Ahoj,
naučila jsem pejska nosework.
Vyhledá vzorek schovaný v místnosti i venku, baví ho to, je fakt šikovný. Ale teď ho nemohu odnaučit a bojujeme s tím, aby to nebral do tlamy.
Samozřejmě na začátku, když to objevil tak jsem ho pochválila i když to vzal do tlamy, abych ho motivovala a to byla asi chyba.
Učím ho u vzorku zalehnout, ale stejně to vezme prvně do tlamy.
Štěkaní by ho asi bavilo víc, ale děláme to hodně večer když spí děti.
Ví někdo jak odnaučit? Děkuji za cenné rady.
No chválit psa za to, že bere vzorek do tlamy je fakt veliká chyba
Tohle je častý problém a proto se ze začátku i často používají sklenice, pes se nemá jak k vzorku dostat a tudíž se neučí brát ho do papuly. Můžete metodu se sklenicemi zkusit, třeba vám to zafunguje.
Já bych se zkusila vrátit na začátek. Dát vzorek před psa a vychytat tu sekundu, kdy se pes k vzorku už ohnul, ale ještě se k němu čumákem nedostal. Psi mají skvělý čich a opravdu nemusí nosem být přímo u vzorku, aby ho cítil. Na tohle se vám bude velmi hodit nějaký marker, ať už klikr nebo nějaký slovní marker (yes/jo/ano - to už je na vás). Samozřejmě pes už musí být na marker naučený.
Takže - vzorek před psa (třeba do trávy), pes se ohne, marker a následná odměna ještě než se čumákem dotkne vzorku. Určitě bych se zatím vykašlala na zalehávání a spíš řešila tohle. Bude to asi chvilku trvat, ale mělo by to jít. Pokud to nevychytáte a pes stihne vzorek vzít, nechválit (můžete říct NE), vzít mu to, schovat za záda a zase znovu.
Pes by se vlastně vzorku neměl čumákem vůbec dotknout no a pokud by ho vzal do tlamy na zkouškách, tak by vás moc nepochválili.
Každopádně vždy je nejlepší si najít trenéra alespoň do začátku, přesně aby se vám nestávali tyhle věci, které se pak musí nějak specificky řešit.
Přeji hodně štěstí