Tahání na vodítku - neposlušnost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2021 19:15
Annaa

XXX.XXX.108.22

Dobrý den, předem se omlouvám, že obtěžuji s tímto dotazem, ale jsem opravdu bezradná. Pokud už tady na Ifauně tento dotaz byl, omlouvám se a klidně neodpovídejte a pouze mi pošlete odkaz.
Odmalička jsem vyrůstala v nekynologické rodině, psa jsme nikdy neměli, neznala jsem nikoho kdo by ho měl, ovšem vždy jsem po něm toužila. Když jsem se odstěhovala od mých rodičů, musela jsem kvůli mému zdravotnímu stavu a studiu počkat, ale minulý rok se mi konečně poštěstilo.
Odstěhovala jsem se do domku se zahradou, dostudovala a můj zdravotní stav se zlepšil. Rozhodla jsem pro splnění svého snu - pořízení psa. Psa jsem z útulku, chtěla jsem staršího pejska, abych s ním měla méně problémů, když nemám zkušenosti. Navštívila jsem místní útulek. V útulku jsem narazila na 3 měsíční štěňátko - křížence kříženců a ihned jsem se zamilovala. Štěňátko někdo očividně přivázal před útulek. Nemohla jsem ho tam nechat. Litovala bych toho ještě dnes. Tudíž jsem si ho vzala.
Jelikož jsem neměla žádné zkušenosti ( ano, udělala jsem chyby, které bych dnes neudělala, stydím se za ně a lituji jich ), štěně jsem nesocializovala a ono samotné předtím nebylo socializované vůbec. Štěně bylo pouze doma a na zahradě, párkrát se vidělo se starším psem od sousedů. Nikdy jsem ho nevzala do města, ani nikam podobně. Neviděla jsem v tom potřebu. Teď má jeden rok. Váží 39 kg. Já vážím 40 kg - kvůli mému zdravotnímu stavu. Nevěděla jsem, že vyroste tolik.
Na procházkách táhne jako kůň. Nevím, co s ním dělat. Bojím se s ním chodit, aby někomu něco nezpůsobil, ale na procházky prostě chodit musí, jinak mi zlikviduje dům. Táhne, už jsem několikrát letěla k zemi, odřená kolena a lokty, zatím nic vážného, ale to se může brzy změnit a dost se bojím. Je totálně neklidný. Jdeme z domu na procházku a prvních deset minut na ulici s auty, lidmi a psy ( bohužel jinak se z našeho domu vyjít nedá ) neskutečně táhne. Už několikrát jsem musela pustit vodítko, protože jsem měla spálené ruce a zabil by mě. Když jsem ho pustila, vletěl na jednu paní, naštěstí byla v pořádku, že má doma taky velkého psa. Příště tomu ale tak opravu být nemusí a toho se hrozně bojím.
Už jsem vyzkoušela stopovací vodítko, které nepomáhá. Vyzkoušela jsem polostahovací obojek. Stále nic. Pozitivní výchova - nic. Křik - nic. Bít jsem ho zatím nezkoušela, je fakt citlivý a vím, že by to nedopadlo dobře. Zatím pouze křik.
Už jsem vyzkoušela i jeden cvičák. V okolí máme nejbližší 1 hodinu cesty, tak jsem zkusila ten. Bohužel tam mi řekli, že jsem měla socializovat, ať dám radši psa pryč. To opravdu nechci. Radši se budu trápit. Milujeme se nejvíc. Další cvičák je až 3 hodiny cesty autem a to opravdu nemůžu.
Máte nějaké rady? Děkuji moc. Jsem fakt bezradná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2021 19:29

Odkud jste? Zkuste sehnat někoho, kdo vám poradí přímo v provozu při individuálních lekcích a naučí vás se psem zacházet.
40kg nevychované roční hovádko (nic ve zlém) bude potřebovat asi hodně výchovy, může být nebezpečné svému okolí (psům, dětem, lidem, řidičům). A když na to nebudete stačit, co uděláte? Utrápíte se, necháte se uvláčet?
Z vašeho popisu bych na první dobrou také doporučila zkusit psa udat novému, zkušenějšímu majiteli. Na druhou stranu lze roční zvíře ještě převychovat, ale musíte hledat osobního trenéra, případně někoho, kdo by si vzal psa do ruky a vychoval ho, když vám to zatím moc nejde. S tím, že byste do takového procesu byla zapojena a učila se sama co a jak.

27.8.2021 19:31

:-) Nemáte fotografii? Toho psa.
Víte, jak se zachází s ohlávkou pro psa? A máte náhubek? Pro psa.
Co hrajete, přetahování, dones míček, chodí pešek okolo, sedni lehni rozvička, padesát koleček podél plotu? To se tak unaví pes na zahradě a ven už jde klidnější.
Zkoušeno? Ohlávka je taková brzda, ale musíte se naučit s tím zacházet, aby se mu nezlomila hlava. Jako fakt. A náhubek dodá jistotu Vám, kdyby se utrh ze řetězu, tak aspoň nikoho nesní, klidnější páneček = klidnější pes.
Jak naučit netahat = jít vedle mě, pomalu, rychle, koukat na mě občas, ale hlavně JAK to učit, najdete v knížce, online kurzu (to bude nejlepší zároveň s knížkou), youtube a tak. Ale chce to trochu teorie, tam zjistíte, že není jen pozitivní výchova (ťuťu pejsku, muvíme na tebe potichu a vše po dobrém), ale i pozitivní motivace a posilování a ... a takové věci.
Umíte nějaký povel dobře? Trénovali jste doma a na zahradě něco, co teď umí, co umí nejlépe? Potřebujete se o něco opřít - buď dostane povel, aby šel u nohy třeba, jenže to musí umět.... nebo aspoň takhle (cvičit doma)
https://www.youtube.com/watch?v=9AqnbRJtJOg&ab_channel=SepsypodleVeroniky
A co se tam děje, proč tam něco vydává zvuk kliku a co bude odměna pro Vašeho psa... knížka, online kurz a tak.
A tady mají krásného velkého bílého havoše!
https://www.youtube.com/watch?v=6Gjxbpz3zm4&ab_channel=Akosopsom%3F

27.8.2021 20:50
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, mám fenu přes 40 kg, vážím víc než vy, ale když zabere, zvláště neočekávaně, mám dost.
Fena je s PP, není můj první pes, dokonce ani pes tohoto plemene, ale tohle byla extratřída.
Teď má 3 roky a situace je jiná, mám super psa, ale mákla jsem si.
Takže pár bodů pro vás:
Pokud to chápu, psovi je rok, větší psí většinou dospívají později
Váš pes má pubertu, tudíž na panicku dlabe
Naučte doma povel sedni, pokud se blíží pes, člověk, něco, posadte psa co nejdál a donuťte ho sedět, osvědčilo se mi opakovat sedí pes, klidně, ale důrazně
Dosáhnete na ucho, pokud začne vstávat, blbnout apod.jemně přidrzte, nervat,necukat, jen nanejvýš protitlakem korigovat.
Naučte se pracovat se stopovackou! Není to šňůra, je to prostředek k výchově psa. Výše zmiňovanou fenu jsem na ní tahala přes rok, fakt na mě kašlala a zdrhala.Výsledek je ovladatelný pes.
A ptejte se!

27.8.2021 21:20

Nechce se mi popisovat znovu, co už je tady na diskuzích několikrát popsáno, stačí si dát práci a pohledat.

Ve zkratce, já to dělám tak, že pokud pes zatáhne, tak se zastavím a stojím, dokud nepovolí vodítko......

Mám pyrenejku necelý 17 měsíců...a kavkazoidku 5 měsíců.
Dneska v parku jsme nečekaně potkaly psa...malá začala vyvádět, skákat, tahat ke psu......no celkově mám z procházky ruku vytahanou jak opice, protože táhla chvílemi jak lokomotiva.
Ta staršií si sice trochu pohopsala, protože jí malá zpovykovala, ale žádný drámo.
Tak jsem si jen tak vzpomněla, že vloni byla to samý...co vloni, ještě nedávno dokázala udělat takový divadlo, že jsem měla z ostudy kabát a málem vykloubené rameno...no a naučila se. Sice to ještě není úplně top, ale je ještě poberťačka bláznivá, takže už to bude jen lepší. takže za rok budu mít úplně zlatou holku.
Akorád při představě, co mě zase čeká s tou mladší, je mi trochu mdlo

27.8.2021 21:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.0.244

3 hodiny cesta autem je trasa Brno - Plzeň a cvičáky jsou skoro v každé dědině. Opravdu nevěřím, ze nemáte žádný cvičák blíž.

27.8.2021 22:08
assil

XXX.XXX.121.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nechce se mi popisovat znovu, co už je tady na diskuzích několikrát popsáno, stačí si dát práci a pohledat.

Ve zkratce, já to dělám tak, že pokud pes zatáhne, tak se zastavím a stojím, dokud nepovolí vodítko......

Mám pyrenejku necelý 17 měsíců...a kavkazoidku 5 měsíců.
Dneska v parku jsme nečekaně potkaly psa...malá začala vyvádět, skákat, tahat ke psu......no celkově mám z procházky ruku vytahanou jak opice, protože táhla chvílemi jak lokomotiva.
Ta staršií si sice trochu pohopsala, protože jí malá zpovykovala, ale žádný drámo.
Tak jsem si jen tak vzpomněla, že vloni byla to samý...co vloni, ještě nedávno dokázala udělat takový divadlo, že jsem měla z ostudy kabát a málem vykloubené rameno...no a naučila se. Sice to ještě není úplně top, ale je ještě poberťačka bláznivá, takže už to bude jen lepší. takže za rok budu mít úplně zlatou holku.
Akorád při představě, co mě zase čeká s tou mladší, je mi trochu mdlo

No to stání mě se neosvědčilo, pes se postaví bokem a otočí hlavu, tím povolí vodítko a jak udělám krok, zas táhne. Jediný, co u nás funguje, je jít zpátky. Takže jo, když má tahací náladu, tak klidně čtvrt hodiny chodíme sem a tam na místě, než mu to docvakne.
No a taky samozřejmě funguje chůze na povel u nohy, což by mohla využít zadavatelka na přesun na nějaký míń exponovaný místo a tam teprve učit chůzi na volném vodítku. Ale nepíše, co pes umí a co s ním cvičí a tak.

neverend

27.8.2021 23:05
neverend

XXX.XXX.213.247

Mám taky chronicky tažné plemeno.😄 Všemožné taktiky otáčení a zastavování se minuly účinkem a tak přišla na řadu stará dobrá jedna na pr*el.🙂 Nebývale rychlý účinek a teď po okřiknutí když jí to občas chytne se "hodí" do přijatelných mezí.🙂 Mimochodem u lidí to funguje stejně. Dokud nedostane na zadek, nedá pokoj.😄

28.8.2021 09:07

assil napsal(a):
No to stání mě se neosvědčilo, pes se postaví bokem a otočí hlavu, tím povolí vodítko a jak udělám krok, zas táhne. Jediný, co u nás funguje, je jít zpátky. Takže jo, když má tahací náladu, tak klidně čtvrt hodiny chodíme sem a tam na místě, než mu to docvakne.
No a taky samozřejmě funguje chůze na povel u nohy, což by mohla využít zadavatelka na přesun na nějaký míń exponovaný místo a tam teprve učit chůzi na volném vodítku. Ale nepíše, co pes umí a co s ním cvičí a tak.

Je teda fakt, že jsem psici nakonec naučila, že když zastavím, tak nestačí povolit vodítko, ale že přijde ke mně....právě proto, že když "měla svůj den", tak po povolení vodítka a následném vykročení byla zase v tahu.
Teď už povětšinou stačí říct "hej Ginuš, taháš" a eventuelně jí upozornit tím zastavením, když nevnímá. Povětšinou na začátku procházky, kdy je v euforii z toho, že jsme vyrazily.

Je fakt, že při učení netahání jsme dost času prostály...zastavím, pak ujdeme metr a zase stojíme, než už z toho byla čuba tak znuděná, že tahat přestala. Přijde mi, že víc než o nějakém učení je to souboj vůlí...komu dřív dojde trpělivost.

To otáčení a chůze opačným směrem jsem practikovala na Jackovi, ale teď už to nedělám, protože tam se to zvrtlo, pes si to vyložil po svém a pak se pohyboval ve stylu...táhnu, táhnu a pak udělám kolečko kolem paničky. Takže mě každých pár metrů obcházel, ale ve směru vpřed tahal. Trvalo dost dlouho, než jsem ho to odnaučila a i tak k tomu měl později sklony.

Chůze u nohy...jistě, ale jak píšete, to se musí natrénovat a nejsem odborním nevim, ale neumím si to představit trénovat se psem, který táhne jak lokomotiva. Myslím, že základ je opravdu to naučit psa chodit na vodítku, netahat a pak mu můžu teprve vysvětlit, že má jít u tý nohy.

28.8.2021 09:24

Mi připadá, že lidé chodí pomalu. Já chodím pomalu. Ale ne se psem, který tahá. Protože si myslím, že psová chůze je přirozeně rychlejší než moje. Takže po něm chci něco, co je strašně těžké. Seřídit nohy, rychlost, hlídat vodítko, můj výraz "a už toho mám dost" a vymýšlet, jestli tohle je to, co se po něm chce. A proč, když maminka říkala, že pejsci chodí takhle a ne blbě jako lidé?
Tak nejdřív zkusím rychlejší krok, nebo pes tlapká za hračkou, která je vedle mě, za slaninou, anebo se naučíme "rychle" a "pomalu". Když jde pomalu, je to velký rozdíl oproti rychle, to se běží, psovi se běží lépe s člověkem než vláčet se jak zpomalený film, a když se jde pomalu, tak se netáhne. Musím dávat bacha, co odměním.
To se ale nesmí učit až za brankou a před objektem zájmu, těžko na cvičišti.. ale pak se může stát, že už mě pes netáhne do kopce, protože ne že je netáhlo, ale se řeklo, že se netahá, tak co si zas vymejšlíš.

28.8.2021 09:33

"Chůze u nohy...jistě, ale jak píšete, to se musí natrénovat a nejsem odborním nevim, ale neumím si to představit trénovat se psem, který táhne jak lokomotiva. Myslím, že základ je opravdu to naučit psa chodit na vodítku, netahat a pak mu můžu teprve vysvětlit, že má jít u tý nohy."

bych řekla, že spíš naopak
chůze u nohy je zcela jasně definované chování, cvik, které lze snadno naučit např. naváděním pamlskem. V obýváku, na zahradě, a pak ven. V klidu, se soustředěným psem, mozek na neutrálu.
Netahání je poněkud volnější činnost, navádět asi nelze, pes na to musí vlastně přijít sám.....a pes tahá, protože to velí jeho temperament, protože někam chce....neboli pes nesoustředěn, něčím zaujat. Odnaučuješ.

28.8.2021 09:55

Mi připadá, že lidé chodí pomalu. Já chodím pomalu. Ale ne se psem, který tahá. Protože si myslím, že psová chůze je přirozeně rychlejší než moje. Takže po něm chci něco, co je strašně těžké. Seřídit nohy, rychlost, hlídat vodítko, můj výraz "a už toho mám dost" a vymýšlet, jestli tohle je to, co se po něm chce. A proč, když maminka říkala, že pejsci chodí takhle a ne blbě jako lidé?
Tak nejdřív zkusím rychlejší krok, nebo pes tlapká za hračkou, která je vedle mě, za slaninou, anebo se naučíme "rychle" a "pomalu". Když jde pomalu, je to velký rozdíl oproti rychle, to se běží, psovi se běží lépe s člověkem než vláčet se jak zpomalený film, a když se jde pomalu, tak se netáhne. Musím dávat bacha, co odměním.
To se ale nesmí učit až za brankou a před objektem zájmu, těžko na cvičišti.. ale pak se může stát, že už mě pes netáhne do kopce, protože ne že je netáhlo, ale se řeklo, že se netahá, tak co si zas vymejšlíš.

Jo to máš recht, Cecilko

Pomalá chůze dělá hodně.....já včera vyložila holky z auta, vyrazily jsme a říkám Gině "hele holka, já se s tebou nebudu přetahovat" a pak jsem zaměřila pozornost na sebe, že jdu šnečím tempem, že na psa je to pomalé i kdyby šel pomalu, tak jsem přidala do kroku.

28.8.2021 10:13

Odnaučuješ? Proč nenavádím? Proč neučím doma, na zahradě a pak jinde?
Řekla bych, že učím psa chodit pomalejc a rychlejc, ne netahat. Netahat totiž končilo tak, že pes dělal obloučky, seděl a seděl tam furt a nešel :-) a když řeknu, aby se to pohlo, tak se okamžitě roztahá, také je vtipná věc - tah vyrábí protitah. Musela bych dát škrtící obojek, ostnatý, jinak mi na nějaké moje brždění psisko kašle. Prostě jde.
Tak ho radši učím, že se tahá jen na povel - táhni - a ta akce končí slovem - stačí. A jde se rychle a pomalu a pospícháme a podobně.. tahání nahradím něčím jiným a taháním na žádost. Pes si zvykne mě sledovat, "slyšet", tahání zmizí, není na něj místo.

28.8.2021 10:27

"Chůze u nohy...jistě, ale jak píšete, to se musí natrénovat a nejsem odborním nevim, ale neumím si to představit trénovat se psem, který táhne jak lokomotiva. Myslím, že základ je opravdu to naučit psa chodit na vodítku, netahat a pak mu můžu teprve vysvětlit, že má jít u tý nohy."

chůze u nohy je zcela jasně definované chování, cvik, které lze snadno naučit např. naváděním pamlskem. V obýváku, na zahradě, a pak ven. V klidu, se soustředěným psem, mozek na neutrálu.
Netahání je poněkud volnější činnost, navádět asi nelze, pes na to musí vlastně přijít sám.....a pes tahá, protože to velí jeho temperament, protože někam chce....neboli pes nesoustředěn, něčím zaujat. Odnaučuješ.

