Ohlávka pro psa je vhodná ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.7.2021 12:05
lucinda21

XXX.XXX.164.123

Dobrý den všem,
prosím o Vaše zkušenosti, názory a rady, týká se to používání ohlávky pro psa, který tahá (a má sílu),
tady je například odkaz, případně doporučte tu správnou, pokud existuje:
https://www.psimafie.cz/ohlavka-nylon-halti-vel--3-dalmatin--retrivr/?gclid=EAIaIQobChMIyLaJ5MGK8gIVvSB7Ch0iAASTEAQYAyABEgId4vD_BwE

My jsme ohlávku pro psa pořídili a pracovalo se s ní výborně. Samozřejmě za ní netaháme, pracujeme s ní velmi opatrně. Nicméně pes, který tahal dost brutálně, se zklidnil a spolupracoval. Chválili jsme a podávali pamlsky. Pes občas vylítne a štěká na okolo jdoucího pejska - s ohlávkou se opět uklidnil a šlo se pěkně. Instruktážní videa jsme viděli, v literatuře jsme našli, že ohlávka není pro handicapované psy - což náš není, je zdravý. Za ohlávku netaháme - ale pes se tedy cukal! Jenže tu ohlávku udržím opravdu ve dvou prstech, bez použití síly.
Zatímco s postrojem si pes vylítne kdykoli a často. S obojkem na krk jsem měla dojem, že si pes tlačí na tracheu. Také nám byl doporučen stahovací obojek, ale ten jsme nepořídili, protože podle nás ta ohlávka je v pořádku, komfortní pro psa.
Trenér mi ale řekl, že ji mám vyhodit a ovládat psa pouze pamlsky a pochvalami. Řekl mi, že mohu psovi ublížit.
Já si to nemyslím. Sice jsem ji přestala používat, ale nemohu se zbavit dojmu, že ta ohlávka, pokud jsem opatrná, netrhám s ní a pes se s ní naučil spolupracovat a být klidný, tak je to vhodné. Pes je mladý NO, věk 6 měsíců, a jeho chování se zatím vyvíjí a mění, co ho dříve nechávalo klidným, tak najednou začne vyjíždět...mění se mu vnímání a jde do štěkání, začíná být dost reaktivní, což dříve nebyl, ale to je asi v pořádku a je potřeba s ním pracovat.
Tak prosím napište, co doporučujete, zdali je nebezpečná či ne (pes by totiž asi nejraději lítal ve vzduchu, skákal po lidech, ostatních psech, motýlech, ptácích, mouchách....no jak říkám, zajímá ho všechno a mne už bolí ruce z toho tahání za postroj. Psa se snažíme socializovat co to jde, řekněme, že zůstane klidný 5x při vzruchu, ale pak zas vylítne....a my ho tedy nijak netrestáme, děláme, že to ignorujeme a snažíme se jít pryč, ale i když vážím 2,5x více než pes, mám co dělat)
Přeji zdar a sílu při výchově našich hafanů.

30.7.2021 12:07
lucinda21

XXX.XXX.164.123

ještě je tu jiný příklad postroje proti tahání, ale to nevím, jestli právě psa neškrtí více, my raději zakoupíme dražší věc, která psovi poslouží a nebude nějak přiškrcený

https://www.krmiva-pucalka.cz/postroje-pro-psy-406/halti-no-pull-medium-postroj-proti-tahani-psem?gclid=EAIaIQobChMIyLaJ5MGK8gIVvSB7Ch0iAASTEAQYAiABEgI2HfD_BwE

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.7.2021 12:46

Já používala origoš haltinu od barona: https://www.baron.cz/halti-ohlavky/
Říkávalo se, že jiné haltiny (od jiných výrobců, tj. neoriginální) mohou být špatné, nebezpečné, špatně fungujcí, atd. Co je na tom pravdy, nevím.

Kdy haltinu používat? Za mně jen tehdy, kdy psa v nějaké situaci fyzicky nezvládám a nemůžu se těm situacím vyhýbat.
Například můj pes (30 kg, já 50 kg) startoval po psech impulzivně a s takovou razancí, že jsem se sotva udržela na nohou. Tím pádem nebylo možný v tu danou chvíli na psa výchovně působit a jedinou možností by bylo vyhýbat se situacím, kde to nastávalo. To jsem do nějaký míry dělala, ale přeci jen jednou za čas jsem mezi ty psy chtěla jít a pokud možno bez rizika, že mě někde povláčí. Haltina mi umožnila zpracovat psův start v reálným čase místo bojování o rovnováhu.
Ohlávku jsem používala jen v těch konkrétních situacích. Běžně ji nenosil anebo měl připnutý vodítko na obojek. Jen když měla nastat riziková situace nebo jsem cítila, že roste napětí, přepla jsem si na ohlávku (další možnost je dvojitý vodítko - jedna karabina do obojku, druhá do ohlávky).

Na cvičácích se ohlávka nelíbila, obvykle mě směřovali k jejímu odložení a bylo jim jedno, že mě pes vláčí. Nebo nařídili škrťák a psa vyškubat, aby netahal (achjo, omlouvám se pejskovi zpětně). Nebo jsem si tu ohlávku prostě prosadila.

Daleko lepší by mi ovšem přišlo pořídit si psa takový velikosti a nátury, že ohlávku nebudu potřebovat. Moc by se mi nelíbilo, že bych potřebovala ohlávku už na půlroční štěně...

30.7.2021 13:07

Čtu dobře, že je to půlroční štěně? Co budete dělat za dalšího půl roku, když bude pes v pubertě, a mnohem silnější?

Měla jsem psy větších plemen, a halti ohlávku jsem nikdy nepoužila, a ani bych nepoužila. Pro mě je to tak trochu i věc prestiže, umět zvládnout psa bez takových berliček.

30.7.2021 19:15

Pokud ohlávku, tak originál halti, ale jak bylo psáno výše....ohlávka u šesti měsíčního štěněte....bože, to snad nééé, to je věk, kdy štěně třeba i do té doby netahající začne třeba tahat za pejskama a podobně a to je doba, kd je nejvyšší čas štucovi vysvětlit, že na vodítku se netahá.

30.7.2021 19:29
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

U nás ohlávku používají poněkud
zvláštní lidi.
Někdy i vzdělaní, ale přesto zvláštní.
Vhodně zvolené plemeno na tom vláčí
celý život.

30.7.2021 19:39

To je problém, ukázat, jak se chodí na vodítku?
Zkratka: pes se vylítá, vyhraje si a cestou domů po něm chci pět metrů jít v klidu bez tahání a to odměňuji. A také jdu jeho tempem a ne jak šnek. Pes se snáz naučí netahat, když jdeme rychle. Courat se můžu až se psem, který umí pět metrů rychleji, dvacet,... Můžu zkusit rychle měnit směr.. youtube máte milion návodů. Kdybyste se nudili, tak rychlou chůzi/běh můžete pojmenovat a tu pomalou také. To máte pak psa na dálkové ovládání: pomalu, rychlejc/běžíme.
Reakce na lidi, psy,... nejdřív se pes prolítá, pohraje si a pak se jdeme učit.
K psovi pustím, když bude hezky v klidu - netáhne mě nebo třeba sedí. Klid je, když nepíská a nestaví se na zadní. Pustím k psovi, neodepínám vodítko, zavolám k sobě, hodně pochválím a zas ho pustím.
Na ohlávce i vodítku je jedna hloupá věc - psovod. Pes totiž vnímá, že je šňůrou omezován a nemůže se bránit, zdrhnout ze strachu, zdrhnout z nadšení ke svému cíli... takže mu zbývá jen řvát a trhat se. Psovod by mu měl říct, jak se v té situaci má chovat. Brzda říká akorát NE. To není výchovné, nic ho neučí.
Geniální plemeno Rex a Vy se necháte tahat?
Jako vtip na víkend dobré :-)

30.7.2021 20:01

Tak já se netajím tím, že jsem haltinu používala, používala jako záchrannou brzdu, pokud jsem vedla venku oba psy, používala na určitých úsecích, kde se mohlo stát, že by nastal problém a používala paradoxně na bezproblémového psa, abych měla tzv. volné ruce a upovelovala fenu.

A dneska už jí na Ginu používám taky...na asi 200 metrový úsek, pokud jdeme do parku kousek od nás, protože pokud mám obě holky, tak tenhle úsek je problém, ten nám prostě nejde a protože Jessina sice na vodítku jde, ale motá se, musím jí korigovat a do toho natěšená Ginuša.....takhle dojdeme v klidu a pak už jí připínat na ohlávku nemusím.
A nově jí má teda i celou procházku, sice na ní nemá připnuté vodítko, ale ty občasné potkávačky v přírodě s terénními motorkami jsou další věc, co absolutně nevím, jak natrénovat......stádo běžících srn problém není, ale ta kroska jí irituje už zdálky a to jí jenom slyší. Takže jsem zvolila možná pro mě jednodušší cestu a řeším to haltinou......odepínám hned, jak vidím, že už není napjatá, že už se jí ta motorka vykouřila z hlavy a půjde si po svém.
Za prvé jí můžu pochválit, jak to hezky zvládla a za druhé čím je starší, tak tím se ta její reakce stávala radikálnější a za třetí je tady Jessina, která zatím nevyvádí a nechci, aby viděla vyvádět Ginu a neodkoukala to od ní a mít na vodítku dvě zpoykané feny, co já vím v dospělosti dohromady skoro metrák, tak to nevím, jak bych ve svém věku ustála.

Někdo si řekne..."teda ta Sardullah, místo, aby psy naučila chodit na vodítku, tak je vláčí na haltině" a asi bude mít pravdu, ale je mi to tak nějak jedno...top je pro mě, aby se mi čuba nedostala do fáze přetočení, kdy už neslyší, nevidí a to ta halti třeba v případě té motorky zajistí, protože sice v klidu není, ale vnímá a je s ní řeč, takže za mě účel splněn.
Není to klasické učení netahání, protože Gina za normálních okolností třeba i z kraje trochu tahá, ale na to stačí párkrát zastavit a upozornit jí, že tímhle stylem se nikam nedostane a většinou se jedná o začátek procházky...tak je to ještě mladý játro, tak holt prvních pár desítek metrů si občas musíme ujasnit, že takhle teda ne.

30.7.2021 20:09

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak já se netajím tím, že jsem haltinu používala, používala jako záchrannou brzdu, pokud jsem vedla venku oba psy, používala na určitých úsecích, kde se mohlo stát, že by nastal problém a používala paradoxně na bezproblémového psa, abych měla tzv. volné ruce a upovelovala fenu.

A dneska už jí na Ginu používám taky...na asi 200 metrový úsek, pokud jdeme do parku kousek od nás, protože pokud mám obě holky, tak tenhle úsek je problém, ten nám prostě nejde a protože Jessina sice na vodítku jde, ale motá se, musím jí korigovat a do toho natěšená Ginuša.....takhle dojdeme v klidu a pak už jí připínat na ohlávku nemusím.
A nově jí má teda i celou procházku, sice na ní nemá připnuté vodítko, ale ty občasné potkávačky v přírodě s terénními motorkami jsou další věc, co absolutně nevím, jak natrénovat......stádo běžících srn problém není, ale ta kroska jí irituje už zdálky a to jí jenom slyší. Takže jsem zvolila možná pro mě jednodušší cestu a řeším to haltinou......odepínám hned, jak vidím, že už není napjatá, že už se jí ta motorka vykouřila z hlavy a půjde si po svém.
Za prvé jí můžu pochválit, jak to hezky zvládla a za druhé čím je starší, tak tím se ta její reakce stávala radikálnější a za třetí je tady Jessina, která zatím nevyvádí a nechci, aby viděla vyvádět Ginu a neodkoukala to od ní a mít na vodítku dvě zpoykané feny, co já vím v dospělosti dohromady skoro metrák, tak to nevím, jak bych ve svém věku ustála.

Někdo si řekne..."teda ta Sardullah, místo, aby psy naučila chodit na vodítku, tak je vláčí na haltině" a asi bude mít pravdu, ale je mi to tak nějak jedno...top je pro mě, aby se mi čuba nedostala do fáze přetočení, kdy už neslyší, nevidí a to ta halti třeba v případě té motorky zajistí, protože sice v klidu není, ale vnímá a je s ní řeč, takže za mě účel splněn.
Není to klasické učení netahání, protože Gina za normálních okolností třeba i z kraje trochu tahá, ale na to stačí párkrát zastavit a upozornit jí, že tímhle stylem se nikam nedostane a většinou se jedná o začátek procházky...tak je to ještě mladý játro, tak holt prvních pár desítek metrů si občas musíme ujasnit, že takhle teda ne.

Když to je jen na rachotící motorky a tak, není možnost někde k dráze, výlet?
Máte velkého a malého psa, dvě "starosti" s rozdílným myšlením, to je oproti jednomu ovčáčkovi někde jinde přece..

30.7.2021 22:17
lucinda21

XXX.XXX.164.123

No...my máme také dva psy, a ten druhý je rovněž hodně "veselý".
Změny směru ok, ale to funguje spíše právě jen když jdeme s jedním psem. Což nejde provádět pokaždé. Dále, on ten ovčáček není až tak čistokrevný ovčáček, ale něco mezi malinois a medvědem. Pokud bychom si pořizovali pouze prcky co váží 10kg, nemusíme se bavit o tom, jak zvládat ostré hafany...

Před lety se ke mně dostal pes, kterého nikdo nechtěl....den před uspáním jsem se dozvěděla, že má být uspán. Tak jsem se ho ujala. Nejprve musel shodit 10kg nadváhy, pak jsme bojovali se štítnou žlázou, a museli jsme si také ujasnit, že útoky na lidi se nedělají. Byl poněkud svérázný, něco jako menší rotwailer. No nikdo mi tehdy nenapsal ani neřekl, že jsem se na něj měla vykašlat a vybrat si jiné plemeno -malého pejsánka (protože na víc nemám). Stal se z něj výborný pes. Posměšky o volbě plemena považuji za hloupé.
Ptala jsem se na zkušenosti s ohlávkou, zatím tedy je vidět, že ji používají lidé, kteří nechtějí svého psa škrtit, a jde o rychlý způsob, kdy pes pochopí, že má být klidný. Po uklidnění ohlávku odložit. Ok, zatím nikdo nepíše, že to namáhá krční páteř. Protože to mne zajímá.

31.7.2021 02:20
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

lucinda
Posměšky o volbě plemena považuji za hloupé.
"""""""""""""""""
Tak to mě trápí.
Nebyl to posměšek, byla - je to realita, ale hodně podobná.
Borderka na haltině u nás.
Vy si pořizujte co chcete, zvládnete evidentně všechno.

NO je perfekt pes
i podle standardu, ale aby byl perfekt zabere to hodně času
a dá to dost práce.

31.7.2021 07:49
PumaCZ

XXX.XXX.136.207

Take mam NO a take pouzivame haltinu, ale jak uz tu bylo receno, NE NA STENE!

V nasem pripade zacal Hachi tahat jako hovado po prvni ortopedicke operaci, kdy mel ctyri mesice klidovy rezim. Je to pochopitelne, proste moc energie. A protoze jsme nechteli, aby si operovanou nohu zrasil, dostal Haltinu. Ale po klidovem rezimu jsme pracovali na tom, aby netahal, coz se za par tydnu podarilo. Zacal ale pak diky teto “socializacni pauze” vyjizdet po psech, takze ohlavku nosil preventivne.

I to se nam ted podarilo vyresit (tuk tuk), ale i tak ohlavku jeste chvilku nosit bude, dokud nebudu mit jistotu, ze nebude vymyslet kraviny. Preci jen ma mezi 42-44 kg a kdyz zabere, tak je to fakt citit.

Jinak psovi s ohlavkou ublizit muzete. Kdyz na ni cuknete voditkem, cukate psovi krcni pateri. A pokud se pes rozebehne na dlouhem voditku a prudce ho zastavite, muzete mu i zlomit vaz.

Kazdopadne jak muzete videt na fotkach, Haltinu mam propojenou s obojkem a voditko mam na obojku, ne na samotne Haltine. Popripade mam zapnuty jeden konec na obojek a druhy do Haltiny.

A jen odbocka - i na Haltine muze pes zacit tahat, kdyz se bauci do ni oprit. Proto by nemela byt pouzivana permanentne.

31.7.2021 09:13

lucinda21 napsal(a):
No...my máme také dva psy, a ten druhý je rovněž hodně "veselý".
Změny směru ok, ale to funguje spíše právě jen když jdeme s jedním psem. Což nejde provádět pokaždé. Dále, on ten ovčáček není až tak čistokrevný ovčáček, ale něco mezi malinois a medvědem. Pokud bychom si pořizovali pouze prcky co váží 10kg, nemusíme se bavit o tom, jak zvládat ostré hafany...

Před lety se ke mně dostal pes, kterého nikdo nechtěl....den před uspáním jsem se dozvěděla, že má být uspán. Tak jsem se ho ujala. Nejprve musel shodit 10kg nadváhy, pak jsme bojovali se štítnou žlázou, a museli jsme si také ujasnit, že útoky na lidi se nedělají. Byl poněkud svérázný, něco jako menší rotwailer. No nikdo mi tehdy nenapsal ani neřekl, že jsem se na něj měla vykašlat a vybrat si jiné plemeno -malého pejsánka (protože na víc nemám). Stal se z něj výborný pes. Posměšky o volbě plemena považuji za hloupé.
Ptala jsem se na zkušenosti s ohlávkou, zatím tedy je vidět, že ji používají lidé, kteří nechtějí svého psa škrtit, a jde o rychlý způsob, kdy pes pochopí, že má být klidný. Po uklidnění ohlávku odložit. Ok, zatím nikdo nepíše, že to namáhá krční páteř. Protože to mne zajímá.

Taky je ale spousta lidí, co mají velkýho nebo obřího psa a haltinu v životě nepoužili, takže to asi není jen o tom pořizovat psy do 10 kg :)

O namáhání krční páteře vám tady řadoví pejskaři stejně moc neřeknou, leda tak, jak píše Puma. Na spolehlivé info "ne, určitě to páteř nepoškozuje" byste musela najít solidní studie a výzkumy.

Já štěně nikdy nevychovávala, ale mám v sobě nějak zakódovaný, že cca půl roku je věk, kdy se štěněti začíná vysvětlovat chůze na vodítku a začíná se s výukou netahání (na to existuje spousta nejrůznějších metod). K tomu mi používání haltiny nesedí. Pokud bych už v tomto věku štěně nezvládala fyzicky, klidně bych si sama sobě dala tu výtku, že jsem asi přecenila svoje síly. A řešila bych to s kvalitním cvičitelem, kterýmu věřím.

"Ptala jsem se na zkušenosti s ohlávkou, zatím tedy je vidět, že ji používají lidé, kteří nechtějí svého psa škrtit, a jde o rychlý způsob, kdy pes pochopí, že má být klidný."

Tak takhle jsem ohlávku skutečně nepoužívala. Ohlávka mi fakt nefungovala, že "pes pochopil, že má být klidný". Ale prostě jenom že jsem ze stavu "pes na zadních, skáče po psovi" dokázala dostatečně rychle udělat "pes je na všech čtyřech a pod kontrolou". Jakmile jsem si byla jistá, že jeho scény zvládnu na širokým koženým obojku, nebyl důvod dál používat haltinu - a to nastalo nejen tím, že jsme se se psem líp naučili, ale taky tím, že jsem se naučila líp zpracovávat sílu, vypěstovala jsem si sílu fyzickou i psychickou...

31.7.2021 09:34

Štěně velkého plemene je v půl roce ještě poměrně křehké, protože pohybový aparát není zralý. Běžně se vynáší do/ze schodů, nezapřahá se do tahu (x-jöring), nepřetěžuje se… V tomto kontextu bych měla velké obavy, co ohlávka může způsobit a jaké škody napáchat. (Osobně bych měla obavy i u dospělce, ale u štěněte se mi riziko jeví ještě vyšší.)

Z Vašeho dotazu bych vypíchla toto: “Haltina mi umožnila zpracovat psův start v reálným čase místo bojování o rovnováhu.”

Možná byste neměla hledat nástroje, jak neztratit rovnováhu, když pes vystartuje, ale naučit ho, aby nestartoval. Řešit příčinu, ne důsledek…

31.7.2021 12:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když to je jen na rachotící motorky a tak, není možnost někde k dráze, výlet?
Máte velkého a malého psa, dvě "starosti" s rozdílným myšlením, to je oproti jednomu ovčáčkovi někde jinde přece..

Nelze....ono nám totiž obecně nevadí krosová motorka, když třeba projede kolem nás po silnici a to jezdí docela často, protože ve vesnici nad náma je krosařská dráha.

Ale v tom lese, na louce je potkáme tak jednou max 2x za měsíc a tam to problém je.
Ono nejen ta motorka...ale u těch teda vyvádí nejvíc...ale třeba i běžec.
Gina je skvělá, je zvyklá, že v parku, na stezce jezdí kola, běhají lidi, bruslaři...všechno v pohodě....někdy se teda musím otočit po směru běžce, když jí nějakej moc zaujme a otočku naším směrem provedeme až nás mine, ale to už jsou spíš vyjímky.
Ale zrovna včera se k nám zezadu blížil běžec....
v téhle procházkové lokalitě jsme za celý její život u nás potkali běžce 2x.
Jednou když byla odrostlý štěndo, to byl ještě Jack a jdu s nima a najednou nás předběhnul chlap...ještě jsem si říkala "no pesani, vy jste dobrý...nikdo neupozorní, že se ke mně zezadu někdo blíží....to by se u Sáry nestalo....ta by ho monitorovala ještě než by vyběhl ze zatáčky"
.......no a tady měla tendence se za ním rozběhnout...ne ve zlém, spíš nějaký jakože lovecký pud.
Jessina byla úplně na volno, tak ta se rovnou rozběhla, ale naštěstí má zatím přivolání v pohodě, tak tu jsem odvolala zpátky. Na tu jsem byla naopak pyšná, protože defakto běžela za Ginou a přestože Gina pokračovala, tak Jessina otočila a mastila ke mně.

Prostě chci říct, že dle mého je Gina velmi vyrovnaný pes...teda psice, ale jsou situace, kdy se objeví něco nebo někdo v lokalitě, kde na to není zvyklá....liduprázdná příroda, kde max potkáme jednou týdně někoho se psem...popř. divoké prase (to teda byla rozrušená, ale žádný óbr divadlo to nebylo), stáda srnek a tam už je potom podezřelej každej....houbař, mládež rozložená uprostřed louky, motorka, běžec.....tak nevím, možná to souvisí s pasteveckou povahou, že se na takové podezřelé věci musí dávat pozor.

Stejně tak na cykloztesce, kam chodíme brzo ráno...potkáme pár běžců, nějaký kolaře, důchodce s těma nordickýma hůlkama a pohoda, ale pak potkáme chlapa, normálně oblečenýho, co normálně jde a už z dálky ho začala hypnotizovat. Můj názor, že to je v poho, vůbec nebyl braný v potaz, protože ona je pastevec, takže ona to ví nejlíp. Nakonec jsem jí raději vzala k noze a když chlap prošel, tak jsem jí za sebou defakto táhla jak kozu, protože dokud nezmizel za zatáčkou, tak z něj nespustila oči a i pak se každou chvíli ohlédla.

Prostě myslím, že kdyby několikrát týdně projelo v téhle lokalitě několik motorek, tak si jich přestane všímat, protože to bude "normální"

31.7.2021 15:22
lucinda21

XXX.XXX.164.123

Ano, děkuji, hrozná představa trhnout tím na dálku, tohle mne nenapadlo - ale toto riziko tu je, haltinu jsme použili pouze, když šel pes na krátko u nohy, při chůzi. Ale už chápu to riziko a rozumím, proč mne trenér odrazoval to použít...

Co se týká unavení psa, tak nám to trvá od domu několik minut přejít na místo, kde mohu psa vypustit a on si může běhat, ale dojít tam, to je občas tělocvik. Sice po procházce je poslušnost vždy fantastická, ale na začátku....krocení pterosaura.

Náš pes je ještě zajímavý svým načasováním....ráno je to boj jen jít....lehne si a tváří se, že nohy nefungují. Musíme hodně pamlskovat, abychom se pohli.
Pak motor naběhne, jde se, dobrý. Ale večer, to je na vrcholu a to se musí jít běhat, lítat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík