Evamiladajulie@seznam.cz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mikolaska

3.8.2021 22:42
Mikolaska

XXX.XXX.168.56

Dnes jsem na vycházce se dvěmi 4 měsíčními stěnaty míjela čerstvou ( pár minut, spíše sekund) stopu srny, viděla jsem jí cca 50 metrů vepředu. Jedno štěně právě cmuchalo nějaký blevajs v trávě, druhé vyběhlo. Zavolala jsem ke mě, na (mám u sebe pamlsky), cca za 15 sekund bylo štěně zpět.
Je tohle velké lákadlo, nebo vysloveně spatření zvěře je ještě horší?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.8.2021 22:47

A co máte za plemeno?

3.8.2021 22:54
galina

XXX.XXX.168.56

Kříženci, voresi 50 cm v dospělosti cca 20 kilo. PS... Vyhrabala jsem staré přihlášení. Jsem zadavatelka dotazu.

4.8.2021 07:08
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Jak u kterého psa.
U honičů je stopa důležitější, u chrtů naopak a u ostatních psů to může být tak i tak. Taky záleží, jaký má ten který pes projev - někdo honí, někdo vystavuje a někdo strne a jakoby „pase“.
Takže prostě záleží, no.
Nicméně malá štěňata mají celkem tendenci poslouchat. Pak nastane pubertální zlom a je to v háji. To říkám jen proto, abyste byla připravená, kdyby najednou štěňátka přestala poslouchat.

4.8.2021 07:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.57.127

Varaxi napsal(a):
Jak u kterého psa.
U honičů je stopa důležitější, u chrtů naopak a u ostatních psů to může být tak i tak. Taky záleží, jaký má ten který pes projev - někdo honí, někdo vystavuje a někdo strne a jakoby „pase“.
Takže prostě záleží, no.
Nicméně malá štěňata mají celkem tendenci poslouchat. Pak nastane pubertální zlom a je to v háji. To říkám jen proto, abyste byla připravená, kdyby najednou štěňátka přestala poslouchat.

Problém je, že ta štěňata byla 2 - ty si vystačí a člověka až tak nepotřebují, takže i to "poslouchání" podle toho vypadá.

4.8.2021 07:55
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Já právě pochopila, že problém nebyl, že štěňata (resp. to, které vyběhlo za stopou) poslechla. Tak varuji, že se na to nedá spoléhat.
Jinak ano, dva psi obecně poslouchají mnohem hůř než jeden.

4.8.2021 09:26
galina

XXX.XXX.168.56

Tak něco se lepší, štěňata se učí, s tím že by mohly přijít potíže počítám. Mohla jsem v okamžiku kdy jsem srnu viděla psy zavolat, ale neudělala jsem to, naopak je potřebuju vystavovat,, pokušení,, aby bylo na čem pracovat. Chodím i na,, pokouseci,, místa do lesa. Včera měly i tendenci se rozběhnout za projizdejicima autama opodál. Cca asi po deseti minutách už to přešlo. Mám třetí generaci psů, ale teď poprvé nemám hasky, takže jsem přivolaní nikdy pořádně nezkoušela. Na vycházku s námi chodí ještě 3 haskouni 14 lete babičky. A podle kamarádky mám zatím laťku dost vysoko. Říkám jí že pokles může přijít kdykoliv.

4.8.2021 09:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.57.127

galina napsal(a):
Tak něco se lepší, štěňata se učí, s tím že by mohly přijít potíže počítám. Mohla jsem v okamžiku kdy jsem srnu viděla psy zavolat, ale neudělala jsem to, naopak je potřebuju vystavovat,, pokušení,, aby bylo na čem pracovat. Chodím i na,, pokouseci,, místa do lesa. Včera měly i tendenci se rozběhnout za projizdejicima autama opodál. Cca asi po deseti minutách už to přešlo. Mám třetí generaci psů, ale teď poprvé nemám hasky, takže jsem přivolaní nikdy pořádně nezkoušela. Na vycházku s námi chodí ještě 3 haskouni 14 lete babičky. A podle kamarádky mám zatím laťku dost vysoko. Říkám jí že pokles může přijít kdykoliv.

Nooo, tak přeju hodně štěstí 🍀

... hlavně těm srnám, řidičům a všudypřítomným pejskařům.

4.8.2021 09:43
galina

XXX.XXX.168.56

Proč❓ učím mrnata že mají být jen na cestě, nikoho je obtěžovat nenechám, auta nehoní, od stopy se dají odvolat. Jistě, jsou ještě mladé, může být hůř.