Já to nerozporuju, jak říkám jsem "cvičitel nebo lépe řečeno spíš vychovatel amatér" a většinu věcí si dělám tak, jak mi to přijde jednodušší a určitě to nemusí být správně.

Už si fakticky nepamatuju, jak jsem naučila chodit u nohy ovčandu...tím myslím, jestli v době učení tahala na vodítku nebo ne. Přijde mi, že ona tahoun snad ani nebyla.

U ostatních psů vlastně nevim, mi přijde, že se to tak nějak naučili za pochodu, určitě jsem ani u chrta ani u berberů cíleně neučila.
Pyrenejka se přiznám to samý. Nebo-li prvotní potřeba pro mě byla, aby mě nevláčela na vodítku. A učení u nohy?? To až tak od roka, když už to vypadalo, že trochu dostala rozum a je ochotná spolupracovat. Učila jsem tak, že cestou z prochajdy se chodilo pod povelem u nohy. Není to teda nic předpisovýho, mě stačí, když mi jde pes vedle nohy. A defakto to teď teda pilujeme tak, že na prochajdě střídám doby, kdy je volná zábava a kdy se jde chvíli u tý nohy. A n když jdeme po ulici a nebo ve městě, tak tam u nohy šlapat musí.

A Jessina?? Ta je zatím takové "normální štěně", ochotné ke spolupráci, ochotné pracovat za pamlsek. Takže je fakt, že když mám volno, tak třeba 2x denně vždycky chvilku cvičíme na dvorku....takovej ten základ...sedni, lehni...ke mě...zůstaň...chůzi u nohy. Někdy se dokonce přidá i Gina.
Ale venku v praxi je to zatím sci-fi, protože i na klidném místě se ještě nedokáže soustředit, je hodně roztěkaná, všechno jí zajímá, takže tam se momentálně omezuju na přivolání a na povel čekej.
Teď aktuálně se dostala do tahacího období a začali jsme učit netahat.

Já vím, že mi teď někdo může napsat, že jako moje chyba, že nedokážu štěně namotivovat, aby pracovalo a že bych to měla dělat tak a tak. Asi ju, ale já si holt jedu podle svého a počkám až mi Jessina dozraje. Až s ní bude rozumná řeč.
S Ginou to opravdu začalo trochu jít až kolem osmého měsíce, takže s Jessinou mám 3 měsíce náskok.
Hlavně nechci srovnávat třeba se Sárou, která základy zvládala na výbornou už ve třech..čtyřech měsících...ta se naučila chodit u nohy dřív, než se dostala do "tahacího období".

28.8.2021 11:10

Jaká chyba? Psa netrápím, netluču, neřvu, neškrtím, a rozumíme si, funguje to, tak mě fakt netrápí, co si kdo o tom myslí.

28.8.2021 13:42
Terven

XXX.XXX.110.191

No, přesně. To netahání je nejtěžší, nejblběji se to vysvětluje.
Pinčová nádherně zastaví, luxusně jde u nohy s vysokou akcí končetin a hlavičkou vyvrácenou směrem ke mě - to jsou prostě cviky.
Ale jakmile ji pustím dopředu, běží se zarazit o konec vodítka a táhne jako magor.
Je strašně těžký jí vysvětlit, že nemusí jít u nohy, že může klidně běžet přede mnou, ale JEN TROCHU POMALEJI než je zvyklá
A jakmile ji zkusím opravit, zastaví, přiběhne, jde u nohy - znova předvede celou plejádu známých cviků ...a po pochvale vyrazí.
Ona netahá zas tak často a pinčí tah není něco, co by se nedalo ustát. Takže jsem se omezila na to, že když jí potřebuju mít u nohy, tak jde k noze - třeba přechody silnice apod. a jinak ať si táhne.

28.8.2021 14:38

Terven napsal(a):
No, přesně. To netahání je nejtěžší, nejblběji se to vysvětluje.
Pinčová nádherně zastaví, luxusně jde u nohy s vysokou akcí končetin a hlavičkou vyvrácenou směrem ke mě - to jsou prostě cviky.
Ale jakmile ji pustím dopředu, běží se zarazit o konec vodítka a táhne jako magor.
Je strašně těžký jí vysvětlit, že nemusí jít u nohy, že může klidně běžet přede mnou, ale JEN TROCHU POMALEJI než je zvyklá
A jakmile ji zkusím opravit, zastaví, přiběhne, jde u nohy - znova předvede celou plejádu známých cviků ...a po pochvale vyrazí.
Ona netahá zas tak často a pinčí tah není něco, co by se nedalo ustát. Takže jsem se omezila na to, že když jí potřebuju mít u nohy, tak jde k noze - třeba přechody silnice apod. a jinak ať si táhne.

To je fakt zvláštní....asi jak jsem mimoň v tom, že psy necvičím a spíš se fakty všechno učíme za provozu, za pochodu...tak pro mě je daleko jednodušší "vysvětlit" psu, že nebude tahat, než že se jde u nohy.

Nebo když to řeknu blbě, tak pro mě je to učení dva v jednom...chůze u nohy je pro mě defakto chůze na vodítku bez tahání, akorát že pes jde vedle mě.

a jinak ať si táhne

no tak to si já nemůžu dovolit

28.8.2021 14:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Nebo když to řeknu blbě, tak pro mě je to učení dva v jednom...chůze u nohy je pro mě defakto chůze na vodítku bez tahání, akorát že pes jde vedle mě.

Pokud používáte krátký vodítko na velkýho psa, tak je to de fakto to samý.
U pinče na 5 m flexině je to sakra rozdíl

28.8.2021 14:45
kashttan

XXX.XXX.60.115

Většina vám tu radí jak na tahání na vodítku. Já myslím, že máte dvě možnosti. Buď se psa zabavit nebo z něj udělat naprosto perfektního parťáka. Protože jinak to z jeho a vaší váhou nepůjde. A živit a cvičit takového psa stojí ranec času a peněz. Průměrných trenérů bude spousta v nějaké přijatelné dojezdové vzdálenosti. Dobrých trenérů je v Česku pár. Dáte za ně hodně peněz, ale možná budete oba se psem spokojeni. František Šusta, Eva Štemberová, Lenka Blachová, Alice Pekařová... Běžný víkend 2-3 tisíce, plus ubytování, jezdí k nim lidi z celé republiky, vzdálenost je hloupá výmluva. Otázkou je proč jste chtěla psa, když byl rok na zahradě. Co je to za mix a jak se mu chcete věnovat. Můj pes tahá na vodítku a asi vždycky bude, šílený utulkovy mix. Já 60 kg on 40. Nemůžu po něm chtít, aby od začátku vycházky netahal. Má postroj, já sedák, tahá a je spokojený. Po hodinové vycházce můžeme zkoušet nacvičovat nějaké netahani. Jako první pomoc zkuste jeden konec vodítka za obojek, druhý zacvaknout za nahubek. Takhle psa dovláčet na konec vesnice a tam pustit třeba na delší vodítko. Jo a čím delší stopovačka, tím snáz s váma vymete. Čekají vás ještě tak tři čtyři roky utrpení a pak se to možná bude trošku zlepšovat, pokud to nebudete nijak řešit.

28.8.2021 15:14

roční pes velkého vzrůstu může být vlastně ještě pohodový... za půl roku může být výrazně hůř. Protože zatím se může chovat nedospěle, nemusí se vymezovat vůči jiným samcům.
Nemusí se povahově změnit - ale může. A pak jeho nezvladatelnost může přinést řadu dalších problémů.
Opravdu musíte na poslušnosti a provozní ovladatelnosti začít makat. Jako se štěnětem - nastudujte knížky, videa, pokud nemáte možnost sehnat (a zaplatit) kvalitní cvičitele, tak poproste o pomoc zkušenější místní pejskaře s vychovanými psy (ona ta parková psí univerzita se někdy hodí)... prostě chce to dělat a dělat a dělat. JInak mu hledejte novou smečku a sobě (pokud psa nutně musíte mít) pořiďte takovou psí velikost a povahu, na kterou stačíte

28.8.2021 15:23

Terven napsal(a):

Pokud používáte krátký vodítko na velkýho psa, tak je to de fakto to samý.
U pinče na 5 m flexině je to sakra rozdíl

No já používám dvě vodítka cca 2m přepínací a nebo 3m.
A co se flexiny týče, tak tu mám 8m a taky používám stopovačku 20m. Ani tam se teda tahat nesmí, neexistuje, aby čuba šla standardně na konci flexi a nebo stopce a táhla mě za sebou. Naštěstí se docela obstojně naučila, že když někam vystřelí a vidím, že už by mohlo hrozit vykloubení mého ramene, tak zařvu "Gino, brzdi!!!" a ona buď zabrzdí a nebo to vezme obloukem...dcera říká, že jí připomíná kobylu na lonži. Připadá mi, že je docela dobře schopná odhadnout vzdálenost, kam až jí stopka a nebo flexi pustí.

Co teda musím říct, že nedokáže jít u nohy, pokud je připnutá za postroj a je lhostejné, jestli tam má stopku, flexi a nebo vodítko.
Vždycky musí mít i nasazený obojek a když chci, aby šla tak nějak spořádaně blízko u mě, tak jí musím připnout za obojek.
Myslím, že to bych musela máknout a zkusit jí naučit chůzi u nohy bez vodítka, pak by to možná šlo. A nebo to půjde časem, až už nebude takový střevo bláznivý .
Naopak moje kamarádka měla tahacího psa, který úplně přestal tahat, když mu pořídili kšíry.

28.8.2021 15:27
eli22

XXX.XXX.58.55

Já bych též doporučovala, dokud je pejsek mladý,ho dát dál někomu, kdo má větší zkušenosti.

28.8.2021 16:07
cibulka78

XXX.XXX.107.82

Annaa napsal(a):
Dobrý den, předem se omlouvám, že obtěžuji s tímto dotazem, ale jsem opravdu bezradná. Pokud už tady na Ifauně tento dotaz byl, omlouvám se a klidně neodpovídejte a pouze mi pošlete odkaz.
Odmalička jsem vyrůstala v nekynologické rodině, psa jsme nikdy neměli, neznala jsem nikoho kdo by ho měl, ovšem vždy jsem po něm toužila. Když jsem se odstěhovala od mých rodičů, musela jsem kvůli mému zdravotnímu stavu a studiu počkat, ale minulý rok se mi konečně poštěstilo.
Odstěhovala jsem se do domku se zahradou, dostudovala a můj zdravotní stav se zlepšil. Rozhodla jsem pro splnění svého snu - pořízení psa. Psa jsem z útulku, chtěla jsem staršího pejska, abych s ním měla méně problémů, když nemám zkušenosti. Navštívila jsem místní útulek. V útulku jsem narazila na 3 měsíční štěňátko - křížence kříženců a ihned jsem se zamilovala. Štěňátko někdo očividně přivázal před útulek. Nemohla jsem ho tam nechat. Litovala bych toho ještě dnes. Tudíž jsem si ho vzala.
Jelikož jsem neměla žádné zkušenosti ( ano, udělala jsem chyby, které bych dnes neudělala, stydím se za ně a lituji jich ), štěně jsem nesocializovala a ono samotné předtím nebylo socializované vůbec. Štěně bylo pouze doma a na zahradě, párkrát se vidělo se starším psem od sousedů. Nikdy jsem ho nevzala do města, ani nikam podobně. Neviděla jsem v tom potřebu. Teď má jeden rok. Váží 39 kg. Já vážím 40 kg - kvůli mému zdravotnímu stavu. Nevěděla jsem, že vyroste tolik.
Na procházkách táhne jako kůň. Nevím, co s ním dělat. Bojím se s ním chodit, aby někomu něco nezpůsobil, ale na procházky prostě chodit musí, jinak mi zlikviduje dům. Táhne, už jsem několikrát letěla k zemi, odřená kolena a lokty, zatím nic vážného, ale to se může brzy změnit a dost se bojím. Je totálně neklidný. Jdeme z domu na procházku a prvních deset minut na ulici s auty, lidmi a psy ( bohužel jinak se z našeho domu vyjít nedá ) neskutečně táhne. Už několikrát jsem musela pustit vodítko, protože jsem měla spálené ruce a zabil by mě. Když jsem ho pustila, vletěl na jednu paní, naštěstí byla v pořádku, že má doma taky velkého psa. Příště tomu ale tak opravu být nemusí a toho se hrozně bojím.
Už jsem vyzkoušela stopovací vodítko, které nepomáhá. Vyzkoušela jsem polostahovací obojek. Stále nic. Pozitivní výchova - nic. Křik - nic. Bít jsem ho zatím nezkoušela, je fakt citlivý a vím, že by to nedopadlo dobře. Zatím pouze křik.
Už jsem vyzkoušela i jeden cvičák. V okolí máme nejbližší 1 hodinu cesty, tak jsem zkusila ten. Bohužel tam mi řekli, že jsem měla socializovat, ať dám radši psa pryč. To opravdu nechci. Radši se budu trápit. Milujeme se nejvíc. Další cvičák je až 3 hodiny cesty autem a to opravdu nemůžu.
Máte nějaké rady? Děkuji moc. Jsem fakt bezradná.

kdysi davno ( take slo o meho prvniho psa - nemeckeho ohare) jsem mela stejny problem...jeden kynolog mi poradil, abych si ven vzala proutek a jakmile pes zatahne, abych ho proutkem svihla pres predni nohy... ne bit, ale citelne placnout... napoprve mi bylo hrozne, ale pomohlo to, i kdyz prvni den mi ohar proutek rval z ruky...pocitejte s tim, ze zrejme budete muset svihnuti opakovat, ale bude cim dal slabsi...nevzpominam si uz presne, jak dlouho to trvalo, myslim, ze tak dva tydny...pozdeji stacilo jen se proutkem dotknout, pak proutkem pohrozit, a pak uz stacilo jen to, ze jsem mela proutek v ruce

Vanda754

28.8.2021 17:55
Vanda754

XXX.XXX.41.41

Zkuste ohlavku Halti, nam zabrala a to mame silene tahnouci fenku. 🤗 Na Halti ji muzu vodit za 2 prsty a ona chodi uplne ukazkove u nohy. Jen pozor - s halti neskubat, at psovi neposkodite krcni pater, jen lehce zatahnout, aby se mu stocila hlava k vam a on si uvedomil, ze dela neco spatne. Mrknete na videa jak ohlavka funguje 😀

28.8.2021 18:04

cibulka78 napsal(a):
kdysi davno ( take slo o meho prvniho psa - nemeckeho ohare) jsem mela stejny problem...jeden kynolog mi poradil, abych si ven vzala proutek a jakmile pes zatahne, abych ho proutkem svihla pres predni nohy... ne bit, ale citelne placnout... napoprve mi bylo hrozne, ale pomohlo to, i kdyz prvni den mi ohar proutek rval z ruky...pocitejte s tim, ze zrejme budete muset svihnuti opakovat, ale bude cim dal slabsi...nevzpominam si uz presne, jak dlouho to trvalo, myslim, ze tak dva tydny...pozdeji stacilo jen se proutkem dotknout, pak proutkem pohrozit, a pak uz stacilo jen to, ze jsem mela proutek v ruce

Bezva návod na sežrání psem

28.8.2021 18:24

No já používám dvě vodítka cca 2m přepínací a nebo 3m.
A co se flexiny týče, tak tu mám 8m a taky používám stopovačku 20m. Ani tam se teda tahat nesmí, neexistuje, aby čuba šla standardně na konci flexi a nebo stopce a táhla mě za sebou. Naštěstí se docela obstojně naučila, že když někam vystřelí a vidím, že už by mohlo hrozit vykloubení mého ramene, tak zařvu "Gino, brzdi!!!" a ona buď zabrzdí a nebo to vezme obloukem...dcera říká, že jí připomíná kobylu na lonži. Připadá mi, že je docela dobře schopná odhadnout vzdálenost, kam až jí stopka a nebo flexi pustí.

Co teda musím říct, že nedokáže jít u nohy, pokud je připnutá za postroj a je lhostejné, jestli tam má stopku, flexi a nebo vodítko.
Vždycky musí mít i nasazený obojek a když chci, aby šla tak nějak spořádaně blízko u mě, tak jí musím připnout za obojek.
Myslím, že to bych musela máknout a zkusit jí naučit chůzi u nohy bez vodítka, pak by to možná šlo. A nebo to půjde časem, až už nebude takový střevo bláznivý .
Naopak moje kamarádka měla tahacího psa, který úplně přestal tahat, když mu pořídili kšíry.

Kšíry potvrzuji. Myslím, že psík jde u nohy bez vodítka.. skoro sám od sebe. Dám vodítko a jde za mnou, přede mnou, nebo na povel jako že u nohy, ale.. bez vodítka to vypadá líp, samo.. a lidé říkají, jak je to vycvičený pes.. jo, no, megý jde tak sama :D zkrátka je to tak nějak jednodušší bez vodítka.
Jo.. někdo říkal, že tahacímu psu dal místo stávajícího obojku postroj, pes přestal tahat, tak mu dal zpět obojek a pes netahal už nafurt :-)
Na to netahání na postroji mám teorii - člověk tahá za vodítko, i když třeba nechce, takže pes reaguje větším tahem. A na postroji mu nic neškrtí krk, žádný tlak, tudíž může jít normálně. Ten tlak říká psovi, že se něco děje a že to musí pes jít řešit. Zajímavé je, že můj pes reaguje i na jemný pohyb vodítka připnutého k postroji - máme to na zadním kroužku, ne u krku. Ne že bych řídila psa vodítkem.. jsem to zkoušela a normálně zastaví a zatáčí :D

29.8.2021 08:21
cibulka78

XXX.XXX.107.82

Bezva návod na sežrání psem

😀jestlie eliska pise, ze se s pejskem miluji, tak sezrani pri placnuti proutkem opravdu nehrozi...

29.8.2021 08:27
cibulka78

XXX.XXX.107.82

Elisko, obratte se o radu ke zkusenemu kynologovi, doprucuji Ivo Eichlera, ma stranky na internetu. Mne pred par lety parkrat velmi dobre poradil pri vychove stenatka velmi ostreho plemene Jihoruskeho ovcaka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík