drinky s ledem- mochito. Moje interakce s přirodou jsou někdy na pokraji ..
..tak na druhou stranu, jet s vámi člověk na dovolenou, je o zábavu postaráno.....

napsal(a):
...asi třicet?
To jste tedy opravdu přírodní žena, kam se na vás hrabu. Já raději jenom zpovzdálí pozoruji (jako teď sršně ve své komoře). Máte asi dobrou úrazovou pojistku, pokud se na něco takového vztahuje (nevím, jestli medúzy na hlavě jsou pojistnou událostí).
napsal(a):
To jste tedy opravdu přírodní žena, kam se na vás hrabu. Já raději jenom zpovzdálí pozoruji (jako teď sršně ve své komoře). Máte asi dobrou úrazovou pojistku, pokud se na něco takového vztahuje (nevím, jestli medúzy na hlavě jsou pojistnou událostí).
Nééé, na blbost pojistka není Pardon Verun, tomu se nedalo odolat

Takze jsem si zase pohrala s housenkou...k mazleni nedoslo.
Sedim pod.liskou.koukam.koukam a ten divnej list je divnej...jen nevim.kde je konec...a kde ma hlavu.neukazala zadny pohyb.uz je zpatky na lisce.

napsal(a):
Takze jsem si zase pohrala s housenkou...k mazleni nedoslo.
Sedim pod.liskou.koukam.koukam a ten divnej list je divnej...jen nevim.kde je konec...a kde ma hlavu.neukazala zadny pohyb.uz je zpatky na lisce.
Lišaj. :-)

napsal(a):
Lišaj. :-)
Jj.taky me nspadl...

napsal(a):
Jj.taky me nspadl...
Mě taky. Ale nevidím žádný trn. Možná martináč?

napsal(a):
Mě taky. Ale nevidím žádný trn. Možná martináč?
To ale řešíte tu zelenou. A když se vrátíte k zadání?
Mám na květinky takovou šikovnou aplikaci. Vyfotím kytičku a napíše mi, jak se jmenuje.
Není něco podobného i na žoužele?

napsal(a):
Mám na květinky takovou šikovnou aplikaci. Vyfotím kytičku a napíše mi, jak se jmenuje.
Ta ze zadání má antény, takže to bude nějaký (denní) motýl. Takhle řídce je mívají babočky. Ale konkrétní nápad nemám.

napsal(a):
Radila jsem dát na bezobratlé. Tam je odborníků víc.
Justydobra_
napsal(a):
Mě ta housenka připadá divná, taková umělá.....škoda, že výsledek se asi nedozvíme....

libuko
napsal(a):
Mě ta housenka připadá divná, taková umělá.....škoda, že výsledek se asi nedozvíme....
Odetta dala na bezobratlé, tak snad bude naše zvědavost ukojena.

napsal(a):
Odetta dala na bezobratlé, tak snad bude naše zvědavost ukojena.
Jsem zvědavá! Ráda se přiučím něco nového. Tak snad nám to někdo přijde osvětlit. :-)

Zachrana topícího se sarančete...už si siší tykadla.
Edit:Nejde mi to vlozit..

fikovnice
napsal(a):
Ježiš, já vůbec nevím, o čem to píšete...
Reakce na verun z 28.7.

