Prasklý nádor na slezině u psa - výčitky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2021 21:51
Kalkulátor

XXX.XXX.248.119

Dobrý den,
ráda bych poprosila o názor, případně "uklidnění", že jsem udělala vše, co šlo ... Měla jsem chodského psa, byl to můj první "vymodlený" pes, věrný kamarád, cvičila jsem si jej od svých čtrnácti let sama, před rokem v září byl v deseti letech na banální operaci (čištění zubního kamene a RTG kyčlí kvůli prevenci). Předoperační vyšetření a následně i operace dopadly dobře, ale po operaci se pejsek zhoršil, nechtěl jíst, byl jako bez života...
Poté, co se jeho stav nelepšil, jsme jeli na infuze, veterinářka mu dělala odběr krve a prý měl málo červených krvinek (dál se to neřešilo, k té veterině již nemám důvěru). Po infuzích se i s příchodem nového psího parťáka (štěně) postavil na nohy a půl roku fungoval jako za mlada, ale na začátku března náhle přišel zlom. Pejsek byl ještě den předtím aktivní, žral, běhal s psí kamarádkou, stolice normální, vůbec nic jsem netušila, v osudný den se mu podařilo utéct z kotce (nikdy předtím to neudělal), večer byl malátný, bledý, ihned jsem volala veterinářku s podezřením na mrtvičku, bohužel sono odhalilo prasklý nádor na slezině...
Vzhledem k jeho akutnímu stavu byly jen dvě možnosti - uspat nebo okamžitě operovat. Byla jsem v takovém šoku, že jsem chtěla zkusit vše, co jde, pejsek dostal transfuzi a slezinu mu vyndali (na jiné veterině). Bohužel už během operace se mu dvakrát zastavilo srdíčko, to se jej ještě podařilo oživit, a ještě pár hodin po operaci to vypadalo, že by se z toho mohl dostat, ale nad ránem se jeho stav prudce zhoršil a už jej nebudili...
Snažím se uklidňovat vědomím, že jsem udělala vše, co v dané situaci šlo, že jsem mu dala šanci, ale pořád to strašně bolí, i když mi nový parťák úspěšně pomáhá jít dá.
Nevím, jestli jsem udělala dobře, že jsem jej trápila operací vzhledem k tomu, co si už prožil, ale veterinářka mi tehdy řekla, že kdybych ji nezavolala, pravděpodobně by do rána umřel na vnitřní krvácení, tak se snažím uklidňovat alespoň myšlenkou, že byl po operaci pod sedativy a nic nevědě.
Na náladě mi nepřidává ani fakt, že jsem jej kvůli okolnostem (zmrzlá půda, problémoví sousedi, nesplnění hygienických podmínek) musela nechat na veterině, to si budu vyčítat do konce života ...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.9.2021 22:22

Pro mě je prasklý nádor na slezině teda důvodem k utracení v okamžiku diagnózy, ty operace, to je opravdu jen pro váš dobrý pocit, že jste udělala všechno. ale ta prognóza je prostě taková, jaká je.

23.9.2021 22:47

Měli jsme tady maďarku, která to dala, ale i tak to prý byla fakt honička. Jenže jí bylo teprve 5 let, byla to akutka ihned po razantní změně chování doma a neměla jiný zdravotní problém. Ale to je opravdu výjimka.

24.9.2021 06:32

nevyčítejte si nic. Udělala jste to, co vám v tom okamžiku (a šoku) přišlo nejlepší. Ono po dlouhém přemýšlení, studování, časovém odstupu věci vidíme jinak... ale to se prostě nesmí srovnávat.

24.9.2021 10:51
impact

XXX.XXX.8.187

Kdybyste ho nenechala operovat, tak si teď budete úplně stejně vyčítat, že jste nezkusila operaci a že by tu možná ještě byl... Věřte mi. Tak to prostě funguje. Po smrti věrného psího přítele si vždycky budete vyčítat, co jste mohla třeba udělat jinak.

24.9.2021 18:44
hn..

XXX.XXX.68.5

dala jsem operovat 8,5 letu fenu s 8 cm velkým hemangiosarkomem sleziny, který byl na několika místech prasklý. Od operace je to nyní 5 měsíců. Aspoň navenek je fena v pořádku, i když se jistě blíží chvíle, kdy se to změní. Hledala jsem v literatuře a pokud pes přežije operaci, je naděje na několik měsíců života. Takže bych do toho u dalšího psa šla znovu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík