Zelený úděl - grean deal, bude v něm místo pro psy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

otázka

12.10.2021 10:15
otázka

XXX.XXX.230.118

Zdravím,
chtěla bych i od jiného majitele a milovníka psů, slyšet jeho názor na tuhle věc.
Asi jako všichni sleduji více či méně pozorně co na nás zase vymysleli a v poslední době mě znepokojili plány, které na nás chystají pod rouškou zářné ekologické budoucnosti.
On grean deal, má kromě jiných věcí, také poměrně radikálně změnit stravovací návyky Evropanů, hlavně co se týká spotřeby masa. V Německu navrhují tuším 16kg masa/osoba/rok. Předpokládám, že až tak radikálně se jim to nepovede prosadit, ale rozhodně s nějakým omezením počítají.
Kam do toho budou zapadat naši psí masožravci?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2021 12:40

Podle této zvrácené ideologie se bude chovat na maso mnohem méně zvířat. Alespoň v těch zemích, které se do toho cirkusu zapojí. Nebudou se chovat zvířata, nebude čím hnojit pole, nebude úroda. A tak se bude hnojit umělými hnojivy, pěstovat něco jako maso uměle se závratnými náklady... Potraviny budou velmi drahé, ostatně jako všechno. Počet psů se zredukuje, protože nebude čím krmit... Nebude čím jezdit, nebude čím dopravovat zboží, protože elektroauta jsou a budou drahá, ale hlavně nebude dostatek elektřiny. Nebude čím topit. Čeká nás skvělá budoucnost.

12.10.2021 12:45

Nebojte, masíčko vždycky nějak dovezeme z Argentiny

12.10.2021 13:19
molok

XXX.XXX.160.41

Stačí odstranit prdící kravky, ty dělají cca 40% CO2 emisí celého zemědělského průmyslu.

12.10.2021 13:47
assil

XXX.XXX.121.3

molok napsal(a):
Stačí odstranit prdící kravky, ty dělají cca 40% CO2 emisí celého zemědělského průmyslu.

No a vzhledem k tomu, že celé evropské emise CO2 jsou jen 9% emisí celosvětových, tak i celkové odstranění všech evropských krav by bylo tak nějak k prdu.

12.10.2021 14:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
No a vzhledem k tomu, že celé evropské emise CO2 jsou jen 9% emisí celosvětových, tak i celkové odstranění všech evropských krav by bylo tak nějak k prdu.

a...ešivá to je k prdu, tak tím pádem se o ten prd zvyšujou zase ty emise

12.10.2021 14:12

A na pole bude chodit kadit Molok. Ona ta kukuřice v hydroponii neporoste. A perk vodu neudrží.
A kdepak máme Gretu? Nadělali s ní bordel v halvách lidí a zmizela.

12.10.2021 14:33
Terven

XXX.XXX.110.191

Já teda jen k té chlévské mrvě...ráda bych věřila, že tím ještě někdo hnojí, že to zapracovává do půdy...
krom hrstky ekozemědělců.
Máme před barákem obří lán a ten teda nic takovýho neviděl, co pamatuju. Než plodina vyroste, co 14 dní tu jezdí postřikovač a prolévá pole chemií.

12.10.2021 14:42

Terven napsal(a):
Já teda jen k té chlévské mrvě...ráda bych věřila, že tím ještě někdo hnojí, že to zapracovává do půdy...
Máme před barákem obří lán a ten teda nic takovýho neviděl, co pamatuju. Než plodina vyroste, co 14 dní tu jezdí postřikovač a prolévá pole chemií.

Ano, ale to je to špatné. Proto vodu z polí (a bláto) mají leckde po dešti až na návsi. Protože vodu v poli drží humus a ten do půdy postřikem nedostanete. Proto republika vysychá, protože všechna voda uteče do Labe.....a do moře. Nad námi se teď asi pátý rok pase. Přijeďte se podívat, jaká je tam krásná hustá, zelená tráva ještě teď.

12.10.2021 14:45
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, ale to je to špatné. Proto vodu z polí (a bláto) mají leckde po dešti až na návsi. Protože vodu v poli drží humus a ten do půdy postřikem nedostanete. Proto republika vysychá, protože všechna voda uteče do Labe.....a do moře. Nad námi se teď asi pátý rok pase. Přijeďte se podívat, jaká je tam krásná hustá, zelená tráva ještě teď.

jojojo, mám kolem sebe taky pastviny a to je!!

12.10.2021 14:46
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Terven napsal(a):

Chtěla jsem napsat totéž Myslet si, že ty výnosy, mají zemědělci z hnojení hnojem je naivita. A dost nechápu, kde na všechny ty hrůzné scénáře chodíte To fakt čtete ty bláboly SPD, co neustály chrlí na důchodce na NETu? A ekoterorismus? Tak to je mantra Andreje, protože se bojí, že dojde na všechny ty chemičky, co ho živí. Proboha lidi, používejte už jen svou hlavu Mě je to šumák, já to tu nějak doklepu a potomstvo nemám, ale pokud se něco nezmění, nebudou ti vaši vnuci mít kde žít Mluvit stylem: my jsme v pohodě, ať si vyřeší Číňany...Ne nejsme v pohodě, kdyby dobrovolníci neustále neuklízeli lesy, tak se v těch odpadkách utopíme, stejně jak někde v Indii

12.10.2021 15:09

Terven napsal(a):

U nás jo, akorát že je tu zima a stejně nic moc nevyroste, ale na zkrmení to asi stačí. Hromady hnoje jdou teď na podzim všude, rozvážejí to a postupně zaorávají. Jen my teda nemáme skoro kam chodit, když nechci, aby mně psi domů chodili voňaví.

12.10.2021 15:15
Terven

XXX.XXX.110.191

U nás jo, akorát že je tu zima a stejně nic moc nevyroste, ale na zkrmení to asi stačí. Hromady hnoje jdou teď na podzim všude, rozvážejí to a postupně zaorávají. Jen my teda nemáme skoro kam chodit, když nechci, aby mně psi domů chodili voňaví.

Já bych tu vůni snad i zkousla...já když vidím, že traviči zas prolévají pole, snažím se pár dnů nechodit cestou mezi lány, protože feny mi samosebou do pole zabíhají.

12.10.2021 15:15

Terven napsal(a):

u nás se chlévská mrva rozmetá po dotačních loukách :-) Ale pole u nás prostě nejsou, tak to možná bude tím. Na druhou stranu byla jsem nedávno na exkurzu v bioplynce, a tam povídali, že jedou na mrvu z toho kravína, v jehož areálu jsou, a na chrást z řepky a kukuřice, a stačí jim to, a že když tu hmotu zpracují, používají ji jako hnojivo na pole, a je to ještě hodnotnější hnojivo, než čerstvá mrva, protože je to v té bioplynce "vypařené". Takže někde to určo funguje :-)

12.10.2021 15:16
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

u nás se chlévská mrva rozmetá po dotačních loukách :-) Ale pole u nás prostě nejsou, tak to možná bude tím. Na druhou stranu byla jsem nedávno na exkurzu v bioplynce, a tam povídali, že jedou na mrvu z toho kravína, v jehož areálu jsou, a na chrást z řepky a kukuřice, a stačí jim to, a že když tu hmotu zpracují, používají ji jako hnojivo na pole, a je to ještě hodnotnější hnojivo, než čerstvá mrva, protože je to v té bioplynce "vypařené". Takže někde to určo funguje :-)

prooooooooč to nejde fšade! Chjo.

12.10.2021 15:20

lesnížínka napsal(a):
Chtěla jsem napsat totéž Myslet si, že ty výnosy, mají zemědělci z hnojení hnojem je naivita. A dost nechápu, kde na všechny ty hrůzné scénáře chodíte To fakt čtete ty bláboly SPD, co neustály chrlí na důchodce na NETu? A ekoterorismus? Tak to je mantra Andreje, protože se bojí, že dojde na všechny ty chemičky, co ho živí. Proboha lidi, používejte už jen svou hlavu Mě je to šumák, já to tu nějak doklepu a potomstvo nemám, ale pokud se něco nezmění, nebudou ti vaši vnuci mít kde žít Mluvit stylem: my jsme v pohodě, ať si vyřeší Číňany...Ne nejsme v pohodě, kdyby dobrovolníci neustále neuklízeli lesy, tak se v těch odpadkách utopíme, stejně jak někde v Indii

Ale ono vůbec nejde o výnosy. Jde o to udržet kvalitní ornici a ne sít do perku. A fakt to nemám z blábolů SPD.
A fakt nemám obavu, že dojde na chemičky. Ono buď krávy, nebo chemičky. Z něčeho to na polích růst musí. Osobně bych dala přednost kravám.
Najděte si někde, jak dlouho se tvoří centimetr ornice. A my jí necháme utíkat s kopce dolů, případně na ní postavíme další Amazon. A budeme kecat o tom, že krávy prdí.

12.10.2021 15:47
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ale ono vůbec nejde o výnosy. Jde o to udržet kvalitní ornici a ne sít do perku. A fakt to nemám z blábolů SPD.
A fakt nemám obavu, že dojde na chemičky. Ono buď krávy, nebo chemičky. Z něčeho to na polích růst musí. Osobně bych dala přednost kravám.
Najděte si někde, jak dlouho se tvoří centimetr ornice. A my jí necháme utíkat s kopce dolů, případně na ní postavíme další Amazon. A budeme kecat o tom, že krávy prdí.

Já si o vytváření ornice nemusím číst já se ji už 15let snažím vytvořit A proto vím, že mít výnosy na půdě, kde se to nesype kvantem umělých hnojiv a nestříká litry postřiků - proti všem no jsou, jakové jsou Ale prostě mám bio zelovoc, pro sebe.
Jenže u nás se zemědělci povýšili na honoru, která nic nemusí, jen sahá po dotacích. Horší jak za komoušů s těma kecama, že zemědělci nás přece všechny živí.. Ti tehdy..nás živili opravdu a krom těch keců nedostali ani ho.no Třetinové platy oproti průmyslu. Teď se být zemědělec velmi vyplatí, proto rostou, jak houby po dešti. Proč to není nastavené: budeš pole hnojit hnojem, zaorávat zelené hnojivo atd, jinak na dotace nedosáhneš? Ještě postřeh: technika nabyla obřích rozměrů(a divné, všichni ti chudáci zemědělci na ty obr stroje mají?) Zatím jsem neslyšela, že by někdo mluvil o tom, jak tyto stroje ornici ničí. A to není nikde vyčtené, stačí mi se dívat kolem sebe

12.10.2021 15:51
molok

XXX.XXX.160.41

A vy jste si to špatně vyložila, já neříkám, že se má zakázat chov krav, ale jinak ten chov neslouží k hnojení na polích, na to by stačila marginální procenta takového chovu. Jinak živočišná výroba má asi 3x větší nároky na zemědělskou půdu než rostlinná (ony jaksi ty průmyslově chovaná zvířata musí něco jíst celý život a většina zemědělské půdy slouží právě k tomuto účelu krmiv pro zvířata) a přirozená změna a jen rozumně malý úbytek masa v jídelníčku člověka by přírodě a krajině pomohl už jen z tohoto důvodu.

Já si obecně myslím, že kolem Andrejova Green Dealu, který za nás vyjednal, se objevuje ve společnosti více hoaxů než realit. Když odmyslíme politiky a tím čím tady straší, zatímco v Bruselu dojednávají úplně něco jiného, tak já si nemyslím, že by se 28 premiérů (liberálních, konzervativních , levicových i pravicových, proevropských i protievropských) totálně zbláznilo a podepsalo nějaký směr do budoucna, který je totální nesmysl. Ta data vědců o změně klimatu a lidské stopě na té změně už prakticky nikdo soudný nezpochybňuje. Je třeba se tomu přizpůsobit, abychom také mohli něco ještě v budoucnu pěstovat a hnojit na hrozících polopouštích. Bez ohledu na politiky a jejích kecy, zemědělství, vodohospodářství i průmysl se tomu přizpůsobuje tak jaksi sám i bez nátlaku politiků, jestli si pohlaváři něco vytýčili do roku 2050, automobilky už si dávno nastolili svůj vlastní směr (žádný Okamura nepřikáže Škodovce, co musí vyrábět, leda by ji znárodnil). Svět se už dávno nedělí na ekošílence a zastánce zdravého rozumu, dělí se na USA, Čínu, Západ, kde mohutně všichni investují do nových technologií a kde už špinavé technologie přestávají skoro všechny zajímat a východ, který si šušná a bude šušnať ve své zchudlé realitě.

otázka

12.10.2021 16:24
otázka

XXX.XXX.230.118

Já jsem nečetla žádný proslov Okamury, ostatně u nás ani nevím, že by se nějaký politik zrovna k téhle věci moc vyjadřoval, ale v televizi dávali rozhovor s členem německé komise pro ekologii, kde mimo jiné právě uváděl požadavek na dramatické snížení spotřeby masa, mléka a apod, a sám sebe a svou rodinu uváděl jako příklad, jak to jde. Zatím, každá blbost, kterou v Německu vymysleli, se více či méně objevila i u nás No, já bych se byť nerada části masa vzdala, ale psům to nevysvětlím.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2021 17:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80

otázka napsal(a):
Já jsem nečetla žádný proslov Okamury, ostatně u nás ani nevím, že by se nějaký politik zrovna k téhle věci moc vyjadřoval, ale v televizi dávali rozhovor s členem německé komise pro ekologii, kde mimo jiné právě uváděl požadavek na dramatické snížení spotřeby masa, mléka a apod, a sám sebe a svou rodinu uváděl jako příklad, jak to jde. Zatím, každá blbost, kterou v Německu vymysleli, se více či méně objevila i u nás No, já bych se byť nerada části masa vzdala, ale psům to nevysvětlím.

Dikybohu aspon to ruseni jadernejch elektraren sme so od nich nevzali.

12.10.2021 17:34

v grýndýlové budoucnosti nebude místo na nic, koneckonců hard core vegani jsou pro zrušení veškerých domácích zvířat.

ale uvidíme, ono tihle aktivisti, těm se to aktivistuje když sedí doma v teple, mají plný žaludek avokádové pomazánky a sojového laté, elektřina se líhne v zásuvce a do práce v pohodlný kanceláři dojedou na kole nebo mhd.

stačí, když bude fakt ta tuhá zima a špatně nemusí být zásadně dlouho, než budou zahraňovači zeměkoule svrženi do zapomnění.

12.10.2021 17:39

http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2834
Je to spíš o tom, že rozvojové země nejsou na stropu v konzumaci masa na člověka/ rok. Nová orientace na kvalitní stravu. Způsob krmení krav, kvůli místu ničení deštných pralesů(Brazílie)
Manžel byl 2x v Africe a tam jak se chovají ke svému životnímu prostředí, co si ničí, nemajíc o nějaké ekologii ani tucha, protože je nikdo nenaučil, jak a co dělat (od nakládání s odpadky, které se prostě na skládce, která je kdekoliv, pálí až je všude černo a nedýchatelno nebo žádné emisní limity vozidel, kde u nás chtějí emise i z motorové pily) tam by se mělo začít s nějakou osvětou a líbáním prstenu v europarlamentu.

12.10.2021 17:39

jo, jinak u nás se mrva zaorává. taky kejda. je docela snadné odhadnout, které pole bude na podzim smrdět - bude to to, kde byla ozimá pšenice. na pohnojeném poli je obvykle pak řepa. po řepě jarní ječmen.

12.10.2021 17:50

Chtěla jsem si editnout, u nás taktéž se stále hnojí(uleželá mrva, kejda- močkování) máme dost kravínů, dál: obilí se pěstuje na krátkém stéble (slámy je málo), protože se už kravám minimálně stele (bioplynky) sláma se zaorává rovnou po sklizni, což je také způsob "zúrodnění" , pokud se sklidí pálí se v kotelnách na biopaliva, něco pro koně a zájmové chovy

otázka

12.10.2021 17:52
otázka

XXX.XXX.230.118

Jo, to si taky říkám, že pořádně dlouhá, tuhá zima by leckterý zelený mozek, mohla tak nějak odzelenit. Stačilo by, tak na 14 dní vprostřed zimy, vypnout elektřinu.

12.10.2021 17:59

otázka napsal(a):
Jo, to si taky říkám, že pořádně dlouhá, tuhá zima by leckterý zelený mozek, mohla tak nějak odzelenit. Stačilo by, tak na 14 dní vprostřed zimy, vypnout elektřinu.

14 dní blackout není na odzelenění mozků, to je na zhroucení státní moci. beze srandy. to by prostě evropa nevydržela

a pes by měl místo jako zbraň

otázka

12.10.2021 18:21
otázka

XXX.XXX.230.118

Aspoň dva dny, prosím.

12.10.2021 18:27
Caty

XXX.XXX.51.50

jo, jinak u nás se mrva zaorává. taky kejda. je docela snadné odhadnout, které pole bude na podzim smrdět - bude to to, kde byla ozimá pšenice. na pohnojeném poli je obvykle pak řepa. po řepě jarní ječmen.

Ano, jetel ozim okopanina jařina je základní osevní postup s tím, že hnojí se pod okopaninu - první hodina agronomie už několik set let. Bohužel to že to někde ještě praktikují je už dnes vyjimka☹️

12.10.2021 18:33
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

otázka napsal(a):

A vy topíte uhlím? Ve starém kotli? Pochybuju..

12.10.2021 18:47

Caty napsal(a):
Ano, jetel ozim okopanina jařina je základní osevní postup s tím, že hnojí se pod okopaninu - první hodina agronomie už několik set let. Bohužel to že to někde ještě praktikují je už dnes vyjimka☹️

já nejsem agronom a vrchol mého vzdělání je poznat, cože to tady roste. no a protože psí procházky vedou hlavně přes pole, tak je čas na to koukat.

a ono se to pořád opakuje. po ozimé pšenici je jarní ječmen a pak hnojit a řepa, nebo je po ozimé pšenici řepka a pak zase pšenice nebo 2x kukuřice jednou zrno podruhé siláž a pak pšenice nebo jarní ječmen a pak hnojit a pak řepa po té řepě může být taky mák a jarní ječmen až pak.

brambory jsou tady hrozně málo. po pšenici a kukuřici je zřídka také slunečnice.

je to vlastně stejný jako při pěstování zeleniny na zahrádce, ty tratě. a jak udělat tu první trať bez toho hnoje nebo mrvy? zabít rok zeleným hnojením nebo luskovinami každý nechce.

12.10.2021 18:49

lesnížínka napsal(a):

já bych to teda dala. mám krbový kamna, hromadu dřeva a přivezou mi dvě palety dřevěných briket a v případě nouze bych spustila kýbl na provaze do kopané studny na zahradě.

nějaký žrádlo by se taky našlo.

problém by byl ten civilizační kolaps.

otázka

12.10.2021 19:04
otázka

XXX.XXX.230.118

lesnížínka napsal(a):

Ne, uhlím ne. Ale dřevem, protože jsme s mužem koupili kus lesa. Kotle se nevzdám, máme samotíž, na tu ty moderní nefungujou. Dům jsme zateplili, stačí zatopit za mrazů cca 2hod denně. Jinak bohatě stačí krbová kamna. Vařím na plynu a kdyby to bylo nutný vytáhnu sporák na dřevo, tím by se zároveň taky barák vytopil. Uvažuju o pořízení solárů. Jako zálohu, pro případ vypnutí proudu máme centrálu.

12.10.2021 19:21
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

otázka napsal(a):
Ne, uhlím ne. Ale dřevem, protože jsme s mužem koupili kus lesa. Kotle se nevzdám, máme samotíž, na tu ty moderní nefungujou. Dům jsme zateplili, stačí zatopit za mrazů cca 2hod denně. Jinak bohatě stačí krbová kamna. Vařím na plynu a kdyby to bylo nutný vytáhnu sporák na dřevo, tím by se zároveň taky barák vytopil. Uvažuju o pořízení solárů. Jako zálohu, pro případ vypnutí proudu máme centrálu.

Dobrý Jen připomenu, že ten les vám nebude stačit dorůstat, žádný les v Evropě nebude stačit dorůstat...na to topiči dřevem nejspíš zapomněli. Takže je to taky trochu...já ušetřím a po mě potopa. Neberte to zle, všichni máme máslo na hlavě. Já mám sice tepelné čerpadlo(a zálohově plyn a krb) ale to jede taky na elektriku. Ale chtěla by ste to takhle řešit delší dobu, se svíčkama A co ty mrazáky s masem, které by jsme jíst neměli, ha?!? Ale jo, souhlasím. Jako dítě jsem měla maso nejvíš třikrát týdně a to málokdy. Teď ho žerem takřka denně a začínám se nad tím hodně zamýšlet, hlavně z pohledu zdraví..ne ekologie.
A teď sedím u zpráv a: začíná davové šílenství...nebudou prý hračky na Vánoce Nevím, kdo s tím vylezl, ale lidi berou obchody útokem. Nemám děti a na tohle mám totální alergii. Když vidím, kolik neteř dostane ke každému svátku hraček, od všech příbuzných, jde mě šlak trefit. Ale ne, vůbec podíl na ničení planety my tady v Evropě nemáme...jen totálně už nevíme rozežraností co by

12.10.2021 19:26

když jsem byla malá, hrála jsem simcity. úplně první vydání

a protože lidi neměli rádi kouřící komíny, tak jsem se snažila a snažila, aby elektrárna mohla být jen sluneční nebo větrná... ale pak ve městě pořád nešel proud a lidi se odstěhovali... šlo to jen a pouze, pokud jsem v editoru nejdřív postavila na řece vodopád a pak jsem na ten vodopád, když byl dost velký, mohla postavit vodní elektrárnu která na menší město stačila.

onehda mě napadlo, že oni to nehráli...?

Neregistrovaný uživatel

12.10.2021 19:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80

Fuj ani vomylem. Nechci prijit o zvířátka.

12.10.2021 19:36

Já to sice taky nehrála - já tak Člověče nezlob se a pak figurkové hry, které jsme si namalovali. A Šibenici a Lodě. Ale měli by si to v Bruselu zahrát. Jen tak jsem zahlédla dnes titulek ( nevím na kterých stránkách ), že výpadky elektřiny Evropě v zimě opravdu hrozí.
Co já ? Já černé hodinky a psaní úkolů při petrolejce pamatuju ( a ještě "lepanec", že jsem si je měla napsat za světla ), ale internet....i mně by chyběl, co ale ti mlaďoši ?

Neregistrovaný uživatel

12.10.2021 19:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80

lesnížínka napsal(a):

My uhli a drevo. Takze na tohle furt dobry.

12.10.2021 19:37

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My uhli a drevo. Takze na tohle furt dobry.

A hadům dáte petky s horkou vodou?

Neregistrovaný uživatel

12.10.2021 19:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.80

A hadům dáte petky s horkou vodou?

Zatim vypadky resime tim ze proste i v nejvetsich mrazech kdyz jede kotel na plno na tech 24 stupnu tu miatnoat vyhreje. Dikybohu jich nebylo moc. Na zimu se. Ma stejne snizovat teplota takže kdyz se to ohlida tyden takhle prezijou bez nasledku. Dva to uz je u nekterejch o hubu. Ale dalo by se v krajnim pripade nouze. Jen proste musi kotel jet nonstop.

12.10.2021 20:08
Terven

XXX.XXX.110.191

otázka napsal(a):

Zřejmě si vůbec neumíte představit, co by takový blackout obnášel. Zkuste pohledat nějaké scénáře na netu...během několika dnů by byl problém i s pitnou vodou, čerpáním pohonných hmot, nefungovali by mobilní operátoři, média...obyvatelstvo by bylo bez informací. Nešlo by nakupovat...celkem brzy ,už po pár dnech blackoutu, scénáře předpokládají rabování...
Jako...uprostřed tuhé zimy na 14 dní vypnout elektřinu...to už by jí pak asi nebylo pro koho nahazovat.

12.10.2021 20:11

ještě že umím rozdělat oheň na sněhu a morseovku.

12.10.2021 20:18

Ale lesnížínko, s tím dřívím je to jinak.. dorůstat stíhá, v tom problém není.. dokonce existují lesy, které slouží jen pro výrobu papíru a speciálně pro to se vysazují.. ale tady se teď někdo rozhodl, že nic těžit pro lidi nebudeme a vše půjde ven -
- abychom si to pak draze koupili zpět.. na topení je dřeva všude hafec, kůrovec je všude, to se zpracovat musí a hodně rychle, pak bouřka, vichřice, hrozně moc bordelu po zemi a bezpečnost atp., ono se to nasbírá.. ale strašně zajímavé, co se teď stalo, nemůžete jít a koupit si kubíky k těžbě, můžete jen kamion už vytěžený a když na to nemáte (a to nemáte schválně), tak to jede do zahraničí.. zdraví vás lesyčr as stát..
svůj les si vypěstujete k topení rychle, není jen smrk, tady problém není..
Jo, téma.. ehm.. o tom si myslím, že když se kácí les, vzniká z krávy hnůj.. ode zdi ke zdi.. ve zkrazce: fu.k.

