Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2021 23:04
Sima2217

XXX.XXX.59.22

Dobrý den,
můj pejsek se ráno popral s sousedovic pejskem, má nad vrchním rtem malou ránu (od zubů druhého psa) tekla mu z toho krev trochu krev. Poté jsem odešla do práce, během dne mu to oteklo a otok klesá na podbradek, kde žádnou ránu nemá.
Je na něm vidět, že ho to bolí, rána není opravdu velká. Večer jsem mu to čistila betadine desinfekci, ale nevím jak reagovat a řešit to dál?
Můžete mi prosím poradit?
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2021 23:08

asi budete potřebovat veterináře

může tam být kapsa, kterou nějakým mazáním na chlupy opravdu nezachráníte

11.9.2021 23:11
Sima2217

XXX.XXX.59.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
asi budete potřebovat veterináře

může tam být kapsa, kterou nějakým mazáním na chlupy opravdu nezachráníte

Jak to myslíte "kapsa"

11.9.2021 23:16

Sima2217 napsal(a):
Jak to myslíte "kapsa"

tak jak říkám.

prostě když nevíte co s tím, od toho je vet.

5008

11.9.2021 23:34
5008

XXX.XXX.228.41

Když Vás bodnou nožem, půjdete k doktorovi, nebo se budete ptát na netu co s tím?

11.9.2021 23:48
Sima2217

XXX.XXX.59.22

Ano vím že k lékaři ale ten ordinuje až v pondělí a co mám dělat do té doby

11.9.2021 23:53

no asi jet někam, kde mají otevřeno i v neděli

komplikace, jasný, ale i o tom je chov živého zvířete

12.9.2021 07:18
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Pokud jste ještě nebyla na veterině, je pravděpodobné, že kapsa už sama prasknula a vytekla. Když ne a troufnete si sama, musíte místo po zubu propíchnout velkou jehlou, aby tekl hnis ven, snažte se co nejvíc vymačkat a následně do rány malou stříkačkou vystříkat betadinu, prostě ji pod tlakem vypláchnout, radši i dvakrát po sobě. Betadinu si trochu nařeďte vodou ve skleničce, natáněte malou stříkačkou bez jehly, kterou strčíte do té díry a rychle vystříknete. Opakujte co pár hodin, hlavně kontrolujte, jestli se otok zmenšuje a přestane jít ven hnis, když se vám to nepovede, je veterina nezbytná, pes by mohl dostat otravu krve!

12.9.2021 07:53

lesnížínka napsal(a):
Pokud jste ještě nebyla na veterině, je pravděpodobné, že kapsa už sama prasknula a vytekla. Když ne a troufnete si sama, musíte místo po zubu propíchnout velkou jehlou, aby tekl hnis ven, snažte se co nejvíc vymačkat a následně do rány malou stříkačkou vystříkat betadinu, prostě ji pod tlakem vypláchnout, radši i dvakrát po sobě. Betadinu si trochu nařeďte vodou ve skleničce, natáněte malou stříkačkou bez jehly, kterou strčíte do té díry a rychle vystříknete. Opakujte co pár hodin, hlavně kontrolujte, jestli se otok zmenšuje a přestane jít ven hnis, když se vám to nepovede, je veterina nezbytná, pes by mohl dostat otravu krve!

No nevím, já sama bych si to doma netroufla a to jsem veterinář. Protože na to nemám vybavení a rozhodně bych nedělala ze svého zvířete pokusného králíka.

12.9.2021 07:55

Sima2217 napsal(a):
Jak to myslíte "kapsa"

Jako že to, co vidíte, je zdánlivě jenom povrchové zranění. A pod tím je prostor, kde se hezky hromadí hnis. A klesá a klesá.

12.9.2021 08:49

lesnížínka napsal(a):

Žínko,

tohle nemůžete takhle radit.

jasný, když už třeba člověk takové věci někdy viděl, jak se to dělá, jak to má vypadat, ví jak na to, tak to může zkusit ošetřovat doma

ale v tom případě by se paní neptala na internetu, takže taková rada je prostě špatná

ona se teďka s tím bude patlat, bude to nějak mačkat, pokoušet se do toho nějak píchat, protože se jí nebude chtít jezdit někam v neděli a platit za pohotovost, bude mít pocit, že se to dá vyřešit nějak jinak doma zadarmo

a ten pes bude akorát chudák a v pondělí bude mít hubu ještě horší než kdyby paní nedělala nic a vysrala se na to a mnohem horší než kdyby prostě uznala, že je veterinář nutný akutně.

12.9.2021 09:43
Sima2217

XXX.XXX.59.22

Žínko,

tohle nemůžete takhle radit.

jasný, když už třeba člověk takové věci někdy viděl, jak se to dělá, jak to má vypadat, ví jak na to, tak to může zkusit ošetřovat doma

ale v tom případě by se paní neptala na internetu, takže taková rada je prostě špatná

ona se teďka s tím bude patlat, bude to nějak mačkat, pokoušet se do toho nějak píchat, protože se jí nebude chtít jezdit někam v neděli a platit za pohotovost, bude mít pocit, že se to dá vyřešit nějak jinak doma zadarmo

a ten pes bude akorát chudák a v pondělí bude mít hubu ještě horší než kdyby paní nedělala nic a vysrala se na to a mnohem horší než kdyby prostě uznala, že je veterinář nutný akutně.

Nehodlám to řešit zadarmo jak píšete, ale ano v jednom máte pravdu nechci platit pohotovost na kterou momentálně nemám....ale také nenechám trápit svého pejska.... Tak jsem chtěla poradit zdáli s tím má někdo zkušenost a nemusí to být až tak vážné jak to vypadá v dobou chvíli....

12.9.2021 10:05

Sima2217 napsal(a):
Nehodlám to řešit zadarmo jak píšete, ale ano v jednom máte pravdu nechci platit pohotovost na kterou momentálně nemám....ale také nenechám trápit svého pejska.... Tak jsem chtěla poradit zdáli s tím má někdo zkušenost a nemusí to být až tak vážné jak to vypadá v dobou chvíli....

..určit bych na pohotovost šla I kdybych si měla na chvilku od někoho půjčit.....sama to nebude zřejmě schopna dostatečně ošetřit (bez urazky)....

12.9.2021 10:06

Sima2217 napsal(a):

Stejně neušetříte. Psovi trápení určitě ne, ani sobě peníze za pohotovostní příplatek.
Čím víc necháte zánět v uzavřené kapse rozjet, tím delší a dražší bude následné léčení.
Nečekala bych.

12.9.2021 10:07

lesnížínka napsal(a):

...do tohohle bych se fakt nepouštěla sama a na tu veterinu šla....bývá to zrádné, opakovaně se to plní a zda se mi, že je to poměrně větší a navíc na hlavě....neriskovalá bych pokusy k ničemu....a co když pes nebude držet....

12.9.2021 10:46

Sima2217 napsal(a):

je to naopak, kousné rány bývají mnohem vážnější než se na první laický pohled obvykle jeví.

12.9.2021 11:27
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Sima2217 napsal(a):

Nejlepší je okolí rány vyholit. Pak strhněte strup, otevřete ji a vyčistěte. Držte ji otevřenou musí se to hojit zevnitř. A zítra si ho vemte k vetovi a pro atb.

12.9.2021 12:39
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Huskyjanina napsal(a):
Nejlepší je okolí rány vyholit. Pak strhněte strup, otevřete ji a vyčistěte. Držte ji otevřenou musí se to hojit zevnitř. A zítra si ho vemte k vetovi a pro atb.

Ta ATB nemusí. Tělo si s tím poradí, pokud se to fakt bude poctivě čistit. Vy určitě zkušenosti máte a já už nějaké také. Jednou kocour, to bylo do kloubu bohužel, to se neotevřelo, kocour se schoval a našla jsem ho ve stavu otravy, kdy už jsem se ani nepokoušela to řešit sama. Potom pes, trn polštářku, hledala jsem já, hledali na veterině, vyřešilo se to samo, až se to za pár dní samo provalilo. Vyčištěno, bez ATB, pes v pohodě. Totéž naposled kocour pod bradou na hubě. Hubu jak balon, za dva dny se tam udělal strup, než jsem zakročila, strhnul si ho sám a vyteklo to, pak už jsem jen čistila. Bez veteriny, bez ATB. Taková věda to zase není. Ale zvíře musí alespoň trochu spolupracovat, což je mnohem jednodušší u psa, teda u mého určitě, než u kocoura - to byla hrůza, ale zvládnuli jsme to.

12.9.2021 12:44
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Bodlinko můžu takhle radit, protože paní poradit chtěla, tak píšu zkušenosti, které mám já. Samozřejmě jí neříkám, aby na veterinu nejela. Může si vybrat, může zkusit a pokud nezvládne, ta veterina je tam vždycky. Mimochodem...veterinář s tím nic jiného dělat nebude, což víte, jen přidá ATB, která já nevyhnutně nedávám.

12.9.2021 12:55

Kde je protizub, uvnitř tlamy, zvenčí, na krku? Slyšela jsem něco o druhé díře naproti, která je většinou uzavřená, a že je potřeba v psovi udělat tunel a že existuje drén
a že cokoli je na hlavě, je nebepečné a že pes zraněný bývá startovací a.. ? Ne.. tak je to celé prachšpatný nápad.

12.9.2021 13:42
Sima2217

XXX.XXX.59.22

Nakonec opravdu nemůžu čekat do zítřka zjistili jsme že má i prokousnuty jazyk a nechce pít ani vodu. Sice otok klesl ale mám pocit že mu hnis teče do pusy tak jsem je-li na pohotovost, nyní čekáme až přijdeme na řadu... Držte nám palce

12.9.2021 13:52

Sima2217 napsal(a):
Nakonec opravdu nemůžu čekat do zítřka zjistili jsme že má i prokousnuty jazyk a nechce pít ani vodu. Sice otok klesl ale mám pocit že mu hnis teče do pusy tak jsem je-li na pohotovost, nyní čekáme až přijdeme na řadu... Držte nám palce

Určitě držímme palce! Ať to dobře dopadne! 🍀🌷dejte vědět...

12.9.2021 14:46
Agnes1

XXX.XXX.76.229

Sima2217 napsal(a):

Priplatit by měl majitel druhého psa. Nevím tedy jak rvačka proběhla?

12.9.2021 15:48
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Sima2217 napsal(a):

Ano, určitě dejte vědět, jak to dopadlo. Pokud by hnis tekl skrz, je to jen dobře hlavně, že jde ven.

12.9.2021 17:58
impact

XXX.XXX.120.178

...do tohohle bych se fakt nepouštěla sama a na tu veterinu šla....bývá to zrádné, opakovaně se to plní a zda se mi, že je to poměrně větší a navíc na hlavě....neriskovalá bych pokusy k ničemu....a co když pes nebude držet....

Ona by tomu hlavně dost možná předešla tak, že by to proplachovala hned od začátku. Je potřeba nenechat kousnutí zaschnout strupem,ale pořád udržovat vlhké a klidně tam strčit špulku na čištění uší namočenou v Betadině. Pak to nedojde do stádia totálně oteklé huby.

Prokousnutej jazyk je ale svinstvo. Moje zkušenost je taková, že tam to chce analgetika, jinak se ten pes nenapije ani nenají.

12.9.2021 18:20

impact napsal(a):
Ona by tomu hlavně dost možná předešla tak, že by to proplachovala hned od začátku. Je potřeba nenechat kousnutí zaschnout strupem,ale pořád udržovat vlhké a klidně tam strčit špulku na čištění uší namočenou v Betadině. Pak to nedojde do stádia totálně oteklé huby.

Prokousnutej jazyk je ale svinstvo. Moje zkušenost je taková, že tam to chce analgetika, jinak se ten pes nenapije ani nenají.

..jenže tohle může dělat opravdu zkušený člověk, což uadavatelka asi nebyla....prostě nejjednodušší je jít k vetovi....

12.9.2021 18:42
juhaj

XXX.XXX.164.121

Vzhledem k tomu, že psí můžou mít v zubech nečistotu, rána se ráda zaniti. S tou veterinou jste udělala dobře. Vlastní zkušenost, kdysi našeho psa napadl na prochazce cizi, na volno puštěný pes. Byla z toho tři kousnutí, na zadku, boku a hřbetě. Netvářilo se to nějak hrozně, vymyli jsme to, dali kysličnik a mysleli, že bude pokoj. No, bylo z toho zhruba třínedělní leceni, pes si užil svoje a mi taky. Veterinář nam tehdy řekl, že i malický kousanec může skončit velkým problémem. Hlavně, at je pejsek v pořádku.

12.9.2021 18:47
impact

XXX.XXX.120.178

..jenže tohle může dělat opravdu zkušený člověk, což uadavatelka asi nebyla....prostě nejjednodušší je jít k vetovi....

To rozhodně. Ale došla jsem k diskuzi až poté, co už byli na veterině. Tak jsem jen přispěla komentářem, jak se dá případná situace řešit hned v počátku.

12.9.2021 18:58

impact napsal(a):
To rozhodně. Ale došla jsem k diskuzi až poté, co už byli na veterině. Tak jsem jen přispěla komentářem, jak se dá případná situace řešit hned v počátku.

..nic se neděje

15.9.2021 14:56
Sima2217

XXX.XXX.59.22

omlouvám se že píšu až teď ale měla jsem toho opravdu moc... Byli jsme v neděli na pohotovosti kde nás nakonec neošetřili tak v pondělí ráno na veterine... Dle lékaře jsem nic nezanedbali a poté co odstranil strup a betadine desinfekci která byla okolo tak se sám divil že tam má jen malinkatou tečku (škrábnutí od zubů) teď máme týden antibiotika a dál se uvidí.....

15.9.2021 18:33

Sima2217 napsal(a):
omlouvám se že píšu až teď ale měla jsem toho opravdu moc... Byli jsme v neděli na pohotovosti kde nás nakonec neošetřili tak v pondělí ráno na veterine... Dle lékaře jsem nic nezanedbali a poté co odstranil strup a betadine desinfekci která byla okolo tak se sám divil že tam má jen malinkatou tečku (škrábnutí od zubů) teď máme týden antibiotika a dál se uvidí.....

A co ten prokouslý jazyk? Je to lepší? Pije a žere?

15.9.2021 23:27
Sima2217

XXX.XXX.59.22

A co ten prokouslý jazyk? Je to lepší? Pije a žere?

Ano normálně jí i pije. Jenom ten první den nejedl a nechtěl ani moc pít ale teď už v pohodě

15.9.2021 23:32
Sima2217

XXX.XXX.59.22

Agnes1 napsal(a):
Priplatit by měl majitel druhého psa. Nevím tedy jak rvačka proběhla?

No já jsem měla pejseka uvázaného u obchodů a šla jen pro jednu věc k pokladně která byla prázdná. Majitelka dva pejska zrovna vycházela... A pejska měla uvázaného opodál a obě dvě víme že se od samého začátku nesnesou bydlí naproti v baráku paní viděla že mám pejska uvázaného nakrátko u obchodu místo aby ho obešla tak úplně férově šla úplně na blízko kolem něho já jsem nestihla ještě ani od dveří dojít k pokladně a už jsem slyšela štěkot tak jsem hned vyběhla můj pejsek do u dveří a ona mi řekla akorát se vám z vodítka.. a když jsem přišla domů tak jsem si všimla to že pokousaný myslím si že je to paní udělala naschvál tím že ona má boxera s něčím kříženého já mám taky křížence ale daleko menšího a můj pejsek chodí převážně na volno umí poslechnout na slovo a jí se to vůbec nelíbí....

16.9.2021 06:14
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Jestli jsem to pochopila správně, tak Vy jste měla uvázaného psa u obchodu, paní svého taky u obchodu, ale kousek dál. Pak šla se svým psem na vodítku kolem Vašeho, co a jak se přesně stalo, nevíte. A pak k Vám přiběhl Váš pes na volno.
Znám psy, co se umí vyvléct z obojku, i psy, kteří urvali karabinu. A jsou i tak blbé karabiny, které při tlaku můžou povolit a pak se vrátí do původní polohy; u nich nelze absolutně říct, jestli je někdo rozepnul, nebo se pes osvobodil sám. Takže bych s takovým obviněním byla spíš opatrná - ne že se to stát nemohlo, ale pokud nemáte svědky nebo důkazy, asi platí, že mlčeti zlato.

Proč Vás neošetřili na té pohotovosti?

16.9.2021 08:46

No, když vidím naši úhlavní nepřítelku, tak se otočím, otočím megý hlavu a opatrně odcházíme na opačnou stranu planety :-)
Jste jim tam vytvořila dobrou bojovou arénu, ještě že měli větší rozum než vy, řeknu to upřímně - co pak s těmi kousky psů, poskládám jak lego?

Přidejte reakci

Přidat smajlík