Pes se bojí člena rodiny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

roniii

7.11.2021 09:32
roniii

XXX.XXX.4.80

Zdravím internetový lide,
po letech čtení diskuzí, ať už občas z ironie nebo i z důvodu se opravdu něco dozvědět, sem musím taky sdílet svůj problém.
Od půlky července tohoto roku jsem si pořídila psa. Teda jakoby, spíš takovou rádoby kočku. Nikdy jsem malého psa nechtěla, ale tohoto mi asi předhodil sám osud a z původní dočasky se stala fenka mým parťákem. Je to asi šestiletá kříženka papillona (která teda vypadá čistokrevněji než kolikrát čistej papillon, ale PP nemá). Je zachráněná před útulkem, původně žila s nějakým starším člověkem, který jí zemřel, a asi se o ni nějak moc nestaral. Vzala jsem si ji v hrozným stavu, srst měla dlouhou a zacuchanou, přerostlé drápy kvůli kterým nemohla chodit, kulhala a kdoví co ještě... Dala jsem ji dokupy, teď už běhá jak střela a je z ní lidl napodobenina bordery v nejlepším věku.
Stal se z ní fakt úžasnej pes a užívá si svý druhý šance, mám s ní jen jedinej problém. Už od začátku se bojí mého táty, se kterým bydlím. Přitom ona je ten typ psa, který se rád doleze pomazlit za každým. Ale s ním si prostě stále od té doby nesedla. Nebyl by to zas takový problém, dala bych tomu čas, ale někdy se vracím ze školy třeba až o devíti večer a někdo s ní jít ven musí. Nechá si od něj dát vodítko, "z donucení" se teda i vyvenčí, ale šťastná z toho rozhodně není. Bylo mi nedávno řečeno, že se museli spolu nahánět po baráku, kdy pes se schoval do rohu koupelny a odmítal jít pryč. I když se po ní jen natáhne pro pohlazení, už zdrhá pod stůl. Žrádlo si od něj nevezme, nic.
Tak už nevím a píšu sem, vcelku nám to všem komplikuje život.
Budu ráda za rady, zkušenosti.
Díky!

7.11.2021 10:04
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tak zřejmě ten člověk, se kterým fenka žila, nebyl zrovna ideální páníček, nejspíš ji bil, když se tak bojí kontaktu. Tak to prostě berte, možná bude stačit jen moře času, trpělivosti a přívětivosti a možná...možná bude nakonec vašeho tátu milovat. Záleží ovšem na tom, jakový vztah ke psu má on. Jestli bere její venčení, jen jako otravnou povinost, nikdy to dobré nebude, pes to vycítí. Jestli má psy rád, tak věřím, že se to poddá.

7.11.2021 10:20
Fatia

XXX.XXX.134.127

Snažila bych se pro teď minimalizovat situace, kdy by ji musel venčit, nahánět táta. Kdyby to bylo nutné, dostala by fena metrovou couračku (už ráno, od vás), aby ji táta nemusel nahánět, ale prostě si ji odchytl, když jen tak mimochodem půjde kolem. A taky aby z něj začly jen tak mimochodem padat dobroty. Půjde okolo a vytáhne kus dobroty, nabdne z ruky (bez nějakého povelování), prostě na, chceš? nechceš z ruky? nevadí, tak tady to máš na zemi, strašpytle. Vše v dobrém, žádné emoce. Prostě mám tu ňamku, já ji nechci, hele pes, tomu ji dám, ať ji nemusím mít v kapse. Ale ať se táta nevnucuje, prostě jen žije vedle psice a občas z něj vypadne dobrota. Moje fena je taky z nedobrých podmínek, mně jako paničku miluje, nikoho jiného k životu nepotřebuje. Já žiji sama, ale rodiče, když dorazí, jsou z toho taky špatní, že je nevítá, nechce k nim, neposlechne, dobrotu nechce, pohlazení vyloženě uhýbá. A strategie nevnucovat, nevynucovat funguje.

7.11.2021 18:25
juhaj

XXX.XXX.164.121

Můj přítel kdysi našel na ulici zanedbaného malého knírače. Zůstal u nás, byl mu asi rok, dožil se aspon 15 let. Dlouho nesnášel starší muže s holí. Jak jsme po pejskařích zjistili, údajně patřil starému pánovi s holí, po jeho smrti ho dědici prostě vyhodili v zimě na ulici. Jeho pán se k němu asi taky hezky nechoval, jeho zášť šla tak daleko, že když jsme s ním byli na statku, tak si našel díru v plotu a každý den běžel k místním vesnickým bytovkám, kde čekal na jednoho z obyvatel, kterým byl starší pán o holi ( velice milý člověk), který každý den chodil ráno pro rohlíky a noviny do obchodu. Toho provázel hrozným štěkotem, dokud nezašel do obchodu, čekal až vyjde a zase ho se štěkotem doprovázel až domů. Nějakou dobu nám to nikdo neřekl, protože se tím lidi bavili, až když pán, který to nejprve zkoušel po dobrém, začal být dost otrávený, nám to někdo řekl a mi to psovi znemožnili.
A moje poslední kobyla, byla zlatá, ale prý, jak jsem se dozvěděla, jí pán, od kterého jsem jí měla, vykoupil ze špatných podmínek. Nesnášel a některé chlapy, nikdy jsme nezjistili, podle čeho je vybírá, protože z ničeho nic na někoho konkrétního zaútočila, kdo se přišel podívat na koně, ostatní v pohodě. Časem to taky odeznělo a byla už jen zlatá 🙂.
Zvířata si dobře pamatuji kdo jim ublížil a typ mají zafixovaný a preventivně se brání ať útokem, nebo útěkem. Při laskavem přístupu se to změní, ale chce to čas, spíš delší než kratší. Moc přeji, ať to u Vás trvá co nejkratší dobu!

roniii

7.11.2021 19:14
roniii

XXX.XXX.110.181

lesnížínka napsal(a):
Tak zřejmě ten člověk, se kterým fenka žila, nebyl zrovna ideální páníček, nejspíš ji bil, když se tak bojí kontaktu. Tak to prostě berte, možná bude stačit jen moře času, trpělivosti a přívětivosti a možná...možná bude nakonec vašeho tátu milovat. Záleží ovšem na tom, jakový vztah ke psu má on. Jestli bere její venčení, jen jako otravnou povinost, nikdy to dobré nebude, pes to vycítí. Jestli má psy rád, tak věřím, že se to poddá.

No on právě táta má ke psům skvělý vztah a mrzí ho, že z něj má strach. Taky jsem si říkala, že si něco zažila a prostě bude z nějakýho důvodu chlapy nesnášet. Jenže ona je s ostatními lidmi v pohodě, nebyl s nikým žádný problém, opravdu je to jediný člověk, kterému se vyhýbá obloukem.

7.11.2021 19:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

roniii napsal(a):
No on právě táta má ke psům skvělý vztah a mrzí ho, že z něj má strach. Taky jsem si říkala, že si něco zažila a prostě bude z nějakýho důvodu chlapy nesnášet. Jenže ona je s ostatními lidmi v pohodě, nebyl s nikým žádný problém, opravdu je to jediný člověk, kterému se vyhýbá obloukem.

Může být ,,moc blízko". Může být v podobném věku, podobnou postavu, hlas...to máte tisíc věcí. Táta si to prostě nesmí brát osobně, to třeba z něho taky vycítí. On bude nejistý k ní, ona o to víc k němu. Jak už radili ostatní: nenutit ji ke kontaktu, ať z něho jen padají dobroty. Vemu tě holka vyvenčit, ale jinak si tě nebudu takřka všímat.

7.11.2021 19:47
aluska

XXX.XXX.168.15

Mám nalezenkyni ze Slovenka. Neví se, odkud je, našli jí u hnojiště. Mám jí 6 let, věkově asi cca 12ti letá. od neděle do pátku u mě bydlí otec, ve svém bytě v přízemí domu. Štěká na něj každý den celých 6 let. On jí každej den dává piškot, rychle mu ho uzme z ruky a zase uteče stranou. Přitom vidí, že další 3 hafani jsou v klidu. Nikdy jí nic neudělal. Obecně nemusí chlapy.

7.11.2021 20:48
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

roniii napsal(a):

Náš pes má z chlapů taky respekt.
Je malý, citlivý, chlap je hlučný, ale na psa
nikdy špatně nepromluví ...

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2021 22:11

Špatná zkušenost, ale třeba je pro ní jen nečitelný. To je třeba případ mé mámy, kterou mám doma. Krapet postrádá empatii, ten můj ňouma se jí jako štěně zpočátku dokonce bál, i když zdánlivě nic špatně nedělala. Dodnes jí moc nerozumí (ona jemu taky ne), ale zvykl si. Se spolupracujím jedincem se to dá zvládnout. Všechno dělat pořád stejně, striktní pravidla v jednání se psem, nic svévolně neměnit. Když už to nejde přirozeně, tak aby měl pes v komunikaci s dotyčným jistotu.

8.11.2021 06:38

Striktně bych se vyhnula tomu, aby fena "musela" před tátou utíkat. Ať se k ni nenatahuje pro pohlazení, nevšímá si jí, prostě dělá, že tam není. Alespoň po nějakou dobu, ať si fena odpočine od těch snah o spřátelení se.
Ať má fena stále připnuté vodítko (couračku), aby ji mohl snadno za to vodítko vzít a jít na procházku a nemusel ji nahánět.
Každý moment, kdy fena před tátou utíká a schovává se, ten její strach jen a jen posiluje.
No a třeba by pomohlo, když z táty budou občas náhodně upadávat kousky vařenýho masa (třeba ani ne to feně nabízet, prostě jdu kolem a jejda, upadlo mi maso, no tak si to sežer, jestli chceš).

8.11.2021 06:43
Mí

XXX.XXX.69.188

Nešlápl jí třeba otec na packu, nepřivřel ji omylem do dveří,nebo něco podobného? Neni moc hlučný a autoritativní ?Možná je jen fenka na vás tolik fixovaná že otce odmítá.S někým jiným by ven šla? Jak už vám tady radili, ať na ni otec netlačí a hlavně ji nenahání,už i to by mohl být důvod jejího strachu.

8.11.2021 06:59

Mí napsal(a):
Nešlápl jí třeba otec na packu, nepřivřel ji omylem do dveří,nebo něco podobného? Neni moc hlučný a autoritativní ?Možná je jen fenka na vás tolik fixovaná že otce odmítá.S někým jiným by ven šla? Jak už vám tady radili, ať na ni otec netlačí a hlavně ji nenahání,už i to by mohl být důvod jejího strachu.

Jinak si teda nemyslím, že tam musí být nějaký extra důvod, nějaká událost. Fena za sebou evidentně něco má a táta může být "shodou okolností" podobný typ člověka (vzhled, chování, povaha), jako nějaký jiný člověk, se kterým měla blbou zkušenost. To nahánění a snahy o kontakt tomu pak vůbec nepřidají.

Můj pes (vzatý z útulku ve věku 1 roku) neměl nějaký vyložený traumata, ale chlapů se bál, a brzy jsem zjistila, kterých se bojí víc a proč. Evidentně měl do kolonky "nebezpečí" zařazené nějaké typy postav, ale především pak způsoby chování a přístup. A kdo nebyl ochoten si to nechat vysvětlit a začít se chovat trochu jinak, s tím si ten pes holt společnou řeč nenašel.
Můj táta se shodou okolností hned od začátku zařadil do sekce "nejlepší lidé na světě", zato s mým bráchou to nešlo vůbec. Naštěstí nás to netrápilo, bydlela jsem se psem sama.

8.11.2021 07:06

U našeho útuláčka byly taky různé bloky. Chlapy, malé děti, obojek. Chce to všechno to, co píšou ostatní, ale hlavně trpělivost, nechat psovi prostor a čas. Náš bělouš na prvním setkání pod dohledem z místa a rychle jak piraňa zobnul vnučku do tváře, manželovi chtěl ukousnout nos v té úplně první chvíli-tam už 2.den dobrý všechno a po 1 a půl roce už obě vnučky chrání a miluje a ony jeho...od většiny chlapů, na které dřív štěkal a vrčel, se nechá drbat a to si i pro to podrbání běží...😉
Ať si brzy zvykne....

Přidejte reakci

Přidat smajlík