Rišo

XXX.XXX.20.22
Ked so psikom športujem a behame tak nereaguje na loptičku ani žiadnu hračku a ale iba na kamen.
Ked ho hodim tak beží za nim ale na loptičky nereaguje.
Kamen v pohode da do ust a na povel ho pust. Je to typ športoveho psa a potrebuje sa vybehat ale takto sa bojim ze si pokazi zuby.
Mohol by mi niekto poradit?
Dakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne každý pes rád běhá za míčkem a hračkami. Kámen bych mu určitě neházela. Prostě buď hledejte hračku, která by ho zaujala, anebo ho "vyběhejte" nějak jinak.
Můj pes byl "sportovní typ", ale nějaké běhání za hračkami ho opravdu nezajímalo. Vlastně trvalo docela dlouho, než začal venku vůbec projevovat zájem o hračky. Většinou ten zájem vydržel pár vteřin.
A i když se naučil v pozdějším věku, že se dá pro míček běžet, běžel pro něj zase tak šíleně, že jsem to velice brzy vyřadila z aktivit, jinak by si zničil tlapy.
Takže jsem musela unavovat jinýma způsobama. Chodila jsem s ním na dlouhý procházky, nějakou dobu se mnou jezdil do kanceláře (to bylo dobrý na psychický unavení), jednou jsem zkusila běh u kola (to se mu nelíbilo a mně taky ne)... chce to jednoduše najít to, co baví oba dva, nejen co by podle psovoda mělo psa bavit a bylo by to jednoduchý na unavení psa.

Rišo
napsal(a):
Ked so psikom športujem a behame tak nereaguje na loptičku ani žiadnu hračku a ale iba na kamen.
Ked ho hodim tak beží za nim ale na loptičky nereaguje.
Kamen v pohode da do ust a na povel ho pust. Je to typ športoveho psa a potrebuje sa vybehat ale takto sa bojim ze si pokazi zuby.
Mohol by mi niekto poradit?
Dakujem.
Co je to za plemeno a co s ním konkrétně chcete dělat? Rozepište se víc, takhle radit je o ničem.

klacek, šiška, kaštan, žalud, šípky........
a učit na ten míček, třeba ne házet, zatím, ale tahat se.... apod.
jinak můj pes byl kamenomaniak a jo, zuby měl ohoblované, ale žádné problémy to neneslo
napsal(a):
klacek, šiška, kaštan, žalud, šípky........
a učit na ten míček, třeba ne házet, zatím, ale tahat se.... apod.
jinak můj pes byl kamenomaniak a jo, zuby měl ohoblované, ale žádné problémy to neneslo
Klacky se obecně moc nedoporučujou - viděla jsem fotky dost nehezkejch úrazů. I tak se přiznám, že klacky občas házím, snažím vybírat míň nebezpečný, myslím, že se takový dají najít.
Šišky taky házíme - mám teda v paměti, jak jsem fenu cca v roce trefila šiškou do oka a nevypadalo to hezky. Ale beru, že lidi jsou vesměs šikovnější než já
Ale kaštanu teda, toho se bojím jak čert kříže, větší pes ho klidně polkne omylem nebo v zápalu hry, je to podobný svinstvo jako pecka z broskve. A může to udělat gastritidu, ale hlavně i neprůchodnost střeva
https://www.veterina-kucera.cz/clanky/nepruchodnost-streva

Doufám, že Rišo není úplně náhodou Bramboora.
Terven: strašný, nebezpečná příroda! :-)
Bezpečný klacíky bych házela, jenže megý má tlamu jak gilotina a hned némááám klacíííčeeek. Tak řeknu - běž pro klacík - a jde, nějaký donese, ale blbá není, donese řádnou větev, co včera řezali z břehů nálety. Když hodím měkký klacík do vody, tak pro něj běží, ale když se jí rozpadne v tlamě, tak stojí ve vodě a čeká na nový, dokud nedostanu rozum a nehodím ten, který je hoden, aby jej přinesla na břeh. A to i začne nadávat.. takhle ji lehce rozčílím, se jí směji..
Dělám si legraci. Ale.
No jo, já vim, třísky a proražená čelist, ale tak co je bezpečná hračka, nevím a přemýšlím, s čím si hrají vlčata, kojoťata, fenčata, šakalčata.

"Ale kaštanu teda, toho se bojím jak čert kříže....."
však jasně, stejně jako ten kámen.......
jen že je to k těm minerálům měkčí varianta
a gumové míčky prej ničí zuby......
no jeden si nevybere

napsal(a):
"Ale kaštanu teda, toho se bojím jak čert kříže....."
však jasně, stejně jako ten kámen.......
jen že je to k těm minerálům měkčí varianta
a gumové míčky prej ničí zuby......
no jeden si nevybere
Popravdě, doufám, že nikdy nebudu mít "míčkaře", protože mně stačí k vyděšení už jen to, jak ten pes letí jako blázen, zastaví smykem a skočí po míčku šipku... au au tlapky
Klacek zaraženej mezi zuby a dáseň jsem jednou řešila, naštěstí bez zásahu veteriny (i když pak na veterině navrhovali poškozenej zub pod narkózou vyndat ... odmítla jsem). Nicméně rozebírat klacky na prvočinitele byla psova vášeň, takže jsem mu do toho ani poté nezasahovala.

klacky Night miluje - nosí je, vláčí soušky, hlodá. Vím, že je klacek nebezpečný, nutím mu krátké tlusté a aby je nosil napříč... A stejně občas šílím, když ho nese terénem za špičku...
V jednom z posledních čísel Pes přítel člověka byl dokonce Night s klacíčkem na odstrašující fotce (poprosil nás autor článku, jestli ji může použít)
napsal(a):
Doufám, že Rišo není úplně náhodou Bramboora.
Terven: strašný, nebezpečná příroda! :-)
Bezpečný klacíky bych házela, jenže megý má tlamu jak gilotina a hned némááám klacíííčeeek. Tak řeknu - běž pro klacík - a jde, nějaký donese, ale blbá není, donese řádnou větev, co včera řezali z břehů nálety. Když hodím měkký klacík do vody, tak pro něj běží, ale když se jí rozpadne v tlamě, tak stojí ve vodě a čeká na nový, dokud nedostanu rozum a nehodím ten, který je hoden, aby jej přinesla na břeh. A to i začne nadávat.. takhle ji lehce rozčílím, se jí směji..
Dělám si legraci. Ale.
No jo, já vim, třísky a proražená čelist, ale tak co je bezpečná hračka, nevím a přemýšlím, s čím si hrají vlčata, kojoťata, fenčata, šakalčata.
Nejenom proražená čelist, viděla jsem i proraženýho psa skrz hrudník kolem přední tlapy....
Dost vlčat, kojoťat a šakalčat se nedožije dospělosti - já mám ty psy jenom dva a chci, aby se dožili, no...
Přesto ty klacky občas hážu, ale když vidím, jak s nima Vikina letí jako smyslů zbavená, těsně míjí pinčovou...radši vybírám nějaký míň ostrý...třeba se nahraje video.
Rišo

XXX.XXX.20.22
Je to stafordšírsky bullterier
Vyskušal som už všetky možne loptičky
Absolútny nezajem,čaka iba na kamen a to sa potom ide zblaznit a šprintuje jak namydleny
Uplne je vidiet že ho to teši nadovšetko
Rišo
napsal(a):
Je to stafordšírsky bullterier
Vyskušal som už všetky možne loptičky
Absolútny nezajem,čaka iba na kamen a to sa potom ide zblaznit a šprintuje jak namydleny
Uplne je vidiet že ho to teši nadovšetko
Pokud vám to vadí, což mě by určitě vadilo, postupně bych to omezovala a nechala vyšumět.
Vždycky, když se mi zdá, že moje feny začínají být na něčem nezdravě závislé a mě se to nelíbí, snažím se omezovat to, vyhýbat se tomu, dělat něco jiného, chodit jinudy.
Otázka je, jestli to házení kamenů není jediné psovo povyražení. Pokud je to typ "športového psa", je lepší najít mu i jiné vyžití než házení kamenů - to je žalostně málo.

Ještě bych zkusila kámen zabalit do textilu. Poletí to jako kámen, bude to těžké a kompaktní, ale při dobré vrstvě textilu (pár ponožek přes sebe) by nemusel být strach o zuby či o spolknutí. Zkusit naučit postupně, nejprve ten pěkný vybraný kámen zabalit třeba do silonky, aby si pes zvyknul na jiný povrch, ale pořád ho to neodradilo, a postupně přidávat vrstvy. Nakonec pod tu vrstvu můžete dát i nějakou ňamku, a když pes kámen donese, tak mu ňamku vyndat, aby bylo jasno :-)

ha, tak to chce marceluamaxe
aby popsala sportování s SBT
neupínej se jen na míček, možná by to chtělo spíš nějaký pešek, přetahovadlo......
potahat se, odhodit
mít dva či více
https://www.rufruf.cz/blog/stafordsirsky-bulterier
Tak k tématu - dneska ráno slyším v předsíni dávivý zvuky a moje fena - 10 kg- vyhodila trochu natrávený večeře + lískovej ořech. Nikoli to vyloupnutý jadýrko, ale pěkně velikej lískáč i se skořápkou. A tentokrát to byla líska obecná, nikoli turecká
Ona je včera na vycházce chroupala, je tím posedlá. Jeden holt nedopatřením spolkla. Naštěstí vyšel ven předem a nevycestoval do střeva.
Myslím, že ani kaštan či šutr by nebyl problém, u většího psa než ona už vůbec.
Kolik tomu psovi je? Mě fena SBT za hračkama nadšeně běhá, nosí je... Ale je k tomu vedena od štěněte, hračka je pro ni prostě velká motivace a něco úplně top. No a pak má hračky více oblíbené (pešek, puller, střapec) a méně oblíbené (míček atd.). Dokud má jen míček, je s ním spokojená, jakmile má na výběr, jestli může běžet pro míček a nebo si vyskočit na strom a tahat peška, tak dá jednoznačně přednost peškovi. A celkově mívají stafíci rádi "přetahování". Zkuste jinou hračku, ne každého psa baví běhat za míčkem a nosit ho. Zkuste se tahat o uzel, o peška, zkuste peška na něco pružného zavěsit na strom (tak aby měl pes zadní nohy na zemi a předními pružil těsně nad zem - mimo jiné je to i výborné posilování). Nechávejte psa vyhrát, ale skončete hru když je v nejlepším. Až najdete oblíbenou hračku, mějte ji dvakrát a měňte psovi za stejnou. A ve vašem případě bych asi psovi zabavila i volně ložené hračky doma a brala je pouze na hraní s vámi (moje psi mají doma pořád k dispozici míčky a další hračky, ale peška, střapec a pullery beru jen na trénink se mnou - a to je jeden z důvodů, proč je mají nejradši, jsou nejvzácnější. Můžete zkusit něco z bull sportů, nebo coursing - ale tam je skoro na všechno potřeba ta motivace na hračku. Pokud vám jde vyloženě o vyběhání, tak můžete zkusit canicross nebo tah na koloběžce či kole - pokud už je pes dospělý, nebo plavání... Další oblíbená věc mnoha bullů je střapeček na "udičce", prostě něco střapatého na bičíku, na tyčce, prutu, co pes loví....Osobně bych kameny zatrhla a vůbec bych s nimi psa hrát nenechala, akorát si z toho udělá zlozvyk, pokud už ho nemá...
Edit.: Chce to prostě najít hračku a činnost (nebo jenom činnost), která bude psa bavit. Jsou samozřejmě i bullové, které vůbec přetahování nebaví... Ale ze zkušenosti co vídám můžu říct, že je to často taky o tom, že ten pes si prostě neumí hrát, nemá to zafixovaný, hračka pro něj není motivace, protože buď má hračky doma k dispozici pořád, a už pro něj nejsou zajímavý, nebo třeba vůbec není zvyklý si hrát venku, ale našel si zálibu v čuchání (případně v okusování kamenů)...
neverend

XXX.XXX.213.247
Takového pejska měla kdysi mamča. Tedy ten nosil jak dřevo,tak ty kameny bohužel. Míčky nic, kačenka plastová taky nic,ale jak jí z kulatinky nařezal brácha takové puky, byl od psa pokoj na dlouho.🙂 Kameny bohužel nosila taky a největší problém byly zuby. Je to tehdy taky úplně nenapadlo, ale později byl problém na světě. Zuby si neúměrně obrousila a tak ještě zavčas se pes musel hlídat a odstranit kamínky z jeho dosahu.🙂 A mít neustálou zásobu dřevěných puků.😄
Rišo

XXX.XXX.20.22
Ma 15 mesiacov
Ja použvam peškov aj povrazy na tahanie,pretahovanie,zavesenie.
To je v pohode to nema problem to sa mu tiež páči,len pri tych behoch nereaguje na nic ine iba šuter a to uplne zbožnuje
Rišo
napsal(a):
Ma 15 mesiacov
Ja použvam peškov aj povrazy na tahanie,pretahovanie,zavesenie.
To je v pohode to nema problem to sa mu tiež páči,len pri tych behoch nereaguje na nic ine iba šuter a to uplne zbožnuje
No tak prostě asi nebude na běhání za hračkou . Pro ten kámen běží proto, že si ho pak vezme a kouše, a nebo vám ho donese a chce si s ním hrát s Vámi? Pokud je to ta první situace, tak to má prostě zlozvyk, a já bych rázně zakazovala ty kameny vůbec brát do tlamy, a rozhodně bych mu je neházela.
Když mu hodíte peška, tak ho taky nezajímá? A jak vypadá ten styl hry, kdy mu něco házíte? Udělala bych to asi tak - peška bych zavěsila, případně se o něho potahala, pak si ho většina psů chce odnést, jako "kořist". Tak bych ho nechala, měla bych ho jištěného šňůrou, a po chvíli si ho přitáhla (pokud na přivolání nereaguje a nepřinese to sám), ale peška bych mu nebrala, ale začala se s ním o něj tahat, občas bych ho nechala zase vyhrát, až by ho třeba nedopatřením pustil, tak bych z toho udělala trochu divadlo, s peškem hýbala z jedné strany na druhou, ucukla těsně před psem a pak mu ho hodila. A takhle bych to opakovala. Případně dva stejné pešky a po tom, co k vám přijde s jedním, tak mu nabídnout druhý a o ten se tahat. Nebo i v případě, že by si vzal pes ten šutr, tak bych to rázně zatrhla a místo toho nabídla třeba toho peška, klidně i zavěšeného. Případně bych zkusila peška přivázat na šňůru a pohybovat s ním po zemi... Ale ono se to docela blbě popisuje takhle přes písmenka.
A ještě - ty ostatní hračky, na které nereaguje a nenosí je - ty má volně k dispozici?