Kosti tedy ano nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2021 13:55

Zdravím vespolek.
Dnes jsem byl na očkování a přišla řada i na krmení. Byl jsem varován, že nemám krmit kostmi. Protože se můžou ůdajně protrhnout střeva někde u konce. Ne tedy nějakou ostřinou, ale tím, že stolice je tvrdá a váže na sebe vodu ve střevě.
A to kosti naprosto žádné.
Já dávám syrové vepřové občas na zabavení a očistu chrupu. Jsou s kloubem, menší cca 12-15 cm. Pes to skřupe, co zbyde vyhodím. Případně kuřecí skelety nebo vepřovou nožku. Ano je pravda, že po kosti je stolice trochu tvrdší a bílá.
Jak to tedy je. Źe se nedávají kosti pečené kuřecí nemá cenu řešit.

25.8.2021 14:43
PumaCZ

XXX.XXX.218.44

Jakékoliv tepelně upravené kosti ne - ty fakt to střevo protrhnout pak můžou. Také pokud je trus tvrdý a bílý, tak bylo těch kostí moc a pes by mohl mít zácpu, ale jinak krmení syrovými kostmi opravdu pro psí trávení problém není.
Mně teď veterinářka řekla, že prý syrové kuřecí kosti jsou ty nejhorší (přitom jsou nejměkčí a vhodné i pro malá štěnda) a že můj 44 kg vážící pes je hubený :D Tak jsem poděkovala, zaplatila a už tam fakt nepáchnu.
Veterináři toho o krmení ví většinou prdlačku a nabízejí akorát svůj předražený šrot, takže si z takového veta nic nedělejte. Už jen chybí, aby vám řekl, že krmení syrovým masem ze psa udělá krvelačnou bestii :D

25.8.2021 14:51

Tady u nás nejde o krmení ale tak cca 2-3x týdně pro zábavu a přilepšení a hlavně o zuby.

25.8.2021 14:51

stolice hodně tvrdá a po zaschnutí zcela bílá - u nás tzv. bobek kosťák - dobře není (výjimečně se nic neděje, neměl by být pravidlem...) Já třeba nemůžu dávat NIghtovi vepřové packy - prostě těch kostí je tam moc. Ale třeba kuřata krmím celá beze zbytků... a bobek je zcela v pořádku.
Je to kus od kusu - některý jedinec stráví kostí hodně bez potíží, u jiného se musí kosti ubrat. Jo a mění se to i věkem.

25.8.2021 15:00

No, on tvrdil něco ohledně starších psů. A když tu kost spořádá tak prostě ten bobek bílý a tvrdý je. To je pravda. Jenže pes je menší, to by potom nemohl mít žádné kosti aby neměl bílý bobek.

25.8.2021 15:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Bohužel- s krmením syrovou stravou, čili barfem, až na výjimky u veterinářů nepochodíte. Já chápu, že se v ordinacích setkají s různými průšvihy, ale ono není žádné tajemství, že všechno jde praktikovat blbě - a to i ten barf.
Samozřejmě, že krmení kostmi má jisté regule, nejde to dělat úplně bez ladu a skladu. Fatální zácpu kosti samozřejmě způsobit mohou, ale poučenému člověku, který ví, co dělá, by se to stát nemělo. Stejně tak může kost perforovat střevo, tudíž je nutno ty krmné kosti pečlivě vybírat a nedávat je bez přípravy psům, kteří na ně dosud nebyli zvyklí.
Jinak k těm perforacím střev kostmi - já tvrdím, že ke kostem se nedopatřením dostane každý pes a i vícekrát za život. A pak je na tom o dost líp ten, který je na ně zvyklý z pravidelného krmení. Hůř může dopadnout granulář, který se dostane k tepelně upraveným zbytkům z grilovačky, například.
Pokud je stolice po kostech tvrdší a bílá, bylo jich moc. Já krmím dvě malý feny kostmi skoro denně a bílou stolici jsem u nich neviděla snad vůbec. Je třeba k té kosti dát i maso - buď by jím měla být obalená anebo ho lze hodit vedle.
Kuřecí skelety a křídla jsou snad nejměkčí kosti, co existujou, ty bych krmila bez obav. Trošku tvrdší je krk, ale i ten jde podrtit nožem na prkýnku, pokud máte obavy, že by ho pes polkl celý.
Ptáte se jenom na kosti, není z toho jasné, jestli plánujete komplet krmit čerstvou stravou anebo kostmi jenom přilepšit psovi na granulích. To druhé já osobně moc nedoporučuju.

25.8.2021 15:05
aluska

XXX.XXX.197.205

krmím syrovým s kostma cca 12ti letou trpasličí jezevčici, kuřecí skelet, stehno nebo vepřová žebra jí nedělají problém a bobek má v pohodě. Kosti má v krmné dávce každý den.

25.8.2021 15:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, on tvrdil něco ohledně starších psů. A když tu kost spořádá tak prostě ten bobek bílý a tvrdý je. To je pravda. Jenže pes je menší, to by potom nemohl mít žádné kosti aby neměl bílý bobek.

To je blbost - krmím kostmi i pinče 5,5 kg a bílej bobek nemá nikdy. Musí prostě dostat kosti úměrně své velikosti a i s masem, ne samotné.

25.8.2021 15:13
Terven

XXX.XXX.110.191

Tady u nás nejde o krmení ale tak cca 2-3x týdně pro zábavu a přilepšení a hlavně o zuby.

Tak jestli dáte menšímu psu, který jinak žere granule, syrovou vepřovou kost s kloubem, tak se bílým bobkům nedivím, to bych se spíš divila, kdyby je neměl.
A přikláněla bych se k tomu veterináři, že tohle spíš ne.
Jestli jde o zuby a o zábavu, kupte daňčí parůžek.

25.8.2021 15:14

No kost má na přilepšenou, už jsem to psal. Beru kosti v Globusu, jsou menší vepřové nasekané, ale maso na nich nenajdete. A nožku tu zpráska komplet i s nehtem. Pes má 16kg. Tak to asi zkrmím a přejdu na kuřecí. křídla atd. Tam by měl být ten poměr maso-kosti alespoň nějaký.
Parůžek máme a nezájem.

25.8.2021 15:21

No kost má na přilepšenou, už jsem to psal. Beru kosti v Globusu, jsou menší vepřové nasekané, ale maso na nich nenajdete. A nožku tu zpráska komplet i s nehtem. Pes má 16kg. Tak to asi zkrmím a přejdu na kuřecí. křídla atd. Tam by měl být ten poměr maso-kosti alespoň nějaký.
Parůžek máme a nezájem.

kdyz to krmeni kostma takhle -obcas - neni uplne jednoduche. a opravdu to urcite riziko ma.
opravdu mu nejde tech kosti davat mene?

prejit na kure ? treba moje nejstarsi fena uz cca 2 roky nesnese moc kurecich kosti. okusuje klidne velke hovezi, snese jeste tak max. skelety - ale kridla a kur. stehna uz nesnese. a zrala je cely zivot.
netusim proc, ale ke staru proste s kuretem musim opatrne uz.

25.8.2021 15:22
Terven

XXX.XXX.110.191

Parůžek máme a nezájem.

Akorát, že to křídlo nebude na zabavení, to mají moje feny v sobě během 5 vteřin - 3x kousnou a polknou.
A dát kuřecí křídlo psovi, který je na granulích, to bych se bez přípravy bála. Pes, pro kterého to bude novinka a vzácnost, možná nekousne vůbec a rovnou polkne.

25.8.2021 15:26

No přesně, zabavení nebude, zuby čisté nebudou. A křídla dopadnou přesně tak jak to píšete. Tak ale s takovou tedy nebude mít nic tvrdého a přírodního. Tak vám nevím co je tedy lepší.
No a pochopitelně nechci nám přivodit nějaké potíže.

karlam.86

25.8.2021 15:28
karlam.86

XXX.XXX.37.15

Prosim mohu mit dotaz? proc kosti ma pes jist s masem a ne bez? Kdyz je pes na granulich a dostava kosti na cisteni zubu, je potreba mu pred a nebo po dat granule, aby ty kosti nemel nalacno?? Pardon, jestli se hloupe ptam, nemam jeste zkusenosti s barfem

25.8.2021 15:33
25.8.2021 15:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak tohle už tedy ne?

No, jestli to sežere celý, tak jste přesně ten případ, kvůli kterým veterináři před kostma varujou...
Pokud by šlo nechat ho kousat jenom chvíli a pak mu to sebrat, tak možná dobrý.

25.8.2021 15:40

Tak tuhle zrovna celou nesní. A to je kost ta vakuovaná ze zverimexu, to je pěkný hnus. Teď máme ty čerstvé od řezníka a jsou menší.

25.8.2021 15:45
Terven

XXX.XXX.110.191

Ještě mě napadá morkovka - ta má uvnitř morek, po kterým se vám granulář možná potento, ale bez morku už to má většina psů jako ohlodávání pro radost.
Najdou se teda experti, kteří jsou schopni rozkousat i morkovku, ale jsou to spíš výjimky.

25.8.2021 15:53

Já mám ted´něco takového. Má to 316 gramů a je pravda že to zkřupe na jedenkrát.

25.8.2021 15:53
Terven

XXX.XXX.110.191

Pokud by vám nešlo ani tak o to zabavení jako spíš o chrup, tak na to není nutné dlouhé hlodání. Na to stačí ty zuby tak nějak přirozeně používat, hodně žvejkat.
Moje fena je původně granulář z útulku, měla zubní kámen, páchlo jí z tlamy. Převedla jsem jí na barf, čili maso, kosti, zelenina...denně má něco sušeného žvejkacího - střívko, kousek jícnu apod., občas si u koní uloví kus mrkve.
Že by něco dlouho ohlodávala, to ani ne, ty morkovky mají spíš výjimečně.
A zuby má najednou nádherný, žádnej smrad z tlamy.

25.8.2021 15:55
Terven

XXX.XXX.110.191

Já mám ted´něco takového. Má to 316 gramů a je pravda že to zkřupe na jedenkrát.

Morkovky asi na jedenkrát nezkřupe, to opravdu nejde. Většina psů to vůbec nerozkousne, leda některá plemena se silnějším skusem, ale na jedenkrát taky ne
Pravděpodobně si to s něčím pletete.

25.8.2021 15:57

Tak priorita jsou zuby. A pes je potvora mlsná, mrkev bleee. zelenina, ee, ovoce taky ne, ale konzerva to jo, to je žrádlo. Granule až když je fakt hlad.

25.8.2021 16:00

Prostě bych ty vepřové packy rozsekala sekyrou na části. Po celé má bobky kosťáky, po třetině třeba problém nebude. Prostě to chce vybalancovat množství kostí. Já ty obří CELÉ kosti (většinou okoušou jen tu bílou chrupavku - čistí si zuby a zabaví se) nechávám klidně dlouho. Ale jakmile je kosti jen část (v Globusu je řežou na kusy), pak se psisko pustí i do samotné kosti a pak musím včas sebrat. Neb nechci, aby tu kost zpracoval celou. Pokud hlodá povrch - je to o.k. - pokud kost mizí před očima - seberu a vyhodím...
Skelety u nás na čištění zubů nejsou - to je dvě chroustnutí... raději je stříhám na kusy - prostě mu je předhryžu - umí křídla polykat bez kousání

25.8.2021 16:00
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nevím co řešíte, tak mu zrovna v ten den, co žere kost, hoďte k ní i nějaké maso a hotovo. Nebo pak trochu oleje na granule.
Jsem tím známá, že naši psi, i psi v rodině žerou kosti a to všechny, tedy i vařené a pečené a za těch 50let co žiju, neměl žádný z těch asi 15 psů problém.

25.8.2021 16:04
Terven

XXX.XXX.110.191

karlam.86 napsal(a):
Prosim mohu mit dotaz? proc kosti ma pes jist s masem a ne bez? Kdyz je pes na granulich a dostava kosti na cisteni zubu, je potreba mu pred a nebo po dat granule, aby ty kosti nemel nalacno?? Pardon, jestli se hloupe ptam, nemam jeste zkusenosti s barfem

Kosti právěže ideálně nalačno, jejich trávení dá zabrat, tak aby byly aktivní trávicí šťávy. Když bude mít pes plný břicho granulí, kosti zřejmě ani nestráví.
Obalené masem by měly být právě proto, aby byl zachován poměr maso x kosti a pes se nezacpal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík