,,Neco" na ritnim otvoru u stenatka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Wara

22.10.2021 01:12
Wara

XXX.XXX.8.245

U jednoho 6 tydenniho stenete ve vrhu jsem nasla toto (foto) na ritnim otvoru. Vecer to nemelo, rano uz ano. Neni to bolestive. Na veterine nam dali na to gel. Spis me zajima jestli se s tim nekdo ve svem chovu potkal.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.10.2021 05:23

to je výhřez.

22.10.2021 08:30
eli22

XXX.XXX.58.55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to je výhřez.

A jak se to, prosím, řeší? Kdyby nás to nedejbůh potkalo?

22.10.2021 11:08
fikovnice

XXX.XXX.134.139

Prolaps konečníku; řešení operačně.

22.10.2021 13:07
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Na veterině vám na to dali gel?? Tak to je super veterina... Bože

22.10.2021 14:14
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Na veterině vám na to dali gel?? Tak to je super veterina... Bože

Koukám, že máte zase hned jasno...tak on není výhřez jako výhřez, může to být odstupňované od částečného po úplný.
Pokud vyleze kousíček sliznice, pochybuju, že to někdo rovnou operuje, nevím, co se vám nezdá na gelu.

22.10.2021 15:07
eli22

XXX.XXX.58.55

Nemůže se to samo zatáhnout?Jako třeba vyhřezlý hemeroid u člověka?

22.10.2021 15:56
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Terven napsal(a):
Koukám, že máte zase hned jasno...tak on není výhřez jako výhřez, může to být odstupňované od částečného po úplný.
Pokud vyleze kousíček sliznice, pochybuju, že to někdo rovnou operuje, nevím, co se vám nezdá na gelu.

Kdyby to jen tak šlo nacpat zpátky, tak to na té veterině udělali, ne? Beru, co k tomu napsala Bodlinka a ta si myslím, že nehádá z křišťálové koule. Taky to může skončit odůmrtí konečníku. Co se mi nezdá na gelu? Třeba to, že jí vrazí gel, aniž by vysvětlili o co jde a co má sledovat?

22.10.2021 19:37

Terven napsal(a):

Mně přijde, že to čouhá docela dost. A nerýpu - jaký je rozdíl mezi částečným a úplným výhřezem?

22.10.2021 19:43
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Kdyby to jen tak šlo nacpat zpátky, tak to na té veterině udělali, ne? Beru, co k tomu napsala Bodlinka a ta si myslím, že nehádá z křišťálové koule. Taky to může skončit odůmrtí konečníku. Co se mi nezdá na gelu? Třeba to, že jí vrazí gel, aniž by vysvětlili o co jde a co má sledovat?

Ale bodlinka o řešení nenapsala nic, jen že je to výhřez.

22.10.2021 19:47
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Terven napsal(a):

No a mě to stačí, abych měla jasno, že prkotina na mastičku to není.

22.10.2021 19:57
Terven

XXX.XXX.110.191

Mně přijde, že to čouhá docela dost. A nerýpu - jaký je rozdíl mezi částečným a úplným výhřezem?

Tak, někdy vyleze jen kousíček sliznice a někdy celá stěna střeva, rozhodně není prolaps jako prolaps...někdy je to venku i v klidu, jindy to vylézá jen při pohybu nebo zatlačení na stolici.
Třeba se k řešení vyjádří bodlinka, já si myslím, že výhřez kousku sliznice se operativně řešit nemusí.
Ta fotka není moc kvalitní.

22.10.2021 20:28

Terven napsal(a):
Tak, někdy vyleze jen kousíček sliznice a někdy celá stěna střeva, rozhodně není prolaps jako prolaps...někdy je to venku i v klidu, jindy to vylézá jen při pohybu nebo zatlačení na stolici.
Třeba se k řešení vyjádří bodlinka, já si myslím, že výhřez kousku sliznice se operativně řešit nemusí.
Ta fotka není moc kvalitní.

Ale ono nemůže vyhřeznout jenom kousíček sliznice, vždycky je to celé střevo, teda jeho část. Maximálně se můžeme bavit o výhřezu menším nebo větším. Si myslím.

22.10.2021 20:31

lesnížínka napsal(a):
No a mě to stačí, abych měla jasno, že prkotina na mastičku to není.

Jestli je to adstringenční gel, tak by to mohlo fungovat.

22.10.2021 20:31
Terven

XXX.XXX.110.191

Ale ono nemůže vyhřeznout jenom kousíček sliznice, vždycky je to celé střevo, teda jeho část. Maximálně se můžeme bavit o výhřezu menším nebo větším. Si myslím.

Taky nerejpu...vysvětlete mi, prosím, proč by nemohl kousíček střevní sliznice koukat z řitního otvoru - prostě úplný počátek prolapsu.

22.10.2021 20:38

Terven napsal(a):
Taky nerejpu...vysvětlete mi, prosím, proč by nemohl kousíček střevní sliznice koukat z řitního otvoru - prostě úplný počátek prolapsu.

Protože sliznice je spojená s podslizničím a to se svalovinou a to se serózou = střevní stěna. Prostě samotná sliznice koukat nemůže, to by se musela oddělit. A navíc by byla strašně tenká.

22.10.2021 20:44
Terven

XXX.XXX.110.191

Protože sliznice je spojená s podslizničím a to se svalovinou a to se serózou = střevní stěna. Prostě samotná sliznice koukat nemůže, to by se musela oddělit. A navíc by byla strašně tenká.

Ale pokud dochází k výhřezu, tak ta sliznice je první, co je vidět, ne? Ty ostatní vrstvy jsou "v závěsu" , ale v počátcích ještě uvnitř - nebo to tak není?
Laicky řečeno, když toho kouká pár milimetrů, tak ještě nejde říct, že by byla venku stěna střeva.
Možná se pletu.

22.10.2021 20:52

Terven napsal(a):
Ale pokud dochází k výhřezu, tak ta sliznice je první, co je vidět, ne? Ty ostatní vrstvy jsou "v závěsu" , ale v počátcích ještě uvnitř - nebo to tak není?
Laicky řečeno, když toho kouká pár milimetrů, tak ještě nejde říct, že by byla venku stěna střeva.
Možná se pletu.

Jenom se ztrácíme v pojmech. Sliznice je samozřejmě vidět jako první, ale ty ostatní vrstvy jsou pod ní. To střevo (jeho část) je prostě naruby. Jako když obrátíte rukavici. I těch pár milimetrů. Ale na fotografii vidím cca 1 cm, to mi právě nepřijde tak málo. Ale možná blbě vidím.

22.10.2021 21:03
Terven

XXX.XXX.110.191

Jenom se ztrácíme v pojmech. Sliznice je samozřejmě vidět jako první, ale ty ostatní vrstvy jsou pod ní. To střevo (jeho část) je prostě naruby. Jako když obrátíte rukavici. I těch pár milimetrů. Ale na fotografii vidím cca 1 cm, to mi právě nepřijde tak málo. Ale možná blbě vidím.

Přesně tak si to myslím...teď jde o to, kolik je toho skutečně venku.
Fotky strašně matou, kolikrát jsem něco vyfotila na koni, pouhým okem mi to nepřišlo tak zlé a doma u kompu jsem skoro omdlela...on ten foťák tam zvýrazní i věci, který okem nevnímáte.
To by nás musel rozlousknout praktikující veterinář, jestli tohle už je na operaci

22.10.2021 21:11

Terven napsal(a):
Přesně tak si to myslím...teď jde o to, kolik je toho skutečně venku.
Fotky strašně matou, kolikrát jsem něco vyfotila na koni, pouhým okem mi to nepřišlo tak zlé a doma u kompu jsem skoro omdlela...on ten foťák tam zvýrazní i věci, který okem nevnímáte.
To by nás musel rozlousknout praktikující veterinář, jestli tohle už je na operaci

Přesně tak, veterinář, který to vidí v reálu a může si na to sáhnout.

22.10.2021 21:57
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ono nejde ani tak o to, jestli je to nutné operovat, ale o to, s tím něco vůbec udělat.

Wara

22.10.2021 22:13
Wara

XXX.XXX.8.245

Pro predstavivost velikost je 8 x 8 mm a velikost stenete necelych 5 kg. Vet to konzultoval s dalsimi dvema veterinari a po dohode odporucil adstringentni gel a ihned zopakovat odcerveni jinym odcervovacim prostredkem jako dosud. Shodli se, že operace ne. Muzou to udajne zpusobit cervy, svedeni a nasledne sankovani a podrazdeni konecniku.Jednoho miniaturniho nasel steneti na konecniku i když poctive odcervuji a nic nezanedbavam.Je pravda, že naznak sankovani jsem si vsimla.

23.10.2021 08:49

videla jsem to u malickych stenat -po prujmu - a prave po tom gelu se to uplne stahlo a uz nikdy neobjevilo.
nevim samo, jestli to bude i tento pripad - jen ze nekdy ten gel funguje.

23.10.2021 08:54

Wara napsal(a):
Pro predstavivost velikost je 8 x 8 mm a velikost stenete necelych 5 kg. Vet to konzultoval s dalsimi dvema veterinari a po dohode odporucil adstringentni gel a ihned zopakovat odcerveni jinym odcervovacim prostredkem jako dosud. Shodli se, že operace ne. Muzou to udajne zpusobit cervy, svedeni a nasledne sankovani a podrazdeni konecniku.Jednoho miniaturniho nasel steneti na konecniku i když poctive odcervuji a nic nezanedbavam.Je pravda, že naznak sankovani jsem si vsimla.

Miniaturního co? Červa? Jakého? Článek tasemnice|? Poctivě odčervujete - když ony ty potvory jsou už dost rezistentní. Je fajn střídat odčervovací látky (což není totéž jako název přípravku). Jo a chtěla bych koprologii.

23.10.2021 10:23

Jo a chtěla bych koprologii.

je to zrejme jeste stale aspon obcas sajici stene skrkavky na 99% budou problem, pak giardie -a na to je jiny test.

u tehle stenat jsou, si myslim, trosku jine postupy, nez u vetsich, dospelych.

23.10.2021 10:53
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

videla jsem to u malickych stenat -po prujmu - a prave po tom gelu se to uplne stahlo a uz nikdy neobjevilo.
nevim samo, jestli to bude i tento pripad - jen ze nekdy ten gel funguje.

Jo, jo, Bodlinka psala, že je to opravdu gel na tohle. Tak snad to pomůže, i když si to nějak neumím představit.

23.10.2021 12:26

Jo a chtěla bych koprologii.

je to zrejme jeste stale aspon obcas sajici stene skrkavky na 99% budou problem, pak giardie -a na to je jiny test.

u tehle stenat jsou, si myslim, trosku jine postupy, nez u vetsich, dospelych.

Proto jsem se ptala, co miniaturního tam vet viděl. Zajímá mě to.

23.10.2021 15:43
fikovnice

XXX.XXX.139.21

Terven napsal(a):

O operačním řešení jsem psala já...
Psa naživo nikdo z nás neviděl, fakt je, že samozřejmě střevo může být vyhřezlé více, někdy méně, dle fota se asi jedná o prolaps menšího rozsahu.
Další fakt je, že střevo se samo zpět do řitního otvoru nezasune. Tedy bez nějakého medicínského zásahu mám na mysli. A operační řešení má u tohoto problému největší úspěch; ono lze například provést jen mukotomii, tzn. vyříznout jen vyhřezlou sliznici rekta.

23.10.2021 15:44
fikovnice

XXX.XXX.139.21

Terven napsal(a):

Potvrzuji, že prolabovat může skutečně jen sliznice.

23.10.2021 15:46
fikovnice

XXX.XXX.139.21

Ale ona opravdu může "koukat" jen sliznice, navíc třeba hypertrofovaná a jak jsem psala, laicky řečeno, ta se dá odříznout. Takže vlastně také chirurgické řešení.

23.10.2021 15:51
fikovnice

XXX.XXX.139.21

fikovnice napsal(a):
O operačním řešení jsem psala já...
Psa naživo nikdo z nás neviděl, fakt je, že samozřejmě střevo může být vyhřezlé více, někdy méně, dle fota se asi jedná o prolaps menšího rozsahu.
Další fakt je, že střevo se samo zpět do řitního otvoru nezasune. Tedy bez nějakého medicínského zásahu mám na mysli. A operační řešení má u tohoto problému největší úspěch; ono lze například provést jen mukotomii, tzn. vyříznout jen vyhřezlou sliznici rekta.

Je fakt, že např. u dětí se fixací hýždí miniaturní prolaps může vyléčit; zda je něco takového reálného a používaného u psů, nevím.

23.10.2021 19:46

fikovnice napsal(a):
Ale ona opravdu může "koukat" jen sliznice, navíc třeba hypertrofovaná a jak jsem psala, laicky řečeno, ta se dá odříznout. Takže vlastně také chirurgické řešení.

Já to znám jenom u fen v souvislosti s háráním.

24.10.2021 09:21
Terven

XXX.XXX.110.191

Já to znám jenom u fen v souvislosti s háráním.

V souvislosti s háráním - a to myslíte konečník nebo pochvu?

24.10.2021 20:34

Terven napsal(a):
V souvislosti s háráním - a to myslíte konečník nebo pochvu?

Pochvu, přesněji řečeno poševní předsíň.

Wara

29.10.2021 11:53
Wara

XXX.XXX.32.134

Gel zabral, po 7 dnech ani stopy a stenatko muze k novému majiteli

29.10.2021 11:59
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Wara napsal(a):
Gel zabral, po 7 dnech ani stopy a stenatko muze k novému majiteli

Tak hlavně že A může se to opakovat? To je dotaz spíš pro Bodlinku...

31.10.2021 22:01

lesnížínka napsal(a):
Tak hlavně že A může se to opakovat? To je dotaz spíš pro Bodlinku...

Může.

jakubkuba

4.1.2023 17:03
jakubkuba

XXX.XXX.68.164

prosím vás jak se gel jmenuje u psa máme přesně tohle
předem dekuji

5.1.2023 06:15
fikovnice

XXX.XXX.63.242

jakubkuba napsal(a):
předem dekuji

Vím, že se dá použít dextróza, anebo třeba kaštanový gel.

Ale rozhodně bych to primárně řešila na veterině. Větší prolaps je nebezpečný a sami jej prostě nevyléčíte. Už výše jsem psala, že řešení je pak operační.

5.1.2023 07:39

jakubkuba napsal(a):
předem dekuji

A jak víte, že máte přesně tohle? Opravdu to dokážete kvalifikovaně posoudit?

Přidejte reakci

Přidat smajlík