Přístup chovatelů k majitelům - požadavky v kupní smlouvě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Cypříšek

27.7.2021 18:37
Cypříšek

XXX.XXX.245.20

Dobrý den,
právě jsme kupovali pejska, musím říct, že nás narazila kupní smlouva a všechny požadavky v ní. Ano, chápu že se chovatel pejskům snaží zajistit, co nejlepší život, ale nepřehánějí to trochu? Ve smlouvě jsme měli striktně daný v jakém věku máme podstoupit jaká vyšetření (není toho málo), že jakýkoliv větší úkon u veterináře musíme s nimi projednat, striktně dané jak často jí máme posílat fotky, jak často je musíme navštěvovat a že mají právo kdykoliv přijít na kontrolu, navíc tam bylo jaké výcvikové pomůcky můžeme používat, dále věk v kterém MUSÍME podstoupit bonitaci, ne dřív, ale ani ne později a přesný pravidla k reprodukci zvířete.
S předkupním právem jsem počítala, ale zde bylo napsáno, že v tomhle případě musíme psa chovateli darovat.
Dále zde byla pasáž, kde bylo popsáno v jakých případech nám může pejska odebrat a v podstatě vyplývá, že kdykoliv, když se jim něco nebude líbit. Také tam bylo, že mají právo na odškodnění v řádech sta tisíců, pokud pes zplodí bez PP vrh, ať už nehodu či cíleně a další takovéto požadavky.
Já konkrétně s nimi nemám prakticky problém, ale je nutné toto dávat do smlouvy? Připadáme si jako bychom pejska měli půjčeného.
Já chápu, že chovatel nikdy neví, kam doopravdy pejska dává a tohle má sloužit jako ochrana, ale co je moc, to je moc, ještě nám nezapomněli párkrát zdůraznit, že smlouvu sepisovali s právníkem, ale aby se třeba zajímali, co už pro pejska máme a ptali se oni nás, to nehnou ani brvou.
Co všechno je vůbec vymahatelné? Má chovatel právo se domáhat těchto požadavků? Neptám se, abych to porušovala, ale prostě bojíme se, že všechno prostě nedodržíme nebo se prostě neshodneme a bude zle.
S chovateli si rozumíme, máme podobný postoj ke zvířatům, jen ta smlouva mě mrzí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.7.2021 18:44

Mnoho smluv jsem neviděla, ale přesto si myslím, že tak, jak to popisujete, se o standardní smlouvu (co do požadavků) nejedná. Pokud se smlouvou nesouzníte a chovatel není ochoten ji upravit k oboustranné spokojenosti, nepodepisujte ji a přehodnoťte výběr chovatele. Jistě bude snazší vybrat si jinou CHS, než případně řešit nepříjemnosti plynoucí z této smlouvy. A být na jedné vlně s chovatelem je taky fajn.

PS U Vašeho popisu jsem si tak říkala, zda by taková smlouva byla vůbec platná - zní nevyváženě, resp. jednostranně výhodně.

27.7.2021 18:51

Pokud je to kupní smlouva a ne útulková osvojovací (tam máte psa podmínečně půjčeného na určitou dobu, až pak je váš), tak jsou ty nesmysly .. nesmysly - nevymahatelné.
Okamžikem, kdy obě strany splnily své povinnosti - oni předali psa a vy peníze - se pes stává majetkem vaším a můžete si s ním dělat, co chcete (v rámci dodržení zákona, ale to neřeší bývalý majitel, nýbrž zákon a pořádek), nemohou vám ho sebrat, ani vymáhat skrz předkupní právo cenu nulovou; koupit jako dar, takto to nefunguje, takže ani tohle nemusíte řešit, předkupní právo je cca "za obvyklou cenu" (takto to není, ale rozhodně to není, že věc prodám darem. Prodat vs dar snad chápe i někdo tak divný, takže to jen zkusili.. otázka je, zda je celá ta smlouva takto postavená vůbec platná.

Co mě ale dost zaráží, že jste se nebavili předem o tom ničem? O podmínkách, co bude ve smlouvě, co se od vás čeká v budoucnu,...?
Prostě jste koupili rohlík a až pak řešíte, co ne/budete plnit, co jste ochotni akceptovat?
Např. já bych tady rozhodně nenakoupila.
Ale Vy jste to podepsali.
Nevymahatelné to je, ale od Vás dosti nefér řešit až pak, oni to třeba mysleli dobře.
Když s něčím nesouhlasím, tak se tam nebavím a jdu dál, ne.