Topím dřívím a elektřinou na noční proud.. to je také zajímavá věc.. oni to pouští, když mají elektriky moc a hrozí problém.. každý den to pustí jinak.. bez té el. se obejdu,
mám hustou knížku novou.. 5000 rad pro domácnost, pěstitele psů a .. svíčky mám a umím vyrobit a jídlo se konzervuje solí a místo lednice mám sklepy.. teda doufám, že mám, bojím se tam chodit, jsou tři a jeden strašidelnější než druhý, takže to radši udělám lednici na zahradě v zemi.. mám prak, vodu přes ulici, kořist v nouzi ulovíme a vyvrhnu, ohniště mám..
mám psa, nebojím se ničeho :-)

12.10.2021 20:25

lesnížínka napsal(a):
Dobrý Jen připomenu, že ten les vám nebude stačit dorůstat, žádný les v Evropě nebude stačit dorůstat...na to topiči dřevem nejspíš zapomněli. Takže je to taky trochu...já ušetřím a po mě potopa. Neberte to zle, všichni máme máslo na hlavě. Já mám sice tepelné čerpadlo(a zálohově plyn a krb) ale to jede taky na elektriku. Ale chtěla by ste to takhle řešit delší dobu, se svíčkama A co ty mrazáky s masem, které by jsme jíst neměli, ha?!? Ale jo, souhlasím. Jako dítě jsem měla maso nejvíš třikrát týdně a to málokdy. Teď ho žerem takřka denně a začínám se nad tím hodně zamýšlet, hlavně z pohledu zdraví..ne ekologie.
A teď sedím u zpráv a: začíná davové šílenství...nebudou prý hračky na Vánoce Nevím, kdo s tím vylezl, ale lidi berou obchody útokem. Nemám děti a na tohle mám totální alergii. Když vidím, kolik neteř dostane ke každému svátku hraček, od všech příbuzných, jde mě šlak trefit. Ale ne, vůbec podíl na ničení planety my tady v Evropě nemáme...jen totálně už nevíme rozežraností co by

OT, mrazák s masem v tuhé zimě může být i bez elektriky...
Topit se dá dřevěnýma briketama z pilinového odpadu, senné a slámové brikety...rychle rostoucí dřeviny-topoly, javory, výhřevnější rostliny než dřevo(např. křídlatka-viz.odkaz)
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2005/cislo-8/kridlatka-obtizny-plevel-nebo-perspektivni-surovina.html
...." Nejnadějnější se zdá být zužitkování křídlatky jako pevného paliva. Z tohoto pohledu jde o rostlinu energeticky velmi výnosnou. Výhřevnost sušiny je větší než 17 MJ/kg a při podzimní sklizni lze dosáhnout výnosu 30 až 40 t/ha. V přepočtu na užitné teplo tak můžeme z jednoho hektaru křídlatky získat až 580 GJ, což je množství energie, které by mělo stačit pro celoroční vytápění šesti středně velkých rodinných domků. Křídlatku lze sklízet od podzimu až do zimy, nejlépe na zmrzlém povrchu, a lze k tomu využít běžnou mechanizaci používanou při sklizni kukuřice. V současné době roste křídlatka planě na ploše několika tisíc hektarů po celé ČR (viz Preslia 76, 15, 2004/1) a s vysokými náklady je bez dalšího využití likvidována."

12.10.2021 20:54
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ne, tolik stromů u nás na palivové dříví nevyroste, tedy ne tolik, kolik je poptávka. Ale ano, vím o čachrech s kůrovcovým dřevem, ale to na tomto nic nemění. U nás nerostou stromy ,,hleďa voči", jak někde v Asii. Takové sranda akce s japonskýma topolama, už u nás byly, taky šťovík, o křídlatce jsem ještě neslyšela - moje chyba No zjistilo se, že japonské topoly taky rostou rychle jen v té Asii, u nás ne a tady u nás konkrétně - vůbec ne, zašly A to věřte, že kdyby to fungovalo, jsem první, co to sadí

Otázka

12.10.2021 20:59
Otázka

XXX.XXX.230.118

Jasně, on může mít člověk připravený různý věci, pro ty nejhorší scénáře, ale mě tak nějak šlo spíš o normální život. Jako, dneska jdu a nakoupím u řezníka maso pro psy, takový ten masový odpad, ale to si představují, že se lidi vzdají i psů a koček nebo je budou krmit sójou?

12.10.2021 21:02

zachraňovači zeměkoule nepřemýšlí nad detaily

když bude hodně špatně, tak prostě psa nebo kočku neuživíte. není pak problém čím, ale prostě nebude za co.

12.10.2021 21:30
assil

XXX.XXX.121.3

Terven napsal(a):
Zřejmě si vůbec neumíte představit, co by takový blackout obnášel. Zkuste pohledat nějaké scénáře na netu...během několika dnů by byl problém i s pitnou vodou, čerpáním pohonných hmot, nefungovali by mobilní operátoři, média...obyvatelstvo by bylo bez informací. Nešlo by nakupovat...celkem brzy ,už po pár dnech blackoutu, scénáře předpokládají rabování...
Jako...uprostřed tuhé zimy na 14 dní vypnout elektřinu...to už by jí pak asi nebylo pro koho nahazovat.

To ale mluvíte o městech, většina lidí na vesnicích by neměla problém, nějaký kamna nebo krb a studnu má skoro každý. Denně čerstvý vajíčka a led lampičky na čtení, mě by nic nechybělo.

12.10.2021 21:44
Terven

XXX.XXX.110.191

assil napsal(a):
To ale mluvíte o městech, většina lidí na vesnicích by neměla problém, nějaký kamna nebo krb a studnu má skoro každý. Denně čerstvý vajíčka a led lampičky na čtení, mě by nic nechybělo.

No...je pravda, že lidi v městské zástavbě by problém pocítili výrazně dřív, ale troufám si tvrdit, že při čtrnáctidenním výpadku už by i vám na vesnici něco chybělo
Bez možnosti nakoupit, dovolat se komukoliv, autem byste mohli jenom tam, kam by vám vystačil benzín v nádrži...
A doporučovala bych se ozbrojit, protože ty vaše čerstvý vajíčka a voda ve studni samozřejmě budou lákadlo pro ty, co takové štěstí nemají...

12.10.2021 21:52
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Terven napsal(a):
No...je pravda, že lidi v městské zástavbě by problém pocítili výrazně dřív, ale troufám si tvrdit, že při čtrnáctidenním výpadku už by i vám na vesnici něco chybělo
Bez možnosti nakoupit, dovolat se komukoliv, autem byste mohli jenom tam, kam by vám vystačil benzín v nádrži...
A doporučovala bych se ozbrojit, protože ty vaše čerstvý vajíčka a voda ve studni samozřejmě budou lákadlo pro ty, co takové štěstí nemají...

Nóó super...jen nevím, jak bych tu vodu ze 40m studny dostala, protože tak dlouhé lano fakt nemám

12.10.2021 22:24

zachraňovači zeměkoule nepřemýšlí nad detaily

když bude hodně špatně, tak prostě psa nebo kočku neuživíte. není pak problém čím, ale prostě nebude za co.

A ještě vám ho sousedi sežerou.

12.10.2021 22:25

assil napsal(a):

To je hodně naivní představa. Vysoké zdi a zbrojní arsenál máte? Nebo si myslíte, že by lidi zůstali v těch zmrzlých městech o hladu a bez vody?

12.10.2021 22:31

lesnížínka napsal(a):
Ne, tolik stromů u nás na palivové dříví nevyroste, tedy ne tolik, kolik je poptávka. Ale ano, vím o čachrech s kůrovcovým dřevem, ale to na tomto nic nemění. U nás nerostou stromy ,,hleďa voči", jak někde v Asii. Takové sranda akce s japonskýma topolama, už u nás byly, taky šťovík, o křídlatce jsem ještě neslyšela - moje chyba No zjistilo se, že japonské topoly taky rostou rychle jen v té Asii, u nás ne a tady u nás konkrétně - vůbec ne, zašly A to věřte, že kdyby to fungovalo, jsem první, co to sadí

Jsem tu sedm osm let nebo tak nějak a viděla jsem, jak ta políčka sázeli, tyhle cizokrajné stromky se dají sklízet už i za pět let, deset je lepší, ale tady to jde skvěle, přijďte kouknout ;-) To zas někdo vypustil zprávu do světa, že to nejde, ale je to kec, oni se bojí, že je to jako (jak se jmenuje ten květový strom.. paulovnie pawlov.. nevim), že nahradí naši floru.. dnes měli Floru 400g za 72Kč, to je asi ta grýn dýl, přesně takhle to bude vypdat - maso nebude a kytkové nevýživné žrádlo bude za trojnásobek.. nehraju..
Tady nejde o to, že není dostatek dříví, je, oni ho ale prodávají ven. Hlavně letos. A u nás konkrétně je dříví tolik, že se nikomu ani nechce sbírat a to si může posbírat zadarmo. Hele, je to trapné, ale oni to ani nezakrývají, že máme dostatek, jsou na to zprávy, to dohledáte, nedávno jsem to sem dávala.. pojďte se podívat do lesa, je toho dost, ale export nese víc, takže to vypadá pro člověka zvenčí jinak.. no a u vás neroste prostě nic, blbé místo, u mě roste vše.. když to teda nepěstuji já :-) prší a prší, to u vás nemáte :-p

12.10.2021 22:32

To je hodně naivní představa. Vysoké zdi a zbrojní arsenál máte? Nebo si myslíte, že by lidi zůstali v těch zmrzlých městech o hladu a bez vody?

A tu pšenici pro slepice - pole - budeme vyrábět pluhem :D

12.10.2021 22:36

A tu pšenici pro slepice - pole - budeme vyrábět pluhem :D

Zatím je dost koní, než je hladi taky sežerou.
Malevil - si zopakujme - cíťové nepřežijou.

12.10.2021 22:41

Otázka napsal(a):
Jasně, on může mít člověk připravený různý věci, pro ty nejhorší scénáře, ale mě tak nějak šlo spíš o normální život. Jako, dneska jdu a nakoupím u řezníka maso pro psy, takový ten masový odpad, ale to si představují, že se lidi vzdají i psů a koček nebo je budou krmit sójou?

Někde jsem četla, jaká "šílená" uhlíková stopa je od našich pejsků. Ale to je prostě blábol kravina vykravená. Protože ty psy živíme zbytky - tím, co zbyde z výroby pro lidi. Pro zvířata se nic nesází, nechová. Dopadnout to může třeba tak, že dáme pryč psy, maso žrát nepřestaneme (ono bez síly se v montovně, což je celá naše republika, jede směna blbě), jenže tím, že nebudeme mít drtiče odpadků, se planeta zavalí těmi zbytky a to bude velká legrace. Jak říkala americká vládní nějaká agentura: co budeme dělat se 4 mil. mrtvol, dáme je na skládku, aby se kontaminovala voda?
Hehe hehehehehehe už se nemůžu dočkat.
A to jsem ještě nečetla, jestli si tady děláte legraci nebo to je fakt zpráva dne jako že fakt něco tak hloupého existuje.. a asi teda ani zprávy číst nebudu. Blábol blázinec ještě blbší než jsme mysleli a to já vždy doufám v dobro v lidech a že horší už to nebude.. a oni se ale vždy překonají! :-)

12.10.2021 22:45

mrtvoly se dají přece ekologicky do kafilerie, z tuku pojede teplárna a moučkou se bude hnojit místo té mrvy.

12.10.2021 22:53

ono bez síly se v montovně, což je celá naše republika, jede směna blbě)

Však ty kraviny lidi z fabriky nevymýšlí. To vymýšlí "dětičky" co práci neviděly ani z rychlíku, sedí na zadku u počítače a myslí si, že internet byl už za Masaryka. Protože na to, co bylo na minulém režimu nejhorší odpovídají : Každý musel chodit do práce, nebyly mobily a počítače a nebyl internet !

12.10.2021 23:32
assil

XXX.XXX.121.3

Ale jo, většina lidí jsou ovce, seděli v paneláku a čekali až to nahodí.
Ne jako fakt ten arzenál by se asi pak hodil. Ale jinak 2 týdny v pohodě, však na nákup ani častěji nejezdím, my na vesnici bez obchodů jsme zvyklí mít doma zásoby.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2021 01:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.184

assil napsal(a):
Ne jako fakt ten arzenál by se asi pak hodil. Ale jinak 2 týdny v pohodě, však na nákup ani častěji nejezdím, my na vesnici bez obchodů jsme zvyklí mít doma zásoby.

Jo arsenal. Mamky pritel ma zbrojak a dve pistole. Chlap se na to chysta taky i kdyz zatim jen tak vytunena vzduchovka ze na bližší vzdalenost i ta ublizi hodne. Mno a ja dostanu ted k narozkam kusi. Takze dobrý 😁 aruznejch nožů a dyk se taky najde dost.

otázka

13.10.2021 05:53
otázka

XXX.XXX.230.118

Někde jsem četla, jaká "šílená" uhlíková stopa je od našich pejsků. Ale to je prostě blábol kravina vykravená. Protože ty psy živíme zbytky - tím, co zbyde z výroby pro lidi. Pro zvířata se nic nesází, nechová. Dopadnout to může třeba tak, že dáme pryč psy, maso žrát nepřestaneme (ono bez síly se v montovně, což je celá naše republika, jede směna blbě), jenže tím, že nebudeme mít drtiče odpadků, se planeta zavalí těmi zbytky a to bude velká legrace. Jak říkala americká vládní nějaká agentura: co budeme dělat se 4 mil. mrtvol, dáme je na skládku, aby se kontaminovala voda?
Hehe hehehehehehe už se nemůžu dočkat.
A to jsem ještě nečetla, jestli si tady děláte legraci nebo to je fakt zpráva dne jako že fakt něco tak hloupého existuje.. a asi teda ani zprávy číst nebudu. Blábol blázinec ještě blbší než jsme mysleli a to já vždy doufám v dobro v lidech a že horší už to nebude.. a oni se ale vždy překonají! :-)

https://zpravy.magazinplus.cz/2934-spalovaci-motory-nestaci-ekologove-chteji-vyrazne-omezit-spotrebu-masa.html
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/mene-masa-i-emisi-nemci-planuji-zemedelskou-revoluci
Takovou fantazii, abych si tohle vymyslela nemám.

13.10.2021 06:38

lesnížínka napsal(a):

..kdysi mi vyprávěl kolega, který k nám nastoupil, že se tím živí, bydli kousek za Prahou a že má osazené pozemky těmito stromy a jak pry rychle rostou...

13.10.2021 07:13
Mí

XXX.XXX.70.148

molok napsal(a):

Což teprve ty miliardy lidí...

13.10.2021 07:25
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

..kdysi mi vyprávěl kolega, který k nám nastoupil, že se tím živí, bydli kousek za Prahou a že má osazené pozemky těmito stromy a jak pry rychle rostou...

Topolů byly u nás dvě políčka, jedno u nás, jedno v sousední vsi, takže cca 3km od sebe. Skoro celou dobu, co jsem tudy chodila se psy, se to výškově takřka nepohnulo a ty spodní, jelikož byli na větru, ty spíš chřadnuly. Na druhém poli jednou sklidili(za těch cca 7let) a už je zlikvidované, na tom prvním ještě byli cca 2roky zpátky, co jsme tudy šli naposledy - ti ještě nesklidili. Někomu stačí dřevo jednou za 5let? Kolik by těch políček musel mít, aby měl dřevo každoročně? 5. Ne, vůbec to nevidím jako efektivní, u nás ne.

13.10.2021 07:42
impact

XXX.XXX.52.32

Jen bych ráda podotkla, že ten další Amazon nestojí na ornici, ale na bordelu a odkalovacích jámách, co tady zůstaly po zbouraném cukrovaru.

13.10.2021 08:11

lesnížínka napsal(a):
Topolů byly u nás dvě políčka, jedno u nás, jedno v sousední vsi, takže cca 3km od sebe. Skoro celou dobu, co jsem tudy chodila se psy, se to výškově takřka nepohnulo a ty spodní, jelikož byli na větru, ty spíš chřadnuly. Na druhém poli jednou sklidili(za těch cca 7let) a už je zlikvidované, na tom prvním ještě byli cca 2roky zpátky, co jsme tudy šli naposledy - ti ještě nesklidili. Někomu stačí dřevo jednou za 5let? Kolik by těch políček musel mít, aby měl dřevo každoročně? 5. Ne, vůbec to nevidím jako efektivní, u nás ne.

..jemu to prý dobte vynáší, asi fakt záleží na lokalitě, možná půdě, nevím, já o tom tenkrát slyšela poprvé když mi to říkal.....

13.10.2021 08:28

impact napsal(a):
Jen bych ráda podotkla, že ten další Amazon nestojí na ornici, ale na bordelu a odkalovacích jámách, co tady zůstaly po zbouraném cukrovaru.

Jejda, ten Amazon bylo jen jméno. Je úplně jedno, jak se ta hala jmenuje.

13.10.2021 08:49
assil

XXX.XXX.121.3

..jemu to prý dobte vynáší, asi fakt záleží na lokalitě, možná půdě, nevím, já o tom tenkrát slyšela poprvé když mi to říkal.....

U nás to mají taky, 3 políčka, sklízí to na střídačku, za ty 3 roky už je z toho poměrně vysoký strom.

13.10.2021 09:25
impact

XXX.XXX.52.32

Jejda, ten Amazon bylo jen jméno. Je úplně jedno, jak se ta hala jmenuje.

Aha. 😅

Ono to totiž hrozně moc lidí v antiamazon diskuzích používá a já ho mám "za barákem", tak to opravuju tak nějak ze zvyku.

13.10.2021 09:57
Štefan1

XXX.XXX.208.238

assil napsal(a):

Asi jak kde, u nás (Karvinsko) mají slepice optimistickým odhadem asi v 1 z 10 domů a ty slepice jsou daleko nejčastěji chovaným užitkovým zvířetem. Vlastní brambory anebo zeleninu nenajdete ani v 1 z těch deseti domů - všude je sečený trávník a okrasné dřeviny, studny (obvykle nepoužívané) jsou jenom ve starých barácích (těch je menšina), takže o nějaké soběstačnosti nemůže být řeč. Ve většině domů už přešly na dotované kotle, které se bez elektřiny neobejdou, nové baráky (mladší 10 let) už jedou jenom na elektřinu, menší část z nich má jako záložnou variantu krbová kamna.

Otázka

13.10.2021 09:58
Otázka

XXX.XXX.62.226

Já sice fandím ekologii, ale odsud pocud. Řekněme, že skutečně se povede nahradit stávající zdroje energie obnovitelnými zdroji, nedělám si iluze, pro nás to bude znamenat pořádné ústupky z naší životní úrovně, ale já se dokážu omezit v cestování, spotřebě mnoha věcí a tak, ale jsme skutečně ochotní vzdát se i psů? Protože, čím bychom je krmili i kdyby se všechno ostatní podařilo splnit?

13.10.2021 10:05
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Otázka napsal(a):
Já sice fandím ekologii, ale odsud pocud. Řekněme, že skutečně se povede nahradit stávající zdroje energie obnovitelnými zdroji, nedělám si iluze, pro nás to bude znamenat pořádné ústupky z naší životní úrovně, ale já se dokážu omezit v cestování, spotřebě mnoha věcí a tak, ale jsme skutečně ochotní vzdát se i psů? Protože, čím bychom je krmili i kdyby se všechno ostatní podařilo splnit?

Já zase vůbec nechápu, proč takovou cípovinu řešíte. Nikdo to po vás nechce a rozhodně si nemyslím, že chtít bude.

13.10.2021 10:08
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

Protože člověka napadají různé věci.

13.10.2021 10:15

lesnížínka napsal(a):
Já zase vůbec nechápu, proč takovou cípovinu řešíte. Nikdo to po vás nechce a rozhodně si nemyslím, že chtít bude.

optimistko....

Otázka

13.10.2021 10:23
Otázka

XXX.XXX.62.226

lesnížínka napsal(a):

Protože mě to zajímá a vás asi taky, jinak by pro vás bylo jednodušší tuhle diskusi bez zájmu minout a řešit jinou cípovinu

13.10.2021 10:58
assil

XXX.XXX.121.3

Otázka napsal(a):

Jestli to bude tak jak je psáno, tak každý bude rád, když bude mít na jídlo pro sebe a střechu nad hlavou, na psa už zbejvat nebude, tak řešit čím by se krmil už se nebude muset.

13.10.2021 11:04
Fatia

XXX.XXX.134.127

assil napsal(a):

Už Lenin říkal, že každá společnost je od kolapsu vzdálena 3 vynechanými chody. V USA při rozsáhlém výpadku proudu se toto potvrdilo, již za tak krátkou dobu vyrazili lidi rabovat obchody. Málokdo má doma větší zásoby jídla a vody (i když teď po covidu možná víc). Ve městech navíc nejde jen o topení v zimě, elektriku a internet, ale třeba i o kanalizaci, která je téměř všude poháněna elektrikou, samospádem funguje většinou jen menší část. Například v praze a každém větším městě by se kanalizace brzy ucpala. Nejen proto, že nebudou fungovat přečerpávací stanice, ale i tím, že lidi nadále budou splachovat... Bydlíte v nižších patrech paneláků? Hádejte, kde pak vyteče to, co sousedé nad vámi spláchnou i to, co přiteče spodem... máte doma kempingový vařič a uvaříte si instatntní polévku? A ta se rozvoní po celém paneláku... A za dveřmi bude stát zástup těch, co doma nemají polévku ani vařič, za to mají 3 hladové děti... Upřímně doufám, že tuhle situaci nidy nezažiju.

13.10.2021 11:15

assil napsal(a):
Jestli to bude tak jak je psáno, tak každý bude rád, když bude mít na jídlo pro sebe a střechu nad hlavou, na psa už zbejvat nebude, tak řešit čím by se krmil už se nebude muset.

Bude to jako dřív (tj. před 89):
- psi doma pouze malí typu amrdol , a rozhodně ne v každé domácnosti, protože kdo by živil jen tak z plezíru velkou a/nebo neužitečnou obludu
- hovězí si bude moci rodina dovolit pouze v neděli
- místo pravého kravského mléka do kafe bude sojové či rýžové
- na dovolené u Středozemního moře bude rodina dva roky šetřit a pak možná bude moci jet na 10 dní jako velký luxus, rozhodně už to nebude běžný automatický standard
- nové auto bude sen, a prodlouží se životnost aut ve smyslu, že se prodlouží jejich průměrný věk, takže vraky zpět na silnice
- změní se definice luxusu - už to nebude kabelka z Pařížské, ale třeba právě častěji hovězí na stole, nový kabát, kvalitní boty, knihy, vzdělání, vlastní bydlení a soběstačnost a tak....

O psy úplně strach nemám, ti, co jsou teď naživu, už nějak dožijí, a pak si každý rozmyslí, zda si může dalšího vůbec ještě dovolit, eventuelně jaké plemeno to bude...ale hodně lidí má jako mazlíčky koně, a pokud je mají v komerčním ustájení, tak tam to opravdu dobře nevidím, protože vstupy letí nahoru brutálně.

Bylo by vhodné ale myslet na to, že prostě sešup ze současné či dokonce předcovidové úrovně prostě bude - jinak nelze donutit lidi západní civilizace, aby se probrali a trochu uskrovnili. Pokračovat ve stávajícím status quo prostě už z globálního pohledu možné není.

13.10.2021 11:20

Fatia napsal(a):
Už Lenin říkal, že každá společnost je od kolapsu vzdálena 3 vynechanými chody. V USA při rozsáhlém výpadku proudu se toto potvrdilo, již za tak krátkou dobu vyrazili lidi rabovat obchody. Málokdo má doma větší zásoby jídla a vody (i když teď po covidu možná víc). Ve městech navíc nejde jen o topení v zimě, elektriku a internet, ale třeba i o kanalizaci, která je téměř všude poháněna elektrikou, samospádem funguje většinou jen menší část. Například v praze a každém větším městě by se kanalizace brzy ucpala. Nejen proto, že nebudou fungovat přečerpávací stanice, ale i tím, že lidi nadále budou splachovat... Bydlíte v nižších patrech paneláků? Hádejte, kde pak vyteče to, co sousedé nad vámi spláchnou i to, co přiteče spodem... máte doma kempingový vařič a uvaříte si instatntní polévku? A ta se rozvoní po celém paneláku... A za dveřmi bude stát zástup těch, co doma nemají polévku ani vařič, za to mají 3 hladové děti... Upřímně doufám, že tuhle situaci nidy nezažiju.

Tak zrovna v Praze je gravitační kanalizace, stejně jako vodovod - voda se čerpá jen do vodojemů, takže zase prrrr s těmi katastrofickými scénáři, radši si o tom něco zjistěte.
Pokud se bavíme o Americe, USA a tak, tak ano, tam se splašky přečerpávají, takže název filmu Hledá se Nemo je pro čistírníky poměrně úsměvný - správně by to mělo být Drtí se Nemo...
To jen tak na odlehčení..

Pokud dojde k výpadků elektřiny v takovém rozsahu, že budou dlouhodobě ochromeny základní funkce společnosti, život ve městech a obcích, pak stát a civilizace, tak jak ji tady na západě známe, prostě končí. Pak strach o psí mazlíčky a jejich krmení bude úplně marginální problém.

13.10.2021 11:43

Repto, jaké kafe, copak my pěstujeme kafe? Nebo ho dovážíme z Brazílie pěkně letadélkem - ekologicky :-) zakážeme krávy a kafe se bude dovážet? To je ale krávovina :-) to neklapne.
Moc to nechápu, Evropa není v emisích na první příčce, krávy vůbec, my nejsme ti, co se potřebují omezovat. "Nejlepší" jsou Čína a USA, tak co zas tady někomu hrabe..
Spíše by mě zajímalo, esi budeme mít aspoň na chleba.. ten je z kytek.. s ohledem ne na tuhle blbost, ale na to, který z tunelářů z dob "Vážení, telefonoval mi Václav Klaus!" vyhrál volby.. grýn dýl mi může být zatím celkem ukradená, bude trvat tak 50 - 100 let, než se na něčem dohodnou..

13.10.2021 11:51

Ale bát se můžeme hned teď, ne?

Kafe z Brazílie přece jezdí na jednom Titaniku s tím hovězím z Argentíny, takže zatím dobrý...

Mléčné výrobky a maso budou dražší a dražší a dražší....nadchází čas zvykat si na fazole, brambory a kyselé zelí. Nová historická etapa.

13.10.2021 12:02
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Kafe z Brazílie přece jezdí na jednom Titaniku s tím hovězím z Argentíny, takže zatím dobrý...

Mléčné výrobky a maso budou dražší a dražší a dražší....nadchází čas zvykat si na fazole, brambory a kyselé zelí. Nová historická etapa.

já už začla! Objevila jsem kouzlo krup jako přílohy! Mňam teda.

Megí- místo kafe bude cikorka- Půjdete, vykopete si kořen čekanky, upražíte na kamnech, rozdrtíte mezi zuby - pokud už budete mít protézu, tak smůla, jste bez kafe.

edit a to kysaný zéli mám kousek od nás výborný, přes to už mám svůj zelňák a hodlám si vyrobit vlastní.

13.10.2021 12:06
assil

XXX.XXX.121.3

Tak zrovna v Praze je gravitační kanalizace, stejně jako vodovod - voda se čerpá jen do vodojemů, takže zase prrrr s těmi katastrofickými scénáři, radši si o tom něco zjistěte.
Pokud se bavíme o Americe, USA a tak, tak ano, tam se splašky přečerpávají, takže název filmu Hledá se Nemo je pro čistírníky poměrně úsměvný - správně by to mělo být Drtí se Nemo...
To jen tak na odlehčení..

Pokud dojde k výpadků elektřiny v takovém rozsahu, že budou dlouhodobě ochromeny základní funkce společnosti, život ve městech a obcích, pak stát a civilizace, tak jak ji tady na západě známe, prostě končí. Pak strach o psí mazlíčky a jejich krmení bude úplně marginální problém.

Tak do horních pater paneláků asi ta vode neteče gravitací?
Máte pravdu ve všem, ale myslím, že na vesnicích má spousta lidí šanci to ustát daleko líp, jsou dost často soběstačný, rabovat se bude spíš ve městech atd. A flintu tu má taky kdejakej myslivec. Ale jo, bydlet v paneláku, tak se fakt už zamyslím a pořídím alespoň nějakou tu KPZ.

13.10.2021 12:33

V zásadě běžně teče, tedy obrazně samozřejmě. Horní hranice tlaku v rozvodech PV je okolo 0,6 MPa.
To je výška vodního sloupce cca 60 m.

Ale tohle prostě není hlavní ohrožení, plynoucí z grín dýlu - to hlavní budou vzrůsty ceny energií (v budoucnu celosvětově) plus momentálně dnes u nás taky třeba krach Bohemia Energy - to je takový drobný střípek, který dělá starosti konkrétně dnes asi hodně lidem.

13.10.2021 12:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

myslím, že vtip vystihuje podstatu věci přímo 100%

13.10.2021 12:41

No, právě, že už se na to konečně přišlo, a proto to začalo

13.10.2021 15:38

Já nevím jak u Vás, ale tady u nás jsou brambory a zelí základ už pár set let :-)
Brambory jsem teď koupila od sousedů, kde děti ze školy z pole vybíraly kamínky, hovězí je také od nich.
Nevím, kolik stojí brambory v krámě, já jim dala 10 korun za kilo a dá se z toho dělat i bramborová kaše. Mňam.
Možná by stačilo, aby lidé přestali kupovat jídlo a další věci přes celou planetu. Možná určitě.

13.10.2021 15:56

Možná by stačilo, aby lidé přestali kupovat jídlo a další věci přes celou planetu.

Je přece jasné, že krávy v Argentině prdí míň. A ovce v Austrálii jakbysmet.

13.10.2021 19:00

Možná by stačilo, aby lidé přestali kupovat jídlo a další věci přes celou planetu.

Je přece jasné, že krávy v Argentině prdí míň. A ovce v Austrálii jakbysmet.

:-) vtipná poznámka, akorát já si nějak nemyslím, že u nás si někdo tohle kupuje, spíše myslím to, že je to zbytečné, aby se věci, které jsou i tady nebo blíž okolo, vydávaly na takovéhle naftové výlety. Ale zas když my můžeme na dovolenou do zahraničí, tak ovce by měla tu možnost mít také.

16.10.2021 09:37
fikovnice

XXX.XXX.134.88

lesnížínka napsal(a):

Hele, v tom příspěvku si nějak protiřečíš, ne?

16.10.2021 10:45
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

fikovnice napsal(a):
Hele, v tom příspěvku si nějak protiřečíš, ne?

V čem?

16.10.2021 10:51
fikovnice

XXX.XXX.134.88

lesnížínka napsal(a):
V čem?

No v úvodu píšeš:
"A dost nechápu, kde na všechny ty hrůzné scénáře chodíte To fakt čtete ty bláboly SPD, co neustály chrlí na důchodce na NETu? A ekoterorismus? Tak to je mantra Andreje, protože se bojí, že dojde na všechny ty chemičky, co ho živí. Proboha lidi, používejte už jen svou hlavu"

A v závěru: "Ne nejsme v pohodě, kdyby dobrovolníci neustále neuklízeli lesy, tak se v těch odpadkách utopíme, stejně jak někde v Indii" + zmiňuješ, že naši vnuci (teda nás dvou ne) nebudou mít kde žít.

Nebo jsem to blbě pochopila? I to je možný...

16.10.2021 11:06
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nevím, co nechápeš, tak dodám. Vláda posledních let tady rozšířila pojem ekoterorismus a je to vidět i u voleb - Zelení, kteří jsou v ostatních zemích Evropy ve vládě, u nás naprosto propadli, protože za všechno zlé tady přece můžou ekologové. Jako by lidi neviděli, co se s planetou děje, počasí blbne, no ani tornádo jim ještě neotevřelo oči? Protože Praha nedohlédne, tam prší a tornádo bylo až na Moravě? I ty odpadky v lese jim přijdou asi už normální a vadí, jen když na ně musí koukat v Krkonoších? Nemyslím si, že jsem eko cvok, ale snažím se to nějak ukočírovat. Opadky v okolí sbírám, po dětičkách asi voličů těch, kteří tady neustále blábolí o eko teroru. Jsem pro jadernou elektrárnu. Nezablovala bych dálnici kvůli křečkovi.

16.10.2021 11:12

tak pozor, volba zelených nemá co dělat s ochranou přírody, je to čistý ekoterorismus, nejezte maso a v zimě netopte a auto jen elektrický. děkuju, nechci.

to, jestli každý konkrétní člověk něco dělá pro okolí kolem sebe, to není věc politických stran, ale výchovy v rodině.

16.10.2021 11:15

A hlavně s tím počasím nic neuděláme, i kdybychom se přetrhli. Prostě tornáda a vichřice budou, léta bez vody taky, s tím se musíme smířit. To s odpadky v lese vůbec nesouvisí.

16.10.2021 11:21
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

A hlavně s tím počasím nic neuděláme, i kdybychom se přetrhli. Prostě tornáda a vichřice budou, léta bez vody taky, s tím se musíme smířit. To s odpadky v lese vůbec nesouvisí.

Sarah, vaši prarodiče zažili tornádo? Zažili to sucho, co zažíváme už několik let my tady? Moje bába ročník 1919 takové sucho nezažila, to mi ještě stihla říct. Říct, že my nic neovlivníme je děsně jednoduché. To musí oni, oni a oni...

16.10.2021 11:28

lesnížínka napsal(a):
Sarah, vaši prarodiče zažili tornádo? Zažili to sucho, co zažíváme už několik let my tady? Moje bába ročník 1919 takové sucho nezažila, to mi ještě stihla říct. Říct, že my nic neovlivníme je děsně jednoduché. To musí oni, oni a oni...

tornáda jsou v čr odjakživa. méně než v oklahomě jen proto, že supercely mají rády specifické podmínky pro vznik a v čr jich obecně moc nevzniká takže je z toho ještě méně tornád, ale prostě zase nemyslitelné to nebylo.

dobře, bylo to velké tornádo, ale pochybuju, že některá z nás ve svém životě se ještě něčeho takového dočká.

a sucho.... jednou je sucho, jednou jsou povodně, jednou je vichřice, jednou je tuhá zima... a co jako? to bylo také vždycky tak.

a hlavně myslet si, že člověk na tom něco změní....

16.10.2021 11:33

lesnížínka napsal(a):

Tak já mám na to jinej názor, že neovlivníme, že je to prostě normální a běžný koloběh na Zemi. Ne, moji prarodiče o suchu ani tornádech nemluvili, ale v tehdejší době takové extrémy počasí ani nebyly, ty byly třeba ve 14. století. A fakt si nemyslím, že nějaká elektroauta, zákazy benzínových sekaček a krav, které prdí, něco změní. A netvrdím, že něco musí oni nebo oni. Já sama se snažím myslím dost...odpad poctivě třídím, odpadky nikde nepohazuju, všechno, co si do přírody donesu, si taky odnesu, na dovolený letadlem nelítám, velkoobjemový odpad poctivě odvážím do sběrného dvora, vodou zbytečně neplýtvám. Bohužel na to, abych venku uklízela po těch prasatech ten nepořádek, který nadělají, čas teď nemám, to bych nesměla chodit do práce, a to si teda dovolit nemůžu.

16.10.2021 11:51

lesnížínka napsal(a):

Stejně tak vaše babička nezažila mamuty a dobu ledovou. Klima se mění, voda ubývá, to je nesporný fakt. Jen je otázka, nakolik to může člověk ovlivnit. 100, 200, 300 let není v historii Země nic, nula.

16.10.2021 12:00
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

- poctivě třídím, odpadky nikde nepohazuju, všechno, co si do přírody donesu, si taky odnesu ...
""""""""""""""""""""""""""

Když jdu naší Štěpánkou a vidím místy ten bordel,
vždy jsem si myslela, že to dělají ti přivandrovalí.
Posedávají tam ve skupinkách ...

Bohužel jsem viděla před Billou sedět 2 holky, tak
cca 16 let, Češky, možná i zdejší (MB).
Podestlaný jako sv. . .
Zpucovala jsem je, jedna pyskovala, ještě tam přihodila
- nakonec to posbíraly.
Kdybych mohla, donutila bych je to sebrat hubou
- ústa neměly.
Výchova není, rozum taky chybí.

16.10.2021 12:05

lesnížínka napsal(a):

Přijeďte se podívat k nám.....Vždyť tady bylo moře! To jen lidi si pořád myslí, že jsou páni světa a že něco změní. Změní - lokálně, ale běh světa nezastaví. Možná zpomalí - na chvíli. Ale kvůli tomu se nemusíme ( my chudí ) vrátit do jeskyní. Protože ti bohatí - ti si neodepřou nic!
Nejsem technik, ale když se zamyslím nad elektroauty - to budou tu elektřinu do nich vyrábět větrníky?
Místo, aby vymýšleli blbiny, mohli by posílit třeba ekologickou veřejnou dopravu. Každé ráno jede na okraj města do průmyslové zóny předlouhá řada aut. K každém sedí řidič. Jeden a sám. V zóně véliká parkoviště, aby se tam zaměstnanecká auta poskládala.
A teď nám "koblihám" ( nevolila jsem ho, ale stejně jsem kobliha, protože stará a ještě ze vsi ) ještě
seberou dopravu, aby se důchodci vrátili na silnice. Aby tam smrděli a překáželi. Protože to, co nazývají podplácením voličů, byl defakto největší ekologický počin poslední doby.
Když dám za cestu do práce 12,-- korun nebo 50,-- je to rozdíl. Beze slevy 60,- nebo 50,-- je taky rozdíl, ale opačný.

16.10.2021 12:08

rapotacka11 napsal(a):
- poctivě třídím, odpadky nikde nepohazuju, všechno, co si do přírody donesu, si taky odnesu ...
""""""""""""""""""""""""""

Když jdu naší Štěpánkou a vidím místy ten bordel,
vždy jsem si myslela, že to dělají ti přivandrovalí.
Posedávají tam ve skupinkách ...

Bohužel jsem viděla před Billou sedět 2 holky, tak
cca 16 let, Češky, možná i zdejší (MB).
Podestlaný jako sv. . .
Zpucovala jsem je, jedna pyskovala, ještě tam přihodila
- nakonec to posbíraly.
Kdybych mohla, donutila bych je to sebrat hubou
- ústa neměly.
Výchova není, rozum taky chybí.

Já teď hodně chodím pěšky i do města a co je vidět kolem cest, to mně fakt rozum nebere. Oni prostě v autě vypijí kafe s brčkem a vyhodí to z okýnka. Já jako děcko bych dostala pár facek, kdybych to udělala. Na svoje děti jsem teda tyhlety metody neaplikovala, ale do přírody jsme vždycky chodili ještě, když děcka neuměla chodit a nosili jsme je na zádech, takže odmalička věděli, jak se chovat. A proto dodneška vybírám kapsy a batohy plné papírků, kapesníků, různých obalů, občas sice ten kapesník nenajdu a pak se, až otevřu pračku, divím a nadávám, ale je to tak v pořádku.

16.10.2021 12:13

Když dám za cestu do práce 12,-- korun nebo 50,-- je to rozdíl. Beze slevy 60,- nebo 50,-- je taky rozdíl, ale opačný.

Já denně do a z práce pouhé 4 km MHD a 60 korun. Teď jsem si vyřídila jakousi kartu, Odiska se to jmenuje a platím po městě pouhou korunu a pokud jedu z domu, což už není městská, ale meziměstská, tak je to cca 13,20 za jednu cestu. Aspoň něco, ale od té doby, co jsem busem nejezdila, jsem zjistila, že se to zdražilo snad 10x a plno autobusů zrušených, od asi 7 hodin večer už se domů nedostanu, jedině až jede autobus po 10té ze směn.

16.10.2021 12:44
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Já teď hodně chodím pěšky i do města a co je vidět kolem cest, to mně fakt rozum nebere. Oni prostě v autě vypijí kafe s brčkem a vyhodí to z okýnka. Já jako děcko bych dostala pár facek, kdybych to udělala. Na svoje děti jsem teda tyhlety metody neaplikovala, ale do přírody jsme vždycky chodili ještě, když děcka neuměla chodit a nosili jsme je na zádech, takže odmalička věděli, jak se chovat. A proto dodneška vybírám kapsy a batohy plné papírků, kapesníků, různých obalů, občas sice ten kapesník nenajdu a pak se, až otevřu pračku, divím a nadávám, ale je to tak v pořádku.

On se ten svět hodně změnil - já jsem ročník 67. V mém dětství byla plastová láhev vzácnost - pamatuji si jenom na plastovou láhev od octu. Do té se dělal čaj, když se šlo na výlet. Vyhodit ji nepřipadalo v úvahu. Plastové brčko byla taky vzácnost. V obchodě se nekoupilo, co se pamatuji, tak jsem se k němu dostal, jenom když mi rodiče koupili limonádu v sáčku - k tomu se dostalo to brčko. A používalo se pokud se nerozpadlo. Papírové kapesníky jsem neznal - byly jenom textilní, ty se pochopitelně taky nevyhazovali. V obchodě se všechno na váhu balilo do papíru - maso, sýr, uzeniny... Igelitový sáček se používal opakovaně. No a z okýnka auta jsme opravdu nic nevyhazovali - jezdilo se totiž hromadní dopravou. Auto v naší rozvětvené rodině měl jenom jeden strejda a na naší ulici jenom jeden soused. Ten měl starou tatru, kterou vytahoval z garáže jenom občas, aby ji oprášil a jako děcka nás do ní občas vpustil a nechal zatroubit. Jezdil s ní opravdu jenom výjimečně, takže jediné auto, které pravidelně projíždělo ulicí byly popeláři.

16.10.2021 12:57

jo
červená a žlutá limča ve skle
ale mlíko v igelitu, ty pytlíky byly boží
jogurt také ve skla, bílý nebo s marmeládou......
ano, a parkoviště před panelákem bylo naše hřiště

16.10.2021 13:01

Štefan1 napsal(a):
On se ten svět hodně změnil - já jsem ročník 67. V mém dětství byla plastová láhev vzácnost - pamatuji si jenom na plastovou láhev od octu. Do té se dělal čaj, když se šlo na výlet. Vyhodit ji nepřipadalo v úvahu. Plastové brčko byla taky vzácnost. V obchodě se nekoupilo, co se pamatuji, tak jsem se k němu dostal, jenom když mi rodiče koupili limonádu v sáčku - k tomu se dostalo to brčko. A používalo se pokud se nerozpadlo. Papírové kapesníky jsem neznal - byly jenom textilní, ty se pochopitelně taky nevyhazovali. V obchodě se všechno na váhu balilo do papíru - maso, sýr, uzeniny... Igelitový sáček se používal opakovaně. No a z okýnka auta jsme opravdu nic nevyhazovali - jezdilo se totiž hromadní dopravou. Auto v naší rozvětvené rodině měl jenom jeden strejda a na naší ulici jenom jeden soused. Ten měl starou tatru, kterou vytahoval z garáže jenom občas, aby ji oprášil a jako děcka nás do ní občas vpustil a nechal zatroubit. Jezdil s ní opravdu jenom výjimečně, takže jediné auto, které pravidelně projíždělo ulicí byly popeláři.

Jsem stejný ročník, takže vím. 😉

16.10.2021 13:07

lesnížínka napsal(a):

Tornáda u nás byla i dříve a sucha také.
Můj děda,narozen 1897, mně vypravoval o suchu kdy v létě vše uschlo,stromy byly bez listí,nebylo krmení pro dobytek a v zimě chodili vyrývat oddenky pejřky a prali je aby krávy měly co žrát,shrabovali a uklízeli spadané listí aby měli alespoň nějaké krmení.Bylo málo obilí,brambory byly malé a málo.
Jinak se stačí podívat na mapu:
https://www.tornada-cz.cz/

16.10.2021 13:18
Andrýsek3

XXX.XXX.113.253

Hele vy co tu píšete, že není potřeba žádné omezování do budoucna? Myslíte, že se reálně dá tento styl života jaký vedeme udržet, tak aby neměl obrovské devastační účinky na planetu? Omezení masa je jen nevyhnutelný začátek.

16.10.2021 13:24

jo

Z toho sáčku od mlíka se dělal to.. zdobící sáček na dort, na krém :-)
červený nápis - plnotučné :-)

teď jsem sháněla balící materiál - potřebuji čistě eko věci, krabičky, lepící pásku, něco jako hedvábný papír atp. .. no a kolik myslíte, že za to chcou.. za igelit skoro nic.. bude součástí té dohody to, že eko věci zlevní na polovinu?

16.10.2021 13:27

Andrýsek3 napsal(a):
Hele vy co tu píšete, že není potřeba žádné omezování do budoucna? Myslíte, že se reálně dá tento styl života jaký vedeme udržet, tak aby neměl obrovské devastační účinky na planetu? Omezení masa je jen nevyhnutelný začátek.

Myslím, že omezit bychom se měli všichni. Ale vážně je Evropa ten největší průšvihář a pomůže to, že bude přímo tady méně krav? Protože tady se vymýšlí tohle a tamto, spousta lidí se snaží, je to i moderní,
ale největší producenti - Čína a USA - budou dělat co?
Ty jejich "farmy" v USA jsou šílené a Čína si s čištěním veškerého odpadu z fabrik fakt starosti nedělá.. ale jednodušší je říct, že nemáme žrát tolik masa, i když to stopu C celé planety nevylepší nijak znatelně.

16.10.2021 13:28

Andrýsek3 napsal(a):

udržet se nedá nic, lidičky se množí geometrickou řadou a to prostě nejde to nekonečna

ale není to problém masa.

je to problém toho, že od 70. let se furt posílají někam peníze na hladové děti.

16.10.2021 13:29

a já vám nevím, kolik teda tady kdo jí masa, ale já těch 80 kg roční průměr nedám ani omylem.

16.10.2021 13:30
Terven

XXX.XXX.110.191

Jsem stejný ročník, takže vím. 😉

Sarah, já se děsně omlouvám, ale mě by to vrtalo v hlavě, já musím
Podle toho, co jste tu kdysi psala, jsem nabyla dojmu, že jste o rok mladší než já, tak mě teď ten ročník 67 překvapil.
A nedalo mi to a dohledala jsem ve venčící diskuzi - fakt jste letos v srpnu psala, že je vám 52...nic mi do toho není a není to pro téma podstatný, takže fakt omluva...

16.10.2021 13:34

Teď nevím, jestli si něco nezkresluji, kdysi dávno platilo v Číně, že mohou mít jen jedno dítě. Esi si to vymýšlím, tak pardon, ale nějak mi to utkvělo.. ve filmu to určitě nebylo.
No a pak přišla doba mobilních telefonů. Se u nás nedělají, ale velmi využívají. Včera mi prodejce aut z LBC povídal, že za poslední půlrok nedělá nic jiného, než že prodává nějakou značku z Číny, je za půl mega v plné, že jsou z toho lidé jak utržení ze řetězu.. jak levně vyrobit telefon, auto? No nebudu plnit žádné limity, požadavky, dodržovat .. vezmu tříděný odpad z Evropy..

16.10.2021 13:38
Terven

XXX.XXX.110.191

Jinak k těm obalům - mívali jsme doma igeliťák na rohlíky a ten se používal opakovaně dokud se nerozpadl. Prostě se na nákup vždycky šlo s pytlíkem na rohlíky. Docela dost lidí tenkrát nakupovalo rohlíky bez obalu přímo do košíku a pak do tašky, ale to bylo mojí mámě proti srsti z hygienických důvodů.
Na zelí byla hliníková bandaska, igelitky tenkrát existovaly jen Sazka & Sportka a Ovoce & zelenina
Kdo si koupil džíny v Tuzexu, měl pak igelitku Wildcat, kterou mu ostatní záviděli. Dostala jsem jí tenkrát od kohosi darem a nosila jsem jí jako luxusní kabelku

16.10.2021 13:39

a já vám nevím, kolik teda tady kdo jí masa, ale já těch 80 kg roční průměr nedám ani omylem.

Když budu mít každý den 150 g (to se možná ani nedává tolik na porci? nevím), tak za rok to je kolik.. do 55 kg... a jím maso každý den? Nikoho takového neznám.
Podle mě to je číslo, které říká, kolik jsme masa koupili. Ale kolik se ho vyhodí, už určitě nikdo nepočítal. Dyť v tom budou restaurace, nemocnice, hotely, fabriky na granule a barfshopy si snad berou to, co zbyde, ne... prostě krávovina.

16.10.2021 13:42

Terven napsal(a):
Podle toho, co jste tu kdysi psala, jsem nabyla dojmu, že jste o rok mladší než já, tak mě teď ten ročník 67 překvapil.
A nedalo mi to a dohledala jsem ve venčící diskuzi - fakt jste letos v srpnu psala, že je vám 52...nic mi do toho není a není to pro téma podstatný, takže fakt omluva...

Jéžiši, Terven, nebuďte hnidopich, tak je jí 54, no a co? Kdybych to napsala já, to by byla větší legrace!
Já to tu dělím : mlaďoši, padestníci, pak ti něco navíc a pak já - staroba. Ale stejně tuším jen přibližně, kdo kam patří. Jen sebou jsem si jistá :-))

16.10.2021 13:42

Terven napsal(a):
Jinak k těm obalům - mívali jsme doma igeliťák na rohlíky a ten se používal opakovaně dokud se nerozpadl. Prostě se na nákup vždycky šlo s pytlíkem na rohlíky. Docela dost lidí tenkrát nakupovalo rohlíky bez obalu přímo do košíku a pak do tašky, ale to bylo mojí mámě proti srsti z hygienických důvodů.
Na zelí byla hliníková bandaska, igelitky tenkrát existovaly jen Sazka & Sportka a Ovoce & zelenina
Kdo si koupil džíny v Tuzexu, měl pak igelitku Wildcat, kterou mu ostatní záviděli. Dostala jsem jí tenkrát od kohosi darem a nosila jsem jí jako luxusní kabelku

Na rohlíky jsme měli v Koloniálu na návsi papírové sáčky :-) ale hozené v drátěném růžovém a zeleném košíku si je pamatuji taky :-)
Igelitovou tašku tam prodávali, ale mně je roků málo.. každý měl hromadu látkových.. mimochodem dnes je to moderní, síťovka stojí.. hodně.

16.10.2021 13:49

Na rohlíky jsme měli v Koloniálu na návsi papírové sáčky :-) ale hozené v drátěném růžovém a zeleném košíku si je pamatuji taky :-)
Igelitovou tašku tam prodávali, ale mně je roků málo.. každý měl hromadu látkových.. mimochodem dnes je to moderní, síťovka stojí.. hodně.

Síťovky za mého dětství ( i později ) byly normální. Babičky je háčkovaly, když se objevil chemlon, byly i natahovací. Jednu chvíli byly moderní drhané - co my jsme všechno neuměly. Ale zase televize běžela jen večer ( Zemědělský magazín dopoledne nepočítám ) a koukat se dalo jen v pondělí, kdy šly slovenské inscenace. Vlastně je to teď děsná nuda - všechno se dá koupit - stačí mít peníze - a nic nemusíte řešit. Na televizi se taky koukat nedá a tak plkáme po internetu.

16.10.2021 13:50
fikovnice

XXX.XXX.134.88

tak pozor, volba zelených nemá co dělat s ochranou přírody, je to čistý ekoterorismus, nejezte maso a v zimě netopte a auto jen elektrický. děkuju, nechci.

to, jestli každý konkrétní člověk něco dělá pro okolí kolem sebe, to není věc politických stran, ale výchovy v rodině.

Asi tak...

16.10.2021 13:56
fikovnice

XXX.XXX.134.88

jo

No, žlutá limča ve skle = kombajnérka. Schválně, kdo z vás ten název pamatuje?
Teď na dovolené ji v tamní hospodě točili - teda žlutou. Řekla jsem:"Jednu velkou kombajnérku!" Hned pro ni servírka šla a já na ni:"Vy ten název znáte?" A ona:"Noo, ale jen od Vás!" (Byla jsem v tom penziónu snad potřicáté během posledních pár let.)

16.10.2021 14:01
fikovnice

XXX.XXX.134.88

Já jsem "masová", pro mě jídlo bez masa skoro není jídlo .
Ale faktem je, že skutečně planeta není udržitelná pro já nevím 15 mld. lidí, aspoň ne v tom současném stavu... Pořád nechápu, jak je třeba možné, že za posledních snad 40 let se téměř nic nehnulo stran snížení porodnosti v Africe, Indii,... Co už může být jednoduššího, než udělat osvětu a já nevím - dávat jim tam prezervativy ve velkém zdarma, možná ještě s nějakým bonusovým dárkem!

16.10.2021 14:01

Síťovky za mého dětství ( i později ) byly normální. Babičky je háčkovaly, když se objevil chemlon, byly i natahovací. Jednu chvíli byly moderní drhané - co my jsme všechno neuměly. Ale zase televize běžela jen večer ( Zemědělský magazín dopoledne nepočítám ) a koukat se dalo jen v pondělí, kdy šly slovenské inscenace. Vlastně je to teď děsná nuda - všechno se dá koupit - stačí mít peníze - a nic nemusíte řešit. Na televizi se taky koukat nedá a tak plkáme po internetu.

Nemám televizi :-) koukala jsem v neděli ráno na Ferdu mravence a některý den k večeru na Magion a Vegu, na Večerníček jsme koukali a hned pak spát a jindy se tv u nás asi ani nepouštěla, my měli velkou knihovnu.
Já umím plést :D jenom hladce a jenom nekonečně :D

16.10.2021 14:10

Terven napsal(a):

No, já jsem narozená 23. 12. 1967, prostě tak blbě, že skoro až do konce roku mám vlastně o rok míň. Ale často se spletu a přidávám si a někdy si zase uberu, ale fakt to není záměr.

16.10.2021 14:14

V pondělí se právě koukat nedalo, ty slovenské inscenace byly strašné. Tak jako slovenské pohádky nebo slovensky dabované filmy či seriály. I dnes jakmile v telce zaslechnu slovenštinu, přepínám.

Chemlon nebyl pružný, ty pružné síťovky byly z jiného materiálu. Z chemlonu se háčkovaly celkem fajn papuče, dělaly koberečky a spousta dalšího. Ještě mám zbytky schované.

16.10.2021 14:16

Andrýsek3 napsal(a):

Tak já třeba hovězí nejím už dobrých 20 let. Vepřové a drůbeží ano, ale určitě ne každý den a z vepřovýho jen kýtu, maximálně plec. Ale piju mlíko. To se ovšem dá nahradit, nutně kravský mít nemusím. Hovězí dávám jen psům.

16.10.2021 14:32

fikovnice napsal(a):
Já jsem "masová", pro mě jídlo bez masa skoro není jídlo .
Ale faktem je, že skutečně planeta není udržitelná pro já nevím 15 mld. lidí, aspoň ne v tom současném stavu... Pořád nechápu, jak je třeba možné, že za posledních snad 40 let se téměř nic nehnulo stran snížení porodnosti v Africe, Indii,... Co už může být jednoduššího, než udělat osvětu a já nevím - dávat jim tam prezervativy ve velkém zdarma, možná ještě s nějakým bonusovým dárkem!

Pořád nechápu, jak je třeba možné, že za posledních snad 40 let se téměř nic nehnulo stran snížení porodnosti v Africe, Indii,... Co už může být jednoduššího, než udělat osvětu a já nevím - dávat jim tam prezervativy ve velkém zdarma, možná ještě s nějakým bonusovým dárkem!

Pořád se přece dělá něco - aby se velká dětská úmrtnost v Africe a dalších rozvojových zemích snížila, ale nedělá se nic, aby se snížila vysoká porodnost... Teď zrovna psali o očkování proti malárii a kolik to zachrání životů. Takže se v těchto zemích bude vesele rodit dál a dál (antikoncepci odmítají z přesvědčení, i pod vlivem katolické církve, i pod vlivem islámu), nebude se tak moc umírat, takže počet obyvatel bude růst rychleji a rychleji, aniž by si tamní obyvatelé byli schopni a ochotni sami zajistit dostatek potravin. Budou stále víc a víc natahovat ruce, a my, vyspělý svět, jim tam budeme čím dál víc cpát. A budou taky čím dál víc migrovat do Evropy za lepším životem, čímž život v Evropě budou činit horším.

16.10.2021 14:33
Terven

XXX.XXX.110.191

No, já jsem narozená 23. 12. 1967, prostě tak blbě, že skoro až do konce roku mám vlastně o rok míň. Ale často se spletu a přidávám si a někdy si zase uberu, ale fakt to není záměr.

Tak to já se pletu taky...resp. při otázce na věk se musím řádně zamyslet
To samé, když se mě někdo zeptá na věk dětí. Holt se to pořád mění, kdo si to má pamatovat...

16.10.2021 14:34

Tak já třeba hovězí nejím už dobrých 20 let. Vepřové a drůbeží ano, ale určitě ne každý den a z vepřovýho jen kýtu, maximálně plec. Ale piju mlíko. To se ovšem dá nahradit, nutně kravský mít nemusím. Hovězí dávám jen psům.

A to my hovězí jíme. I ostatní druhy masa. Pijeme mléko, jíme máslo, sýry i další mléčné výrobky. A určitě je nechceme nahradit rozšmrdlanými mandlemi či sójou s vodou.

16.10.2021 14:41

A to my hovězí jíme. I ostatní druhy masa. Pijeme mléko, jíme máslo, sýry i další mléčné výrobky. A určitě je nechceme nahradit rozšmrdlanými mandlemi či sójou s vodou.

Tak sýry taky jím a denně, to jsem zapomněla zmínit. Bez nich bych se asi nenajedla. A vajíčka. A když vidím ta jídla, co jedí vegani, tak je mně zle, to je jen a jen samé pečivo, těstoviny atd.

16.10.2021 14:42

Pořád nechápu, jak je třeba možné, že za posledních snad 40 let se téměř nic nehnulo stran snížení porodnosti v Africe, Indii,... Co už může být jednoduššího, než udělat osvětu a já nevím - dávat jim tam prezervativy ve velkém zdarma, možná ještě s nějakým bonusovým dárkem!

Pořád se přece dělá něco - aby se velká dětská úmrtnost v Africe a dalších rozvojových zemích snížila, ale nedělá se nic, aby se snížila vysoká porodnost... Teď zrovna psali o očkování proti malárii a kolik to zachrání životů. Takže se v těchto zemích bude vesele rodit dál a dál (antikoncepci odmítají z přesvědčení, i pod vlivem katolické církve, i pod vlivem islámu), nebude se tak moc umírat, takže počet obyvatel bude růst rychleji a rychleji, aniž by si tamní obyvatelé byli schopni a ochotni sami zajistit dostatek potravin. Budou stále víc a víc natahovat ruce, a my, vyspělý svět, jim tam budeme čím dál víc cpát. A budou taky čím dál víc migrovat do Evropy za lepším životem, čímž život v Evropě budou činit horším.

Asoň budeme vědět, jak se cítili jihoameričtí Indiáni, když se tam Evropané objevili.

16.10.2021 14:57

Asoň budeme vědět, jak se cítili jihoameričtí Indiáni, když se tam Evropané objevili.

Já bych si klidně tento zážitek odpustila.

16.10.2021 14:58
fikovnice

XXX.XXX.134.88

To je to, opět jsme u víry nebo spíš duchovních představitelů. Myslím, že současný papež není až tak razantně proti regulaci porodnosti. Ale jak je to s islámem a jinými náboženstvími, nevím.

16.10.2021 15:04

fikovnice napsal(a):
To je to, opět jsme u víry nebo spíš duchovních představitelů. Myslím, že současný papež není až tak razantně proti regulaci porodnosti. Ale jak je to s islámem a jinými náboženstvími, nevím.

Ono je celkem jedno, jestli papež je nebo není pro regulaci porodnosti. Prostě se má souložit jen pro zplození dětí. Tečka. Ti lidi tam jsou nevzdělaní, mají jiné hodnoty než my, než vůbec dokážeme pochopit. Mít hodně dětí je věc prestiže a taky zajištění na stáří, protože důchodový systém v takových zemích neexistuje.

Jen si vemte naše cikány, tedy cikánky, které po porodu x-tého dítěte podepisovaly souhlas se sterilizací. Dnes tvrdí, že nevěděly co podepsaly a chtějí odškodnění. Přitom za socáče musely chodit do školy a naučit se alespoň slabikovat. Taky u cikánů je neplodná žena bezcenná.

16.10.2021 15:05
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

I s tím katolickým náboženstvím, které v Africe zakazuje prezervativy

K ostatnímu: Evropa je bohatá a neskutečně rozežraná. Ano, je to o tom, kdyby jsme každý, i já, já především, trochu z toho komfortu dokázali ubrat. Jenže není vůle...
Já to nejvíc vidím na děckách, protože srovnávám mé dětství a jejich. Ráno se hodí děcko do auta a zaveze 500m do školy. Proboha proč?? Může tam jít po chodníku, nikde nemusí přes silnici, dokonce za humny, kde vůbec auta nejezdí, ale ušpinilo by si značkové botky..asi. Pak se mu zaplatí atletika, aby neshnilo úplně. To je prostě rozežranost. Všichni fňukají, kolik je všechno stojí tak: děcko půjde pěšky - 0, nemusím platit atletiku - 0, nové boty se do ušetřeného benzínu napasují. Kor teď

16.10.2021 15:28
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

Lesní žínka
Děcko by mohl ukrást pedofil.
My jsme tenkrát kroužky neplatili.
Gymnastika zadara, jízdárna 3 kč lekce
+ tedy brigády.
Ty se dělaly i na tenise + nevelké roční příspěvky.
U nás to hodně podporovala fabrika.
A nebyly tlusté děti a mládež.
Moje děti chodili taky ještě zadara.
Dnes to stojí tisíce.

16.10.2021 15:34
fikovnice

XXX.XXX.134.88

lesnížínka napsal(a):

K ostatnímu: Evropa je bohatá a neskutečně rozežraná. Ano, je to o tom, kdyby jsme každý, i já, já především, trochu z toho komfortu dokázali ubrat. Jenže není vůle...
Já to nejvíc vidím na děckách, protože srovnávám mé dětství a jejich. Ráno se hodí děcko do auta a zaveze 500m do školy. Proboha proč?? Může tam jít po chodníku, nikde nemusí přes silnici, dokonce za humny, kde vůbec auta nejezdí, ale ušpinilo by si značkové botky..asi. Pak se mu zaplatí atletika, aby neshnilo úplně. To je prostě rozežranost. Všichni fňukají, kolik je všechno stojí tak: děcko půjde pěšky - 0, nemusím platit atletiku - 0, nové boty se do ušetřeného benzínu napasují. Kor teď

Já bych nechtěla být teď dítě...
Co my jsme zažily jako děcka - furt nějaké party a uskupení jsme dělaly, hrály jsme různé hry - stopovací a jiné, každý den venku až do doby, kdy už to u rodičů na dýl nešlo ukecat. Milióny zážitků! A hlavně - žádné PC!!!

16.10.2021 15:35
fikovnice

XXX.XXX.134.88

lesnížínka napsal(a):

No a rozežraní jsou i Amíci, teda ti jsou spíš vyžraní. I když jsou tam větší rozdíly mezi různými soc. skupinami, to jo.

16.10.2021 16:49

Dovedeno ad absurdum :

V dětském pokoji se houpe 13.letá holčina na hrazdičce hlavou dolů a pod ní "paní na úklid" luxuje.
Zažila jsem na návštěvě u známých. Ač cizí, začala jsem "ječet".

Mladá paní přivítá "paní na uklid" a odebéře se do posilovny. Má na to. Netřeba podotýkat, že kdyby si zacvičila s hadrem, ušetřila by hned 2x.
Ale to už znám jen z vyprávění.

16.10.2021 19:41
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

V dětském pokoji se houpe 13.letá holčina na hrazdičce hlavou dolů a pod ní "paní na úklid" luxuje.
Zažila jsem na návštěvě u známých. - a zdá se to tady někomu normální? Není to rozežranost?

Fíkovnice (Jani) já ne, že bych nechtěla být teď dítě, ale jsem neskonale ráda, že to dítě nemám a nemusím mu vysvětlovat, že na rozdíl od spolužáků půjde opravdu do školy pěšky. A ne, u nás se opravdu úchyláka bát nemusí, tu zná každý každého...

16.10.2021 20:04

...každého úchyláka.

16.10.2021 20:23

Já teda nevím, ale všechno je o osobním přístupu a o výchově. Děti mám tři a do školky a do družiny jsme vozili jen nejmladšího a to jen do cca 2. třídy a proto, že jsme měli cestu do práce kolem. Na gympl chodil pěšky denně i v zimě 3 km tam a zpátky, chtěl sám, nechtěl se mačkat v autobuse. Nikdy jsem žádné děcko nemusela do ničeho nutit a něco mu dlouze vysvětlovat, byli tak vychovaní od mala, takže divný jim to nikdy nepřišlo.

16.10.2021 20:35
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

...každého úchyláka.

I toho samozřejmě

16.10.2021 21:07

Ot: pročítám diskusi... televize dopoledne? bylo tam většinou zrnění, pak monoskop s pískáním nebo bez a pak začalo vysílání...pustit si TV ráno šlo snad jen o víkendu...Vlaštovka nebo pak v neděli začali dávat Jů a Hele.
...Takové sjezdy KSČ zabraly někdy celý den.

17.10.2021 01:25
fikovnice

XXX.XXX.134.88

...každého úchyláka.

17.10.2021 01:27
fikovnice

XXX.XXX.134.88

Ot: pročítám diskusi... televize dopoledne? bylo tam většinou zrnění, pak monoskop s pískáním nebo bez a pak začalo vysílání...pustit si TV ráno šlo snad jen o víkendu...Vlaštovka nebo pak v neděli začali dávat Jů a Hele.
...Takové sjezdy KSČ zabraly někdy celý den.

Jo! A něco se mi plete, že o půlnoci vždy hrála hymna , je to tak?

17.10.2021 05:44

fikovnice napsal(a):
Jo! A něco se mi plete, že o půlnoci vždy hrála hymna , je to tak?

Přesně, ta mě vzbudila vždycky z hnípání u telky😃 " vstávej, jdeme ležet "

6.11.2021 17:13
7.11.2021 09:35
Šarina

XXX.XXX.243.72

Terven napsal(a):

U nás na vsi máme dva zemědělské subjekty, ani jeden z nich není tzv. ekozemědělec, i když nevím, co přesně si pod tím mám představit.
Jeden - soukromník - má asi 20 krav a bejka, takže k tomu má vždycky celou mateřskou školku telátek. Krávy přes léto produkují přímo na pastviny, přes zimu "v salaši". Toho hnoje jsou celé hromady a na podzim se s tím musí něco udělat - tak se to rozmete na pastviny. Druhý subjekt je větší družstvo, ti mají krávy na mlíko, a tak většinou v kravíně. Oni mají hnoje ještě víc, a tak ho nejen rozmetají na louky, ale i zaorávají na pole (protože co by s ním jiného dělali).

Pokud máte u baráku obří lán, který jenom "stříkají", tak to není "chemie", to by pro ně bylo strašně drahé, ale pravděpodobně odpad z nějaké bioplynky nebo prasečí kejda. Kujdu byste ale poznala ;). Odpad z bioplynek je sám o sobě dost nanic, je to spíš cesta, jak se zbavit té hmoty. Co se týká hnojení, tak je používané zaorávání zelené hmoty (zelené hnojení).

Tady je vidět, jak jsou krávy důležité, i pro vegetariány. Vůbec si neumím představit, co by omezení počtu krav znamenalo.

7.11.2021 22:34

Ekozemědělec je neskutečný chudák - nesmí být přistižen. Nesmí dát slepici ( ovci, koze ) suchý chléb, neb asi nebyl bio. Také nesmí do výběhu spadnout větev z topolu, je-li přistižena ( ta větev ve výběhu), má problém. Zemědělec, ne ta větev.

8.11.2021 10:36

Pozor na ten odpad z té bioplynky - byla jsem nedávno na exkurz v bioplynce, je přidružená ke kravínu a produkčním polnostem. Pán pravil, že zjistili, že "vypářená" hmota, která prošla zpracováním v bioplynce, lépe vynáší, neboť není tak agresivní k plodinám. Může se na pole také vyvážet na jaře a nemusí se zaorávat na podzim, aby přes zimu vypařila a nespálila rostliny, resp. nebrzdila jejich klíčení. Takže prý hmota z bioplynky lepší než kejda nebo rovnou hnůj přímo z kravína.

8.11.2021 15:33

Jen pro doplnění , do bioplynek se sváží i odpad z jídelen...není to jen z ho*ven a kukuřice...:-)

https://eagri.cz/public/web/file/32326/ETAPA_IV_Metodika_digestt_FV.pdf

8.11.2021 20:26
Šarina

XXX.XXX.243.72

Pozor na ten odpad z té bioplynky - byla jsem nedávno na exkurz v bioplynce, je přidružená ke kravínu a produkčním polnostem. Pán pravil, že zjistili, že "vypářená" hmota, která prošla zpracováním v bioplynce, lépe vynáší, neboť není tak agresivní k plodinám. Může se na pole také vyvážet na jaře a nemusí se zaorávat na podzim, aby přes zimu vypařila a nespálila rostliny, resp. nebrzdila jejich klíčení. Takže prý hmota z bioplynky lepší než kejda nebo rovnou hnůj přímo z kravína.

Moc bych tomu pánovi z exkurze v bioplynce nevěřila.
Říkat, že odpad z bioplynky je lepší než hnůj, to považuju za účelovou kravinu (omlouvám se kravám). Nejsem tedy zemědělec, jenom s nimi posedávám na návsi v hospůdce ;). A z toho, co jsem u piva pochopila, je to, že hnojení odpadem z bioplynek je hnojivem minerálním, bohužel nikoliv organickým. Takhle to chápu jako kolemjdoucí laik.
A další věc: ono se nehnojí přímo chlévskou mrvou, která právě opustí kravín. Ta se vyváží někam, kde zraje a stává se z ní hnůj. A tím se na podzim hnojí (rozmetá po loukách a zaorává na polích). A jako majitelka několika hektarů luk (dnes pronajatých pastvin) jsem za ten hnůj ráda, i když tedy tam v té době hnojení na prochajdy chodit nemůžu... to až po prvním velkém dešti ;))

(Něco jsem si k tomu teď i dohledala: https://biom.cz/cz/odborne-clanky/vyuziti-odpadu-z-bioplynovych-stanic)

26.11.2021 09:49

Zrovna teď některé obchody mají místo Black Friday Green Friday, dokonce Reserved nabízí bundy z recyklovaných PET lahví.

26.11.2021 10:18
Terven

XXX.XXX.110.191

Šarina napsal(a):
U nás na vsi máme dva zemědělské subjekty, ani jeden z nich není tzv. ekozemědělec, i když nevím, co přesně si pod tím mám představit.
Jeden - soukromník - má asi 20 krav a bejka, takže k tomu má vždycky celou mateřskou školku telátek. Krávy přes léto produkují přímo na pastviny, přes zimu "v salaši". Toho hnoje jsou celé hromady a na podzim se s tím musí něco udělat - tak se to rozmete na pastviny. Druhý subjekt je větší družstvo, ti mají krávy na mlíko, a tak většinou v kravíně. Oni mají hnoje ještě víc, a tak ho nejen rozmetají na louky, ale i zaorávají na pole (protože co by s ním jiného dělali).

Pokud máte u baráku obří lán, který jenom "stříkají", tak to není "chemie", to by pro ně bylo strašně drahé, ale pravděpodobně odpad z nějaké bioplynky nebo prasečí kejda. Kujdu byste ale poznala ;). Odpad z bioplynek je sám o sobě dost nanic, je to spíš cesta, jak se zbavit té hmoty. Co se týká hnojení, tak je používané zaorávání zelené hmoty (zelené hnojení).

Tady je vidět, jak jsou krávy důležité, i pro vegetariány. Vůbec si neumím představit, co by omezení počtu krav znamenalo.

Díky, zajímavý. Ale nevím...
Ten lán je jaksi v katastru velkoměsta. Jsem si téměř jistá, že to nebude hnůj, kejda či cokoli organického. Jednak by to bylo cítit a druhak prostě vidím postřikovač, kterej rozstřikuje relativně čirou tekutinu.
Vzhledem k tomu, že obilí je potom téměř bez plevele, tipuju nějaké pesticidy či herbicidy...nebo chcete říct, že na velkých lánech se pěstujou plodiny bez chemie? Tomu nevěřím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík