Štěně roste, teď má skoro 9 měsíců a vyrobil si bezva zábavu. Je to pes domácí, bydlí v obýváku, k dispozici má zahradu, kam je z obýváku přímý vstup, ale jen když je někdo doma. Separační úzkostí netrpí, je naučený, že ráno jdeme na procházku (cca 45 minut), během ní trošku pocvičíme nebo pohrajeme s hračkou nebo s pulerem. Po návratu domů dostane snídani a nějakou hračku (krabici s hračkami a pamlsem, čuchací dečku atp.) a já odcházím do práce. Praktikovali jsme to tak, i když byly děti i my doma na home office, pracovali jsme nahoře a pes dole spal. Kolem oběda jsme ho vyvenčili, pohráli si a šla jsem zase pracovat, ve 4 pak na velkou procházku.
Teď ale zjistil, že je super zábava štěkat na zahradě na všechno, co se mihne, nebo ani to ne. Ráno nás štěkotem budí (kouká do tmy a řve, na zahradě nic není). Muž stále pracuje z domu, ale je bezradný, pes štěká, ať tam je nebo není a nelze se mu celý den věnovat, někdy musí taky pracovat. Dveře na zahradu jsme zakryli, aby tam neviděl, ale on stráví celé dopoledne kňučením (chce ven, štěkat). Snažíme se ho tedy ráno unavit, ale nevím, jestli už to s jeho dopíváním nestačí a máme ráno makat víc, nebo jestli to není z nudy a jít na to jinak.
Bohužel bydlíme v řadovce a sousedka má domácího kocoura, kterého pouští na zahradu venčit. Pes je z něj úplně nepříčetný, už štěká i jen když sousedka otevře dveře a vyjde ven. Sousedka je pochopitelně naštvaná, tráví venku hodně času, griluje, koupe se v bazénu. Jenže my jsme se dostali do bodu, kdy pes v podstatě nesmí na zahradu, aby nerušil.
Je mi jasné, že bychom měli psa znecitlivět na přítomnost koček. Ale jak to provést? Jediná kočka v okolí je tento sousedovic kocour, toulavé kočky (které pes chce honit, ale není mu to dovoleno, chodí ven na stopovačce) a i můj bratr má kočku, která se psa už od malinkého štěněte bojí a nešlo je seznámit.
Kdyby měl někdo tip, jak pracovat s touhle jeho novou zálibou (řvu jak tur i bez důvodu), budu ráda.
Ten pes k tomu řevu dozajista nějaký důvod má, to jen vy ho nevidíte.
Jestli se můžu zeptat - co je to za psa? V tomhle případě je plemeno asi dost podstatné...nebo aspoň, čeho je to mix?
Ono se říká, že spokojený pes = bezproblémový pes. Takže bych to asi řešila dna dvou frontách. Předně - štěně v tomto věku už je asi v pubertě, to se samozřejmě projeví veškeré nedostatky výchovy. Problémy mívají i ti, kteří nic nezanedbali, natož ti, kteří zanedbali vše.
Pejsek určitě potřebuje zaměstnání adekvátní plemeni - píšete o velké procházce ve 4. Možná zkusit pejskovi krom nohou utahat i hlavu - zkusit nějaké nové činnosti, sporty, čmuchohrátky, hlavolamy, socializaci, cesty hromadnou dopravou....
No a ta druhá fronta jsou konkrétně ty kočky. Ve chvíli, kdy ho vypustíte na zahradu a necháte přetočit z přítomnosti kočky, už neuděláte nic. Chce to postupný nácvik - vystihnout moment, kdy pes už tuší, že půjde na zahradu (nebo tuší, že za chvíli spatří kočku), ale je ještě v klidu. A ten klid odměňovat, posilovat ho. Odměňovat každou vteřinu pozornosti, kterou vám věnuje, ačkoliv ví, že půjde na zahradu (tuší kočku apod.)
Zkusila bych mu dát na zahradu super lákavé věci - hračky, kosti, žrádlo- cokoliv má pro psa velikou hodnotu.
Máte velikou výhodu, že pes na zahradu může jen ve vaší přítomnosti, tudíž to máte plně pod kontrolou a můžete si s tím pohrát.
Joohana
napsal(a):
Štěně roste, teď má skoro 9 měsíců a vyrobil si bezva zábavu. Je to pes domácí, bydlí v obýváku, k dispozici má zahradu, kam je z obýváku přímý vstup, ale jen když je někdo doma. Separační úzkostí netrpí, je naučený, že ráno jdeme na procházku (cca 45 minut), během ní trošku pocvičíme nebo pohrajeme s hračkou nebo s pulerem. Po návratu domů dostane snídani a nějakou hračku (krabici s hračkami a pamlsem, čuchací dečku atp.) a já odcházím do práce. Praktikovali jsme to tak, i když byly děti i my doma na home office, pracovali jsme nahoře a pes dole spal. Kolem oběda jsme ho vyvenčili, pohráli si a šla jsem zase pracovat, ve 4 pak na velkou procházku.
Teď ale zjistil, že je super zábava štěkat na zahradě na všechno, co se mihne, nebo ani to ne. Ráno nás štěkotem budí (kouká do tmy a řve, na zahradě nic není). Muž stále pracuje z domu, ale je bezradný, pes štěká, ať tam je nebo není a nelze se mu celý den věnovat, někdy musí taky pracovat. Dveře na zahradu jsme zakryli, aby tam neviděl, ale on stráví celé dopoledne kňučením (chce ven, štěkat). Snažíme se ho tedy ráno unavit, ale nevím, jestli už to s jeho dopíváním nestačí a máme ráno makat víc, nebo jestli to není z nudy a jít na to jinak.
Bohužel bydlíme v řadovce a sousedka má domácího kocoura, kterého pouští na zahradu venčit. Pes je z něj úplně nepříčetný, už štěká i jen když sousedka otevře dveře a vyjde ven. Sousedka je pochopitelně naštvaná, tráví venku hodně času, griluje, koupe se v bazénu. Jenže my jsme se dostali do bodu, kdy pes v podstatě nesmí na zahradu, aby nerušil.
Je mi jasné, že bychom měli psa znecitlivět na přítomnost koček. Ale jak to provést? Jediná kočka v okolí je tento sousedovic kocour, toulavé kočky (které pes chce honit, ale není mu to dovoleno, chodí ven na stopovačce) a i můj bratr má kočku, která se psa už od malinkého štěněte bojí a nešlo je seznámit.
Kdyby měl někdo tip, jak pracovat s touhle jeho novou zálibou (řvu jak tur i bez důvodu), budu ráda.
Naučte ho povel "ticho"
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chodský pes.. o nich vím.. nic :-) co má takový pes dělat, hlídat?
Nechtělo by mu ten mozek zavařit víc než krabicí s pamlsky?
Jak říká huskyjanina, asi by potřeboval naučit se trochu sebeovládání.
Znecitlivíte ho na kočky a najde si vrabce.
Nelíbí se mi, že pes není ticho, když vidí kočku, tak ho naučím, co bude společensky přijatelné: vidím kočku = jdu vzteky rozkousat balonek.
Je to na.. asi jen tak 364 opakování za den, pak přijde "vryto pod kůží", automat, robot.. to nic není, ne? Když psa před takovým náročným cvičením unavím, bude to jen 200 opakování za den. Lehký jak facka :-)
napsal(a):
Chodský pes.. o nich vím.. nic :-) co má takový pes dělat, hlídat?
Nechtělo by mu ten mozek zavařit víc než krabicí s pamlsky?
Jak říká huskyjanina, asi by potřeboval naučit se trochu sebeovládání.
Znecitlivíte ho na kočky a najde si vrabce.
Nelíbí se mi, že pes není ticho, když vidí kočku, tak ho naučím, co bude společensky přijatelné: vidím kočku = jdu vzteky rozkousat balonek.
Je to na.. asi jen tak 364 opakování za den, pak přijde "vryto pod kůží", automat, robot.. to nic není, ne? Když psa před takovým náročným cvičením unavím, bude to jen 200 opakování za den. Lehký jak facka :-)
Je to choďák, k zaměstnání- chodíme 2x týdně na cvičák (včera jsem se s výcvikářkou už bavila o možném řešení, ale problém eskaloval až během minulého týdne, takže doteď nebyla příležitost to probrat) - jednou poslušnost, podruhé záchranářský výcvik. Jednou týdně chodíme na dopolední socializační vycházku. Na ranní (nebo odpolední) procházce začínáme stopy. Další procházku má v poledne, když se děti vrátí ze školy, potom odpolední velká (cca 5:30-7) a následuje cvičení a hraní a pak procházka večer před spaním. Utahaná jsem já, ale pes je jak vidno plný síly :-)
Povel ticho se snažím učit, protože učíme současně i štěkání na povel (na figuranta), ale to se nerozjede zdaleka tak, jako když se mu chce štěkat samotnému, spíš jen kňourá a jednou vysoce štěkne. Když štěká sám, je to "trhač".
Díky za tipy, zkusíme odměňovat za vhodné chování (snad bude za co), od příštího týdne budu na home office a bude víc prostoru se tomu chování věnovat.

Joohana - máte ode mě soukromou zprávu

Joohana
napsal(a):
Je to choďák, k zaměstnání- chodíme 2x týdně na cvičák (včera jsem se s výcvikářkou už bavila o možném řešení, ale problém eskaloval až během minulého týdne, takže doteď nebyla příležitost to probrat) - jednou poslušnost, podruhé záchranářský výcvik. Jednou týdně chodíme na dopolední socializační vycházku. Na ranní (nebo odpolední) procházce začínáme stopy. Další procházku má v poledne, když se děti vrátí ze školy, potom odpolední velká (cca 5:30-7) a následuje cvičení a hraní a pak procházka večer před spaním. Utahaná jsem já, ale pes je jak vidno plný síly :-)
Povel ticho se snažím učit, protože učíme současně i štěkání na povel (na figuranta), ale to se nerozjede zdaleka tak, jako když se mu chce štěkat samotnému, spíš jen kňourá a jednou vysoce štěkne. Když štěká sám, je to "trhač".
Díky za tipy, zkusíme odměňovat za vhodné chování (snad bude za co), od příštího týdne budu na home office a bude víc prostoru se tomu chování věnovat.
jestli dobre pocitam, pes ma min 3 hodiny zabavy denne -spis vice?
pokud je to pravda, tak je mozna cas, naucit ho i odpocivat
napsal(a):
Záleží, co myslíte tou zábavou - pokud intenzivní trénink nebo práci, tak tři hodiny jsou fakt dost.
Pokud tím myslíte prostě čas, kdy se člověk psu věnuje - vycházky, hry, trénink...tak mi to nepřijde zas tak moc.
My máme obvykle dvouhodinovou procházku denně a ta zbylá hodina už se nažene snadno - ostatní venčení, domácí cvičení, trénink nw...pořád jim ještě zbývá 21 hodin k odpočinku, což se mi zdá až až.
Tady si člověk nevybere - když se někdo věnuje psu jenom hodinu denně, schytá to...tři hodiny jsou už zase moc.
Mně ten denní rozvrh psa zadavatelky až tak přemrštěnej nepřijde - intenzivní práce tam není nijak extrémně a procházky jsou spíš relax.
Mě to teda taky nepřijde moc, pokud ty tři hodiny nejsou intenzivní práce, jak píše Terven, a to si myslím, že nejsou. Co to jsou tři hodiny zábavy denně? Když to tak vezmu, tak třeba u nás si psi hodinu, dvě, hrají spolu (já třeba dělám něco na zahradě a oni si lítají, tahají se atd.), pak jdeme na procházku, třeba na dvě hodiny, pak něco individuálně pocvičíme, dáme nějaký trénink (ale to je pár minut intenzivní práce), případně pak ještě kratší procházka, a nebo blbnutí a hry na zahradě, doma. Kdybych to měla počítat na hodiny, tak je to asi hodně hodin....A to bych do toho mohla počítat třeba i to, že vezmu psa pak někam na návštěvu, protože to je taky zábava .
Ale možná šlo spíš o to, že se má pes naučit odpočívat v těch chvílích, kdy se mu nikdo aktivně nevěnuje. Já jsem třeba po přestěhování řešila u psa něco podobného - on doma odpočívat uměl, ale na zahradě ne.
Měli jsme taky i problém s kočkama (to ještě v předešlém bydlišti) po tom, co na zahradě málem chytil kočku, a ona ho následně ošklivě posekala. Pak byl nepříčetnej a už když jsem se na chodbě oblíkala, tak byl napjatej a čekal jak vyletí ven a bude tam hledat kočky. Těch koček tam chodilo hodně (naše byla jen jedna). No byl to vopruz - na zahradu chodil na šňůře a já jsem ho učila, že když vidí kočku, musí se zastavit, později se zastavit a sednout si, a nakonec z toho bylo to, že viděl kočku, nechal ji být, donesl mi balonek a šli jsme si hrát. (A to je v podstatě to, co psala megí, naučit, že vidím kočku = něco přijatelného).

"Tady si člověk nevybere - když se někdo věnuje psu jenom hodinu denně, schytá to...tři hodiny jsou už zase moc."
nejde o cloveka -ale o psa. ( a ne o vase psy)
pokud se takhle chova pes z dotazu - asi je treba neco zmenit.
a nepsala jsem nikde, ze 3 hodiny jsou moc...

Já teda nejsem odborník, ale přijde mi to jako nudící se pes, možná v kombinaci s uštěkanější povahou a to štěkání do tmy...možná i nejistota.
Já osobně, pokud by byl se štěkáním óbr problém, tak bych si vzala dovču, psa na stopovačku a prostě bych to "neštěkání" učila.
Mám dvě pastevecký čuby. S Ginou jsem makala na tom štěkání, aby nevyštěkávala zbytečně a musím říct, že po těch měsících trpělivé práce z ní není uštěkaná holka a když už štěká na můj vkus dlouho...třeba 2-3 minuty a dle mého názoru zbytečně neboť široko daleko nikdo není, tak prostě jdu, pohladím a řeknu "Ginuško, už nebudeme štěkat." a to je to holka pastevecká, co má soumračné hlídání-štěkání, v popisu práce.
Teď to samý učím Jessinu, aby zbytečně nevyštěkávala.
Povely TICHO jako u předešlých psů nefungujou, takže se musím zvednout a jít k čubině, pohladím a říkám "klííd Jessinko, neštěkej na bubáky, jsi holka kavkazská, to bubák kouká večer pod postel, jestli tam nemá nějakou Jessinku"....jasně, že mi nerozumí, ale funguje to "popovídání" a je klid.........ale chce to trpělivost, někdy jí to jdu takhle uklidnit třeba během 15-ti minut 6x, u Giny to zkraje bylo podobné, večer jsem trávila chozením a vysvětlováním, že nebude vyřvávat. Dneska jdu řešit "zbytečné"štěkání tak třeba 2x-3x týdně.
I tu sousedovic kočku zvládáme...resp. to musím odvolat a trvat na tom, že se štěkat na čičindu nebude.

nemusí to být režimem
ani nudou
může to být prostě povaha....
je to puboš, zatím neví, co s tím
takže učit, učit a učit
taky bych naučila povel "ticho", a je jedno, že na na figa moc neštěká (naopak, o to lépe! alespoň bude vnímat) - nejde o intenzitu štěkání, ale o to, co má dělat na povel ticho (se učí např jednou rukou podepřu spodní čelist, druhou zaklapnu horní a šepotám "ticho"...odměna
stejně tak učím nějaké chování na podnět "kočka" - tady bych využila to, co už výborně zná - třeba sedni (velí kočka-sedni kočka-sedni), opět pracuji se vzdáleností (pokud to jde)
důležitá je intenzita výcviku, neboli procvičuji 10 x denně (cca), nestačí jednou či dvakrát týdně na cvičáku
to štěkání - na balónek třeba štěkat nebude? se to využívá k naučení psů balónkářů štěkat na povel - pes na úvaze, člověk před ním s balónkem v ruce, rukou s balónkem dává povel ke štěkání + slovní....takový balónkář si o ten míček většinou štěkne....a když má štěkání, tak můžeš i "ticho"
napsal(a):
Jj, já si nebyla jistá, jestli to není nuda ve všedním dopoledni, ale asi je to naopak moc vzruchů kolem. Zakryli jsme dveře na terasu černou fólií (velká krása 😁), aby pes neviděl ven a na noc ho dáváme spát do chodby, kde je nejvíc klidu z celého domu a je to lepší. Štěká jen když ho pustím na zahradu, to valí dozadu zahnat kočku, která tam má ve zvyku procházet a pak se uklidní. Vevnitř štěká na psa kterého slyší odněkud zdálky, ale jinak dobrý.
Neštěkat na sousedovic kočku bude samozřejmě jiný level, ale nějak musíme začít.

"Štěká jen když ho pustím na zahradu, to valí dozadu zahnat kočku"
u nas se na zahrade dela tohle

napsal(a):
u nas se na zahrade dela tohle
To je asi otázka priorit....kostička počká, ta mi neuteče, ale prohnat kočku, to není zábava, která je k dispozici celý den

Tohle je ten kámen úrazu....proč ho necháte, když je vynervenej a víte, že bude štěkat? Psa bych to vůbec nenechala dělat, buď ho odvolejte a pokud neposlechne, tak stopovačku a zarazit. Potom s ním můžete v klidu obejít zahradu a nechat ho tam.
Huskyjanina
napsal(a):
Tohle je ten kámen úrazu....proč ho necháte, když je vynervenej a víte, že bude štěkat? Psa bych to vůbec nenechala dělat, buď ho odvolejte a pokud neposlechne, tak stopovačku a zarazit. Potom s ním můžete v klidu obejít zahradu a nechat ho tam.
Pes přesně vycítí, co je mu povoleno, resp. kdo mu co toleruje.
Máme tři psy- když je na zahradu pouštím já, vyjdou v klidu, jdou si začuchat, vyčůrat atd... když je pouští manžel, tak přestože to je teoreticky stejný úkon, tak se všichni vyřítí a letí k plotu si zaštěkat na sousedovic Aminu. Prostě vědí, že mému muži to je buřt. Já to nesnáším, takže u mě si to nedovolí. Dokonce i když manželovi vyběhnou a vystartují udělat svůj oblíbený kousek, a koutkem oka mě zahlédnou u druhých dveří, tak (bez jakéhokoliv povelu) zabrzdí a jakoby nic se rozejdou čuchat. A to i když už Amina sama štěká ;).
Pes je rituální zvíře, a pokud necháte psa si nějaký rituál vytvořit, tak to prostě dělat bude, a vám dá strašnou práci to změnit, případně vyměnit za jiný rituál...
Huskyjanina
napsal(a):
Máte pravdu, dáme stopovačku. Nicméně proti stavu před dvěma dny je to nebe a dudy, je vidět, že se zklidnil (odpočinul si).

Huskyjanina
napsal(a):
No podle mě se mu ta zábava vůbec nemá umožnit, pak nebude mít proč štěkat :)
No tak u nás to v praxi fakty nejde, kočky se nám na zahradě standardně neprocházejí a když už jde sousedovic kocour, tak povětšinou za plotem (mám zahradu rozdělenou a do jedné části holky nepouštím, pokud tam nejsem s nima) a nebo si dřepne na střechu naší boudy a čučí na holky shora.
No a když si ho holky všimnou, tak je štěkot, to už slyším..poznám, že štěkají na něj a jdu je uklidnit.
Upřímně pokud by ho načapaly na dvoře nebo v přístupné části zahrady, tak ho proženou určo a jak bych tomu mohla zabránit?? Než bych vyběhla ven, že je řev kvůli kočce, tak už kočka bude buďto zpátky u sousedů a nebo v druhé části zahrady a nebo na stromě apod.
Řekla bych to asi takhle....pokud otevřu dveře a holky mi poletí řvát k boudě, protože tam často vysedává sousedovic kocour, tak to budu řešit nějakým nácvikem. Ale pokud se tak neděje, pokud by bylo prohnání kočky ojedinělá akce, protože k nám kočky nelezou, tak není co cvičit, co umožnit.
A pokud by se našla nějaká kočka, co by se šla producírovat k nám na zahradu a holky jí zmerčily, tak nechají kost kostí a hrrr za ní.

pokud otevřu dveře a holky mi poletí řvát k boudě, protože tam často vysedává sousedovic kocour, tak to budu řešit nějakým nácvikem
presne o tomhle pise zadavatelka

Člověk mluví bez důvodu.

napsal(a):
pokud otevřu dveře a holky mi poletí řvát k boudě, protože tam často vysedává sousedovic kocour, tak to budu řešit nějakým nácvikem
presne o tomhle pise zadavatelka
No to jsem přesně psala už někdy předtím....vzít si dovolenou, stopovačku, pamlsky (pokud je pes bere jako odměnu) a makám a makám.....ono to makání může i vypadat tak, že po prochajdě si na zahradě dřepnu do křesla, vezmu knihu, psu dám něco na okusování a budu doufat, že se tam sousedovic kocour bude producírovat, co nejvíc. A samozřejmě nějaký nácvik vycházení ze dveří na zahradu....ono není moc příjemné, když se pokaždé vyřítí řvoucí pes a když opomenu sousedy, tak ani já to nesnáším.
napsal(a):
Člověk mluví bez důvodu.
Je to kombinace obého. Začalo to štěkáním na sousedovic kocoura, kterého sousedka pouští na zahradu 2x denně venčit (je to starý britský kocour, že zahrady nechodí). Pak začal pes řvát pokaždé, když sousedka otevřela dveře a nakonec jen tak, protože zahrada.
Teď je holt zavřený doma a na zahradu smí jen pokud tam jdeme cvičit nebo si hrát, nenecháváme ho tam samotného.
marcelaamax
napsal(a):
na zahradu smí jen pokud tam jdeme cvičit nebo si hrát
Já vidím ten problém tak trochu i v tomhle . Pes na zahradě neumí odpočívat, a tak si tam neustále hledá nějakou aktivitu, a tím pádem štěká. Prostě bych ho na té zahradě učila odpočívat (pod dozorem, ne samotného).
Ale to jsme zavedli až teď, jako reakci na jeho štěkání. Doteď byl zvyklý že ráno po vycházce jsme si ještě na zahradě prohráli a pak domů na snídani a my do školy a do práce, pes dole v domě spal.
Po škole přišly děti a vzaly pesa vyčůrat, pak zpátky domů a to měl dveře na zahradu otevřené a byl zvyklý tam být, nebyl problém.
Jenže muž začal zase pracovat z domu a chtěl asi psovi dát možnost být na zahradě i dopoledne. Vlastně tedy nevím, jak to začalo. Problém je tedy i ten, že doma je muž, já ne, takže mám jen z druhé ruky, co se tu vlastně děje. Můj muž psům nerozumí a rozumět nechce. Tož tak.
Jenže muž začal zase pracovat z domu a chtěl asi psovi dát možnost být na zahradě i dopoledne. Vlastně tedy nevím, jak to začalo. Problém je tedy i ten, že doma je muž, já ne, takže mám jen z druhé ruky, co se tu vlastně děje. Můj muž psům nerozumí a rozumět nechce. Tož tak.
Ano, přesně takto to začalo. Váš muž nepředvídá, co se stane, a přenechává psovi aktivitu. A ten si snadno zvykne štěkat: nejdřív na silnější podněty, pak na slabší... a pak jen tak. Tipnu si (protože můj manžel je podobný salámista), že váš muž psa občas i okřikne, ale protože mu to je buřt, tak vašemu psovi je to taky buřt ;)

"Jenže muž začal zase pracovat z domu a chtěl asi psovi dát možnost být na zahradě i dopoledne. Vlastně tedy nevím, jak to začalo. Problém je tedy i ten, že doma je muž, já ne, takže mám jen z druhé ruky, co se tu vlastně děje. Můj muž psům nerozumí a rozumět nechce. Tož tak."
jo chlapi, ti umí být dobrá brzda výcviku....