4.8.2021 10:01
Terven

XXX.XXX.110.191

galina napsal(a):
Proč❓ učím mrnata že mají být jen na cestě, nikoho je obtěžovat nenechám, auta nehoní, od stopy se dají odvolat. Jistě, jsou ještě mladé, může být hůř.

Pokud ve 4 měsících dají odvolat od stopy, neznamená to, že je hotovo. Takhle malá štěňata se ještě drží u majitele tak nějak přirozeně.
Problémy nastávají až později, v pubertě a po ní...psi získávají sebevědomí, přestávají se bát. Pokud je budete vystavovat pokušení před zvěří navolno v přírodě, téměř jistě se vám stane, že vám za tou zvěří vyrazí a naučí se lovit.
Navíc se dvěma psy to máte o dost těžší, mají tendenci přenášet na sebe vzrušení, podporovat se v blbých nápadech...pokud vám zdrhají bok po boku, přivolání je téměř nemožné, ačkoliv jednotlivě s ním nemají problém.

4.8.2021 10:10
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Mikolaska napsal(a):
Dnes jsem na vycházce se dvěmi 4 měsíčními stěnaty míjela čerstvou ( pár minut, spíše sekund) stopu srny, viděla jsem jí cca 50 metrů vepředu. Jedno štěně právě cmuchalo nějaký blevajs v trávě, druhé vyběhlo. Zavolala jsem ke mě, na (mám u sebe pamlsky), cca za 15 sekund bylo štěně zpět.

Je dobře, že to hodláte trénovat - jestli jsem to dobře pochopila? určitě je lepší začít trénovat je hlavně samostatně, když se na jednotlivce můžete více zaměřit, ale společný trénink pochopitelně taky. Pojistit se stopkou . Záleží jaký mix to je. A taky na jedinci. každopádně to, jak se chovají teď, nebude platit s dospíváním. teď si "jen" budujete základy - což je ale pochopitelně hodně důležité, naučit už od štěněte být u zvěře a stopy v klidu a ovladatelný a vnímat vás, to je jen a jen dobře. Pak máte na čem stavět, až se budou z nich budou stávat samostatné jednotky. takže určitě pilovat, pilovat a pilovat.

4.8.2021 10:31
galina

XXX.XXX.168.56

Ujasnila jsem si, co jsem vlastně chtěla vědět. Když jsme míjeli tu čerstvou stopu, neříkala jsem nic. Jedno štěně dalo nos na zem a trada po ní. Začala jsem volat až v tomto okamžiku. Reakce dobrá, zůstalo na volno a slo se dál. Pak si stopy všimlo i to druhé, ale to už jsem ihned zavolala ke mě na, opět reakce dobrá.
Myslíte že příště mám psy přivolat a zabavit pamlskama aby si toho ani nevšimli, nebo je mám učit, ano, jistě cítíš zvěř, ale já ti říkám pojď ke mě, já mám už uloveno ( pamlsky).

4.8.2021 10:47
Atheira

XXX.XXX.209.8

Pevně věřím tomu, že bydlíte dost daleko. Nechtěla bych vás potkat v ten den, kdy budete takhle experimentovat s nijak nezajištěnými psy, kteří se zrovna rozhodnou, že už nejsou štěňátka a mají svojí hlavu.
Tyhle experimenty se nedělaj na šňůře jen tak pro srandu.

4.8.2021 10:57
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

galina napsal(a):
Ujasnila jsem si, co jsem vlastně chtěla vědět. Když jsme míjeli tu čerstvou stopu, neříkala jsem nic. Jedno štěně dalo nos na zem a trada po ní. Začala jsem volat až v tomto okamžiku. Reakce dobrá, zůstalo na volno a slo se dál. Pak si stopy všimlo i to druhé, ale to už jsem ihned zavolala ke mě na, opět reakce dobrá.
Myslíte že příště mám psy přivolat a zabavit pamlskama aby si toho ani nevšimli, nebo je mám učit, ano, jistě cítíš zvěř, ale já ti říkám pojď ke mě, já mám už uloveno ( pamlsky).

Nechala bych je.
Jen ať se proběhnou, potřebují to.
Lovecký pud je dobré probudit brzy - včas.
A jak si to jednou zkusí, zachutná jim to. A moc.
Není lepší zábava. A ve dvou, prostě paráda.
Nezastaví je žádný ubohý pamlsek.

4.8.2021 11:33

galina napsal(a):

Druhá možnost. Ať o zvěři ví, ale ať se drží u Vás a v klidu. Když takhle chodíte na lov, choďte pro jistotu na šňůře, lehká deset dvacet metrů šňůrka (železářství barevné provázky kroucené + karabina k obojku s obrtlíkem, Vy máte v ruce jen konec provázku), aby se kolemjdoucí nehroutili a Vy abyste NIKDY nedopustila, aby za tou zvěří vyběhli; ani po stopě. Zle se to napravuje. Dlouho. Budete brečet. Jako já.
Po stopě můžete jít spolu - naučíte se, že zvěř není zakázaná, ale že se za ní neběhá. To běhání může zvířátkům způsobit infarkt. A chcípnou.
Ale Vy se psy můžete jít lovit tak, že je dáte na provázky, necháte je nahlásit stopu, a když to udělají v klidu, tak to odměníte, ale jen "ok, vím o tom, jdeme dál", žádné nervy, žádné hračky a jídlo atp.,..... až se dostanete na dohled (nechoďte blízko, jen abyste zvěř viděli, víc ne), tak lov oběda skončil a Vy vytasíte ten oběd - hodně hodně hodně odměn.
Ale pískací poskakovací psy neodměním. Klidných psů dosáhnete, když budete trénovat vzdálenost - tady je pes ještě ok (do té vzdálenosti můžete zatím hrát), támhle už ne.. tam, kde ne, tam ještě nesmíte.
A opravdu dodržujte to, že jakmile zvěř vidíte (ať je vidí i psi, ať si všimnou a zalehnou s Vámi do trávy, to vážně, zalehněte, přece si nevyplašíte oběd, ale musíte i Vy, je to společná hra), hra končí, protože nechceme plašit zvířátka a pes nemusí stát deset metrů od srny, aby ji cítil.
Psi vyhráli, dostanou pečené kuře se slaninou a Vy perfektně vycvičené psy, kteří zvěř nezapírají, neučili se tlakem a jsou spolehliví.
Choďte na známá místa, platí, že co umí doma v kuchyni, se pak přenáší do vyšších levelů ven, ale také aby si zvěř zvykla, nechoďte je děsit denně a pořád jinam.
Hodně štěstí :)

4.8.2021 11:41
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Tři staří haskyové a dvě štěňata, to je tak na vypuštění do oploceného prostoru, ne na procházku. To se podle mě nedá v jednom člověku ukočírovat. Ani na tom vodítku to nejde - kdo někdy nerozmotával zamotaná vodítka, nepochopí.
Takže já hlasuji si ty psy rozdělit a chodit s nimi po jednom, nejvýš po párech (nebo ty tři staré dámy, pokud jsou vychované, mohou chodit spolu). Ony ty nároky na pohyb jednotlivých zvířat stejně nejsou ve vzájemné shodě a ten rozdíl v nárocích se bude zvětšovat.
Nebo chodit ven ve více lidech, každý na starosti jednoho psa.
A jinak jo, pes, který nemá stoprocentní poslušnost (a to ta štěňata nemají), musí být zajištěn.

4.8.2021 12:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.57.127

Úplně vidím v barvách to rozmotávaní 2 štěňat na 20 m sňůrách (i na těch 10m)😂👍

4.8.2021 12:25

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Úplně vidím v barvách to rozmotávaní 2 štěňat na 20 m sňůrách (i na těch 10m)😂👍

A to se dají zapnout na jednu šňůru třeba tři pejsci, z toho už by se jeden počůral, co :-)

4.8.2021 12:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.57.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A to se dají zapnout na jednu šňůru třeba tři pejsci, z toho už by se jeden počůral, co :-)

Nebo třeba 5 pejsků a za ně sáně... 🐕‍🦺🐕‍🦺🐕‍🦺🐕‍🦺🐕‍🦺 - - - - - - - 🛷

4.8.2021 12:34

"Vy máte v ruce jen konec provázku), aby se kolemjdoucí nehroutili a Vy abyste NIKDY nedopustila, aby za tou zvěří vyběhli; ani po stopě"

jen technická k tomuto
držení jen konce šňůry zcela jistě nezajistí NEvyběhnutí
na to musí se šňůrou pracovat tak, aby mezi úchopem člověka a psem nebyly žádné volné metry

4.8.2021 12:44
Terven

XXX.XXX.110.191

Já souhlasím s vaším postupem až na ty kroucený provázky. Fakt jsem dost dlouho zkoušela cosi jako padákovou šňůru - na štěňátko to bylo krásně lehoučký, to jo. Ale mrtvice - téměř neustále se to šmodrchalo uzlíkovalo, zapichovala se do toho vegetace. Víc než na psa jsem se soustředila na zprovozňování tý věci, některý uzlíky jsem nerozvázala už nikdy.
Když si představím, že by na tom někdo měl dvě štěňata....to snad jedině před procházkou Lexaurin.
Takže asi jedině něco nešmodrchavého, klouzavého - buď moje nekonečně opěvovaná kulatá kůže anebo Biothane - s tím zkušenost nemám, ale lidi si to chválí.
Každopádně, výcvik tohoto je asi lepší dělat se psy jednotlivě.

4.8.2021 12:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.57.127

"Vy máte v ruce jen konec provázku), aby se kolemjdoucí nehroutili a Vy abyste NIKDY nedopustila, aby za tou zvěří vyběhli; ani po stopě"

jen technická k tomuto
držení jen konce šňůry zcela jistě nezajistí NEvyběhnutí
na to musí se šňůrou pracovat tak, aby mezi úchopem člověka a psem nebyly žádné volné metry

No, sice to nezamezí vyběhnutí, ale když u toho podle návodu hbitě zalehnete (abyste jako nevyplašila tu kořist), tak vlastně nepotřebujete ani ty sáně.

... jen lépe obdařeným dámám doporučuji jako součást výbavy kevlarovou podprsenku🤫

4.8.2021 12:57

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No, sice to nezamezí vyběhnutí, ale když u toho podle návodu hbitě zalehnete (abyste jako nevyplašila tu kořist), tak vlastně nepotřebujete ani ty sáně.

... jen lépe obdařeným dámám doporučuji jako součást výbavy kevlarovou podprsenku🤫

a když pes nezalehne tak nejištěn šňůrou (tím myslím tu délku, ne absenci) vyběhne
a má naučeno.....

4.8.2021 14:08
galina

XXX.XXX.168.56

Varaxi napsal(a):
Tři staří haskyové a dvě štěňata, to je tak na vypuštění do oploceného prostoru, ne na procházku. To se podle mě nedá v jednom člověku ukočírovat. Ani na tom vodítku to nejde - kdo někdy nerozmotával zamotaná vodítka, nepochopí.
Takže já hlasuji si ty psy rozdělit a chodit s nimi po jednom, nejvýš po párech (nebo ty tři staré dámy, pokud jsou vychované, mohou chodit spolu). Ony ty nároky na pohyb jednotlivých zvířat stejně nejsou ve vzájemné shodě a ten rozdíl v nárocích se bude zvětšovat.
Nebo chodit ven ve více lidech, každý na starosti jednoho psa.
A jinak jo, pes, který nemá stoprocentní poslušnost (a to ta štěňata nemají), musí být zajištěn.

Budete se divit, ale je to pohoda. Hasky chodí na navijecich voditkach, mám je okolo pasu, jedna je slepá. Mezi nimi ukázněně chodí štěňata. A já mám dostatek času bu zerovat mladý. Dneska za 8 kilometrů 2x skočili mimo cestu. Jednou jsem jen houkla zpátky, podruhé už to muselo být ke mě, na. A opravdu nenechavam je obtěžovat okolí, nebojte. Jenže tady se to většinou nějak zvrhne v napadání typu doufám že bydlíte dost daleko atd.

4.8.2021 14:16

Mikolaska napsal(a):

Jsem jen laik, ale myslím, že to, co je horší, je pes od psa. Pro nás byla horší čerstvá stopa než spatření zvěře, a to proto, že spatřit zvěř dokáže i psovod, často i dřív než pes. Takže se to daleko snáze nacvičuje a tudíž jsme to se psem měli nacvičený.

Pokud by mi ale štěně ze stopy přiběhlo za "cca 15 sekund", tak mi to přijde jako dostatečně dlouhá prodleva na to, aby okamžitě vyfasovalo stopovačku :)

4.8.2021 15:41

Terven napsal(a):
Já souhlasím s vaším postupem až na ty kroucený provázky. Fakt jsem dost dlouho zkoušela cosi jako padákovou šňůru - na štěňátko to bylo krásně lehoučký, to jo. Ale mrtvice - téměř neustále se to šmodrchalo uzlíkovalo, zapichovala se do toho vegetace. Víc než na psa jsem se soustředila na zprovozňování tý věci, některý uzlíky jsem nerozvázala už nikdy.
Když si představím, že by na tom někdo měl dvě štěňata....to snad jedině před procházkou Lexaurin.
Takže asi jedině něco nešmodrchavého, klouzavého - buď moje nekonečně opěvovaná kulatá kůže anebo Biothane - s tím zkušenost nemám, ale lidi si to chválí.
Každopádně, výcvik tohoto je asi lepší dělat se psy jednotlivě.

:-) Ano, ano. Výcvik s jedním, to asi ani jinak nepůjde.. Tak jsem zmínila to železářství, protože ta šňůra stojí 6 Kč/m, takže paní si to koupí za pakatel, aby zjistila, že to nebo tamto nevyhovuje.
Ale mám na zahradě (keře, klacky, bodláky a tak) šňůru nějakou křápovou a nemotá se.. ale to bude asi tím, že pes tank :-)
To já jen tak, ať to panička zkusí, ať neběhají volně,
na učení mám 3,5 m Tamer, ani buldozer křížený s tankem to neurve, hodí se přes rameno, ani to nebylo drahé, ale vláčet na vycházkách denně v lese asi ne... a už jsem si to nechala na furt.
Se přiznám, že stopovačka z čehokoli mi akorát leze na nervy, chápu, že je to dlouhé, dobré, i tu práci s tím, kolik popustím atp., hmn_, ale nenávidím to, radši učím na vodítku, ale mám delší, no, a kdyby náhodou nám to fakt klaplo, tak vodítko mohu odepnout.
Ten můj postup také takhle detailně nebude, to si musí panička přizpůsobit, jen jsem chtěla upozornit na to, že dostala dobrý nápad, jen to chce jisté úpravy..

4.8.2021 15:49

Šňůra není brzda. Je to pomůcka k učení se, jak mě pěkně hmn_ opravila - držet konec šňůry jsem rozhodně neměla psát, to je to špatně, to jsem jen brzda, což je k ničemu - pro mě rozhodně, já chci, aby ten pejsek nikam nevyběhl, ale ne kvůli tomu, že mám mechanickou brzdu. Tak to vnímám já, je mi to sympatické a nebudu se stydět to použít.
Ty sáně jsou výborný nápad, při práci si pes zvěře nevšímá tolik, velmi dobrý způsob na ODnaučení všímání si/bláznění (ze) zvěře. Jednička s hvězdičkou

4.8.2021 15:53

galina napsal(a):
Budete se divit, ale je to pohoda. Hasky chodí na navijecich voditkach, mám je okolo pasu, jedna je slepá. Mezi nimi ukázněně chodí štěňata. A já mám dostatek času bu zerovat mladý. Dneska za 8 kilometrů 2x skočili mimo cestu. Jednou jsem jen houkla zpátky, podruhé už to muselo být ke mě, na. A opravdu nenechavam je obtěžovat okolí, nebojte. Jenže tady se to většinou nějak zvrhne v napadání typu doufám že bydlíte dost daleko atd.

Vy ty psy lákáte na "na, ke mně, ná?" Jako že pocem koukej mám jídlo?

4.8.2021 16:07
Andrýsek3

XXX.XXX.51.106

To vážně nikdo z vás neměl stěně ve 4 měsících nikde na volno? V lese ani nikde jinde? 😯 nemyslím teď dvě štěňata a 3 dospělé haskouny.

4.8.2021 16:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.57.127

Andrýsek3 napsal(a):
To vážně nikdo z vás neměl stěně ve 4 měsících nikde na volno? V lese ani nikde jinde? 😯 nemyslím teď dvě štěňata a 3 dospělé haskouny.

Měl, štěňata chodí vesměs navolno, akorát mají trochu jiný režim - pracuje se s nimi individuálně.

4.8.2021 16:48

jistěže ano
to volno

4.8.2021 19:28
galina

XXX.XXX.168.56

Děkuji za četné podněty. Zdá se historie se opakuje, před 14 lety jsem si pořídila 3 štěňata najednou a půl roční fenku 14 dní poté. Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí mého života. Jen s tím rozdílem že hasky chodili rovnou na vodítku, pak začali běhat v zápřahu. Takže jediné co je pro mě nové je to přivolaní, je to hodně důležité, uvědomuju si to.

Ano, volám na štěňata ke mě, na, je to zvyk z doby kdy jsem měla občas navolno všech šest haskyu ( nikdy mi neutekli). U nich jsem do toho ještě chrastila kamínkama v pixle. Vyzkouším zítra na mladý.

A běh v zápřahu lovecký pud spíš podpoří. Sice psi mi nikdy neuhnuli z cesty, ale viděla jsem jak do toho běhu v tu chvíli dali skoro všechno.

7.8.2021 08:18
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Mikolaska napsal(a):

Šárko, zatim to jsou mrňata, co se držej u smečky. To horší teprve přijde, neboj

Přidejte reakci

Přidat smajlík