27.7.2021 18:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.105.3

Cypříšek napsal(a):
Dobrý den,
právě jsme kupovali pejska, musím říct, že nás narazila kupní smlouva a všechny požadavky v ní. Ano, chápu že se chovatel pejskům snaží zajistit, co nejlepší život, ale nepřehánějí to trochu? Ve smlouvě jsme měli striktně daný v jakém věku máme podstoupit jaká vyšetření (není toho málo), že jakýkoliv větší úkon u veterináře musíme s nimi projednat, striktně dané jak často jí máme posílat fotky, jak často je musíme navštěvovat a že mají právo kdykoliv přijít na kontrolu, navíc tam bylo jaké výcvikové pomůcky můžeme používat, dále věk v kterém MUSÍME podstoupit bonitaci, ne dřív, ale ani ne později a přesný pravidla k reprodukci zvířete.
S předkupním právem jsem počítala, ale zde bylo napsáno, že v tomhle případě musíme psa chovateli darovat.
Dále zde byla pasáž, kde bylo popsáno v jakých případech nám může pejska odebrat a v podstatě vyplývá, že kdykoliv, když se jim něco nebude líbit. Také tam bylo, že mají právo na odškodnění v řádech sta tisíců, pokud pes zplodí bez PP vrh, ať už nehodu či cíleně a další takovéto požadavky.
Já konkrétně s nimi nemám prakticky problém, ale je nutné toto dávat do smlouvy? Připadáme si jako bychom pejska měli půjčeného.
Já chápu, že chovatel nikdy neví, kam doopravdy pejska dává a tohle má sloužit jako ochrana, ale co je moc, to je moc, ještě nám nezapomněli párkrát zdůraznit, že smlouvu sepisovali s právníkem, ale aby se třeba zajímali, co už pro pejska máme a ptali se oni nás, to nehnou ani brvou.
Co všechno je vůbec vymahatelné? Má chovatel právo se domáhat těchto požadavků? Neptám se, abych to porušovala, ale prostě bojíme se, že všechno prostě nedodržíme nebo se prostě neshodneme a bude zle.
S chovateli si rozumíme, máme podobný postoj ke zvířatům, jen ta smlouva mě mrzí.

Takovou smlouvu bych neodepsala
Jak bylo psáno výše - je jednostranně nevýhodná a úplně z cesty.

Cypříšek

27.7.2021 19:21
Cypříšek

XXX.XXX.245.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud je to kupní smlouva a ne útulková osvojovací (tam máte psa podmínečně půjčeného na určitou dobu, až pak je váš), tak jsou ty nesmysly .. nesmysly - nevymahatelné.
Okamžikem, kdy obě strany splnily své povinnosti - oni předali psa a vy peníze - se pes stává majetkem vaším a můžete si s ním dělat, co chcete (v rámci dodržení zákona, ale to neřeší bývalý majitel, nýbrž zákon a pořádek), nemohou vám ho sebrat, ani vymáhat skrz předkupní právo cenu nulovou; koupit jako dar, takto to nefunguje, takže ani tohle nemusíte řešit, předkupní právo je cca "za obvyklou cenu" (takto to není, ale rozhodně to není, že věc prodám darem. Prodat vs dar snad chápe i někdo tak divný, takže to jen zkusili.. otázka je, zda je celá ta smlouva takto postavená vůbec platná.

Co mě ale dost zaráží, že jste se nebavili předem o tom ničem? O podmínkách, co bude ve smlouvě, co se od vás čeká v budoucnu,...?
Prostě jste koupili rohlík a až pak řešíte, co ne/budete plnit, co jste ochotni akceptovat?
Např. já bych tady rozhodně nenakoupila.
Ale Vy jste to podepsali.
Nevymahatelné to je, ale od Vás dosti nefér řešit až pak, oni to třeba mysleli dobře.
Když s něčím nesouhlasím, tak se tam nebavím a jdu dál, ne.

Ale ano, právě že jsme se o tom bavily, řekla jsem jim body, co se mi nelíbí, ujistili mě, že je to normální úplně běžná smlouva (je to náš první pejsek s PP) a na spoustě bodech se můžeme v průběhu života psa domluvit, kdyby s něčím byl nějaký problém, ale v zápětí mi právě řekli, že to sepsal právník. Chyba je, že jsme se ke smlouvě dostali až po zaplacení docela vysoké nevratné zálohy a rezervační smlouva vypadala úplně normálně. Pejsek je můj splněný sen a já budu podmínky dodržovat (spoustu věcí bych dělala i bez té smlouvy a to co ne nějak přetrpím), jen mi to prostě nedalo, tak se ptám.

27.7.2021 19:29

Cypříšek napsal(a):
Ale ano, právě že jsme se o tom bavily, řekla jsem jim body, co se mi nelíbí, ujistili mě, že je to normální úplně běžná smlouva (je to náš první pejsek s PP) a na spoustě bodech se můžeme v průběhu života psa domluvit, kdyby s něčím byl nějaký problém, ale v zápětí mi právě řekli, že to sepsal právník. Chyba je, že jsme se ke smlouvě dostali až po zaplacení docela vysoké nevratné zálohy a rezervační smlouva vypadala úplně normálně. Pejsek je můj splněný sen a já budu podmínky dodržovat (spoustu věcí bych dělala i bez té smlouvy a to co ne nějak přetrpím), jen mi to prostě nedalo, tak se ptám.

Dodržíte i to, že psa prodáte zdarma? :-) Domlouvat se můžete, ale řádným dodatkem a s ním musí souhlasit obě strany.. no to je jedno, budiž to poučením pro další, když si představím řešit nějaký problém skrz zdraví atp., .. když mají tak super podmínky, mají také sankci pro sebe, že mi vrátí peníze, když bonitací neprojde? :-) 300 tisíc? :-) :-)
Tak přece už jste někdy viděli nějakou kupní smlouvu, takhle určitě nevypadala.
Je to hodně vyčůrané. Nevymahatelné, ale od takových lidí bych si nekoupila ani hrábě.

27.7.2021 20:02
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Jaké plemeno?
Takovou smlouvu bych nepodepsala.

27.7.2021 20:49
marushka

XXX.XXX.11.116

Je to samozřejmě nevymahatelné.. Moje kupní smlouva, co jsem si sama vytvářela, je na stránku a půl.. Cena, způsob úhrady, popis štěněte, čip, případné vady.. Dávám tam tedy i předkupní právo, i když je to složitě vymahatelné.. A to je vše.

To že to sepisoval právník vůbec nereste.. on ten právník na žádost klienta sesmolí cokoliv.. může ho třeba ústně upozornit, že je to nevymahatelné, ale to se vy už nedozvíte..

Nicméně asi bych neměla nějaký zásadní problém takovou smlouvu podepsat.. Když to nebudete dodržovat, tak se nic neděje.. Maximálně nebudete s chovatelem v budoucnu kámoši :-)

27.7.2021 20:53
impact

XXX.XXX.26.185

Pokud je to standardně kupní smlouva, tak jsou tam ty body doslova k smíchu. A pokud Vám to štěně standardně prodali na základě kupní smlouvy, tak psa Vám můžou odebrat pouze kompetentní orgány a na základě jasného porušení zákona (hrubé týrání). Vážně si chovatel nemůže přijet zaklepat na dveře a navalte psa jen proto, že jste šli na bonitaci dřív nebo cokoli jiného.

Jako já chápu snahu chovatelů ochránit svoje odchovy, ale dělat z majitelů totální dementy by úplně nemuseli.

27.7.2021 23:09

Jako vážně jsem se zasmála, opravdu
A trefila jste to, jako by vám ho za slušné peníze půjčili. Jinak to vystihla Impact naprosto přesně. A Inspektor, Marushka a další.

28.7.2021 07:48

No já jen zírám.....mi to ani nepřijde jako kupní smlouva, ale smlouva o zapůjčení pejska a zapůjčení ukončuje chovatel a vy pak pejska vrátíte, bezplatně samozřejmě, za co by vám chovatel platil, když mu vracíte půjčeného psa.

Já taky chápu snahu chovatele o to, aby se štěně mělo dobře, ale teda za mě co je moc, to je moc.

28.7.2021 07:58

Mě by zajímalo, jestli si chovatel opravdu myslí, že ty nadiktované podmínky jsou závazné. Tak naivní (chce se mi napsat jiný slovo) snad být nemůže... nebo?

28.7.2021 08:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.105.3

Hlavně to vypovídá o jeho naprosté neprofesionalitě a absenci zdravého rozumu.

28.7.2021 08:52

No já jen zírám.....mi to ani nepřijde jako kupní smlouva, ale smlouva o zapůjčení pejska a zapůjčení ukončuje chovatel a vy pak pejska vrátíte, bezplatně samozřejmě, za co by vám chovatel platil, když mu vracíte půjčeného psa.

Já taky chápu snahu chovatele o to, aby se štěně mělo dobře, ale teda za mě co je moc, to je moc.

Prdlajs bezplatně, ještě přihodí statisícovou pokutu

Inspektore, řekla bych, že to vypovídá hodně i o kupujícím, který je ochoten to podepsat. Jako vážně je někdo ochotný kývnout na přepadovky?

28.7.2021 08:54

Inspektore, řekla bych, že to vypovídá hodně i o kupujícím, který je ochoten to podepsat. Jako vážně je někdo ochotný kývnout na přepadovky?

Ale jestli dal kupující nevratnou zálohu, o kterou by nepodepsáním smlouvy přišel... ?

28.7.2021 09:03
impact

XXX.XXX.26.185

Hele umím si představit, že ze svojí zkušenosti na to klidně kývnu, kdyby mi o konkrétní štěně vážně šlo. No a pak chovatele pošlu do rici, až něco takovýho zkusí.

28.7.2021 09:04

Ale jestli dal kupující nevratnou zálohu, o kterou by nepodepsáním smlouvy přišel... ?

Tak předně záloha je vratná vždycky.
A pak taky pokud skládám zálohu, tak snad vím, za jakých podmínek. Tedy chci vidět kupní smlouvu.
Asi jako bych měla podepsat smlouvu o budoucí smlouvě kupní, a tu kupní bych nikdy neviděla. To je nesmysl.

28.7.2021 09:04

Nevím, ona záloha (rezervační poplatek v rezerv. smlouvě jako záloha na kupní cenu) jaksi není nevratná, musí mít nějaké "vyúčtování" a tady je to od A do Z nesmysl, nechala bych si to do koruny vrátit.
On se spíše nový majitel psa s nikým neporadil a lekl se. Šťastný to prodejce.

28.7.2021 09:05

impact napsal(a):
Hele umím si představit, že ze svojí zkušenosti na to klidně kývnu, kdyby mi o konkrétní štěně vážně šlo. No a pak chovatele pošlu do rici, až něco takovýho zkusí.

Nebo tak. Ale za to by vás tu prokleli do sedmého pokolení

28.7.2021 09:06
impact

XXX.XXX.26.185

Mě by zajímalo, jestli si chovatel opravdu myslí, že ty nadiktované podmínky jsou závazné. Tak naivní (chce se mi napsat jiný slovo) snad být nemůže... nebo?

Lidi jsou úplně praštění, takže bych si klidně tipla, že tomu sám věří.

OT: Před pár dny jsem viděla na FV diskuzi, kdy šel chlap se psem na volno a pes napadl babě psa na vodítku. Ve rvačce některej pes chlapa kousnul, ten šel k mudr a potřeboval samo od obou psů potvrzení o vzteklině. 2/3 lidí v tom vlákně tvrdili a naprosto věřili tomu, že když byl na vině konfliktu chlap (pes na volno), tak majitelka druhého psa chlapovi nic dokládat nemusí. No tragédie, kolik lidí se tam ohánělo tím, že na to jsou zákony.

28.7.2021 09:07

To máte, dámy, pravdu. Já bych se asi taky lekla, některý věci člověku hned nedojdou. Pak bych se asi s někým poradila a došlo by mi to.

28.7.2021 09:15

To máte, dámy, pravdu. Já bych se asi taky lekla, některý věci člověku hned nedojdou. Pak bych se asi s někým poradila a došlo by mi to.

Ale ono asi nikomu, protože realitky a EU vs naše zákony v tom udělali všici bordel. Naše zákony to prý i zpřísnily. Máme zálohu a rezerv. poplatek a realitky si myslely, že ten poplatek na rozdíl od zálohy nikdy vracet nebudou. A co si z toho vezmeme? Že nevrátíme nikdy nic :D
Musí to být vše jasně popsané - že rez. poplatek je záloha na kupní cenu. Ne záloha. A když mi nevznikla žádná škoda, tak si ty peníze nechat nemohu. Samozřejmě je tam milion detailů, ale pokud v rezer. smlouvě není vše přesně formulováno, tak mě tady ten chovatel nezajímá a vše mi vrátí.. jenže když by šlo právě o to vysněné konkrétní štěně, tak jo no.. hmm, možná bych chovateli poslala nějaký prášek, to přece nemůže vysílat normální člověk.. vytisknu a řadím do kroniky :-)

28.7.2021 09:18

Nevím, ona záloha (rezervační poplatek v rezerv. smlouvě jako záloha na kupní cenu) jaksi není nevratná, musí mít nějaké "vyúčtování" a tady je to od A do Z nesmysl, nechala bych si to do koruny vrátit.
On se spíše nový majitel psa s nikým neporadil a lekl se. Šťastný to prodejce.

Mohou to mít vymyšlené stejně, jako se to dělá u nemovitostí - rezervační poplatek Vám sice vrátí, ale Vy se zavážete - v případě, že odstoupíte - k uhrazení pokuty ve výši rezervačního poplatku… 😬

No, ať tak či onak, toto není seriózní jednání. Od takových lidí bych si štěňátko nekoupila z principu.

28.7.2021 09:20

Se přiznám - jo, je to nefér a nepřistoupila bych na to. Buď bych hledala psa jinde nebo je opatrně nenápadně přesvědčila, že takhle to být nemůže, že to trochu upravíme.. ale úplně takto, že to podepíšu a již plánuji, že na ně kašlu, to mi jaksi nejde.
Mě by ale fakt zajímalo plemeno, to je něco jistě s drahokamy a platinovými ušisky.

28.7.2021 09:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.105.3

Neprokleli

28.7.2021 09:30

Mohou to mít vymyšlené stejně, jako se to dělá u nemovitostí - rezervační poplatek Vám sice vrátí, ale Vy se zavážete - v případě, že odstoupíte - k uhrazení pokuty ve výši rezervačního poplatku… 😬

No, ať tak či onak, toto není seriózní jednání. Od takových lidí bych si štěňátko nekoupila z principu.

Ano, to je přesně ono - přesně vymezit podmínky vyváženě pro obě strany: dám včas vědět, že psa nechci, neplatím pokutu, chovateli nedám včas vědět, že psa nechci, platím pokutu.
Zajímavé je, že podepsat smlouvu na auto, barák,.. by si bez právníka asi troufl málokdo, ale živé zvířátko..
Jo, princip, já bych tohle asi ani nechtěla mít doma, s tím pocitem, že to prostě dodržovat nebudu, což by se stalo jedině, že bych se s takovými lidmi bavila více jak dvě minuty.. třeba je to pes jediný svého druhu na Zemi, no.

28.7.2021 10:09

Jo, princip, já bych tohle asi ani nechtěla mít doma, s tím pocitem, že to prostě dodržovat nebudu

No cítím to podobně.
Navíc, když kupuju štěně s PP, tak očekávám, že si za ty prachy nekupuju jen papír ...PP...že štěně je skutečně čistokrevný jedinec daného plemene, ale i nějaký ten bonus v podobě chovatelského servisu. Prostě že mám nějakého "přítele na telefonu", se kterým se eventuelně můžu poradit, zkonzultovat.
A na tohle si, alespoň dle mého, musím s chovatelem, alespoň trochu tzv. sednout.
A neumím si představit, že budu mít zdvořilostně přátelský vztah s někým, kdo mi do smlouvy dá takové požadavky.

Musím říct, že za svůj život jsem měla jen 2 psy s PP...afgána a teď pyrenejku a na chovatelky si nemůžu ani v jednom případě stěžovat. Naopak.

28.7.2021 10:39

i nějaký ten bonus v podobě chovatelského servisu.

pri cteni tehle smlouvy -ze ktere dycha amaterismus na 100 honu - bych mela pak velky problem verit, ze aspon jako chovatel vi, co dela/radi, a ze ten "servis" nenadela vice skody nez uzitku.

28.7.2021 22:48
conie

XXX.XXX.206.202

Jo, princip, já bych tohle asi ani nechtěla mít doma, s tím pocitem, že to prostě dodržovat nebudu

No cítím to podobně.
Navíc, když kupuju štěně s PP, tak očekávám, že si za ty prachy nekupuju jen papír ...PP...že štěně je skutečně čistokrevný jedinec daného plemene, ale i nějaký ten bonus v podobě chovatelského servisu. Prostě že mám nějakého "přítele na telefonu", se kterým se eventuelně můžu poradit, zkonzultovat.
A na tohle si, alespoň dle mého, musím s chovatelem, alespoň trochu tzv. sednout.
A neumím si představit, že budu mít zdvořilostně přátelský vztah s někým, kdo mi do smlouvy dá takové požadavky.

Musím říct, že za svůj život jsem měla jen 2 psy s PP...afgána a teď pyrenejku a na chovatelky si nemůžu ani v jednom případě stěžovat. Naopak.

Tak já mám samé feny s PP - momentálně 5. Protože jsem i chovatelka, jsem i střelená majitelka a chovatelům píšu a posílám foto pravidelně. 3 z 5 mají zájem, píšeme si pravidelně, dá se říci, že 2 z chovatelek jsou i mými přítelkyněmi. Zbylé chovatelky jsem už přestala svými zprávami "obtěžovat". Nechápu to, já jásám, když dostanu právu o jakémkoliv odchovanci, teď např. o štěněti společenského plemena, které jsem chovala, že má v předcích mojí fenu, jako praprababičku a chtěli info o povaze fotky. Asi kdo chová na prachy, nezájem dál, kdo chová po radost, rád komunikuje.

29.7.2021 07:36

"mají zájem"
to je jasné.....a mají to povinně ve smlouvě?

29.7.2021 18:53

conie napsal(a):
Tak já mám samé feny s PP - momentálně 5. Protože jsem i chovatelka, jsem i střelená majitelka a chovatelům píšu a posílám foto pravidelně. 3 z 5 mají zájem, píšeme si pravidelně, dá se říci, že 2 z chovatelek jsou i mými přítelkyněmi. Zbylé chovatelky jsem už přestala svými zprávami "obtěžovat". Nechápu to, já jásám, když dostanu právu o jakémkoliv odchovanci, teď např. o štěněti společenského plemena, které jsem chovala, že má v předcích mojí fenu, jako praprababičku a chtěli info o povaze fotky. Asi kdo chová na prachy, nezájem dál, kdo chová po radost, rád komunikuje.

No já si to myslím také...teda určitě bych jako chovatelka byla ráda, kdyby mi nový majitel alespoň jednou za čas písnul s fotkou mého odchovance.
Takže sice neudržuju nějaký hodně pravidelný kontakt, když už je Gina veliká a tak bouřlivě neroste, ale myslím, že alespoň 1+2x do roka mi ruka neupadne, když napíšeme včetně nějakých veselých historek "z natáčení", pošlu nějak fotku, videíčko...

Navíc teď v době digitální internetové je to brnkačka...když jsem psala chvatelce mého afgána, tak pěkně papírový dopis na poštu a fotky vyvolané z filmu.

30.7.2021 13:20
fikovnice

XXX.XXX.135.174

K těm "povinným" návštěvám: mám pocit, že u koček je to ještě častější. Myslím, že to mám u útulkového kocoura a snad i u Elsy (to je papírová MCO). Ale už při podepisování těch smluv jsem tak nějak cítila, že žádná návštěva se nikdy konat nebude...a také nekonala. Myslím, že SNAD ti prodávající i nějak vycítí, že se zvířetem bude zacházeno hezky a správně...

Nicméně domnívám se, že kdyby u dveří někdo zazvonil, je těžko vymahatelné, abych dotyčného pustila k sobě do bytu. I přes tu smlouvu...

30.7.2021 13:26
aluska

XXX.XXX.197.205

Mám na fb v přátelích všechny majitele štěňat po mém psovi. Naštěstí zatím všichni mají fb . Takže koukám na fotky, jak dětičky rostou do krásy

Přidejte reakci

Přidat smajlík