Slovenský čuvač - osobní zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2021 15:29
BenaBak

XXX.XXX.224.81

Zdravím
Tak jsme se doma dohadovali o volbě nového psího parťáka. Myslela jsem, že půjdeme znovu do BOC, ale po přečtení, kam se tito psi v dnešní době povahově dostali, jsem to odpískala. A můj chlap přišel s tím, že se mu hrozně líbí právě čuvač a to jak vzhledem, tak i povahou, co o něm četl (konečně nevybírá psy jen podle vzhledu 😌). Plemeno pro nás ideál a i my mu můžeme nabídnout, co vyžaduje. Štěně plánujeme nejdřív příští rok, ale jak jsem se dočetla, tak má docela problémy s jinými psy. Takže teď si nejsem jistá, jestli ho raději nepořídit až nebudeme mít ty naše 2 bambuly? Vím, že je to, co pes, to jiná povaha, ale já si čuvače pamatuji akorát 1, co ho měli u nás ve vesnici a to byla pěkná sv...ě. Když jim utekl, tak nikdo nevycházel ven a běda psovi, co šel někam na špacír taky. Je fakt, že socializace nula, nula prd. Potom měli novofundlaňďáka a jako přes kopírák. Takže pokud má někdo osobní zkušenosti ráda se je dozvím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2021 17:40

Napiště mně SZ,co vás zajímá.Mám čuvače od roku 1974.

16.8.2021 18:07

hele, netajnůskařte
nás to třeba také zajímá

16.8.2021 18:27
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
hele, netajnůskařte
nás to třeba také zajímá

jo

16.8.2021 21:40
juhaj

XXX.XXX.164.121

Náš čuvač taky psí nemusel. A co vím od chovatelů, tak se s tím musí počítat. Jinak mohl chodit na volno, byl s námi i ostatními našimi psy na koňskem trempu po Brdech. Byl to báječný pes, nicméně, rozhodně to není plišák a je ostrý nejen k cizím psům, ale i lidem.

17.8.2021 09:25

ale je rozdíl domácí psi a cizí

17.8.2021 09:38
Terven

XXX.XXX.110.191

juhaj napsal(a):
Náš čuvač taky psí nemusel. A co vím od chovatelů, tak se s tím musí počítat. Jinak mohl chodit na volno, byl s námi i ostatními našimi psy na koňskem trempu po Brdech. Byl to báječný pes, nicméně, rozhodně to není plišák a je ostrý nejen k cizím psům, ale i lidem.

Já se strašně omlouvám...ale ten plišák s měkkým vypadá hrozně roztomile

17.8.2021 10:05

Terven napsal(a):

Ale tak to je logické...plyšák je prostě měkoučkej, tak proč mu to kazit tvrdým Y

17.8.2021 10:26

To jako babička s měkkým a mamynka s tvrdým. U Pepíčků. Babička je hodná, mamynka má tvrdou ruku.

17.8.2021 10:47
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak nejprve se hluboce omlouvám za plišáka(y), vznikl mou nepozorností☺.
K tématu. S druhým psem to taková pohoda nebyla, doma mohli být jen pod dozorem, jinak nastal problém. Venku spolu vycházeli normálně.

17.8.2021 11:32
BenaBak

XXX.XXX.231.78

juhaj napsal(a):

Tak to nám nevadí, že je k lidem ostrý. S tím i počítám. Samozřejmě ne, aby sežral každýho na potkání. Hlavně teď mám dilema, jestli pořídit i přesto, že máme 2 psy a nebo počkat. Uvažovala jsem i o feně, ale asi jen 5 minut, protože, když jsem si vzpomněla na fenu, co jsme měli se psy a dobu hárání, tak mě polilo horko😩 To hlídání, oddělování a střídání ven na venčení (psi dovnitř, fena ven a naopak), splašený hormony a kňučení. Uaaaa, už mi naskakuje husina😱

17.8.2021 11:58
Katka12345

XXX.XXX.122.240

My teda nemáme čuvače tak dlouho, ale taky máme doma zástupce ☺️
Obrovsky hlídač, vlastně docela náladový, Pan Pes s velkým P, který má opravdu svou hlavu, ale obrovský mazel. Svoji smečku miluje. Taky obrovsky přizpůsobivý. Dokáže trajdat celý den po horách, samozřejmě s ohledem na pocasi, ale taly zvládne celý den proležet na dvoře a pochrupkávat.
Jakmile se přiblíží cizí člověk k pozemku, tak by ho sežral, jakmile se s cizími potká na neutrální půdě, tak je po seznámení miluje. Kromě cyklistů.
Psy má tak 50 na 50. Některé má rád, některé by klidně zakousl. Nemá rád bull psy, asi mu nejsou sympatičtí. Ostatní zvířata má moc rád, kromě ježků.
Samozřejmě je to pořád ještě mlaďoch, ale i teď je to miliónový pes.

17.8.2021 11:59

Katka12345 napsal(a):
Obrovsky hlídač, vlastně docela náladový, Pan Pes s velkým P, který má opravdu svou hlavu, ale obrovský mazel. Svoji smečku miluje. Taky obrovsky přizpůsobivý. Dokáže trajdat celý den po horách, samozřejmě s ohledem na pocasi, ale taly zvládne celý den proležet na dvoře a pochrupkávat.
Jakmile se přiblíží cizí člověk k pozemku, tak by ho sežral, jakmile se s cizími potká na neutrální půdě, tak je po seznámení miluje. Kromě cyklistů.
Psy má tak 50 na 50. Některé má rád, některé by klidně zakousl. Nemá rád bull psy, asi mu nejsou sympatičtí. Ostatní zvířata má moc rád, kromě ježků.

A na fotce je pěkně vysmátej

17.8.2021 12:05
Katka12345

XXX.XXX.122.240

A na fotce je pěkně vysmátej

Ta je teď z víkendu. Byl na narozeninové oslavě (ne svojí 😁), takže samozřejmě středem pozornosti. To on má rád, chlap no.
Ještě mám jednu vysmátější:

17.8.2021 12:11
BenaBak

XXX.XXX.231.78

Katka12345 napsal(a):

Teda toho krasavce závidím🤤 Nádhernej. Tak kdyby byl v povaze takovej jako máte vy, tak jsem spokojená. Nálady na houpačce zvládám, jednoho mám doma. Jeden den by mě láskou sežral a druhej sežral taky, ale ne z lásky😆. To se na mě odmítá byť jen okem podívat.

17.8.2021 12:14
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ještě k hlídání, byl ostrým ale mi v té době měli spoustu přátel, kteří nás navštěvovali a hlavně, pořádali jsme dětské tábory s koňmi. Když někdo přijel pár dní bydlet, ten pes ho několik hodin pozoroval a když zjistil že je delší návštěva, mohl člověk volně chodit ven ze dvora i nazpět a pes se choval docela přátelský. Pokud odjel pryč na třeba tyden, zas musel absolvovat kolečko pozorovani. Nasi dva nejlepší přátele mohli odjet a prijet bez pozorováni psem, znal je dobre od mala. Ale v noci jsme mohli přichazet a jen mi, domácí. Jeden z výše zmíněných přátel byl u nás na víkendu, v sobotu odjel někam na návštěvu a když se po půlnoci vrátil, musel zvonit, to už mu pes nedovolil vstoupit. Když přišla jakákoli návštěva, pokud jsme pro ní došli, byl v pohodě, sám nikdo nemohl vejít.
Popravdě, docela mi překvapilo, když jsme po jeho skonu pořídili psa tibetské dogy, čuvač byl lepší hlídač. Ale to je asi každý pes originál. Oba byli s PP.

17.8.2021 12:32
BenaBak

XXX.XXX.231.78

juhaj napsal(a):
Ještě k hlídání, byl ostrým ale mi v té době měli spoustu přátel, kteří nás navštěvovali a hlavně, pořádali jsme dětské tábory s koňmi. Když někdo přijel pár dní bydlet, ten pes ho několik hodin pozoroval a když zjistil že je delší návštěva, mohl člověk volně chodit ven ze dvora i nazpět a pes se choval docela přátelský. Pokud odjel pryč na třeba tyden, zas musel absolvovat kolečko pozorovani. Nasi dva nejlepší přátele mohli odjet a prijet bez pozorováni psem, znal je dobre od mala. Ale v noci jsme mohli přichazet a jen mi, domácí. Jeden z výše zmíněných přátel byl u nás na víkendu, v sobotu odjel někam na návštěvu a když se po půlnoci vrátil, musel zvonit, to už mu pes nedovolil vstoupit. Když přišla jakákoli návštěva, pokud jsme pro ní došli, byl v pohodě, sám nikdo nemohl vejít.
Popravdě, docela mi překvapilo, když jsme po jeho skonu pořídili psa tibetské dogy, čuvač byl lepší hlídač. Ale to je asi každý pes originál. Oba byli s PP.

Návštěvy k nám nechodí, takže to mi nevadí. Pokud k nám přece jen někdo jde (otec chová králíky a holuby, takže akorát chovatelé něco koupit), tak psy stejně beru do baráku. Do hlavy jim nevidím, něco se jim na dotyčným nebude líbit a bude problém.
Dávala jsem příteli přečíst vaše zkušenosti a je rozhodnutý, že jedině čuvač. On rozhodl, o co já se budu starat😆. Protože páníček je jen na ťuťuňuňu a já ta harpyje, co vychovává, uklízí bobany, čůránky a blitky. A hlavně plní pupík.

17.8.2021 12:35
janaa

XXX.XXX.38.22

Nemám vlastní zkušenost, ale bavila jsem se s chovatelem čuvačů a je potřeba opravdu vybírat a hledat podle toho,co očekáváte. Hodně čuvačů se začalo chovat směrem na výstavy, a ty povahy jdou trošku do háje, pokud očekáváte od psa,že bude hlídat

17.8.2021 12:40
BenaBak

XXX.XXX.231.78

janaa napsal(a):
Nemám vlastní zkušenost, ale bavila jsem se s chovatelem čuvačů a je potřeba opravdu vybírat a hledat podle toho,co očekáváte. Hodně čuvačů se začalo chovat směrem na výstavy, a ty povahy jdou trošku do háje, pokud očekáváte od psa,že bude hlídat

Mám na to minimálně rok, takže vybírat budu opravdu poctivě. Minule jsem pročítala inzeráty a nějaká chovka nabízela štěňata, ale v době odběru jim bylo 6 týdnů. Docela mě to zarazilo.
Každopádně chci najít Chs a opravdu dobře vybrat. Času mám na to dost

17.8.2021 14:04
Štírek666

XXX.XXX.158.107

Terven napsal(a):

To je měkkoučký plišák.

17.8.2021 14:05

BenaBak napsal(a):
Návštěvy k nám nechodí, takže to mi nevadí. Pokud k nám přece jen někdo jde (otec chová králíky a holuby, takže akorát chovatelé něco koupit), tak psy stejně beru do baráku. Do hlavy jim nevidím, něco se jim na dotyčným nebude líbit a bude problém.
Dávala jsem příteli přečíst vaše zkušenosti a je rozhodnutý, že jedině čuvač. On rozhodl, o co já se budu starat😆. Protože páníček je jen na ťuťuňuňu a já ta harpyje, co vychovává, uklízí bobany, čůránky a blitky. A hlavně plní pupík.

Ha há....tak to máte zařízený jak u nás....manžel ťuťu ňuňu a já obstarávám ten zbytek....ale to je moje volba, moji psi, takže po něm ani nic, co se týče péče a výchovy nechci.....navíc s jeho "ani po třiceti letech soužití se psy jim nerozumím" je to snad i lepší.
Já po něm chci, aby miloval, rozmazloval a eventuelně se jich zastával, když hartusím a nebo když jim něco zatrhnu.

17.8.2021 14:13
tetrivek

XXX.XXX.82.5

Čuvače máme již druhého psa a máme i fenu. Psi jsou osobnosti, ten první byl pan pes. Sice nebyl tak ostrý jako teď mlaďoch, ale stačilo že zaštěkal u vrat a všichni se báli. Ten první ignoroval domácí návštěvy, nevšímal se, někdy se nechal i pohladit, byl dobře ovladatelný, na procházkách na volno. Tedy mi chodíme po lesích. Psi toleroval s některými si dokázal i pohrál. Teď mladý je takový puberťák, který z toho asi nevyroste. Při návštěvě musí být zavřený. Hlídá perfektně, ostrý až moc. I tak to je v rámci plemene. Čuvač je ideální rodinný pes, největší mazel, který by Vás nejraději mazlil celý den. Pozor někdy žárlí na ostatní ve smečce a drbat se bude jen on. Králíky pusinkuje, slepice pomáhá zahánět, dokonce mi i ukáže kde je schovaná. S kočkami spí v boudě.

17.8.2021 15:10
BenaBak

XXX.XXX.231.78

Ha há....tak to máte zařízený jak u nás....manžel ťuťu ňuňu a já obstarávám ten zbytek....ale to je moje volba, moji psi, takže po něm ani nic, co se týče péče a výchovy nechci.....navíc s jeho "ani po třiceti letech soužití se psy jim nerozumím" je to snad i lepší.
Já po něm chci, aby miloval, rozmazloval a eventuelně se jich zastával, když hartusím a nebo když jim něco zatrhnu.

Jooo, tak to jsem ráda, že to nemám jen já 😁
Když jsem chlapovi řekla, že by taky mohl po psech uklidit bobany, tak mi oznámil, že je máme napůl a on to má od hrudníku k čumáku, druhej konec ho nezajímá 🤨 A týden na to se ten jeden dostal k oleji z friťáku a zablil všechny pelechy, co jsou doma. No a ten den mi daroval i psy od hrudníku k čumáku 🤣

17.8.2021 16:12

BenaBak napsal(a):
Jooo, tak to jsem ráda, že to nemám jen já 😁
Když jsem chlapovi řekla, že by taky mohl po psech uklidit bobany, tak mi oznámil, že je máme napůl a on to má od hrudníku k čumáku, druhej konec ho nezajímá 🤨 A týden na to se ten jeden dostal k oleji z friťáku a zablil všechny pelechy, co jsou doma. No a ten den mi daroval i psy od hrudníku k čumáku 🤣

Jasně...jak se to hodí....defakto, když je problém, tak je pes komplet vlastnictvím paničky.
Můj chlap je takovej hlásič problémů...teď máme doma štěně a donedávna to bylo ještě "hele ona se tady vyčůrala, přitáhla z venku klacek, ukradla na záchodě roli toaletního papíru atd atd a u starší...běž a řekni paničce ať tě vyčeše, ať ti ostříhá drápky, ty už máš hlad?? Paničko, dej Ginušce večeři!"...prostě Sardullah, pojď sem a vyřeš to

17.8.2021 16:34
BenaBak

XXX.XXX.231.78

Jasně...jak se to hodí....defakto, když je problém, tak je pes komplet vlastnictvím paničky.
Můj chlap je takovej hlásič problémů...teď máme doma štěně a donedávna to bylo ještě "hele ona se tady vyčůrala, přitáhla z venku klacek, ukradla na záchodě roli toaletního papíru atd atd a u starší...běž a řekni paničce ať tě vyčeše, ať ti ostříhá drápky, ty už máš hlad?? Paničko, dej Ginušce večeři!"...prostě Sardullah, pojď sem a vyřeš to

Jako u nás 😆 krmení mu ani nenechávám dávat, protože by nám buď všechno umřelo hlady a nebo naopak jak sud. Ale po té blicí epizodě jim koupil nový pelechy. To fakt nešlo vyčistit 😫 Tak má malé bezvýznamné plus.

17.8.2021 16:45

BenaBak napsal(a):
Jako u nás 😆 krmení mu ani nenechávám dávat, protože by nám buď všechno umřelo hlady a nebo naopak jak sud. Ale po té blicí epizodě jim koupil nový pelechy. To fakt nešlo vyčistit 😫 Tak má malé bezvýznamné plus.

Kupování pelechů se nepočítá, to není práce

17.8.2021 17:17

A takhle to vypadá,když chcete s čuvačem fotit malého králíčka.A nakonec máte pořádné foto jen psa.

17.8.2021 17:19
GAELLE

XXX.XXX.66.235

A takhle to vypadá,když chcete s čuvačem fotit malého králíčka.A nakonec máte pořádné foto jen psa.