Kometa: tak jsem taky našla sršně, bydlí nám na rybníku v obří dřevěné cívce z kabelu, jeden je na stráži u vchodu-díra po suku(na rozdíl od vos, těch hlídá víc a stači se na ně jen jít podívat a hned bodají, dostala jsem tenkrát tři)...já tu cívku vždycky moc chtěla jako stolek, tak mi jí manžel za flašku rumu sehnal.
Dva roky zpátky mě sršeň bodnul do boku pod ruku, lepanec jako prase, byl to boj jeden na jednoho, lítal okolo lustru a pes na něj mlsně koukal, takže teda se nedá nic dělat, sršeň musím zlikvidovat, plán byl, že mu slepím křídla lakem na vlasy(nic jiného nebylo) a na zemi ho dorazím, akce se povedla, ale stihnul mi to stříknutí oplatit, je zajímavé, jak hned ten hmyz pozná, kdo to byl......šíleně to pálilo celou noc i s přiloženou mraženou zeleninou, tak s těma už si taky nehraju.
napsal(a):
Kometa: tak jsem taky našla sršně, bydlí nám na rybníku v obří dřevěné cívce z kabelu, jeden je na stráži u vchodu-díra po suku(na rozdíl od vos, těch hlídá víc a stači se na ně jen jít podívat a hned bodají, dostala jsem tenkrát tři)...já tu cívku vždycky moc chtěla jako stolek, tak mi jí manžel za flašku rumu sehnal.
Dva roky zpátky mě sršeň bodnul do boku pod ruku, lepanec jako prase, byl to boj jeden na jednoho, lítal okolo lustru a pes na něj mlsně koukal, takže teda se nedá nic dělat, sršeň musím zlikvidovat, plán byl, že mu slepím křídla lakem na vlasy(nic jiného nebylo) a na zemi ho dorazím, akce se povedla, ale stihnul mi to stříknutí oplatit, je zajímavé, jak hned ten hmyz pozná, kdo to byl......šíleně to pálilo celou noc i s přiloženou mraženou zeleninou, tak s těma už si taky nehraju.
A proč jste jen neotevřela okno a nevyhnala ji ven? Nikdy by mě nanapadlo jen tak zvíře zabít, proč? Ona taky zřejmě nebyla úplně nadšená, že k vám vlítla. To už je jak v USA - nechtěně vlezete na něčí pozemek a klidně vás může odprásknout...
Muž šel onehdá obírat maliny a nevšimnul si, že na jednom prutu visí vosí hnízdo. Nahnul se nad něj a dostal žihadlo do břicha Jen se bránili, aby ho nerozšlápnul, bylo(je) 20cm nad zemí. Já jsem pak kolem obírala maliny asi 5x, těsně kolem tedy opatrně a pomalu, když vyletěla vosa hlídačka, protože jsem jim s ním nechtěně třepnula, zůstala jsem stát jak socha, jen jsem říkala: pardon, pardon, vím o vás, jen si to tu oberu a mizím, nevlezu vám do něj...udělala okruh a zase zaletěla, nějak jsme to spolu zvládnuly. Koukala jsem včera, že utěšeně roste, už zvětšilo svou velikost z tenisáku na dvakrát tak velký.

Opakovaná noční návštěva sršně, když ho vyženu (to vyhánění není taky bezpečné) není nic výjimečného. A se zavřenýma oknama v horkých nocích se v paneláku fungovat nedá, noční lov sršně psem (klapání hubou) mě i vzbudil...
Máme divné vosy, jsou štíhlejší a mají nezvykle dlouhé zadní nohy a jsou opravdu agesivní na první dobrou, bydlí v dřevěném obložení buňky.
Na jaře jsme měli u rybníka roj včel, uvažovali jsme, že si ho necháme...dostala jsem už dvě knížky k Vánocům o chovu včel, nevím, co mi tím , chce manžel naznačit , no nenechali, uletěl, ale než vzal kramle, jsem si ho pohladila ...je na to fígl, bylo chladno a už večer a včelky byly trochu v letargii...
Bohužel vosy a sršně v sadu (když tam bydlí) je docela neštěstí, nakoušou kde co...
To vám budu rozporovat, štíhlé vosy, dlouhé nožky, co ,,táhnou" za sebou - jsou vosíci. Velmi mírní tvorové, hnízdí nám asi na třech místech v obložení baráku, jedni dokonce v brance, kudy lozí dírou po klice, která je vyndavací. Když jdu, sundám ze zdi kliku, kouknu do dírky: pozor, pozor vosíci, jdu otevírat, schovat nožky, ať vás neskřípnu klikou...nikdy nikoho takhle nepíchnuli, máme to nacvičené Když jdu mít okno u hnízda, taky na mne vyletí hlídka: hele kluci, to jsem já, já si to jen umyju a mizím, děkuju... My spolunažíváme v míru. Koho musím vraždit jsou mouchy, nemáme síťky a stejně otevřené všechny dveře pořád...kuchyně zesr...fest a když jdu něco dělat, v jednom kuse po mně leze nějaká moucha, což mě přivádí k šílenství. Takže chvíli vydržím, vyhrožuju, pak vemu plácačku a vyšvácám to, že je to, jako bych použila zbraň hromadného ničení - všude leží mrtvé mouchy. Máme blízko stáje, tak je to trochu katastrofa. No a komár v noci...dopadne stejně. Ten je náš máme jezero.

napsal(a):
Tak já ty "svoje" sršně několikrát denně pozoruju a můžu potvrdit, že opravdu nejsou agresívní. A když mi nějaký takový hmyzák (i třeba vosa nebo včela) vletí do bytu, vždycky se podařilo vyhnat zpátky ven bez ztráty kytičky na obou stranách. I když to občas trvalo.

lesnížínka
napsal(a):
To vám budu rozporovat, štíhlé vosy, dlouhé nožky, co ,,táhnou" za sebou - jsou vosíci. Velmi mírní tvorové, hnízdí nám asi na třech místech v obložení baráku, jedni dokonce v brance, kudy lozí dírou po klice, která je vyndavací. Když jdu, sundám ze zdi kliku, kouknu do dírky: pozor, pozor vosíci, jdu otevírat, schovat nožky, ať vás neskřípnu klikou...nikdy nikoho takhle nepíchnuli, máme to nacvičené Když jdu mít okno u hnízda, taky na mne vyletí hlídka: hele kluci, to jsem já, já si to jen umyju a mizím, děkuju... My spolunažíváme v míru. Koho musím vraždit jsou mouchy, nemáme síťky a stejně otevřené všechny dveře pořád...kuchyně zesr...fest a když jdu něco dělat, v jednom kuse po mně leze nějaká moucha, což mě přivádí k šílenství. Takže chvíli vydržím, vyhrožuju, pak vemu plácačku a vyšvácám to, že je to, jako bych použila zbraň hromadného ničení - všude leží mrtvé mouchy. Máme blízko stáje, tak je to trochu katastrofa. No a komár v noci...dopadne stejně. Ten je náš máme jezero.
Jo, jo, moucha, která mi v 5 ráno leze po nose, ve mně taky probouzí ty nejhorší vraždící pudy. Tam moje tolerance k živým tvorům končí.

Na radu bezobratlých vložen dotaz na specializované fórum.
http://www.entoforum.cz/viewtopic.php?f=182&t=11957

napsal(a):
Na radu bezobratlých vložen dotaz na specializované fórum.
http://www.entoforum.cz/viewtopic.php?f=182&t=11957
To je hezké. Šikovné stránky.

Zadavatelčina housenka je prý šípověnka olšová (acronicta alni). 🐛

Skvělé !!! Šípověnka jsem nikdy neslyšela :-)
Sice jí chybí ty žluté proužky, ale ty štětinky jsou nezaměnitelné. Třeba se ještě dobarví.
napsal(a):
Skvělé !!! Šípověnka jsem nikdy neslyšela :-)
Sice jí chybí ty žluté proužky, ale ty štětinky jsou nezaměnitelné. Třeba se ještě dobarví.
Vybarví se, v nižších instarech tento druh napodobuje ptačí exkrementy (jak vidno na fotce). Až v posledním svleku má ten kontrast a pruhy.
Jinak velká zelená housenka je samozřejmě martináč bukový (Aglia tau)

Butterfly
napsal(a):
Vybarví se, v nižších instarech tento druh napodobuje ptačí exkrementy (jak vidno na fotce). Až v posledním svleku má ten kontrast a pruhy.
Jinak velká zelená housenka je samozřejmě martináč bukový (Aglia tau)
Tak jsem si ty šípověnky prohlídla. Takové "obyčejné můry" a tak krásné housenky !
A pěkné jméno.
Teď vidím, jaké mám nezery ve vzdělání. Z motýlů tak babočky. Nejčastějí bývala asi babočka kopřivová, na kopřivištích mého dětství i desítky najednou. Pojmenovli jsme si je "krása nesmírná". A bylo to tak.

napsal(a):
Tak jsem si ty šípověnky prohlídla. Takové "obyčejné můry" a tak krásné housenky !
A pěkné jméno.
Teď vidím, jaké mám nezery ve vzdělání. Z motýlů tak babočky. Nejčastějí bývala asi babočka kopřivová, na kopřivištích mého dětství i desítky najednou. Pojmenovli jsme si je "krása nesmírná". A bylo to tak.
A to mně se líbí i jako dospělci.

Mě se líbil Batolec, byl takovej jako ochočenej , pořád na mě seděl, dávala jsem mu kapky vody, tak je sosákem ochutnával....než jsem se dočetla, že ten motýl sedá hlavně na exkrementy a spocený lidi....motýl prase. (já byla čistá, ani šmouha)
napsal(a):
A pěkné jméno.
Včera jsem nesla lišákovi na kompost krůtí mleté(vetamix, pes to nechce ani omylem prý) a kolem kompostu je kopřiv a kopřiv, nechávala jsem je právě pro motýly a včera už se nalíhly housenky
Verun, batolec je krásný

Tak zkusim video s Batolcem...
Video se zpracovává...

S videama je to na pytel...