Kadlha

XXX.XXX.39.36
Dobrý večer ,
chtěla bych se zeptat dnes jsem nechala vykastrovat našeho pejska (5let ) veterinář mu ránu nezašil, že se to teď tak dělá... 🤔 Což mě trochu šokovalo ... a nedal mu ani ochranný límec...
Řekl mi, že mu mám dát dětské pleny, tím jsem neuspěla pes je do 5 minut roztrhal i když jsem vymyšlela vše možné ...
A pořád si ránu líže... Žádné léky nám veterinář nedal...
Pes se třepe a má teplý čumáček, pije a venčit se byl jen jednou :/ tak se ptám jestli je to klasický postup?
Děkuji za odpověďi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za mě není, zavolejte na jinou kliniku a límec mu kupte sama.

Určitě ho to nenechte lízat!
A také doporučuji návštěvu jiné veteriny, myslím, že by měl být krytý ATB.
Kadlha
napsal(a):
Dobrý večer ,
chtěla bych se zeptat dnes jsem nechala vykastrovat našeho pejska (5let ) veterinář mu ránu nezašil, že se to teď tak dělá... 🤔 Což mě trochu šokovalo ... a nedal mu ani ochranný límec...
Řekl mi, že mu mám dát dětské pleny, tím jsem neuspěla pes je do 5 minut roztrhal i když jsem vymyšlela vše možné ...
Pes se třepe a má teplý čumáček, pije a venčit se byl jen jednou :/ tak se ptám jestli je to klasický postup?
Děkuji za odpověďi.
Proč mu máte dávat pleny???
Jako k zamezení lízání rány...?!? O tom jsem v životě neslyšela a nedivím se, že je pes roztrhal.
Buď límec, jak píšou holky, anebo za mě - máte-li tu možnost, hlídejte jej pár dní Vy sama, ať si ránu nelíže. On přece jen límec je pro mnoho psů (a koček) dosti stresující prostředek.

límec je imho nutnost.
hlídání... to by člověk nesměl ze psa spustit oči.

napsal(a):
límec je imho nutnost.
hlídání... to by člověk nesměl ze psa spustit oči.
To potvrzuju. Protože každý pes je jiný. Jednu fenu jsem mohla po kastraci nechávat bez límce, protože rány se ani nedotkla, zatímco druhá si ji byla schopna vylízat, i když člověk seděl vedle ní a polevil trochu v ostražitosti.
Kadlha
napsal(a):
Dobrý večer ,
Děkuji za odpověďi.
nezašil ránu po kastraci? jsem nějak mimo dění, nebo já nevím psa jsem měla kastrovaného jen jednou, ze zdravotních důvodů, ale přeci.........to se musí zašít, ne?? nebo je to nějak "zasvorkovaný" nebo co?

Kastrace otevřenou metodou se dělá u koní, nevím, zda ještě jinde. Ale u psů jsem takovou možnost nenašla, teď jsem se na metody dívala.
napsal(a):
Kastrace otevřenou metodou se dělá u koní, nevím, zda ještě jinde. Ale u psů jsem takovou možnost nenašla, teď jsem se na metody dívala.
U kocourů. A límec se jim nedává. Ale netroufnu si srovnávat, zkušenost u psa nemám. Worka by si vylízal ránu až na páteř...jak ho znám

Samozřejmě to riziko tam je. Proto se samozřejmě takový zákrok provází příslušnou dávkou antibiotik (my píchali atb do koně ještě tři dny po uzavřené kastraci). Nicméně u koní je řekněme to riziko trochu menší (než u koček, řekla bych), protože kůň si ránu nejspíš neinfikuje častým olizováním, také má ránu slušně daleko nad terénem, to už by muselo být, aby se mu tam dostala nečistota. Taky není otevřená metoda zcela doporučovaná i kvůli jiným průvodním nepříjemnostem, které mohou vzniknout.
U koček jsem nevěděla, Kocoura kastrovali celkem najisto se zašitím, ale je to kočka bytová a límec jsme neměli (upřímně mě límec ani nenapadl). Prášky domů jsme taky nedostali, co pamatuju.
napsal(a):
Samozřejmě to riziko tam je. Proto se samozřejmě takový zákrok provází příslušnou dávkou antibiotik (my píchali atb do koně ještě tři dny po uzavřené kastraci). Nicméně u koní je řekněme to riziko trochu menší (než u koček, řekla bych), protože kůň si ránu nejspíš neinfikuje častým olizováním, také má ránu slušně daleko nad terénem, to už by muselo být, aby se mu tam dostala nečistota. Taky není otevřená metoda zcela doporučovaná i kvůli jiným průvodním nepříjemnostem, které mohou vzniknout.
U koček jsem nevěděla, Kocoura kastrovali celkem najisto se zašitím, ale je to kočka bytová a límec jsme neměli (upřímně mě límec ani nenapadl). Prášky domů jsme taky nedostali, co pamatuju.
já nevim, mi to přijde takový..........nevim, no...brrr. A když si kůň lehne? Tak i tak je ta rána mimo dosah?
lesnížínka
napsal(a):
U kocourů. A límec se jim nedává. Ale netroufnu si srovnávat, zkušenost u psa nemám. Worka by si vylízal ránu až na páteř...jak ho znám
Jé, my psaly skoro současně...
Moji kluci také neměli límec. Ale mám pocit, že nejstaršímu se rána nějak blbě hojila - delší dobu.
napsal(a):
A můžu vědět, kdy a cca kde Vám kocoura kastrovali? Mám také byťáky, už je to celkem dost let zpátky a ránu nechali otevřenou.

Zrzavci
napsal(a):
já nevim, mi to přijde takový..........nevim, no...brrr. A když si kůň lehne? Tak i tak je ta rána mimo dosah?
Tak ona ta rána je uplně přesně mezi jeho stehnama. To by bylo jako kdybyste chtěla udělat rozštěp To místo se do kontaktu s podkladem nedostane. Psi mají vystrčíno dozadu, páč jsou evolučně závislí na rychlém běhání, zatímco býložravci se pohybují většinou krok-sun-krok, tak jim to tak nepřekáží. Býložravci toho taky na rozdíl od psů moc nenasedí. Vlastně ani nenaleží...
fikovnice
napsal(a):
A můžu vědět, kdy a cca kde Vám kocoura kastrovali? Mám také byťáky, už je to celkem dost let zpátky a ránu nechali otevřenou.
Já ti taky odpovím: Leonek skoro před 13rokama, Viktěnka letos v lednu - oba nešití. Bez problémů, kdyby nebyli sťatí narkozou, ani by jsme nepoznali, že něco mají(teda nemají )

napsal(a):
Tak ona ta rána je uplně přesně mezi jeho stehnama. To by bylo jako kdybyste chtěla udělat rozštěp To místo se do kontaktu s podkladem nedostane. Psi mají vystrčíno dozadu, páč jsou evolučně závislí na rychlém běhání, zatímco býložravci se pohybují většinou krok-sun-krok, tak jim to tak nepřekáží. Býložravci toho taky na rozdíl od psů moc nenasedí. Vlastně ani nenaleží...
Přežvýkavci ano.
napsal(a):
pardon, představila jsem si koně, jak dělá rozštěp pomoooc, mám to pěkně animovaný
Děkuji za vysvětlení.
assil
napsal(a):
Nevím jak u koně, ale u psa je to miniranka na jeden steh, to si kolikrát člověk vyrobí nožem na ruce větší a ani se to nešije.
no jáá si to prostě takhle neumím představit, prostě rána ´v prázdným pytlíku pro ně nejni nějak přípustná, uuuž jen to, že se to musí udělat, tak když už, tak jako pěkně nějak.

napsal(a):
Přežvýkavci ano.
jo no jo, to je fakt, já jak jsem zatížená na ty monogastry....