Okolní vjemy - Štěně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.8.2021 15:07
Annaa

XXX.XXX.71.79

Dobrý den, mé 5 měsíční štěně si neustále všímá všech okolních vjemů, kromě mě - majitele. Na procházce spatří psa, člověka a ihned tahá, běží k němu, neposlouchá. Cvičíme na louce, on uvidí člověka, psa a ihned ho přestanu zajímat já ( můžu mít pamlsky, hračky, volat ho, cokoli ) a běží za tím. Vůbec nevím co s tím :(

1.8.2021 16:47
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jako bych četla o mojí feně tři roky zpět 1😁. Ono je to celkem běžne, začíná puberta, všechno je zajímavější než páníček. Rada je asi za mě jedina. Cvičit dál, zatnout zuby a vytrvat. Ono se to bude zlepšovat, jak psisko bude dospívat. Ale chápu, že je to občas těžké. Co máte za plemeno? Moje třeba dospívá pozdě a těch vln naprostého nezájmu o mou osobu bylo několik. A dnes je to zlata holka, která poslouchá na první dobrou ( většinou).

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2021 16:59

v prvé řadě cvičit doma
pak to přenést ven bez rušivých vlivů (pokud možno)
pak přidávat rušivé vlivy

trénink musí být intenzivní a v rytmu štěněti vyhovujícím (tedy délka a četnost jednotlivých lekcí i opakování jednotlivých cviků)

+ být pro štěně zajímavý (hra, různá cizí místa a tak nějak)

1.8.2021 20:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Možná to píšu zbytečně a je to pro vás samozřejmá věc - ale na louce můžete se štěnětem cvičit pouze věci, který doma v obýváku umí jako když bičem mrská. Cvičení v prostředí plném rušivých vlivů je pro štěně extrémně těžká věc, proto existuje cosi, jako postupné zvyšování kritérií.

1.8.2021 20:41

Annaa napsal(a):
Dobrý den, mé 5 měsíční štěně si neustále všímá všech okolních vjemů, kromě mě - majitele. Na procházce spatří psa, člověka a ihned tahá, běží k němu, neposlouchá. Cvičíme na louce, on uvidí člověka, psa a ihned ho přestanu zajímat já ( můžu mít pamlsky, hračky, volat ho, cokoli ) a běží za tím. Vůbec nevím co s tím :(

Za mě docela typický úkaz.....páníček je všední záležitost, ten mu nikam neuteče, ale venku je tolik zajímavých věcí....

Spousta majitelů štěňat si domů přiveze malého štuce...přiveze ho v období, kdy se ještě štěně drží tzv. máminy sukně. To znamená, že na procházce si páníčka hlídá, drží se ho jak klíště, pokud se mu ztratí z dohledu, tak ho zoufale hledá....no a jak štěňátko roste, tak je samostatnější a samostatnější a prouzkoumává svět.

To není, že ho přestanete zajímat, ale chce se seznamovat, chce za pejskama, pokud je to kontaktní štěně, tak ho zajímají lidi.
No a to je období, kdy učíme štěně, že si nás nemůže dotáhnout, kam se mu zlíbí, že pokud bude táhnout, tak se nikam nedostane. Prostě klasické učení netahání na vodítku, kdy odměnou není pamlsek, ale to, že se nakonec může pozdravit s cizím pejskem. Že si třeba nejdřív musí sednout a až na povel se jde k pejskovi.
Takže tahá a běží k němu...tak buď stojím a čekám až povolí vodítko, bohužel u natěšeného štěněte to někdy není reálné a nebo se prostě otočím a jdeme opačným směrem, když se srovná, tak udělám otočku a zkusíme to znovu. A když se prostě nedaří, tak to vzdám a štěně má smůlu.

A stěmi lidmi....sama mám doma štěně 4 měsíce, co taky běhá za lidma, resp. by běhalo, kdyby mělo tu možnost......a když na ní někdo promluví a je chce si jí pohladit, tak to je v sedmém nebi. A zaplať pánbůh za takový lidi, protože ty můžu instruovat, že si štěňátko můžou pohladit pouze, pokud má všechny čtyři packy na zemi, jinak ignorovat. Ono možná u malého psího batolete je to roztomilé, když se snaží vyskakovat na člověka, ale třeba u sedmiměsíčního štěněte velkého plemene, už to tak vtipný není, obzlášť když má třeba mokrý a špiavý packy.

Osobně pokud nevidí, neslyší a žene se za lidmi, za psy, přivolání v tu chvíli nula, tak bych to jistila stopovačkou, kde máte možnost štěně "donutit" splnit povel, tím, že ho prostě přitáhnete a juchů štěně přišlo...není důležité, že ne samo od sebe, ale přišlo, můžeme pochválit, odměnit.........

Hlavně si nemyslete, že to začnete dělat a za týden máte vystaráno, může to být dřina klidně přes celou pubertu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík