Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2021 10:48
Joohana

XXX.XXX.69.35

Tak k nám dorazila puberta. A štěně (choďák, teď 7 měsíců) začalo štěkat na psy. Ne na každého, netuším, podle čeho si je vybírá - někdy na malého, někdy na velkého. Někdy v pohodě.
Obecně psy miluje, hra s nimi je největší odměna. Chodíme na cvičák, teď jsme ještě začali záchranářský výcvik, jen tak pro radost. Venčícího kamaráda má jen jednoho, starého psa, cca jednou týdně se nám povede potkat se se psem, se kterým si může pohrát. Je přece jen dost velký a v okolí je převaha čivav, krysaříků a pomíků.

Toto chování začalo, když s námi byl na dovolené v kempu. Bylo tam plno psů, ovšem žádný se nenechal očuchat a psi museli být stále na vodítku. Když jsme se míjeli s dalšími psy na turistické stezce (úzká a hodně frekventovaná), začal s tímto chováním. Podle mě je to hlavně frustrace z toho, že k psovi nemůže, ale nedivím se majitelům ostatních psů, že k takovému psovi toho svého nepustí blíž.

Jdu o radu, co s tím. Je na stopovačce, jdeme, v dálce pes. Snažím se udržet jeho pozornost, ale pokud je pes v určité blízkosti, je to bez šance, vůbec mě nevnímá. Takže povel vydrží jen do chvíle, než se druhý pes přiblíží na cca 20m. Pokud to jde, obcházíme obloukem, ne vždy to ale je možné. Pokud je pes blíž, lehne si a čeká, v bezprostřední blízkosti psa vyráží a řve jako největší trhač. Držím ho nakrátko (což situaci jen zhoršuje, ale pustit ho nejde). Nemáte ještě nějaké tipy, co bych mohla dělat ?

Trochu se bojím, že ho někdo zakousne, včera blbeček řval na dobrmana a o pár dní předtím na rotvíka. Vidím v barvách jak by to vypadalo, kdyby neposlouchali.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2021 11:22

To bude spíše strach, ne? Jak si psy vybírá? Čichem. Když pes přijde blíž, zafunguje psí zadní nos, čímž dostane víc informací o protipsu a je vymalováno.
Blbecheck neví, co má v té situaci dělat, nikdo mu to neřekl a tím z něj udělal blbechka, takže mu zbylo tohle, co se páníčkovi nelíbí. Páníček chtěl po psovi asi činnost (nebo nečinnost právě), které pes není v tu chvíli schopný.
No tak si najděte jinou.
Má nějaký super zvládnutý povel? My máme "u mě". Tzn. pes se přiřadí k noze a kouká na mě (třeba) a kolem cizího psa projdeme vyšším tempem.
Ze začátku proběhneme. Pohyb rozpouští stres. U nejhoršího nepřítele dám psovi jeho míček, aby ho hlídal, kousání také rozpustí stres a pes má úkol - místo štěkání na cizího psa - jde u nohy s míčkem.
Nejdřív se naučí projít v klidu ve vzdálenosti 20 metrů, pak 10... do situace, kdy nevnímá, se dostat nesmí. To už je moc daleko a je potřeba se vrátit zpět o pár kroků.
Jestli umí něco spolehlivě, něco, co psa přiřadí na stranu nebo mírně za mě
a lépe na stranu, která je dál od cizího psa, tak mu to poručte a rychle projděte. Páníček je blíž cizímu psu, páníček svého psa chrání; řeší problém - i kdyby jeho pes byl rváč jen tak ze sportu - sám, vlastní pes je odsunut do zákrytu, kouká na páníčka.....
Jestli jste nervní, dejte psovi košík. Ale myslím, že to není nutné, tady nejde o rváče. Kouzlo je v tom, že páníček si je jistý, že jeho pes půjde u nohy a nemůže štěkat, když má míček (cokoli jiného kromě cizího psa teda) a je zaměstnán něčím jiným než řešit protipsa.

12.8.2021 11:28
Joohana

XXX.XXX.69.35

Právě že nic nefunguje víc než ten pes. Bez rušivek všechno ok, umí chůzi u nohy, i u druhé, zastavit na povel (to hezky funguje na kola a běžce, počkáme spolu, až přejedou a pak jdeme dál). Cvičíme fokus. Jenže když je pes, neumí nic. Lehce funguje šiška (je magor na šišky), ale zase jen do určité vzdálenosti.

Vím, že se má laťka zvyšovat postupně, ale netuším, jak to udělat. Kolem psa prostě projít musíme, většinou se nejde vyhnout.

Strach to asi někdy je, jindy ne (tuhle řval na štěně bišonka - podotýkám že se znají a týden předtím se nadšeně čuchali).

Jo a ještě - je problém projít, on si totiž lehne. Jasně, můžu ho odtáhnout, ale to není konstruktivní řešení. Povel k noze zase funguje do určité vzdálenosti, pak zalehne.

12.8.2021 11:39

Šiška před psovu hlavu, povel a běžíme, proběhneme kolem cizího psa a svému dám šišku - odměnu.
Trénovat to chce někde kolem psího výběhu, parku, ráno před panelákem, lidé z cvičáku třeba někam chodí venčit, já nevím, kde tam koho máte.
Je jedno, jestli bišonek, rotvík,... učíme se, že když pes uvidí psa, přiřadí se ke mně, nekřičí a dostane šišku. Jestli hned, aby ji hlídal a nesl a kousal, nebo až po proběhnutí kolem cizího psa, to záleží. Přiřadí si, že cizí pes = jdu dělat tohle. A se to zautomatizuje.
A ještě je možnost, že z toho vyroste, že je to jen takové období, ale spoléhat se na to asi nebude úplně nej.

12.8.2021 12:05

Tohle znám....začala mi to dělat v pubertě pyrenejka. Taky ne na každého psa, ne v agresi, ale spíš ve stylu "já se chci vermomocí dostat k druhému psu"

A je to těžký, je to těžký, je to těžký.

Já chodila trénovat do městského parku, protože tam musí chodit psi na vodítkách, takže neexistuje, že by k nám nekontrolovaně nějaký pes přiběhl a za druhé jsou kolem chodníků travnaté plochy, takže to kolem psa můžu vzít obloukem, ve vzdálenosti, kdy je ještě relativně v klidu nebo mě minimálně vnímá a dá se s ním pracovat. A vzdálenost určuju dle stupně jejího rozrušení druhým psem.
Někdy dávám povel sedni, kdy feňule musí v klidu koukat a čekat, že pes projde.
Někdy se třeba domluvím s majitelem druhého psa, že půjdeme za nimi, pak chvilku vedle nich a pak že je předejdu, otočím se a mineme se proti sobě.

Někdy stačí povel k noze a zrychlit tempo a je to v klidu.

Pokud se třeba s majitelem jiného psa domluvím, že bychom je mohly pozdravit, tak fena dostane "povel" ŘEKNEME PEJSKOVI AHOJ....potom se fena musí k cizímu psu přibližovat v klidu....dávám povel sedni a poté jdeme, jakmile zatáhne a pod. dělám otočku a odcházím směrem od psa...zklidní se, tak se zase otočím a s povelem jdeme k pejsovi. Když se nezadaří a nedokáže dojít sice nadšená, ale nebláznit k druhému psu, tak má prostě smůlu a po pár pokusech odcházíme, aniž by se s pejskem pozdravila.

Bohužel někdy není možnost se v běžném provozu cizímu psu vyhnout, resp. udržet vzdálenost, kde se dá učit správné chování.
V tom případě buď otočím a jdu stejným směrem jako přicházející pes, nechám je předejít a pak udělám obrat....pro fenu je to evidentně jednodušší než potkání tváří v tvář a nebo to v tu chvíli neřeším a čubu prostě situací rychle protáhnu. Protože někdy se stane, že kvůli psímu kolegovi vyvádí, ale já prostě nemám manipulační prostor a fena neslyší nevidí....zbytečné se o něco pokoušet.

Chci ještě říct, že mi to začala dělat kolem osmého měsíce věku, do té doby v rámci socializace s každým psem v naprosté pohodě, některých si ani nevšímala.

Tohle je trochu o trpělivosti, pes se to nenaučí hned. Upřímně mojí feňuli je 16 měsíců a ještě dnes jsem schopná narazit na psa, kde je prostě problém, ale jinak více méně už zvládá projít kolem psa, aniž by předváděla divadlo.

Dalo by se říct, že tohle nebo něco hodně podobného mi dělal snad každý můj puboš, no a vidíte všichni se nakonec naučili minout se s druhým psem v klidu.

12.8.2021 12:47
Joohana

XXX.XXX.69.35

Díky, je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať, ale budeme se holt snažit s tím něco dělat.

12.8.2021 13:04

Joohana napsal(a):
Díky, je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať, ale budeme se holt snažit s tím něco dělat.

Ten košík zkuste, za prvé budete klidnější že váš pes ani omylem nikoho nepokouše, vy budete tím pádem klidnější a to je velké plus a mám zkušenost, že se moje fena tak soustředila na to, že má nasazený koš, že tak nějak neměla čas vymejšlet bejkárny okolo, v kombinaci s rychlejší chůzí a povelem k noze i tahle radikální psí holka vypadala jako flegmoušskej pohodář.

Některým pejskům pomůže opravdu soustředěnost na hračku....nebo před čumák pamlsek.

Každý pes je jiný, na každého funguje trochu něco jiného, chce to prostě zkoušet, najít si ten svůj způsob.
A hlavně klííííd, když už začne vyvádět pes, tak vy jste ti klidní vůdci, co se nenecháte rozhodit NIKDY.

Držím palce, ať se daří

12.8.2021 17:24

Tomu míjení nablízko je asi v týhle fázi nejlepší se buď vyhýbat anebo se to nesnažit za každou cenu vyřešit. Já si třeba psa (už staršího a startovacího) prostě chytala co nejvíc nakrátko a ještě přidržela za náhubek, aby čistě a jen nemohl vyletět a musel projít. Nic výchovnýho na tom nebylo.

Pejska bych každopádně nenechávala zalehávat. Na psy se jednoduše nečíhá. Z lehu se navíc výborně startuje, takže pro psovoda nevýhodný.

12.8.2021 17:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tomu míjení nablízko je asi v týhle fázi nejlepší se buď vyhýbat anebo se to nesnažit za každou cenu vyřešit. Já si třeba psa (už staršího a startovacího) prostě chytala co nejvíc nakrátko a ještě přidržela za náhubek, aby čistě a jen nemohl vyletět a musel projít. Nic výchovnýho na tom nebylo.

Pejska bych každopádně nenechávala zalehávat. Na psy se jednoduše nečíhá. Z lehu se navíc výborně startuje, takže pro psovoda nevýhodný.

JJ žádný lehání...k noze a jdeme a fertig....

hmn

13.8.2021 09:19
hmn

XXX.XXX.99.214

"Obecně psy miluje, hra s nimi je největší odměna"
nauč ho rituál, že si půjde hrát, až po rituálu - jako posez u nohy, třeba i s očním kontaktem
tam, kde si normálně hraje

míjení se psy je samozřejmě možné v pohybu
ale také v klidu - opět posez u nohy (využiješ naučeného), jen si pak nepůjde hrát se psem, ale s tebou (třeba, třeba o hru nebude stát, tohle musí vědět a cítit psovod)
nebo mezi nohami, psa obejmeš kolem hrudníku a říkáte si pejsek, koukáme...třeba
ne v lehu, to je číhání
pracuješ se vzdáleností
pokud nemůžeš zvětšit vzdálenost, tak prostě psa mechanicky jistíš, a bylo by fajn tak, aby to bylo v sedě - fixuje si míjení psa = zadek na zemi (pro jiné - viz to učení stůj viz šusta)

pastevec byl učen= trénován povel "pejsek" = uvolněný pohled na psa (označeno klikem) a to ve vzdálenosti, ve které je uvolnění schopen
a vzdálenost se zmenšuje

práce s trojúhelníkem stresu :
https://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf

13.8.2021 09:47
Joohana

XXX.XXX.157.168

Díky za rady, to lehání zkusím odstranit jako první a naučit ho místo toho sedět a čekat, jak nám to jde u cyklistů a běžců

13.8.2021 11:03

hmn napsal(a):
"Obecně psy miluje, hra s nimi je největší odměna"
nauč ho rituál, že si půjde hrát, až po rituálu - jako posez u nohy, třeba i s očním kontaktem
tam, kde si normálně hraje

míjení se psy je samozřejmě možné v pohybu
ale také v klidu - opět posez u nohy (využiješ naučeného), jen si pak nepůjde hrát se psem, ale s tebou (třeba, třeba o hru nebude stát, tohle musí vědět a cítit psovod)
nebo mezi nohami, psa obejmeš kolem hrudníku a říkáte si pejsek, koukáme...třeba
ne v lehu, to je číhání
pracuješ se vzdáleností
pokud nemůžeš zvětšit vzdálenost, tak prostě psa mechanicky jistíš, a bylo by fajn tak, aby to bylo v sedě - fixuje si míjení psa = zadek na zemi (pro jiné - viz to učení stůj viz šusta)

pastevec byl učen= trénován povel "pejsek" = uvolněný pohled na psa (označeno klikem) a to ve vzdálenosti, ve které je uvolnění schopen
a vzdálenost se zmenšuje

práce s trojúhelníkem stresu :
https://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf

Tohle je opravdu práce spíš na cvičák, protože člověk potřebuje vícero figurantů se psy a začátečník možná i vedení instruktorem.

13.8.2021 11:35

Joohana napsal(a):
Díky za rady, to lehání zkusím odstranit jako první a naučit ho místo toho sedět a čekat, jak nám to jde u cyklistů a běžců

Doporučila bych hledat vééélkou motivaci, aby měl pes snahu soustředit se v tom sedu na vás a ne fixovat pohledem cizího psa a defakto číhat v sedě. Pokud na něj kouká, tak by to měl být pohled klidný.....třeba stejně jako to asi máte u těch cyklistů a kde to jde tak pracovat s tou vzdáleností.

Taky je dobré třeba trénovat s vašimi psími kámoši, se kterými si pejsek hraje, že hrát si půjde, ale až po povelu....

13.8.2021 12:28

Tohle je opravdu práce spíš na cvičák, protože člověk potřebuje vícero figurantů se psy a začátečník možná i vedení instruktorem.

Bude to fungovat na cvičišti a venku zas ne. Stejně jako to nefunguje teď. Protože jsou to figuranti :-)

13.8.2021 12:42

Bude to fungovat na cvičišti a venku zas ne. Stejně jako to nefunguje teď. Protože jsou to figuranti :-)

Tak je fakt, že moje Sára ty figuranty prokoukla....vidím jiného psa problém, ale při druhém míjení mě nezajímá a navíc je jasné, že i druhý pes je jenom jako a třetí pes je jenom jako....kordonem štěkajících psů projdu bez oka mrknutím....

I modelová situace venku....jakmile jí to docvaklo "jó ahá, my cvičíme", tak dělala, že žádnej pes neexistuje. Takže stejně jsem si to nakonec musela vymyslet po svém.

Ale možná u mladého puboše by nezaškodilo, aby se naučil pracovat v blízkosti jiných psů v kontrolovaném prostředí.

hmn

13.8.2021 13:00
hmn

XXX.XXX.99.214

nenENENE!

a sardullah, tam patrně nebyl problém cvičák atd., ale způsob nácviku

13.8.2021 13:25

hmn napsal(a):
nenENENE!

Co zas :-) :-) Já pochopila, že oni na cvičák chodí. Ale venku to nefunguje. A co na to říkali na cvičáku? Proč mi to nefunguje? Protože jsem to učila blbě :D
(já nevím, jak to cvičili na cvičáku, jenže to je tak asi základ - mít nadrcený povel, protože reakci "vidím psa = jdu k noze, pohled na psovoda, klid, lehnu,.." tam asi nebudou chtít :-) Ten klid jo.)
Fakt nevím, jestli obtížnost zvyšovali dost postupně. Jestli to nějak nepřeskákali.
Netrpělivost růže nepřináší. Nebo tak něco.
Nebo si jen nemá s kým hrát. Ale to už tady asi vše padlo.

13.8.2021 13:34

A nemusí být ani problém způsob nácviku, ale mo-mentální stav páníka. Na cvičáku má páník "cvičící" náladu, stejně tak při nácviku v psím parku nebo s domluveným kámošem. Ale náhodné setkání se odehrává v "jiné" náladě (jakékoli necvičící náladě), a tam je třeba být ve střehu. A zrutinováním takových setkání ve cvičící i necvičící konformaci se budou dát rozdíly vyhladit. Hlavně u páníka a návazně u psa.

13.8.2021 15:01

hmn napsal(a):
nenENENE!

Hele všechno je možný, hádat se nebudu....co ti mám říct, prostě i modelové situace venku. Samozřejmě jsme necvičili v reálném prostředí...teď plácnu...psi nevycházeli z poza rohu naší ulice, každý den třeba 3.
Takže i když to bylo mimo cvičák, tak madam během chvilky zjistila, o co jde a nebylo co nacvičovat....protože jak chceš nacvičovat se psem, aby si nevšímal jiných psů, když si jich ten pes nevšímá.

Možná by to šlo i vymyslet jinak, ale zase upřímně já na nějaké tanečky nemám trpělivost, takže jsem prostě začala cvičit sama v realitě všedních dní, nejdřív jen s fenou, pak s oběma psy najednou a to se přiznám, že se mnou chodil syn, aby v případě problémů převzal Jacka a já se mohla soustředit na Sáru.

Trvalo mi to teď nevím...3 měsíce?? Kdy jsem si myslela, že budu do smrti smrťoucí chodit kanálama a nebo s každým psem extra a nakonec jsem to zvládla.

Ale tak to je jiný případ než zadavatelka.....mě nastal problém u dospělé do té doby bezproblémů feny a zadavatelka má puboše, kterej se učí fungovat.
A možná to vypadá podobně, ale můžu porovnat neb pubošku mám doma, to co jsem praktikovala u radikální Sáry nepraktikuju u Giny.

14.8.2021 08:02
Joohana

XXX.XXX.157.168

Hlavně na cvičáku ty psy zná, jsou to kámoši. Takže na ně neštěká.

14.8.2021 10:01

Joohana napsal(a):
Hlavně na cvičáku ty psy zná, jsou to kámoši. Takže na ně neštěká.

Dyť. :-) Trénujte jinde.

14.8.2021 10:32

na cvičáku nechť trénuje ten rituál (= klid, sebeovládání, výdrž, interakce pes - psovod) než je vypuštěn do hry

rituál musí mít "povel"

Přidejte reakci

Přidat smajlík