Nádherné fotky

17.8.2021 17:21

GAELLE napsal(a):
Nádherné fotky

Díky,jen ta malá bílá packa se mně nepovedla.

17.8.2021 18:38
Katka12345

XXX.XXX.122.240

jiva: Ten Váš je taky strašný fešák 💕

A já přidám ještě foto dokazující všestrannost čuvače. Návrat z jeho první pořádné dovolené kavárenským stylem👌 aneb z lásky k páníčkům i na kávu zajde.

17.8.2021 19:15
BenaBak

XXX.XXX.251.205

Máte je opravdu nádherný. Nezbývá než zatím jen závidět a slintat na displej 😃

17.8.2021 19:19
BenaBak

XXX.XXX.251.205

Kupování pelechů se nepočítá, to není práce

Podle chlapa se to počítá, protože byly FAKT velký a musel je odnýst z auta domů (cca 10 metrů) 🤣. Ale dřina to byla.

17.8.2021 20:04

BenaBak napsal(a):
Podle chlapa se to počítá, protože byly FAKT velký a musel je odnýst z auta domů (cca 10 metrů) 🤣. Ale dřina to byla.

No tak to jo....odnos z auta se počítá

4.1.2022 08:37
Lucka82

XXX.XXX.227.153

Dobrý den mám fenku čuvačku 😉 24. Ledna ji bude 7 měsíců ! Chtěla bych se optat kdy můžeme asi tak očekávat háráni a jak se změnilo její chování :-)
Protože teď se změnilo její chování jako takové ! Nechce vůbec do boudy - mám pocit ze se tam cítí těsně ( přes tím jsme měli zlatého retrivra psa ) bouda vymytý vystříkaná …. Chodila spala tam bez problému a teď po Vánocích proste ne ! Leží venku , i teď jak leje ! Boudu začala na Silvestra kousat okupuje střechu a sundali z ni Šindel 🤣🤣🤣je to radost !!! Ale jsem rada ze ji máme k děti ale rada bych více zkušenosti ze všech stran a rad jakýchkoli …. Děkuji

Lucka

4.1.2022 15:55
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Za mého dětství tu byli čuvači celkem móda, taky jsme na slovenské hranici. Jenže to byli psi ostři jak sviň, z kotce za celý život nevylezli a pokud ano, pokousali všechny, včetně své rodiny(což se zas až tak nedivím)
K tomu: nevadí, že bude na cizí ostrý...to bych si tedy promyslela. On každý vidí bílého míšu, ne jen děti, ale i dospělí si chtějí pohladit. Další věc, jsou ty návštěvy. Sousedi mají kavkazačku a přes plot ji můžu dlachit, to piští nadšením, venku se stáhne a hlídá si paničku, pohladit nechce. Dcera si přivedla kamarády, stačilo, že šli v zahradě kolem a kluk jí šáhnul na hlavu...vyletěla a kousla ho. Pokud bych plánovala děti, ostrého psa bych prostě nechtěla, nestojí to za problémy. Na ulici nesmí jít nikdo cizí blízko, to vystartuje. Do davů nelze, netroufla bych si ani s košíkem. Ale to píšu já, majitelka lidumilného psa. Jen když to tady občas čtu říkám si, o co jsem měla život s takovým psem jednodušší. Návštěvy vítá s nadšením.

4.1.2022 16:17
Katka12345

XXX.XXX.19.193

Lucka82 napsal(a):
Dobrý den mám fenku čuvačku 😉 24. Ledna ji bude 7 měsíců ! Chtěla bych se optat kdy můžeme asi tak očekávat háráni a jak se změnilo její chování :-)
Protože teď se změnilo její chování jako takové ! Nechce vůbec do boudy - mám pocit ze se tam cítí těsně ( přes tím jsme měli zlatého retrivra psa ) bouda vymytý vystříkaná …. Chodila spala tam bez problému a teď po Vánocích proste ne ! Leží venku , i teď jak leje ! Boudu začala na Silvestra kousat okupuje střechu a sundali z ni Šindel 🤣🤣🤣je to radost !!! Ale jsem rada ze ji máme k děti ale rada bych více zkušenosti ze všech stran a rad jakýchkoli …. Děkuji

Lucka

S tím, že bude chodit do boudy moc nepočítejte. Náš čuvač si tam vleze jen, když je zavřený v kotci, kde tu boudu má (což je stejně minimálně). Většinu času prospí na schodku před vchodovými dveřmi, nebo vypláclý na dvoře na betonu. Pelech mu připadá jako nejvíc zbytečná věc, to už musí být fakt hodně unavený, aby lehl na měkké.
Jinak se změnou po hárání moc neporadím, máme chlapa.

Chuvapoo_je_nej

4.1.2022 17:01
Chuvapoo_je_nej

XXX.XXX.77.192

Ještě je forma ne tak ostrého čuvače - český horský pes. Ale zase nevím, jestli už nemají dysplazií promořený chov - dřív na to chovatelé dost kašlali, i když to mělo být sportovnější plemeno.

Tobbo

15.1.2022 17:42
Tobbo

XXX.XXX.129.110

Mame cuvaca (fenku) cca 7 mesiacov od šteniatka, k deťom je veľmi priateľská, proste TOP, čo sa týka výchovy veľmi dominantná, zvláda základné povely. No tvrdohlavosť sa prejavuje stále. Má búdu - nikdy v nej nespala ani po usilovne a vytrvalom motivovaní. Spí pred dvermi... uz sme si na to zvykli. Je fajn, že je pohodlná a dokáže len tak ležať. Ale ak by mala zdolať celodennú túru, nemá problém. Náš čuvač je to "demolátor":-) nemá rada nové veci - ani kvetináč s novými muškátmi v momente je všetko na dvore roztrhané, rozvlečené... vždy si niečo nájde (topánky, tašku, drievka, rohožku, kartón, o rozhryzených káblach na kosačke ani nebudem hovoriť.... :-) ..... stráži a breše na cudzích ľudí spoza plota.... na druhej strane toľko lásky a radosti, keď prídeme domov a harmóniu, ktorú vytvára by sme nevymenili za nič na svete :-)

17.1.2022 13:32
dakri

XXX.XXX.83.128

Dobrý den, mám dotaz. Mají čuvači nějaký znak, podle čeho by se dalo jasně určit, že jde o čuvače? Vysvětlím: adoptovali jsme ze Slovenska z útulku údajně x labradora a revtrívra. Fenečka týraná, ze začátku vyděšená úplně ze všeho. Teď naprosto úžasná, jenomže, jak se trošku otrkala začíná být dominantnější. Doma teda naprostej mazel, vnuka miluje a nás taky. Jen mi přijde, že si vytvořila smečku mě, manžela, dceru se zetěm a vnukem a nás si teda hlídá.
Tak si říkám, právě jestli nemáme spíš x labradora s čuvačem:-) Doma v pohodě, ale venku jak se někdo přiblíží tak si stoupá před nás a jakoby všechny zahání.

17.1.2022 15:22
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Sousedé měli plavého howavarda. S nikým nemluvili, všichni jsme si mysleli, že je to golden a bylo nám divné, že je tak ostrý. Až jsem se s nima začala bavit a vysvětlilo se to. Takže to může být i tahle možnost.

17.1.2022 15:25
dakri

XXX.XXX.83.128

Tak to je pravda, howavard mě nenapadl. Jdu si přečíst charakteristiku :-)

17.1.2022 18:45

dakri napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz. Mají čuvači nějaký znak, podle čeho by se dalo jasně určit, že jde o čuvače? Vysvětlím: adoptovali jsme ze Slovenska z útulku údajně x labradora a revtrívra. Fenečka týraná, ze začátku vyděšená úplně ze všeho. Teď naprosto úžasná, jenomže, jak se trošku otrkala začíná být dominantnější. Doma teda naprostej mazel, vnuka miluje a nás taky. Jen mi přijde, že si vytvořila smečku mě, manžela, dceru se zetěm a vnukem a nás si teda hlídá.
Tak si říkám, právě jestli nemáme spíš x labradora s čuvačem:-) Doma v pohodě, ale venku jak se někdo přiblíží tak si stoupá před nás a jakoby všechny zahání.

Tak ono to nemusí být tak, že ausgerechnet máte křížence s něčím "ostrým". Ono ten kříženec může být klíďo brďo labík s retrívrem, ale už ti jeho rodiče nemuseli mít PP, což je velmi pravděpodobné, takže tam už záruka nějaké čistokrevnosti a hlavně nějaké povahy být rozhodně nemusí.

Měla jsem kříženku F1 BSP x bernardýn a povahově byla spíš jako radikální pastevec.

A že si vás hlídá, tak to nemusí být nutně spojené s nějakou dominancí...nevíte, co fena prožila, teď se na vás upnula, miluje vás a tak si vás prostě brání...možná spíš z nejistoty, než z nějaké dominantní pozice.

23.1.2022 08:42
brno

XXX.XXX.39.245

U čuvačů, stejně jako u všech pracovních plemen je problém, že chovy s PP jdou ve většině do pr... Uchovňuje se na základě posudku s výstavy a tím pádem jde to hlavní- povaha do zatracení. Samotné PP opravdu neukazuje nic. V rodině čuvače měl už praděda, který pásal ovce. Já svého čuvače pochoval před vánocemi. Povahu měl na prd, ale byl náš. Ještě máme 3x SAO.
Hodně vybírejte spojení, než něco koupíte. Čuvač je pracovní plemeno a charakterizuje ho určitá pracovní povaha a NE posudky z výstav.

Aysha

6.3.2022 08:13
Aysha

XXX.XXX.53.151

Zdravím my máme půl roku cuvacku z našich zkušeností můžu říci jen to, že je mazlivá má svou hlavu s kocourem vychází docela dobře😉 máme ji v domě a pouštíme ji na zahradu samozřejmě s ní člověk musí na procházku chodíme po louce aby se proběhla, ale snažíme se aby tam nebylo moc psů má ještě problém, aby poslechla na slovo🙊,(ne že by je chtěla sežrat ale je to takovy tank a každý pejsek na to není připravený si hrát a dovádět s 25 kg živé váhy 🤣) ale trénujeme to a první vlaštovky se už dostavuji 🤔nás miluje a sousedy toleruje a od sousedů přes plot se nechá i pohladit 🤗

6.3.2022 08:59

Aysha napsal(a):
Zdravím my máme půl roku cuvacku z našich zkušeností můžu říci jen to, že je mazlivá má svou hlavu s kocourem vychází docela dobře😉 máme ji v domě a pouštíme ji na zahradu samozřejmě s ní člověk musí na procházku chodíme po louce aby se proběhla, ale snažíme se aby tam nebylo moc psů má ještě problém, aby poslechla na slovo🙊,(ne že by je chtěla sežrat ale je to takovy tank a každý pejsek na to není připravený si hrát a dovádět s 25 kg živé váhy 🤣) ale trénujeme to a první vlaštovky se už dostavuji 🤔nás miluje a sousedy toleruje a od sousedů přes plot se nechá i pohladit 🤗

Napište za rok, jak se situace vyvinula.

17.3.2022 10:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Nevíte prosím někdo o štěňatech čuvače, která by byla k odběru teď, případně třeba cca do měsíce?

18.3.2022 20:31

marcelaamax napsal(a):
Nevíte prosím někdo o štěňatech čuvače, která by byla k odběru teď, případně třeba cca do měsíce?

Marci z vrhu, ze kterého si přítel bere štěně je ještě jeden pejsek volný... Fajn mazanek, na návštěvě byl pořád skoro u mě (u mě vyhrál ale vybírá si přítel 😄). Když tak mi napiš...

Cuvacat je letos dost co jsem postřehla, zatím nezadanych...

xxlukixx

22.11.2022 10:55
xxlukixx

XXX.XXX.156.86

Dobrý den,

já osobně čuvače mám. Je to pes a s ostatníma psama nemá absolutně problém :). Od ranného věku jsem ho bral mezi psy. A musím zaklepat, zatím se žádným psem neměl ani sebemenší náznak konfliktu. + Jeho povaha je úžasná k rodině se chová velmi přátelský. Cizí obštěká. Jakmile ale vidí, že jsme s cizími v pohodě je to okamžitě velký mazel. Tedy za mne čuvače mohu pouze doporučit :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík