Cvičák - má to smysl?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Luciia

23.8.2021 13:22
Luciia

XXX.XXX.37.15

Ahoj,

chtela bych poprosit o vase nazory na cvicak...
Psy chovam cca 20 let a vzdy tak nejak poslouchali, ne uplne na slovo, ale nam to stacilo. S nynejsim psem chodim na cvicak, je to vetsi plemeno, tak at je konecne soucasny pes poradne vychovany. 😃 Po par hodinach si ale rikam, zda to ma smysl... za prve kazdy cvicitel vam povi neco jineho. Napr povel ke me... jedna cvicitelka rekla, ze kdyz pes prijde, tak nehladit, jen ustne pochvalit, udrzet ocni kontakt a dat pamlsek. Jina cvicitelka rekla pochvalit a pohladit.
Dobre, kazdy ma jinou metodu a na kazdeho psa plati jiny zpusob vychovy. To bych pochopila. Jen je pak blbe, ze kdyz bude pokazde jiny postup, tak pes v tom bude mit akorat gulas. (Cvicitelka se nam zmenila kvuli nemoci, proto nase zkusenosti od dvou.) Co me ale zarazi, je to, ze kdyz mam nejaky dotaz (napr jak uklidnit psa, kdyz okolo nas prochazi jiny pes), tak pokazde se mi misto konkretni odpovedi co delat, dostane jen odpoved, ze jsme podcenili vychovu (psovi bude 1 rok), a ze byla hloupost si poridit vetsi plemeno, kdyz ja jsem 60 kg zena...
No, a ze by psa tedy mel vencit pro jistotu jen manzel 🙄 Fakt super rada.. Tohoto pejska jsme si zamerne neporidili, dostal se k nam za urcite situace, ale to nehraje ted roli. Jiny priklad - pan na sidlisti ma psa a kocku. Kocka byla v domacnosti drive, pes ji moc nemusi a rad ji provokuje. Zacal tedy chodit na cvicak a tam se mimo jine dozvedel, ze byla chyba porizovat k sobe psa a kocku. Opet tedy zadna rada, jen zkonstatovani, ze je to chyba pana. Treti priklad - pani ma rocniho australskeho ovcaka, ktery tahne na voditku. Chodili tedy pred par mesici na cvicak, aby se naucil nejake povely a pani ocekavala, ze se tez odnauci tahat.. opet nic, jen rada, at psovi poridi obojek s ostny 😳
Podotykam, ze to nejsou zkusenosti z jednoho cvicaku a nejedna se o jednoho cvicitele! Jsou to 3 ruzne cvicaky, celkem 4 ruzni cvicitele a dokonce vyhlaseni, vsichni se psum venuji pres 15-20 let. Ja nepotrebuji, aby muj pes poslouchal jak svycarske hodinky a chodil na centimetr presne u me nohy, me staci, ze jde treba pul metru prede mnou, v klidu, a ze netahne na voditku. I kdyz ano, bojujeme se situaci, ze pes zacne divocit, kdyz nekoho potkame, chce si hrat, tak by malem urval voditko. Jinak vicemene vycviceny je, ale myslela jsem, ze budeme chodit na cvicak, aby se ty povely zdokonalily, treba, aby prisel hned na prvni zavolani a ne az na druhe, kdyz zvysim hlas.
Nazor zatim ale je, ze cvicak nam asi nic nedava, s prominutim ty rady co tam rikaji muzu dohledat na youtube a ne za to platit x tisic... Chapu, ze pes ze cvicaku neodejde "nasprtany jako decka ze skoly" a ze je potreba ty povely s nim pak venku procvicovat, ale rikam si, ze vlastne zatim ani me, ani nikomu v mem okoli, cvicak moc nepomohl. Misto toho, aby se majitel na cvicaku dozvedel, jak psa odnaucit tahat, tak se dozvi, ze ma poridit ostnaty obojek. A nebo ze byla chyba poridit ke kocce doma psa. Kdyby se jednalo o stejneho cvicitele, tak si reknu, "ok je spatny", ale tohle jsou zkusenosti od 3 ruznych cvicitelu..

Jaky mate nazor na cvicak vy? Pomohl vam cvicak a nebo cvicite psa doma podle videi a rad na internetu?

23.8.2021 13:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Napr povel ke me... jedna cvicitelka rekla, ze kdyz pes prijde, tak nehladit, jen ustne pochvalit, udrzet ocni kontakt a dat pamlsek. Jina cvicitelka rekla pochvalit a pohladit. Dobre, kazdy ma jinou metodu a na kazdeho psa plati jiny zpusob vychovy. To bych pochopila. Jen je pak blbe, ze kdyz bude pokazde jiny postup, tak pes v tom bude mit akorat gulas. (Cvicitelka se nam zmenila kvuli nemoci, proto nase zkusenosti od dvou).

tohle záleží především na psovi. Je pro něho víc pohlazení, ústní pochvala, nebo pamlsek, hračka? Podle toho se řiďte...

Jinak ke cvičákům, to je všechno prostě o lidech, nejde říct, že cvičák je zbytečný a nic vám nedá, jako obecně. Hrozně záleží na tom, co je tam za lidi. Chodila jsem na tři cvičáky, svým způsobem mi vyhovovali všechny - ale! mám to prostě tak, že rady a tipy si vyslechnu, ale úplně s klidem výcvikáři řeknu, že takhle to dělat se svým psem nechci, tohle se mi nelíbí, tohle dělat nebudeme. Prostě do toho zapojím vlastní rozum, protože já toho psa znám nejlíp... To, že se s někým na určitém výcvikovém postupu neshodnu je v pořádku, sto lidí, sto chutí.... Jestli to pro vás má nějaký přínos, tak to vám tady asi neporadíme, to musíte vědět sama. Pro mě bylo super hlavně to, že tam bylo hodně psů pohromadě a psi se naučili fungovat mezi nimi....Bydlím na vesnici, kde moc psů nepotkám.. Třeba ve školičce pro štěňátka se na můj vkus cvičilo moc dlouho v kuse, už jsem na svých štěňatech viděla, že je to nebaví, tak jsem šla prostě bokem od psům, se štěndem se jen tak prošla, pomazlila, pohrála si... Prostě jsem nejela přesně podle nich....

Pokud vám cvičák nevyhovuje, tak co zkusit nějakého individuálního trenéra? Mě to třeba krom školičky vyhovovalo taky víc, když se někdo věnoval jen nám...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2021 14:03

Luciia napsal(a):
Ahoj,

chtela bych poprosit o vase nazory na cvicak...
Psy chovam cca 20 let a vzdy tak nejak poslouchali, ne uplne na slovo, ale nam to stacilo. S nynejsim psem chodim na cvicak, je to vetsi plemeno, tak at je konecne soucasny pes poradne vychovany. 😃 Po par hodinach si ale rikam, zda to ma smysl... za prve kazdy cvicitel vam povi neco jineho. Napr povel ke me... jedna cvicitelka rekla, ze kdyz pes prijde, tak nehladit, jen ustne pochvalit, udrzet ocni kontakt a dat pamlsek. Jina cvicitelka rekla pochvalit a pohladit.
Dobre, kazdy ma jinou metodu a na kazdeho psa plati jiny zpusob vychovy. To bych pochopila. Jen je pak blbe, ze kdyz bude pokazde jiny postup, tak pes v tom bude mit akorat gulas. (Cvicitelka se nam zmenila kvuli nemoci, proto nase zkusenosti od dvou.) Co me ale zarazi, je to, ze kdyz mam nejaky dotaz (napr jak uklidnit psa, kdyz okolo nas prochazi jiny pes), tak pokazde se mi misto konkretni odpovedi co delat, dostane jen odpoved, ze jsme podcenili vychovu (psovi bude 1 rok), a ze byla hloupost si poridit vetsi plemeno, kdyz ja jsem 60 kg zena...
No, a ze by psa tedy mel vencit pro jistotu jen manzel 🙄 Fakt super rada.. Tohoto pejska jsme si zamerne neporidili, dostal se k nam za urcite situace, ale to nehraje ted roli. Jiny priklad - pan na sidlisti ma psa a kocku. Kocka byla v domacnosti drive, pes ji moc nemusi a rad ji provokuje. Zacal tedy chodit na cvicak a tam se mimo jine dozvedel, ze byla chyba porizovat k sobe psa a kocku. Opet tedy zadna rada, jen zkonstatovani, ze je to chyba pana. Treti priklad - pani ma rocniho australskeho ovcaka, ktery tahne na voditku. Chodili tedy pred par mesici na cvicak, aby se naucil nejake povely a pani ocekavala, ze se tez odnauci tahat.. opet nic, jen rada, at psovi poridi obojek s ostny 😳
Podotykam, ze to nejsou zkusenosti z jednoho cvicaku a nejedna se o jednoho cvicitele! Jsou to 3 ruzne cvicaky, celkem 4 ruzni cvicitele a dokonce vyhlaseni, vsichni se psum venuji pres 15-20 let. Ja nepotrebuji, aby muj pes poslouchal jak svycarske hodinky a chodil na centimetr presne u me nohy, me staci, ze jde treba pul metru prede mnou, v klidu, a ze netahne na voditku. I kdyz ano, bojujeme se situaci, ze pes zacne divocit, kdyz nekoho potkame, chce si hrat, tak by malem urval voditko. Jinak vicemene vycviceny je, ale myslela jsem, ze budeme chodit na cvicak, aby se ty povely zdokonalily, treba, aby prisel hned na prvni zavolani a ne az na druhe, kdyz zvysim hlas.
Nazor zatim ale je, ze cvicak nam asi nic nedava, s prominutim ty rady co tam rikaji muzu dohledat na youtube a ne za to platit x tisic... Chapu, ze pes ze cvicaku neodejde "nasprtany jako decka ze skoly" a ze je potreba ty povely s nim pak venku procvicovat, ale rikam si, ze vlastne zatim ani me, ani nikomu v mem okoli, cvicak moc nepomohl. Misto toho, aby se majitel na cvicaku dozvedel, jak psa odnaucit tahat, tak se dozvi, ze ma poridit ostnaty obojek. A nebo ze byla chyba poridit ke kocce doma psa. Kdyby se jednalo o stejneho cvicitele, tak si reknu, "ok je spatny", ale tohle jsou zkusenosti od 3 ruznych cvicitelu..

Jaky mate nazor na cvicak vy? Pomohl vam cvicak a nebo cvicite psa doma podle videi a rad na internetu?

..na provozní poslušnost bych si zaplatila individuální vycvik a klidně bych si priplatila aby cvičíte přijel za mnou do mého prostředí a ukázala mu co po psovi kde a jak chci...

23.8.2021 15:06

"za prve kazdy cvicitel vam povi neco jineho. Napr povel ke me... jedna cvicitelka rekla, ze kdyz pes prijde, tak nehladit, jen ustne pochvalit, udrzet ocni kontakt a dat pamlsek. Jina cvicitelka rekla pochvalit a pohladit. Dobre, kazdy ma jinou metodu a na kazdeho psa plati jiny zpusob vychovy. To bych pochopila. Jen je pak blbe, ze kdyz bude pokazde jiny postup, tak pes v tom bude mit akorat gulas."

cha
To není jiná metoda ani způsob výchovy, obé je totéž - po správně provedeném cviku odměnit. A to je v pořádku.
Ten první způsob odměny - bez pohlazení - je správně z hlediska sportovní kynologie, bez dotyku, bez změny polohy psovoda. To druhé je prostě to druhé, i tak lze (pokud je to pro psa odměna). Chybí tam to hlavní - to povědomí, co to je ta odměna.

a je to prosím hezká ilustrace toho, jak jsou ty konkrétní rady na peachu, když psovod neví, co a proč dělá! Aneb vivat teorie!

"Jaky mate nazor na cvicak vy? Pomohl vam cvicak a nebo cvicite psa doma podle videi a rad na internetu??"

cvičák je jen plac, místo
někde je potůček, fajn na ochlazení psa
jinde v létě moc komárů
.......
a pak jsou cvičitelé - někteří jsou na prd, jiní nic moc, další fajn a někteří jsou absolutně super

mnohé lze najít na netu

já nedám dopustit na literaturu

23.8.2021 16:09

Cvičák ani individuální trenér není všechno. Pro mě třeba, když jsem kdysi začínala, byla nejdůležitější literatura. Konkrétně kniha Výchova a výcvik psa od Ing. Hartla. Pak časopisy Pes přítel člověka. Chodila jsem i na cvičák, kde nám, začátečníkům, ukázali a řekli, co máme se psem dělat, a to jsme pak při každé procházce dělali. Od knihy se ty základy ani nijak nelišily. Tehdy vedli výcvik zkušení výcvikáři, kteří měli za sebou více vycvičených psů. Metody byly sice poplatné době, ale fungovaly.

Vy se psy žijete dvacet let, za to dobu přece musíte mít v malíku, jak psa odměňovat, jak s ním zacházet, proto bych se, být vámi, vykašlala na tento cvičák, a jela bych si po svém podle nějaké knížky, jejíž filozofie se mi líbí, nebo bych si našla jiný cvičák.

23.8.2021 19:39
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.251

Na celý cvičák bych se vyprdla.
Když se zamyslíte, určitě si uvědomíte chyby, kterých jste se dopustili na předchozích psech a nechcete je opakovat. A od toho bych se odpíchla.

Dnes si může kdokoli pronajmout cvičák nebo louku a vydávat se za trenéra čehokoli. A podle toho to pak vypadá.
Známá zažila cvičák, kdy paní cvičitelka nikdy žádného psa neměla, mluvila teoreticky, co všech má a nemá ta známá dělat a sama jí to ani nepředvedla. Vyhozené prachy.

Taky mám psy cca 20 let, na volné místo na prvním cvičáku "čekáme" dodnes (fena byla nar. 2001). Bylo plno, tak jsme se zapsali do pořadníku (jednalo se o 3 podobně stará štěňata) a nikomu z nás se nikdo neozval, cvičák je tam furt. A tak jsme svá štěňata vychovali a vycvičili podle svého nejlepšího svědomí (knihy, rady ostatních, intuice) a vychováváme tak své psy dál.

23.8.2021 20:24
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"za prve kazdy cvicitel vam povi neco jineho. Napr povel ke me... jedna cvicitelka rekla, ze kdyz pes prijde, tak nehladit, jen ustne pochvalit, udrzet ocni kontakt a dat pamlsek. Jina cvicitelka rekla pochvalit a pohladit. Dobre, kazdy ma jinou metodu a na kazdeho psa plati jiny zpusob vychovy. To bych pochopila. Jen je pak blbe, ze kdyz bude pokazde jiny postup, tak pes v tom bude mit akorat gulas."

cha
To není jiná metoda ani způsob výchovy, obé je totéž - po správně provedeném cviku odměnit. A to je v pořádku.
Ten první způsob odměny - bez pohlazení - je správně z hlediska sportovní kynologie, bez dotyku, bez změny polohy psovoda. To druhé je prostě to druhé, i tak lze (pokud je to pro psa odměna). Chybí tam to hlavní - to povědomí, co to je ta odměna.

a je to prosím hezká ilustrace toho, jak jsou ty konkrétní rady na peachu, když psovod neví, co a proč dělá! Aneb vivat teorie!

"Jaky mate nazor na cvicak vy? Pomohl vam cvicak a nebo cvicite psa doma podle videi a rad na internetu??"

cvičák je jen plac, místo
někde je potůček, fajn na ochlazení psa
jinde v létě moc komárů
.......
a pak jsou cvičitelé - někteří jsou na prd, jiní nic moc, další fajn a někteří jsou absolutně super

mnohé lze najít na netu

Málokdy cituju celý dlouhý příspěvky, ale tohle je fakt dobrý

a tímhle jste mi připomněla nedávnou diskuzi, kde se probíralo, k čemu je vlastně ta teorie a jestli není zbytečná...
...takže jeden dost dobrej důvod proč číst ty knížky - rozlišíte pak dobrýho trenéra od špatnýho

23.8.2021 20:38
juhaj

XXX.XXX.164.121

Máte psy takových let. To, co na psu chcete, je provozní poslušnost, na to cvičák ani nepotřebujete. Mate jine plemeno, než předchozí ? Jinak, moje fena je taky velké, pozdě dospívající plemeno. Má 40 kg. Ja mam víc než 60 kg, ovšem chápu, je to těžké takový tele udržet. V roce jí nastávala nejhorší puberta, ale dali jsme to, po roce se to začlo lepšit 😁.
Ale k cvičáku. Můžete si koupit hodiny na socializaci, 10/1000,-, pokud chcete pokračovat, pak členství, teď nevím, okolo 1500,-/ rok, nebo brigády. Individuální hodiny si můžete domluvit s konkrétní instruktorkou, okolo 200,-/hodina. Berou stále nové adepty.

neverend

23.8.2021 20:59
neverend

XXX.XXX.213.247

Za mě cvičák ztráta času a peněz.🙂 Říkám za mě, někomu třeba pomůže, ale my se s pesanem domluvíme sami.🙂

24.8.2021 01:05
lucinda21

XXX.XXX.77.233

Milá chovatelko,
máme podobné zkušenosti jako Vy, stejné pocity...
také se psům věnujeme delší čas, měli jsme pauzu, kdy přišly děti a my jsme spíš hlídali občas nějakého labradora...a nyní jsme si pořídili psa, mělo to být střední plemeno, schválně jsem se vybrala lehčího psa, abych na něj měla fyzicky...no potřebujeme cvičák, pes je divoký, agresivní na jiné psy, kouše, skáče, je velmi dominantní a nechce poslouchat.....no potřebuje cvičák.

Zatím, co jsme byli v kontaktu s trenéry, jsem také nabyla dojmu, že si někteří potřebují opakovaně ujistit, že my jsme idioti, kteří ničemu nerozumí. Kritiku jsme slízli opravdu i za to, že chceme například při navlékání obojku či postroje, aby si pes sedl.

No chce to najít si cvičitele, který vám bude sedět a ne kritizovat. Ale v kynologii se pohybuje hodně lidí a zkrátka nedá se vyhnout těm, kteří nesnesou jiný názor než ten svůj a jsou arogantní k ostatním.
Chce to najít si cvičitele, se kterým vás bude čas strávený se psem bavit. Když uvidíte, že se někam posouváte a ke cvičiteli získáváte přátelský postoj, je to dobré, držte se ho a zkuste s u něj setrvat.
Nemá smysl trávit čas byť i se super odborníkem, který nemá respekt k lidem.
Jinak - on ten výcvik se dá určitě pojmout tisíc a jedním způsobem. Někteří brilantně používají e-obojek, jiní sází na pamlsky, jiní nechávají psa v kotci....jiní v kleci....a pokaždé může být pes v pohodě anebo ne, no jde asi hlavně o to, aby se žilo komfortně všem, lidem, sousedům a psovi.
My teď hlavně potřebujeme se zbavit agresivního chování našeho psa vůči jiným psům....nikdy předtím jsme něco takového nezažili. Zatím pamlsková metoda funguje dost slabě.....tak uvidím, co se naučíme, a jestli mi někdo řekne, že jsem si vybrala špatné plemeno, tak mu odpovím, že holt pro tohoto člověka je správné řešení podpory existence úzkého profilu plemen, ale že my dáváme šanci i jiným plemenům. Bohužel nemáme několik hektarů zahrady, abychom ho mohli nechat honit ovce po kopcích, ale jsme schopni ujít s ním několik kilometrů, pohrát si s ním, dát mu dobré chutné a snad i zdravé /a zatraceně drahé/ jídlo. A do toho umíme psa i potěšit, když si přijde pro pomazlení, jako že chodí snad 20x za den.
Takže, vydržte, najděte si cvičák, kde to bude fajn a Vy se také mějte fajn.

24.8.2021 08:35

prosím, ve vší úctě, opět jenom ilustrace toho, jak je dobré vědět co a proč dělám....

24.8.2021 09:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.112.117

lucinda21 napsal(a):
Milá chovatelko,
máme podobné zkušenosti jako Vy, stejné pocity...
také se psům věnujeme delší čas, měli jsme pauzu, kdy přišly děti a my jsme spíš hlídali občas nějakého labradora...a nyní jsme si pořídili psa, mělo to být střední plemeno, schválně jsem se vybrala lehčího psa, abych na něj měla fyzicky...no potřebujeme cvičák, pes je divoký, agresivní na jiné psy, kouše, skáče, je velmi dominantní a nechce poslouchat.....no potřebuje cvičák.

Zatím, co jsme byli v kontaktu s trenéry, jsem také nabyla dojmu, že si někteří potřebují opakovaně ujistit, že my jsme idioti, kteří ničemu nerozumí. Kritiku jsme slízli opravdu i za to, že chceme například při navlékání obojku či postroje, aby si pes sedl.

No chce to najít si cvičitele, který vám bude sedět a ne kritizovat. Ale v kynologii se pohybuje hodně lidí a zkrátka nedá se vyhnout těm, kteří nesnesou jiný názor než ten svůj a jsou arogantní k ostatním.
Chce to najít si cvičitele, se kterým vás bude čas strávený se psem bavit. Když uvidíte, že se někam posouváte a ke cvičiteli získáváte přátelský postoj, je to dobré, držte se ho a zkuste s u něj setrvat.
Nemá smysl trávit čas byť i se super odborníkem, který nemá respekt k lidem.
Jinak - on ten výcvik se dá určitě pojmout tisíc a jedním způsobem. Někteří brilantně používají e-obojek, jiní sází na pamlsky, jiní nechávají psa v kotci....jiní v kleci....a pokaždé může být pes v pohodě anebo ne, no jde asi hlavně o to, aby se žilo komfortně všem, lidem, sousedům a psovi.
My teď hlavně potřebujeme se zbavit agresivního chování našeho psa vůči jiným psům....nikdy předtím jsme něco takového nezažili. Zatím pamlsková metoda funguje dost slabě.....tak uvidím, co se naučíme, a jestli mi někdo řekne, že jsem si vybrala špatné plemeno, tak mu odpovím, že holt pro tohoto člověka je správné řešení podpory existence úzkého profilu plemen, ale že my dáváme šanci i jiným plemenům. Bohužel nemáme několik hektarů zahrady, abychom ho mohli nechat honit ovce po kopcích, ale jsme schopni ujít s ním několik kilometrů, pohrát si s ním, dát mu dobré chutné a snad i zdravé /a zatraceně drahé/ jídlo. A do toho umíme psa i potěšit, když si přijde pro pomazlení, jako že chodí snad 20x za den.
Takže, vydržte, najděte si cvičák, kde to bude fajn a Vy se také mějte fajn.

Jestli se nepletu, tak jste nedávno psala, že máte NO🤔

24.8.2021 10:03

A co že jste tam obě tři hledaly? Spíše jste měly hledat teorii - jak se učí, aby se naučilo, a to naučené pak používat v běžném životě. Když bude pes umět jít u nohy, tak nebude vyskakovat na protipsy, ne? :-) Dám obojek, až si sedneš, jinak nejdeme nikam, obojek je signál k sednutí si. Nebo jak to chcete dělat?
Nevíte, co se proč dělá, a cvičitelé to nepoví :-) tak se zeptejte. Jestli to neví, neumí vysvětlit, tak tam být fakt nemusím, nebudu dělat něco, o čem nevím, proč to dělám a jak to má fungovat, ale musím se zeptat :-) Odpovědi jsou v té teorii, co neznáte, a tím rozlišíte, jestli tenhle cvičitel je nějaký ctrl c ctrl v, nebo ví, co dělá a jak to člověka naučit.
Až si přečtete a nakoukáte základy, tak na tato cvičiště nemusíte, no. Na jiné třeba jo.

24.8.2021 10:36
Terven

XXX.XXX.110.191

Zatím pamlsková metoda funguje dost slabě.....

Co to je, probůh, pamlsková metoda?

Ono i u pozitivního posilování, kde se pamlsky často používají, je podstatnej hlavně ten PRINCIP - to je to, co dělá metodu metodou a proč funguje...ty pamlsky tam nejsou to hlavní.
Pokud napíšete, že nějaká metoda nefunguje, nebo funguje slabě, zřejmě ji praktikujete blbě, případně vůbec nepraktikujete metodu, nýbrž jen chaos.
Tudíž to jako obvykle velmi výstižně shrnula hmn

prosím, ve vší úctě, opět jenom ilustrace toho, jak je dobré vědět co a proč dělám...

Ono každé chování má příčinu a následek. To je dobré si srovnat v hlavě a pak se pokusit jedno z toho změnit, čímž se změní i to chování.
K tomu je právě dobrá ta teorie - abyste poznali, proč vám něco nefunguje a od kterýho trenéra radši dál.

24.8.2021 11:08
rapotacka11

XXX.XXX.224.79

treba, aby prisel hned na prvni zavolani a ne az
teorie
https://www.vycvikpsa.cz/articles/000007.shtml
"""""""""""""""""""""""""
Se psem k sobě nemáte vztah (ten správný).
V neděli jsme měli rodinný sraz,
byly tam děti a pes=1,5 roku.
Děti ani pes se nezastavili, řádili, lítali, honili se.
Pes se od nich nehnul,
reagoval na každý pohyb, na znamení snad i v obličeji,
kdy poletí aport nebo kterým směrem začne honička.
Neměl toho bláznění dost. Na těch dětech visel očima.
Chci tím jen říct, že to chce psa zabavit
a hru prokládat cviky. Pes je rád splní a těší se na další hry.
Nemá li vyžití, jde si třeba pohonit kolo na silnici.
Mladýho nevycválanýho psa baví něco jiného
než dámičku na promenádě.

Příklad kočka a pes je tedy mírně řečeno ...
Mají li problém, je to jednoznačně vina majitele
a pokud je na tom tak, že si s tím neví rady,
neměl si je pořizovat.
Každého snad napadne, že nesmí dopustit
provokování-napadání ze strany psa ani kočky.

24.8.2021 11:16
janaa

XXX.XXX.38.22

Jestli pamlsková metoda znamená odlákání pozornosti na pamlsek a prokrmování psa,tak to nemůže fungovat nikdy na nic,pokud je v okolí cokoli rušivého zajímavého. Prostě nesmysl. Pokud jakýkoli cvičitel zkonstatuje,že si měl člověk pořídit váhově lehčího psa,a tím říká,tohle nepůjde, tak to opravdu nepůjde,ale ne kvůli tomu člověku,co přišel,ale kvůli cvičiteli,který neví,jak na to. Zrovna tahání na vodítku a rvaní člověka kamkoli,není o váze psa, ale o autoritě a vzájemném respektu, což může potvrdit každý,kdo vodil víc psů najednou. Samozřejmě, respekt a autorita je věc, na kterou žádná pamlsková metoda nefunguje, a je otázka,zda na to dotyčný má, každopádně když nic jiného,tak se dotyčný snaží vztah budovat a fungovat,když už na ten cvičák šel, a odradit ho předem, je nesmysl, i když se třeba v budoucnu ukáže,že na to (a na psa) dotyčný člověk nemá.
A v případě konkrétního problému v běžném provozu je to stejně o tom,najít si kvalitního výcvikáře,který přijede a pomůže v reálu.To,že pes na place chodí u nohy a nevšímá si ostatních psů, neznamená pro běžný život skoro nic

Přidejte reakci

Přidat smajlík