fenka Lady a pes Limo

Prodám Border kolii - Nabízíme k prodeji blue merle pejska s PP. Zvídavý ro...
Dohodoulucierez
XXX.XXX.188.10
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu.
Mám tří měsíční borderku a začala dost nebezpečně kousat. Nevím, kde dělám chybu a jestli je to normální.
Předem děkuji za rady.
L.
Řeší se to tady pořád dokola. Zkuste si vyhledat diskuze "štěně kouše", "kouše", "agresivní štěně" atd...
Jen krátce - kousání je u štěňat naprosto normální, chybu nemusíte dělat nikde. Na každé štěně platí něco jiného - na některé hračka místo kousání do vás, na další třeba "umazlit" do klidu, nebo třeba dát povel "sedni".. no a jsou štěňata, na které neplatí nic a prostě hryžou, přejde to věkem.
lucierez
XXX.XXX.188.10
lucierez
napsal(a):
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu.
Mám tří měsíční borderku a začala dost nebezpečně kousat. Nevím, kde dělám chybu a jestli je to normální.
Předem děkuji za rady.
L.
Kouše hlavně když se jí něco nelíbí.
L.
Uživatel s deaktivovaným účtem
marcelaamax
napsal(a):
A co třeba se jí nelíbí? 😉
Jo to by bylo fajn vědět, aby byl někdo vůbec schopný identifikovat problém....jestli vůbec nějakej problém je
lucierez
XXX.XXX.188.10
marcelaamax
napsal(a):
A co třeba se jí nelíbí? 😉
Když jí něco nedovolím jako je skákání na gauč, seberu jí botu, zakážu jí okusovat židli atd...
Jakmile není po jejím začne se vztekat .
lucierez
napsal(a):
Kouše hlavně když se jí něco nelíbí.
L.
no, tak tím dává najevo, že se jí něco nelíbí
i kousání je součást komunikace
úkolem psovoda je z "nelíbí" udělat "líbí" nebo alespoň "nelíbí, ale vydržím to, v klidu"
a od toho máme trénink
a dál už to chce to konkrétno
edit: aha, už máme konkrétno
a jsme u oblíbených zákazových povelů.......místo zakazování (nějaké "ne" si klidně řekni) ji nauč, co má místo toho dělat
jako jít dolů/na místo
věc pustit
a tak podobně
přičemž to tučné jsou povely, které je nutno psa naučit, po dobrém (a tím z nelíbí udělat líbí)
lucierez
napsal(a):
Když jí něco nedovolím jako je skákání na gauč, seberu jí botu, zakážu jí okusovat židli atd...
Jakmile není po jejím začne se vztekat .
....promiňte, že se směju, ale silně mi to připomíná mojí Ginu (pyrenejský horský pes), té jsem furt říkala "vzteklino jedna vzteklá, ta se jako malá vztekala furt, když nebylo po jejím.
A Jessina (kavkazoidka 6 měsíců), ta to dělala taky, ale naštěstí zdaleka ne tak hodně jako Gina.
Ráda bych vám poradila, ale vlastně nevím jak.
V situacích, kdy jsem věděla, že se vztekat bude a nebo začala, jsem jí prostě převedla na jinou činnost.
Skákání na gauč nevím...u nás psy na gauč můžou, ale třeba něco sebrat?? No tak jí to neseberu, ale za něco vyměním "Asto, ty máš botičku?? Honem mi jí přines, podívej jakou ti za to dám mňaminu"nejlépe něco na kousání..velkou kost..a nebo vezmu hračku a nalákám štěně na hračku, třeba na pískací nebo na hru s balónkem nebo plyšákem...hlavně z mojí strany aktivně, až štěndo botu pustí a běží dělat něco zábavnějšího nebo kousat něco vhodnějšího.
Okusuje židli??...no tak zvednu zadel a jdu si se štěnětem hrát.
Má kousací období mléčný zoubky, tak prostě kouše a je jak malý dítě...vzteká se
aneb a opět - učit/vést psa, co dělat má
ne, co nemá
neboli jsme u mého oblíbeného testu mrtvého muže (ze stránek K. Lerlové) :
"Na test mrtvého muže jsem narazila nedávno a v první řadě mě pobavilo, v druhé řadě mi přijde opravdu chytré. Chcete svého psa něco naučit. Nějaké chování se dá získat jedině přes odměny (tresty tako ovlivňují chování, ale tak, že ho potlačují, není možné jen skrze tresty chování získat). Ale co je vlastně chování, které se dá odměnit? V tom nám pomůže test mrtvého muže může pomoci.
Zní: Když to může udělat mrtvý muž, není to chování. Když to mrtvý muž udělat nemůže, je to chování.
Co to znamená v praxi? Každý, kdo začal cvičit, zjistil, že se obtížně učí, aby pes něco nedělal - neštěkal, netahal, nevyrážel za zvěří... Neštěkat a netahat není chování. To totiž zvládne i mrtvola - taky neštěká a nehoní zvěř.
Mnohem lépe se učí, co by pes měl dělat místo toho nežádoucího - jít na pelíšek, držet se u nohy, podívat se na psovoda. Ani jedno mrtvý muž nezvládne, proto to je chování.
Test mrtvého muže je jen taková pomůcka pro určení, jestli to, co chceme naučit, se počítá mezi chování, a bude se nám to dobře učit."
@hmn
S testem mrtvého muže naprostý souhlas, nijak ho nespochybňuju a myslím si o tom, že tak je to správné a tak to má být.
Jen musím říct, že v mém případě se snažím se nad tím nezamýšlet, protože zjišťuju, že naopak psům dávám spoustu povelů, co může mrtvý muž dělat.
"Netahej, nekousej to" a nebo třeba když vidím, že má Gina tendenci se k nějakému psu rozběhnout, tak jí upozorním...mírně cuknu vodítkem a řeknu ostře NE, Ale je fakt, že to už používám u větších psů, kde ta komunikace komunikace je o něčem jiném než když psa něco učím.
Minule jsem se pousmála sama sobě...Gina leží na dvoře, najednou zpozorní a blafne a vidím, že už se schyluje k tomu, že poběží k brance hlídat...už bylo docela pozdě večer, tak jsem vydala povely "Gino lež a neštěkej" a pak si říkám...."no to by mohl klidně mrtvý muž udělat" ...a těch povelů, co nejsou zákazový a může je dělat mrtvý muž je povícero, třeba ZŮSTAŇ, TICHO, ČEKEJ...
lucierez
XXX.XXX.188.10
napsal(a):
....promiňte, že se směju, ale silně mi to připomíná mojí Ginu (pyrenejský horský pes), té jsem furt říkala "vzteklino jedna vzteklá, ta se jako malá vztekala furt, když nebylo po jejím.
A Jessina (kavkazoidka 6 měsíců), ta to dělala taky, ale naštěstí zdaleka ne tak hodně jako Gina.
Ráda bych vám poradila, ale vlastně nevím jak.
V situacích, kdy jsem věděla, že se vztekat bude a nebo začala, jsem jí prostě převedla na jinou činnost.
Skákání na gauč nevím...u nás psy na gauč můžou, ale třeba něco sebrat?? No tak jí to neseberu, ale za něco vyměním "Asto, ty máš botičku?? Honem mi jí přines, podívej jakou ti za to dám mňaminu"nejlépe něco na kousání..velkou kost..a nebo vezmu hračku a nalákám štěně na hračku, třeba na pískací nebo na hru s balónkem nebo plyšákem...hlavně z mojí strany aktivně, až štěndo botu pustí a běží dělat něco zábavnějšího nebo kousat něco vhodnějšího.
Okusuje židli??...no tak zvednu zadel a jdu si se štěnětem hrát.
Má kousací období mléčný zoubky, tak prostě kouše a je jak malý dítě...vzteká se
Mockrát děkuji za odpověď.
Budeme to zkoušet
lucierez
napsal(a):
Mockrát děkuji za odpověď.
Budeme to zkoušet
Víte já nejsem určitě člověk, co by vám radil, jak vychovávat borderku, jak jí co učit a co všechno byste měli dělat za aktivity. Já mám už mám 23 let pesany, kterým stačí prochajda a pak je nej zábava válet se s paničkou na gauči, ale jedno vím jistě, některá štěňata jsou děsná.
Některá štěňata jsou vzteklé kousací mašiny a je to otravný a protivný a zdá se to nekonečný a člověk má kolikrát vztek a kolikrát si říká, bože, to snad nikdy neskončí......prostě někdy je štěně dost vopruz....obzvlášť v době přezubování to bývá náročnější.
Moje pyrenejka nazávána jako štěně často vzteklina vzteklá a přezdívaná Bílá smrt (což snad mluví za vše) byla oproti mojí předchozí feně, křížence bernardýna vlastně úplně zlatá. Ta na nás jako malá regulérně útočila, stačil oční kontakt a vyrazila na vás krvelačná bestie, která vypadala, že vás chce roztrhat na kusy.......no a vyrostla z ní ta nejmazlivější a nejzlatíčkovatější moje nej osudová psí holka.
No a ta potvora bílá pyrenejská....kterou jsem si nemohla pohladit, protože v tu ránu jsem jí měla zakouslou v ruce, nemohla jsem jí dát pusinku, protože by mi amputovala nos, teď leží vedle mě v posteli, přitulená a já jednou rukou píšu a jednou hladím a drbkám. Je to něžnej bílej andílek.
Teď vychovávám další štěně skorokavkazskou holku a ta je zase vzteklá a omega kousavá, když je přetažená, unavená....takže minimálně večer před spaním to řešíme skoro každý den, ale už se to zlepšuje.
Nevím, jak velké máte zkušenosti s výchovou psů resp. štěňat...já moc velké ne, vychovávám šesté štěně. Ale i tak se musím nad podobnými dotazy pousmát, protože to, co povětšinou dotazující se popisuje je ve své podstatě "hodné" štěňátko, oproti těm mým potvorám.
A co je ještě zajímavé, že čím vzteklejší a """agresivnější""" (prosím opravdu slovo agresivní berte u štěňátka hodně v uvozovkách) potvora, tím hodnější a zlatější feňule z ní vyrostla. Chce se to obrnit trpělivostí zatnout zuby a nenechat se strhnout k nějakým neuváženým reakcím.
Pěkně klíííd, napočítat do deseti a nějak to vymyslet....jsme přece lidi, páni tvorstva, tak bychom nad štěnětem měli mít intelektuálně navrch.
A věřte, že až jednou bude z toho vašeho štěnda ten nej parťák a někdo známý, který si pořídí štěně vám bude vykládat, jak je jeho štěně kousací a vzteklý a fááákt agresivní, tak to na vaší tváři vyloudí úsměv a třeba i řeknete "prosim tě, to nic není, to máš vlastně hodné štěňátko...to bys měla vidět našeho Azora, když byl malej, co vyváděl"
Moc ráda bych poradila, měla jsem s borderkou to samé, jenže už ani i nevím jak jsem to řešila . Pokud Kousala při hrách a začalo to být nepříjemné prostě si s ní přestat hrát a odejít. Jde asi spíš o to předcházet situacím kdy by mohla začít vymýšlet hlouposti( většinu z těch věcí dělá pro upoutání pozornosti) takže kdykoli začne být divoká jít si s ní hrát. Pokud začne okusovat věci zabavit jí aby to nedělala. Samozřejmě ne každý má čas pořád a proto existují věci jako čuhací koberečky nebo třeba na ručník naházet pamlsky a zarolovat ho. Je toho spoustu, pejska to baví a zaměstná to kromě těla i mozek. Navíc spousta věcí přejde s věkem ale není dobré to podceňovat. A doporučila bych začít chodit na cvičák( psí školka) je to ideální na cvčení úplně základních povelů, může vám to později pomoct a pejska to zase zabaví.