malinoislover

XXX.XXX.30.130
Hezký večer,
plánuji obohatit svojí smečku o druhého a pravděpodobně posledního člena a rozhoduji se mezi pracovní borderou nebo pracovní malinou. Potíž je v tom, že se nemohu rozhodnout mezi těmito plemeny. S borderama mám zkušenosti, mám je ráda, obdivuji jejich inteligenci, pohyb i tu jejich ztřeštěnost - prostě mi toto plemeno sedne. Na druhou stranu malina je můj celoživotní sen, celkově se mi strašně líbí, ale nikdy jsem žádnou neměla, takže předpokládám, že si jejich tvrdost a temperament nedokáži reálně představit.
Druhého psa chci primárně na poslušnost (v plánu jsou zkoušky) a bikejoring, ale dělám i další psí sporty a ráda zkouším nové a nové věci, takže například obrany pro mě nejsou problém. V životě kromě psů nemám žádné jiné závazky, veškerý svůj volný čas věnuji jim a výzvy se nebojím.
Mluvila jsem o tom s trenérkou, ke které pravidelně docházím a ta mi radí tu borderu s tím, že dle jejích slov jsou maliny "krásní psi, ale prostě magoři." Jejího názoru si hodně vážím, ale pořád se držím toho snu o malině, navíc vím, že bocky zvládají kolo, ale ta vytrvalost tam prostě není tak velká jako u maliňáků.
Moje otázka tedy zní - myslíte si, že je lepší výběr BOC nebo BOM? Prosím jiné plemeno mi neraďte, bude to na 100% jedno z těchto dvou.
A druhá otázka - je lepší jako prvního maliňáka mít psa nebo fenu (s ohledem na to, že jednu fenu už doma mám).
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ani jedno z uvedených plemen nemám a nikdy mít nebudu, ale mám kolem hodně majitelů. Takže i proto, nemám na ně naturel. BOM potřebuje přirozenou autoritu, BOC to ve většině případů tak zásadně neřeší, hlavní je zaměstnání. Ale není to paušální závěr, jen takový souhrn názorů páníčků, psi jsou kus od kusu. Spíš tedy u BOC se ta škála povah rozšiřuje směrem ke gaučákům.
Podívejte se na stránky ch.s. Deabei. Mají BOM i BOC. http://www.deabei.com/
malinoislover

XXX.XXX.30.130
bobina65
napsal(a):
Podívejte se na stránky ch.s. Deabei. Mají BOM i BOC. http://www.deabei.com/
Chovku znám, ale pokud vím, tak nechovají maliňáky, ale tervíky.
Záleží na výběru spojení - ne všichni BOM jsou nervní psychopati (já se třeba labilním liniím vyhýbám jako čert kříži - tohle k plemeni podle mě, ani podle standardu nepatří). Jdou vybrat psi i s velmi kvalitní a vyrovnanou povahou, ale dá to práci.
Jinak je pro nováčka v plemeni asi lepší fenka - nejsou tak průbojné jako pes-samec a jsou takové "uživatelsky příjemnější".
malinoislover

XXX.XXX.30.130
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Záleží na výběru spojení - ne všichni BOM jsou nervní psychopati (já se třeba labilním liniím vyhýbám jako čert kříži - tohle k plemeni podle mě, ani podle standardu nepatří). Jdou vybrat psi i s velmi kvalitní a vyrovnanou povahou, ale dá to práci.
Jinak je pro nováčka v plemeni asi lepší fenka - nejsou tak průbojné jako pes-samec a jsou takové "uživatelsky příjemnější".
Já si myslela, že fenka bude nejspíše lepší volba. Moc díky!
malinoislover

XXX.XXX.30.130
Mimochodem, pokud plánuji psa převážně na obedience a bikejoring, mám se dívat spíše po igp nebo ringových rodičích? Dá se říct, že se v jedné linii objevuje více labilních psů než v té druhé? Nebo tohle úplně není faktor a prostě to chce hledat specifické psy? Přiznám se, že se v chovu malin ještě tolik neorientuji.
malinoislover
napsal(a):
Mimochodem, pokud plánuji psa převážně na obedience a bikejoring, mám se dívat spíše po igp nebo ringových rodičích? Dá se říct, že se v jedné linii objevuje více labilních psů než v té druhé? Nebo tohle úplně není faktor a prostě to chce hledat specifické psy? Přiznám se, že se v chovu malin ještě tolik neorientuji.
Ono hodně záleží na konkrétním spojení - jsou IPO linie, ve kterych jsou vyloženě tvrdí labilní psi, kteří nemají problém otočit se do vlastního majitele a jsou IPO linie, které mají sice drive, ale dobře se s nimi pracuje. A jsou i ringové linie, kde jsou velmi tvrdí zlí psi, ale taky zvířata co mají drive vhodný do IGP ale přitom stabilni nervy ringových psů... .
Jako začátečník v plemeni nemáte moc šancí se v tom kvantu spojení zorientovat a při výběru budete spíš střílet naslepo a třeba to výjde.
malinoislover
napsal(a):
Já si myslela, že fenka bude nejspíše lepší volba. Moc díky!
Fenka bude lepší určitě - chcete dělat sporty, kde je ve stejnou dobu okolo víc psů a kluci jsou přecejen průbojnější, takže hromadné odložení nebo míjení psa v bikejoringu může být dobrodružstvím. Ne, že by to nešlo, ale pokud nejste na takový psí naturel zvyklá, tak by to nebylo to pravé ani pro vás.