Xxxxxxxcxxxx

XXX.XXX.137.127
Dobrý den, chci se zeptat. Mám štěňátko huskyho, kterému jsou dva měsíce a kousek.
Otázka je jestli mu něco hrozí teď, nebo v dospělosti když nachodil třeba 3 km za den (NE PRAVIDELNĚ). Jsem si vědom rizika nákazy před očkováním ale to jsem se pokusil co nejvíce ohlídat. Zajímá mě spíš nějaké problémy v budoucnu s klouby nebo kostmi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Xxxxxxxcxxxx
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat. Mám štěňátko huskyho, kterému jsou dva měsíce a kousek.
Otázka je jestli mu něco hrozí teď, nebo v dospělosti když nachodil třeba 3 km za den (NE PRAVIDELNĚ). Jsem si vědom rizika nákazy před očkováním ale to jsem se pokusil co nejvíce ohlídat. Zajímá mě spíš nějaké problémy v budoucnu s klouby nebo kostmi.
3 km za den, ne pravidelně, klouby neohrozí.
napsal(a):
3 km za den, ne pravidelně, klouby neohrozí.
no ...oni vlastně ohrozí .pokud mám štěně aktivního pracovního plemene které držím do roka teměř bez pohybu . tak nadělam víc škody než užitku 3 km je nic to pes naběhá i v kotci nebo doma v kuchyni .pro takové štěně je 5-10 km každodenníhlo pravidelného pohybu s postupným přidáváním uplně v pohodě
Zlaté pravidlo je: počet měsíců = maximální počet kilometrů
Speciálně u huskounů bych to hlídala. Až na výjimky jsou to psi, kteří se musí učit odpočívat, protože rádi pracují do padnutí. Je rozdíl když naběhá mnohem více na zahradě sám s možností libovolného odpočinku, a když ho v podstatě nutíme jít dlouhou trasu v kuse.
A určitě ne jak tu někdo radí 5-10 km denně! Klouby vám za to rozhodně nepoděkují. Ten rok se to s omezeným pohybem dá vydržet. Naopak využívejte toho, že je to ještě mládě. Učte rozdíl práce x odpočinek, aby vám za rok neskákal po hlavě.

Nemám huskyho, ale velké psy....v období růstu raději udělám vícero kratších procházek než jednu dlouhou.
Třeba ve dvou měsících moje štěňata chodí prochajdy tak půlhodinové (na kiláky to spočítané nemám), protože spíš jde o to, že štěně lítá, blbne, než o trasu z místa A do místa B.
Raději popovezu autem třeba k louce a tu louku obejdeme. To samé např. socializační prochajdy po městě.
Pokud to má být delší, tak potom s plánovaným odpočinkem......popojdeme třeba půl hoďky, pak si dáme občerstvení v lesní hospůdce......štěňátko si odpočine a pak se jde zpátky.
Nechci tady nikoho poučovat, protože mám podstatně těžší psi než je husky, ale já se řídím heslem nepřetěžovat.
Ono některá štěňata si tzv. řeknou, že už mají dost, nechtějí jít, klidně se i zastaví, sednou si, začnou polehávat a nebo kňourat, ale ne všechna....a je na nás lidech ten pohyb dávkovat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Teď má moje štěně 4,5 měsíce a chodíme tak max hodinové prochajdy....podle tempa a trasy tak 3-5 kiláků.