Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kalara

24.10.2021 15:55
Kalara

XXX.XXX.48.159

Dobrý den, měla bych prosbu.
Máme doma 7 letého JRT psa. Před týdnem jsme k němu pořídili štěně fenku jezevčíka (3 měsíce). Seznámení proběhlo bez problému. Co nás trápí je majetnická agrese. Náš starší pes za ten týden na štěně vyjel cca 3-4x. Ohnal se po ní, ale nikdy ji nekousl. Vnímala jsem to jako vyjasnění si hranic, co si štěně dovolit může a co ne. Prvně se jednalo o vymezení si vlastního prostoru při vítání. Četla jsem, že by se pes za tento čin neměl kárat, tudíž jsme ho nechali ať jí to vysvětlí. Dále si hlídá žrádlo. To se po ní také ohnal, když se pohybovala okolo jeho misky. To naprosto chápu a od té doby žerou odděleně. Nejdřív dáváme jídlo staršímu a až to sežere, jí mladší.
Jenže opět nastal problém. Malá jedla a na chvilku odběhla od své misky v tu ránu se přišel nažrat starší pes. Malá ale chtěla ještě žrát a pes se opět ohnal. To už jsem zakročila. Pokárala ho a odvolala na místo. Koukala jsem mu do očí a řekla že tohle nesmí. V tu chvilku ale nevím, zda jsem neudělala hloupost. Dnes se zas vyskytl problém s hračkou. Pes si vzal svou hračku do pelechu a když kolem prošla malá zavrčel. Fena ihned odešla, jenže ji opět napadlo mu hračku vzít a to se po ní už poměrně dost drsně ohnal. Šel jí cíleně pokousat. Ještě při tom ataku jsme psa stihli vzít za obojek a opět mu slovně domluvit a odvolat ho na místo. Veškeré hračky jsme uklidili a hrát si s nimi budou pouze pod našim dozorem. Fence se nic nestalo. Jen ječela. Oč mi tedy jde, snažíme se aby se tyto nepříjemnosti již neopakovaly. Fence zakazujeme si hrát s jeho hračkami a už vůbec ne aby mu lezla do pelechu. Na gauči ale spolu v klidu spí. Staršímu psovi se věnujeme a dáváme mu najevo, že on je nadřazený, jen máme obavy aby jí neublížil až budeme v práci.
Jak nejefektivněji tyto nepříjemné situace řešit a jak nejlépe psa pokárat a zda jsem neudělala již z počátku nějakou chybu. Nerada bych něco zanedbala ve výchově. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne ☺️

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.10.2021 16:30

"Jak nejefektivněji tyto nepříjemné situace řešit a jak nejlépe psa pokáral a zda jsem neudělala již z počátku nákou chybu."

nejefektivnější je prevence, neboli vedení psů tak, aby konflikt vůbec nenastal
a tím vedením myslím ukazovat psu, co má dělat a ne ho trestat

Kalara

24.10.2021 16:35
Kalara

XXX.XXX.48.159

Nevím zda tomu rozumíš právně, ale jedná se tedy o vedení skze povel ?

24.10.2021 16:45

jedná se o vedení skrze skoro cokoliv, včetně povelů, které pes ovládá

příkladem vedení je např. to oddělené krmení

Kalara

24.10.2021 17:06
Kalara

XXX.XXX.48.159

Děkuji za upřesnění:)
Jsou to možná hloupé dotazy, ale jsem začátečník skrz výchovu smečky a jak jsem psala…nechci nic podcenit. Bylo tedy naše zakročení v pořádku?
Psa jsme chytli za obojek, upřeně se podívali do očí, řekli nesmíš hrubším hlásem a poslali na místo bez odvolání.

24.10.2021 17:52

Psa jsme chytli za obojek, upřeně se podívali do očí, řekli nesmíš hrubším hlásem a poslali na místo bez odvolání.

Nevmí, jestli ostatní budou souhlasit, ale já bych to řešila pouze odkázáním a nebo odvedením na místo.

Mám dvě holky........odrostlé štěně a poberťačku a prostě eliminuju situace, kdy by mohlo k něčemu dojít.
Poštěkaly se mi v kuchyni, když stály u linky, kde jsem pro ně porcovala kuře....tak fajn, chcete být v kuchyni?? ok..ty si lehneš sem, ty si lehneš támhle a budete se chovat slušně, jestli ne, tak letíte. Pokud mám hodně práce a nestíhám mimoděk čuby sledovat, jestli jsou v pohodě, tak je do kuchyně vůbec nepustím.

Dále veškeré situace, kdy by se mohly o něco hrdlit, eliminujeme. U nás to teda nejsou hračky....ty naopak jedna k druhé nosí a provokuje, aby se honily a tahaly, hračky nikoho nezajímají natolik, aby si je jedna či druhá bránila, ale třeba vepřový ucho, to už je jiná liga, to neochotně odevzdávají i mě, takže tam jsou při konzumaci striktně oddělené, stejně tak, když dostanou třeba kuřecí kostru a nebo stehno
Stejně tak při krmení.....donedávna jedly spolu z jedné mísy, pak ale jak štěněcí slečna roste, tak spucla všechno a na váhavou pyrenejku, co se uráčí dostavit třeba až za 20 minut nic nezbylo...teď mají každá svojí a nehodlám riskovat, že by se u jídla poškorpily....navíc hlídat půl hodiny pyrenejčinu misku, aby jí tam nelezla ta štěněcí kyselina, to je vopruz i pro mě. Ono ve finále pyrenejku krmím z ruky, protože s ní je to s jídlem obecně na prdlačku a na dlouhý lokte.

Ono štěně se špatně hlídá a myslím, že služebně starší pes by měl mít možnost si někam v klidu zalézt...jakože "mě už to neba a teď se o to psí mimino starejte vy, když jste si ho pořídili"....moje pyrenejka je trpělivost sama, ale ani tak nestačila na elán a neúnavné nadšení pro kousací hry štěněte......takže když jsem viděla, že už chce odpočívat, tak jsem přístup na chodbu, kam si chodí lehat na místo, zahradila ohrádkou, aby za ní malá nemohla a s malou jsem si hrála já.

Neříkám, že vše co jsem napsala je nějaký univerzální návod, spíš jen takové příklady ze života.

Kalara

24.10.2021 17:55
Kalara

XXX.XXX.125.1

Nechci narušit jejich postavení ve smečce, tak zda jsem ho před ní nesrazila.

24.10.2021 18:12

Kalara napsal(a):

Trochu bych přesměrovala přemýšlení o jeho pozici ve smečce na přemýšlení o vaší pozici ve smečce. Oba jsou to vaši psi a vy jste šéf, to je základ.
Štěně chráníte, aby ho starší nesejmul, staršího chráníte, aby ho štěně neprudilo víc, než starší snese.

24.10.2021 18:16

Kalara napsal(a):

Ještě k tomuto bych dodala, že vy nejste ten, kdo určuje, který pes nakonec bude služebně výš........třeba si vašeho psa slečna postupem, jak bude růst omotá kolem packy a pes bude nakonec spokojený podpantoflák.

Já třeba nikdy služebně starěí psici před štěnětem neshodila tím, že bych jí okřikovala a pod., pokud třeba malou na můj vkus mordovala moc, tak jsem houkla ve stylu "holky, zklidněte to"....
No obecně si dávám pozor na nějaký "plísnění" jedné nebo druhé. To se upřímně bojím. Před nimi jsem měla fenu, která by okamžitě v téhle situaci měla tendence káraného psa ztrestat.......vlastně kohokoliv na koho bych začala třeba křičet, v jejích očích, pokud bych se začala chovat agresivně útočně...jasný signál, že jdeme do toho.
Takže já třeba vše řeším v klidu....nikdy se nepřidávám na stranu jedné a nebo druhé, ale vždycky jsem na "své" straně a trvám na tom, že takhle teda ne a budete se chovat slušně.

U malého štěněte mi tohle nefunguje a je to spíš o té...jak to říct...mechanické logistice...protože od štěněte nemůžu očekávat, že když ho pošlu na místo, tak že tam i zůstane, to se teprve musí všechno naučit.

Kalara

24.10.2021 19:03
Kalara

XXX.XXX.125.1

Keriton: To je samozřejmostí, zde vyjasněné pozice se starším psem máme. Jde mi jen o, zda je naše jednání se zvěří v pořádku. Asi se v tom moc patlám, dost mi na tom záleží ☺️

24.10.2021 19:12

Kalara napsal(a):
Keriton: To je samozřejmostí, zde vyjasněné pozice se starším psem máme. Jde mi jen o, zda je naše jednání se zvěří v pořádku. Asi se v tom moc patlám, dost mi na tom záleží ☺️

Nemáte vyjasněné nic. Hotová tma.

Kalara

24.10.2021 19:46
Kalara

XXX.XXX.125.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě k tomuto bych dodala, že vy nejste ten, kdo určuje, který pes nakonec bude služebně výš........třeba si vašeho psa slečna postupem, jak bude růst omotá kolem packy a pes bude nakonec spokojený podpantoflák.

Já třeba nikdy služebně starěí psici před štěnětem neshodila tím, že bych jí okřikovala a pod., pokud třeba malou na můj vkus mordovala moc, tak jsem houkla ve stylu "holky, zklidněte to"....
No obecně si dávám pozor na nějaký "plísnění" jedné nebo druhé. To se upřímně bojím. Před nimi jsem měla fenu, která by okamžitě v téhle situaci měla tendence káraného psa ztrestat.......vlastně kohokoliv na koho bych začala třeba křičet, v jejích očích, pokud bych se začala chovat agresivně útočně...jasný signál, že jdeme do toho.
Takže já třeba vše řeším v klidu....nikdy se nepřidávám na stranu jedné a nebo druhé, ale vždycky jsem na "své" straně a trvám na tom, že takhle teda ne a budete se chovat slušně.

U malého štěněte mi tohle nefunguje a je to spíš o té...jak to říct...mechanické logistice...protože od štěněte nemůžu očekávat, že když ho pošlu na místo, tak že tam i zůstane, to se teprve musí všechno naučit.

To máte pravdu, nad tím jsem také už přemýšlela. Jsou to stejné palice, tudíž ta možnosti tam je, ale nevím. Fenka je dost klidná a spíše vše pozoruje. Než aby byla součást náké akce. Příjde mi zatím submisivní než to naše starší pako.

Tomu strachu naprosto rozumím, veškeré situace řešíme v klidu. Defakto bez emocí, jen dáme důraz na povelu.

24.10.2021 19:54
janaa

XXX.XXX.35.172

Půjdu trošku proti proudu. Jasně,štěně nemůže staršího pořád otravovat,lézt mu do misky,krást mu žrádlo. Ale, barák je můj, tak jakej prostor na vítání,hračky jsou taky moje, takže se o ně nikdo nebude handrkovat atd. Krmit můžete odděleně nebo je naučit,že se prostě druhým do misek neleze, věci na kousání dávat odděleně nebo pod dohledem.Ale zas bych to s tím rozmazlováním a vyvyšováním staršího psa nepřeháněla, pravidla určujete vy,ne on

Kalara

24.10.2021 20:02
Kalara

XXX.XXX.125.1

janaa napsal(a):
Půjdu trošku proti proudu. Jasně,štěně nemůže staršího pořád otravovat,lézt mu do misky,krást mu žrádlo. Ale, barák je můj, tak jakej prostor na vítání,hračky jsou taky moje, takže se o ně nikdo nebude handrkovat atd. Krmit můžete odděleně nebo je naučit,že se prostě druhým do misek neleze, věci na kousání dávat odděleně nebo pod dohledem.Ale zas bych to s tím rozmazlováním a vyvyšováním staršího psa nepřeháněla, pravidla určujete vy,ne on

To je právě to co mě momentálně dost trápí. Uvědomuji si velkou chybu v tom, že jsem pokárala psa za tu misku. V tu chvílku už byla jeho. Nevím zda to ovlivnilo situaci, ale když jsem si následně psa zavolala, dovolila jsem mu se z její misky nažrat. Měla jsem to nechat být, ať ji to vysvětlí on sám, ale jak píšete…pravidla určuju já a nevím jak to dělat opravdu správně, aby nedocházelo k nepříjemnostem jak ze strany štěněte tak psa. Nenávist mezi nima není, což jsem velice ráda. Dokážou spolu spát i na gauči, jen je problém v tomto ohledu.

24.10.2021 20:06
janaa

XXX.XXX.35.172

Kalara napsal(a):
To je právě to co mě momentálně dost trápí. Uvědomuji si velkou chybu v tom, že jsem pokárala psa za tu misku. V tu chvílku už byla jeho. Nevím zda to ovlivnilo situaci, ale když jsem si následně psa zavolala, dovolila jsem mu se z její misky nažrat. Měla jsem to nechat být, ať ji to vysvětlí on sám, ale jak píšete…pravidla určuju já a nevím jak to dělat opravdu správně, aby nedocházelo k nepříjemnostem jak ze strany štěněte tak psa. Nenávist mezi nima není, což jsem velice ráda. Dokážou spolu spát i na gauči, jen je problém v tomto ohledu.

Vy jste mu tu misku dala,že byla jeho? Nedala. Chyba byla,že jste to nehlídala. To už bych máte vyřešené. Tak neblbněte,nenávist je lidská emoce. Btw pokud je takovej nerves,tak bych mu nedovolila štěněti vysvětlovat nic

24.10.2021 20:17
Caty

XXX.XXX.51.50

Pokud je to možné, krmila bych každého na jiném místě, ideálně v jiné místnosti. Ušetříte si tím dost konfliktů do začátku.

24.10.2021 20:23

"Měla jsem to nechat být, ať ji to vysvětlí on sám..."

A pak třeba skončit na veterině na šití...

24.10.2021 20:28

"Měla jsem to nechat být, ať ji to vysvětlí on sám..."

A pak třeba skončit na veterině na šití...

To je zas z nějaké chytré knížky "alfa, smečka, dominance" :D

Kalara

24.10.2021 20:28
Kalara

XXX.XXX.125.1

Caty napsal(a):
Pokud je to možné, krmila bych každého na jiném místě, ideálně v jiné místnosti. Ušetříte si tím dost konfliktů do začátku.

Pejsky máme rozdělené od samého začátku. Nyní to je i hračkama

24.10.2021 20:30

Kometo! to eště pokračuje: omega, máslo.

24.10.2021 20:36

Kometo! to eště pokračuje: omega, máslo.

Si sedím na vedení.

24.10.2021 20:39
Kalara

XXX.XXX.125.1

To je zas z nějaké chytré knížky "alfa, smečka, dominance" :D

Bohužel jsem tyto rady vyčetla i z jiných diskuzí či knih. Nikdy jsem více psů naráz neměla a snažím se všemu dostatečné porozumět a být v obraze. Je to mé poprvé, proto se chci poradit se zkušenými chovateli abych neudělala více chyb než užitku.

24.10.2021 21:02

Kalara napsal(a):
Bohužel jsem tyto rady vyčetla i z jiných diskuzí či knih. Nikdy jsem více psů naráz neměla a snažím se všemu dostatečné porozumět a být v obraze. Je to mé poprvé, proto se chci poradit se zkušenými chovateli abych neudělala více chyb než užitku.

Nejsem zkušený chovatel, ale nenechala bych si pokousat štěně, i kdyby to radilo tisíc lidí v různých diskuzích. Zapojte selskej rozum. Oddělování na žrádlo a omezení hraček může pro začátek fungovat, ale když si pes přivlastňuje i prostor na vítání, zařadila bych do psího života trochu striktnější pravidla. Klidně bych si pomohla tím, že pes bude za sebou courat vodítko i doma, abych ho včas odchytila a vysvětlila, co je žádoucí chování.
Nepříjemnostem se musí předcházet, ne vymýšlet, jak přesně pokárám psa, až se to zase stane.

24.10.2021 21:26
Kalara

XXX.XXX.125.1

Nejsem zkušený chovatel, ale nenechala bych si pokousat štěně, i kdyby to radilo tisíc lidí v různých diskuzích. Zapojte selskej rozum. Oddělování na žrádlo a omezení hraček může pro začátek fungovat, ale když si pes přivlastňuje i prostor na vítání, zařadila bych do psího života trochu striktnější pravidla. Klidně bych si pomohla tím, že pes bude za sebou courat vodítko i doma, abych ho včas odchytila a vysvětlila, co je žádoucí chování.
Nepříjemnostem se musí předcházet, ne vymýšlet, jak přesně pokárám psa, až se to zase stane.

Štěně si rozhodně pokousat nenechám. S tím ,,vyjasněním si sám” jsem napsala blbost. Ohledně toho prostoru…toto udělal snad druhý den po příchodu malé. Od té doby se nám nic takového nestalo. Každopádně vodítko je dobrý nápad.
Šlo mi spíš o to jak jednat, když už se náká taková situace stane.

24.10.2021 23:24

Zadavatelko:
jen máme obavy aby jí neublížil až budeme v práci.
Štěně jezevčíka máte doma týden, pokud to dobře chápu. Vetřelec pro pana domácího, změna rutiny. Nic psa nenechávejte si vyříkávat, od toho jste tam vy, jak je psáno výše.
Ve smyslu nikoliv hledět psovi do očí, ale předem zabránit konfliktním situacím, naučit ty dva psí tvory spokojenému soužití. Malá nesmí prudit staršího a to samé platí naopak. Každý své oddělené místo na odpočinek nebo blbnutí.
Když budete v práci, rozdělila bych oba psy od sebe, nebo jak to chcete dělat? Malé štěně jezevčíka by mělo žrát až 5x denně porcičky, starší pes zatím není nadšený z vetřelce. Je necháte oba dohromady, ať se nějak po dobu vaší nepřítomnosti srovnají?
Fence zakazujeme si hrát s jeho hračkami a už vůbec ne aby mu lezla do pelechu.
Jak to zakazujete 3měsíčnímu štěněti, které máte týden doma?
Nezlobte se, dle psaného musí být oba psi docela vystreslí, mladá se učí rozumět řeči lidí, pes tam má spolubydlu, nervy z vaší strany, ze všech stran.
Uklidněte se, krmte odděleně, venčete odděleně, zároveň pracujte na společných aktivitách, tzn i venčení společné, pamlsky z ruky společně, v klidu a pozitivně. Ve smyslu, že když starší zabrumlá, bezva, já, panička! jsem něco podělala, protože kdyby byl v pohodě, měl si kam zalézt, nebude na štěně vrčet a radši odejde do své bezpečné zóny.
Jsou psi, kterým trvá se sžít s novým štěnětem týdny dva, tři, klidně i déle.

25.10.2021 08:22
Kalara

XXX.XXX.125.1

Zadavatelko:
jen máme obavy aby jí neublížil až budeme v práci.
Štěně jezevčíka máte doma týden, pokud to dobře chápu. Vetřelec pro pana domácího, změna rutiny. Nic psa nenechávejte si vyříkávat, od toho jste tam vy, jak je psáno výše.
Ve smyslu nikoliv hledět psovi do očí, ale předem zabránit konfliktním situacím, naučit ty dva psí tvory spokojenému soužití. Malá nesmí prudit staršího a to samé platí naopak. Každý své oddělené místo na odpočinek nebo blbnutí.
Když budete v práci, rozdělila bych oba psy od sebe, nebo jak to chcete dělat? Malé štěně jezevčíka by mělo žrát až 5x denně porcičky, starší pes zatím není nadšený z vetřelce. Je necháte oba dohromady, ať se nějak po dobu vaší nepřítomnosti srovnají?
Fence zakazujeme si hrát s jeho hračkami a už vůbec ne aby mu lezla do pelechu.
Jak to zakazujete 3měsíčnímu štěněti, které máte týden doma?
Nezlobte se, dle psaného musí být oba psi docela vystreslí, mladá se učí rozumět řeči lidí, pes tam má spolubydlu, nervy z vaší strany, ze všech stran.
Uklidněte se, krmte odděleně, venčete odděleně, zároveň pracujte na společných aktivitách, tzn i venčení společné, pamlsky z ruky společně, v klidu a pozitivně. Ve smyslu, že když starší zabrumlá, bezva, já, panička! jsem něco podělala, protože kdyby byl v pohodě, měl si kam zalézt, nebude na štěně vrčet a radši odejde do své bezpečné zóny.
Jsou psi, kterým trvá se sžít s novým štěnětem týdny dva, tři, klidně i déle.

No s tím rozdělením bude trochu problém, máme bezbariérový byt, napadla me bezpečnostní zábrana. Když ale rychle odběhnu se smetím nebo vedle do krámu, tak jsou spolu v klidu.
Štěně učime na povel nesmíš a fuj. Samozřejmě, je to vše na delší cestu s tím počítám. Trpělivosti mám dost. Venčení je společné od samého začátku, ale beru si je v průběhu dne i na střídačku. Pamlsky z ruky dávám již také společně, to samé drbání.

25.10.2021 08:27

Kalara napsal(a):
No s tím rozdělením bude trochu problém, máme bezbariérový byt, napadla me bezpečnostní zábrana. Když ale rychle odběhnu se smetím nebo vedle do krámu, tak jsou spolu v klidu.
Štěně učime na povel nesmíš a fuj. Samozřejmě, je to vše na delší cestu s tím počítám. Trpělivosti mám dost. Venčení je společné od samého začátku, ale beru si je v průběhu dne i na střídačku. Pamlsky z ruky dávám již také společně, to samé drbání.

Tak to může být problém - s tím rozdělením. Si myslím.

25.10.2021 08:28
rapotacka11

XXX.XXX.224.165

Kalara napsal(a):

Stačí používat selský rozum.

A ona mu bere JEHO hračku.
Krámy tam nemají co dělat, vždy hrozí konflikt.

25.10.2021 08:29
Kalara

XXX.XXX.125.1

Tak to může být problém - s tím rozdělením. Si myslím.

Jediné řešení je ta ohrada

25.10.2021 08:30
Kalara

XXX.XXX.125.1

rapotacka11 napsal(a):
Stačí používat selský rozum.

A ona mu bere JEHO hračku.
Krámy tam nemají co dělat, vždy hrozí konflikt.

To jsem už také zjistila a z chyby se ponaučila

25.10.2021 09:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

Štěně učime na povel nesmíš a fuj

základní chyba, učte ho co dělat má

představte si sebe třeba v Číně, kde na vás neustále hulákají něco nesrozumitelného
zkuste si přečíst knihy od F.Šusty , jsou tam srozumitelně vysvětleny postupy, kterými se pes (zvíře) učí

Přidejte reakci

Přidat smajlík