Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kev

29.9.2021 23:53
kev

XXX.XXX.39.34

Chtěl bych poprosit o radu.
Jaký je vlastně rozdíl mezi klikrem a slovní pochvalou po splnění úkolu?
Dám např. psovi úkol, splní ho a poté kliknu a dám pamlsek. Ale můžu ho pochválit i slovně a dát pamlsek...

30.9.2021 06:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.63.15

kev napsal(a):
Chtěl bych poprosit o radu.
Jaký je vlastně rozdíl mezi klikrem a slovní pochvalou po splnění úkolu?
Dám např. psovi úkol, splní ho a poté kliknu a dám pamlsek. Ale můžu ho pochválit i slovně a dát pamlsek...

Klikr není pochvala jako taková, ale je označení toho momentu, kdy to pes udělal správně. Výhodou je, že oproti slovnímu "uvolnění" z cviku je přesnější. Nevýhodou je další věc v ruce, takže je pro cvičení potřeba manuální zručnost a vědět, co s rukama (to je nejčastěji kámen úrazu začátečníků).

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.9.2021 08:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

stručně a od odborníka :

https://www.treninkjerozhovor.cz/data/zaciname_s_klikremtxt15068.pdf

a přidám se : klikr není odměna, ale signál "teď jsi to udělal dobře a dostaneš odměnu"

může se nosit zavěšen na zápěstí či kdekoli, takže jej člověk nemá pořád v ruce, nebo jsou klikry na prst

30.9.2021 10:08
Terven

XXX.XXX.110.191

Zadavatel to zřejmě myslí dobře, ale napsal to špatně - tou slovní pochvalou, po které dá pamlsek, samozřejmě myslí to označovací slovo...třeba "dobře" nebo "táák".
Já jsem tedy z praktických důvodů už taky klikr vyřadila ze života, ačkoliv jsem měla ten s poutkem na ruku.
I tak mi někdy ruka chyběla, zejména v případech, kdy bylo nutné držet v rukách ještě něco potřebnýho k nácviku - target, náhubek, kleště na drápy...případně někdy psa na vodítku. Někdy je zas třeba mít ruce v určité pozici...pak ještě lovit ten pamlsek.
Příklad z nw - v jedné ruce mám sklenici se vzorkem, ve druhé pamlsek - pes si má vybrat ten vzorek, načichnout, pak klik a dostane pamlsek. Takže jsem provozovala prstovou akrobacii a držela klikr na stěně sklenice, dost často se mi nepovedlo kliknout, protože pokud se tlačítko nemačká kolmo, zvuk to nevydá...
Teď už klikám jazykem o patro, je to výraznej zvuk, kterej v životě k ničemu jinýmu nepoužívám. Zvládám to rychleji než klikrem a nepotřebuju nic dalšího mít trvale u sebe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík