Zdravím,
moje "štendo" už má 12 rokov, tak začínam pomýšľať na ďalšieho psa.
Páčia sa mi ľahšie molosoidné plemená, ale je ťažké nájsť nejaké, ktoré vážia menej ako 35 kg (čo je pre mňa taká horná hranica) a ktoré nie sú príliš samostatné a tvrdohlavé. Nehovorím, že chcem so psom súťažne robiť poslušnosť (len aby bol spoločník a strážca domu/pozemku), ale určite by bolo fajn, keby sa učil rýchlo a pracoval aspoň trochu rád.
Môj terajší pes nie je ani prítulný, ani hravý - opak by bol tentokrát vítaný. Najradšej mám hladkosrsté a nepĺznuce plemená, ktoré dobre znášajú horko - predsa len, chlad sa zmenežuje ľahšie. Plemeno by to malo byť asi stredne energické a čo najzdravšie. Nie príliš citlivé (psychicky) a nie príliš uštekané.
Zatiaľ mám ako možnosti pomerne rôznorodú skupinu: pudel, veľký bradáč, hovawart, doberman, beauceron, z tých molosoidných azorská/malorská doga. Viem, že tieto spĺňajú len niektoré moje "požiadavky".
Ktoré (tieto alebo ďalšie) plemená by ste mi odporučili?
Ďakujem!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vybraná plemena mi přijdou hodně rozdílná v povaze.
Já bych si vybrala královskýho pudla, ale to je moje osobní preference.
Urs
napsal(a):
Zdravím,
moje "štendo" už má 12 rokov, tak začínam pomýšľať na ďalšieho psa.
Páčia sa mi ľahšie molosoidné plemená, ale je ťažké nájsť nejaké, ktoré vážia menej ako 35 kg (čo je pre mňa taká horná hranica) a ktoré nie sú príliš samostatné a tvrdohlavé. Nehovorím, že chcem so psom súťažne robiť poslušnosť (len aby bol spoločník a strážca domu/pozemku), ale určite by bolo fajn, keby sa učil rýchlo a pracoval aspoň trochu rád.
Môj terajší pes nie je ani prítulný, ani hravý - opak by bol tentokrát vítaný. Najradšej mám hladkosrsté a nepĺznuce plemená, ktoré dobre znášajú horko - predsa len, chlad sa zmenežuje ľahšie. Plemeno by to malo byť asi stredne energické a čo najzdravšie. Nie príliš citlivé (psychicky) a nie príliš uštekané.
Zatiaľ mám ako možnosti pomerne rôznorodú skupinu: pudel, veľký bradáč, hovawart, doberman, beauceron, z tých molosoidných azorská/malorská doga. Viem, že tieto spĺňajú len niektoré moje "požiadavky".
Ktoré (tieto alebo ďalšie) plemená by ste mi odporučili?
Ďakujem!
Beauceron je dobrá volba pro aktivní lidi, kteří se psovi budou věnovat a bude součástí rodiny.
Je to velký aktivní pes plný energie, který by si mohl začít hledat zábavu sám k nelibosti majitelům.
Skvělý hlídač a pokud má dostatek vyžití, je vynikajícím rodinným psem.
Ovšem štěně je nutno vybírat odkud. Většina chovatelů se zaměřuje hlavně na exteriér, ale bohužel to nepřiznají, takže je nutné se opravdu zajímat.
Jiní zase mají zkoušky vydřené se psy špatných povah a prodávají to jako super na práci, takže tam opravdu velký pozor.

Malorská doga do 35 kg? Asi těžko...
Běžte do velkého knírače nebo do královského pudla.

Královský pudl, velký knírač, bauceron i hovawart. Přidala bych do výběru černého ruského. A jste tam, kde jste byl :-))
Asi bych z nich vybrala VK.