Portosystémový zkrat, neboli portosystemický shunt (PSS)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KOOGI

6.9.2021 13:02
KOOGI

XXX.XXX.255.203

Dobrý den,

máme 3letého yorkshira a má potvrzenou nemoc Portosystémový zkrat, neboli portosystemický shunt (PSS), v tuto chvíli máme přísnou dietu, ale moc nám nejí granule, dobrané antb. Co jiného mohu dávat k jídlu, dle Vašich zkušeností?
Také řešíme zda operovat, nebo neoperovat? Bez operace není moc šancí na dlouhý život, ale operace je tak náročná, že nemusí být ani ta dobrým krokem. A nemám moc velikou úspěšnost. Na internetu jsem našla spoustu čtení, ale uvítala, bych názory a zkušenosti z praxe s touto nemocí.
Pokud máte někdo nějaké rady ohledně této nemoci, poprosím o sdílení. Budu velice vděčná. Pejsek je člen rodiny a od mala má pořád nějaké komplikace, ale je bojovník. Tak pro něj chceme vymyslet jen to nejlepší.

Děkuji.

6.9.2021 14:25
Dasvo

XXX.XXX.101.250

Přiznám, že já osobně bych s touto diagnózou nehledal „chytré nápady“ na internetu a v parkových diskuzích. Kontaktoval bych přímo veterináře (klidně několik) a požádal o ODBORNÉ názory na věc. Už to, že Váš pes žije s touto nemocí tři roky je skoro zázrak. Nespoléhal bych na babské rady, ale žádal názory a pomoc u těch nejpovolanějších. Koneckonců jen veterinář Vám může říct, jakou šanci má konkrétně Váš pes. A je úplně jedno, jestli se bavíme o přežívání na dietě a lécích, nebo riziku operace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.9.2021 14:38

Taky mi pes na dietě nechtěl žrát ty spešl granule, takže jsem skončila u vaření. Rýže, těstoviny, trochu libového masa na dochucení. Ale pokud jste probrouzdala internet zleva doprava, tak tohle určitě taky víte. Nemyslím, že tady dostanete nějakou spásnou radu, pokud máte načteno.

Operace u nás nebyla ani zvažována, takže Silymarin a dieta. A ťuk ťuk, pes se drží.

KOOGI

6.9.2021 14:55
KOOGI

XXX.XXX.255.203

K veterináři chodíme jednou týdně, odborné rady, také máme. Vše potřebné s ním i řešíme. Pejsek je svěřen do rukou odborníků. Každý týden podstupujeme jiné vyšetření a návštěvy lékaře. Ale chci znát zkušenosti ze života. Od někoho kdo má s touto nemocí osobní zkušenosti. Vše co píšete není nic , co bych nevěděla. A nepotřebuji takové rady. Proto jsem sem nepsala. Chci pouze znát informace od někoho kdo s tím má osobní zkušenost. Nic víc, nic mín.
Děkuji Vám za Váš názor, ale nemyslím si, že je k věci. Co píšete mi není přínosné, ani užitečné.

S přáním hezkého dne

7.9.2021 07:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

KOOGI napsal(a):
K veterináři chodíme jednou týdně, odborné rady, také máme. Vše potřebné s ním i řešíme. Pejsek je svěřen do rukou odborníků. Každý týden podstupujeme jiné vyšetření a návštěvy lékaře. Ale chci znát zkušenosti ze života. Od někoho kdo má s touto nemocí osobní zkušenosti. Vše co píšete není nic , co bych nevěděla. A nepotřebuji takové rady. Proto jsem sem nepsala. Chci pouze znát informace od někoho kdo s tím má osobní zkušenost. Nic víc, nic mín.
Děkuji Vám za Váš názor, ale nemyslím si, že je k věci. Co píšete mi není přínosné, ani užitečné.

S přáním hezkého dne

Zkušenost sice mám, i když jen se získaným PSS, ale přiznám se, že vůbec nevím, na co se vlastně ptáte, když všechno máte načtený, chodíte k odborníkovi a když už tu někdo něco slušně napíše, tak ho zdrbete, že to pro Vás není přínosem. Přitom zrovna ta rada s dietou nebyla vůbec z cesty (i já jsem měla psa se shuntem na přirozené stravě).
Navíc lidi na netu, kteří neví jak na tom pes je, a vlastně ani vet, který neviděl ten shunt na dopplerovi, nemůže poradit co s tím - to je jen věštění z lógru.

Jinak se samozřejmě omlouvám za příspěvek, který je Vám k ničemu.

7.9.2021 08:09

No, já měla včera taky potřebu se omluvit za to, že jsem napsala, jak řešíme jaterní dietu.

A pak jsem se zhluboka nadechla a vys... vykvákla se na to.

7.9.2021 09:06
Dasvo

XXX.XXX.101.250

Dámy (Inspektore, espiro), klid! :-) Ta drsňácká reakce byla bezpochyby na mě. Odpověď od espiro je fajn!

7.9.2021 09:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dasvo napsal(a):
Dámy (Inspektore, espiro), klid! :-) Ta drsňácká reakce byla bezpochyby na mě. Odpověď od espiro je fajn!

Jenomže Vy jste nenapsal nic zavadného - vlastně na to ani nic jiného rozumného napsat nešlo.

Sandrabal

3.3.2022 14:17
Sandrabal

XXX.XXX.117.16

Dobrý den, máme pejska, kterýmu byl indikován získaný portální shunt, nicméně všude čtu jen prognózu a léčbu u vrozené varianty. Mohu se zeptat na Vaši zkušenost se získaným shuntem? Naše paní doktorka je názoru, že kromě jaterní diety se nedá nic jiného dělat, tak budu ráda za jakoukoliv zkušenost.

3.3.2022 15:55

Sandrabal napsal(a):
Dobrý den, máme pejska, kterýmu byl indikován získaný portální shunt, nicméně všude čtu jen prognózu a léčbu u vrozené varianty. Mohu se zeptat na Vaši zkušenost se získaným shuntem? Naše paní doktorka je názoru, že kromě jaterní diety se nedá nic jiného dělat, tak budu ráda za jakoukoliv zkušenost.

získaný shunt je neléčitelný a v podstatě nezbývá než nějaká udržovací jaterní podpora. je to v podstatě konečné stadium portální hypertenze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík