Zdravím,
včera jsem si přivezl domů 9 týdenní štendo - fenka dlouhosrsté kolie, při seznamování s 5ti letým výmarákem se to vymklo. Pes je venku na zahradě a fena doma, při seznamování v domě, fenka zde již byla, jsem přišel z venčí se psem, ten když fenku viděl měl tendence ihned startovat a útočit. Držel jsem ho, očichaly se vzájemně, vše celkem OK, venku si oběhly kousek od sebe zahradu. Po asi 5 minutách jsme šli zpět do domu, pár minut vše OK, vzal jsem hovor, na chvíli se otočil a pes ihned šel po feně. Celkem drsně zaštěkal a zavrčel a chtěl jipokousat. Naštestí odskočila, lehce to odnesla tlapka (naštestí bez zranění) fenka odběhla a ,,brečela". Nadále vidím, že je z její přítomnosti nervózní.
Pes předtím zcela bez obtíží s ostatními psy, ba naopak velmi kontaktní hravý, nikdy za 5 let nedošlo během procházek ke konfliktu. Na procházkách chodí na volno, lovecký pud ovladatelný.
Je tam obrovský váhový nepoměr 4,5 kg vs 38 kg.
Prosím o rady, jak se zachovat nadále?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Procházky jsou procházky, doma je doma. A doma přibyl vetřelec. Pan domácí má právo být nevraživý a odtažiitý.
Co s tím? Oddělovat štěně od dospěláka, nenechat nic vymknout a vyeskalovat. Takže prvních pár dní speciální režim. Střídat je na zahradě po jednom. Vycházky ale třeba ve dvou, myšleno ve dvou lidech, každý se stará o jedno zvíře, rozestup a ať se jen okoukávají. Zároveň vycházky i po jednom, vy a pes, vy a štěně. Doma to samé, střídat je třeba v různých pokojích či chodbě. Nepreferovat štěně, co se pozornosti týká, naopak spíš staršího uklidňovat, že se tak moc neděje a bude pro vás vždy na prvním místě.
Nebojte, tenhle režim většinou trvá jen asi dva týdny, než si starší jedináček zvykne. Do té doby je opravdu fajn se vyhýbat situacím, kterou jste popsal. Nebrat hovory, soustředit se jen na sžívání psů, které bude pod kontrolou. Jejich společný kontakt bych spojila vždy s něčím kladným, třeba mňamka do ruky a na střídačku prokrmovat oba. Ale to jde až po pár dnech, ne hned po přivezení štěněte. Které navíc budete muset vychovávat a učit naprosté základy.
Jsou psi, kteří jsou ze štěněte nadšeni, že kamarád. Jsou psi, kterým to chvilku trvá, než si zvyknou. A jsou i psi, kteří nové štěně nesnáší a vydrží jim to po celý život. To snad nebude váš případ, když máte kombinaci starší pes a mladá fenka, ono se to utřepe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

já bych upřímně oddělovala jen v nutném případě (jako že sami doma), potřebují se naučit fungovat spolu
pes by vyfasoval couračku, možná košík a nastal by intenzivní výcvik soužití
při intenzivní pozornosti psovoda
maximálně procházek spolu (předpokládám, že to pes rád, tedy navodit jeho spokojenost za přítomnosti štěněte
maximální výcvik, obou a v rámci možností spolu (odměny - spokojenost spojená se štěnětem.....tedy pokud nejdeš cestou trestů)
třeba jim zavést sváču, teď dostane Hanička, teď Pepík
společné činnosti.....
jinak, stávající pes se s novým členem domácnosti seznamuje MIMO pozemek, mimo domov
na procházce a hezky spolu domů
(a to bez ohledu, že ne vždy to je potřeba.....nikdo nemá skleněnou kouli aby vyvěštil, jak to bude zrovna teď)
Díky za rady, takto se to již dále snažím praktikovat. Myslím že nastává mírné zlepšení, ale zatím jsem jí už nepustil navolno za ním, dávám mu jí očuchat, hladím ho, laskavá slova-pamlsek. Výmar je venku když nejsem doma, jinak má přistup do domu téměr vždy. Dnes zkusíme procházku ve více lidech a uvidíme.
WeimarPako
napsal(a):
Díky za rady, takto se to již dále snažím praktikovat. Myslím že nastává mírné zlepšení, ale zatím jsem jí už nepustil navolno za ním, dávám mu jí očuchat, hladím ho, laskavá slova-pamlsek. Výmar je venku když nejsem doma, jinak má přistup do domu téměr vždy. Dnes zkusíme procházku ve více lidech a uvidíme.
Jo tak fajn, já myslela, že je čistě zahradní. Tak se držte. On byl pět let "hošíček jedináček" tak si musí prostě zvyknout a akceptovat jí. Dejte mu čas a pokud budou spolu, tak opravdu pod bedlivým dozorem. Když jsem našemu osmiletýmu ohaři přivedla domů fenku z útulku - dospělou, starší dámu, tak taky nebyl nadšenej, protože prostě venku jo, fajn, ale tady bys být nemusela teda. On byl gentleman, neudělal by nikdy nic, ale dával jí to sežrat jinak- zabral všechny místa, aby si neměla kam lehnout , dokonce ani nepřeznačkovával, když se vyčůrala, nechtěl si lehnout vedle ní... nic. A pak jednoho dne spolu leželi.
Udělejte to, že stávajícímu psu dávejte víc pozornosti třeba tak, že s ním půjdete na osamocenou večerní procházku, sednete si chvilku s ním venku, budete ho drbat, povídat mu, jak von je ten nejúžasnější pán, že kdybyste ho neměl, tak co byste si počal.... prostě pánskou jízdu. Tohle on ocení hodně. Zvlášť pokud jako pes se zahradou na večerní procházku nechodí, bude to mít jako takovej bonbónek, kdy jste jen spolu. Vy a čas a prostor.